На перший погляд, сковорода вок влаштована дуже дивно та непрактично. Об’єм у неї великий, але всі продукти з'їжджають з округлих стінок на крихітне дно. І заповнювати доверху цю ємність не можна, інакше їжа не приготується так, як треба.
Та якщо розібратися детально, виявиться, що будова вока є дуже розумною. Так, всі інгредієнти опиняються на дні – у місці найбільшого нагріву, завдяки чому швидко схоплюються, виходять хрусткими зовні та соковитими всередині. Високі бортики не дають продуктам вислизнути, коли їх інтенсивно струшують при обсмажуванні методом стир-фрай. Загалом виходить, що якщо правильно використовувати вок, то страви заграють новими смаками. А як вибрати потрібну сковороду та яким матеріалам надати перевагу, розповість наша стаття.
Та якщо розібратися детально, виявиться, що будова вока є дуже розумною. Так, всі інгредієнти опиняються на дні – у місці найбільшого нагріву, завдяки чому швидко схоплюються, виходять хрусткими зовні та соковитими всередині. Високі бортики не дають продуктам вислизнути, коли їх інтенсивно струшують при обсмажуванні методом стир-фрай. Загалом виходить, що якщо правильно використовувати вок, то страви заграють новими смаками. А як вибрати потрібну сковороду та яким матеріалам надати перевагу, розповість наша стаття.
Але головне її призначення, певна річ, інше. Що таке вок, що у ньому готують і як вибрати хорошу сковороду вок для домашнього використання, читайте в нашій статті.
Зміст
- Що таке сковорода вок
- Розміри
- Матеріали
- Антипригарне покриття
- Дно
- Ручка
- Кришка
- Що можна готувати у сковороді вок
- Як вибрати сковороду вок
Що таке сковорода вок
При перегляді відео, які розповідають про південноазійську кухню, або під час подорожей Південно-Східною Азією ви напевне бачили величезні напівкруглі ємності. Вони нагадують чи дивної форми миску, чи сковороду, чи казан. У цих ємностях готують скляну локшину та рис з м'ясом і морепродуктами, обсмажують у фритюрі овочі, при цьому саме готування займає лічені хвилини. Кухарі швидко перемішують вміст ємностей металевою лопаткою, підкидають, обпалюють – видовище захопливе, і смак виходить незвичайний.Ця ємність і називається сковородою вок. Слово wok надійшло з кантонського діалекту китайської мови. Воно позначає універсальний посуд, в якому можна смажити, варити, тушкувати.
В наявності
Арт.: A000061203
В наявності
Арт.: A000061180
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000065568
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000061181
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000065569
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000073590
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000113637
В наявності
Арт.: A000073642
В кошикВ кошику
+ 3 кольори
В наявності
Арт.: A0000204317
Вок упізнають за особливою формою. У класичному вигляді це сковорода, що нагадує півсферу. Вона не має плоского дна, оскільки встановлюється в отвір на верхній панелі вугільної плити.Для звичайних сучасних плит випускають вок з плоским дном маленького діаметру. Ну а головне, чим відрізняється вок від сковороди звичайного типу, – це високі округлі стінки та великий діаметр верху.
Розміри
Воки, в яких готують стрітфуд на курортах Таїланду або В'єтнаму, бувають воістину гігантськими. Вдома зручніше користуватися не такою великою ємністю. В основному виробники пропонують сковороди вок діаметром від 16-18 до 30-35 см. Висота стінок коливається від 6 до 12 см. Об’єм посудини – від 1 до 8 літрів.Матеріали
Традиційні сталеві воки досі у ходу. Але зараз для цього виробу використовують інші матеріали, які служать краще за сталь та спрощують приготування їжі. Проте всі матеріали мають і плюси, і мінуси.Сталь
Сковороди вок часто роблять з високовуглецевої та нержавіючої сталі. Якщо для інших сковорідок це найменш зручний варіант, то для вока він досить непоганий.
Сталь швидко нагрівається у місці контакту з вогнем – а саме у центрі сковороди готується їжа. Це відносно легкий матеріал, сковороду легко струшувати. Сталь дуже довговічна, за нею легко доглядати, і коштує вона недорого.Проте недолік у тому, що до сталевих поверхонь їжа пригорає, доводиться використовувати більшу кількість олії. Чим тонша сталь, тим гірше вона служить. Посуд з високовуглецевої сталі здатен надавати стравам стороннього присмаку.
В наявності
Арт.: A000073614
В кошикВ кошику
Продано
Арт.: A0000121373
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000018923
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000074059
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Чавун
Для смаження чавунні воки просто ідеальні. Цей посуд витримує сильне нагрівання, довго зберігає тепло, при правильному догляді продукти не прилипають до дна.
Мінусів при цьому доволі багато. Перший – значна вага. Чавунний вок об’ємом 3,5 літра важить близько 2,5 кг, маніпулювати ним складно. Другий – повільне нагрівання та повільне охолодження. Перед початком приготування доводиться чекати, а після закінчення – негайно перекладати страву в іншу ємність.
Третій мінус – складний догляд. Чавун миють виключно вручну, а після миття витирають насухо, щоб не з'явилася іржа.
В наявності
Арт.: A000061203
В наявності
Арт.: A000061180
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000065568
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000061181
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000065569
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000113637
+ 3 кольори
В наявності
Арт.: A0000232540
+ 3 кольори
В наявності
Арт.: A0000232556
+ 3 кольори
В наявності
Арт.: A0000232552