На перший погляд, сковорода вок влаштована дуже дивно та непрактично. Об’єм у неї великий, але всі продукти з'їжджають з округлих стінок на крихітне дно. І заповнювати доверху цю ємність не можна, інакше їжа не приготується так, як треба.
Та якщо розібратися детально, виявиться, що будова вока є дуже розумною. Так, всі інгредієнти опиняються на дні – у місці найбільшого нагріву, завдяки чому швидко схоплюються, виходять хрусткими зовні та соковитими всередині. Високі бортики не дають продуктам вислизнути, коли їх інтенсивно струшують при обсмажуванні методом стир-фрай. Загалом виходить, що якщо правильно використовувати вок, то страви заграють новими смаками. А як вибрати потрібну сковороду та яким матеріалам надати перевагу, розповість наша стаття.
Та якщо розібратися детально, виявиться, що будова вока є дуже розумною. Так, всі інгредієнти опиняються на дні – у місці найбільшого нагріву, завдяки чому швидко схоплюються, виходять хрусткими зовні та соковитими всередині. Високі бортики не дають продуктам вислизнути, коли їх інтенсивно струшують при обсмажуванні методом стир-фрай. Загалом виходить, що якщо правильно використовувати вок, то страви заграють новими смаками. А як вибрати потрібну сковороду та яким матеріалам надати перевагу, розповість наша стаття.
Але головне її призначення, певна річ, інше. Що таке вок, що у ньому готують і як вибрати хорошу сковороду вок для домашнього використання, читайте в нашій статті.
Зміст
- Що таке сковорода вок
- Розміри
- Матеріали
- Антипригарне покриття
- Дно
- Ручка
- Кришка
- Що можна готувати у сковороді вок
- Як вибрати сковороду вок

Що таке сковорода вок
При перегляді відео, які розповідають про південноазійську кухню, або під час подорожей Південно-Східною Азією ви напевне бачили величезні напівкруглі ємності. Вони нагадують чи дивної форми миску, чи сковороду, чи казан. У цих ємностях готують скляну локшину та рис з м'ясом і морепродуктами, обсмажують у фритюрі овочі, при цьому саме готування займає лічені хвилини. Кухарі швидко перемішують вміст ємностей металевою лопаткою, підкидають, обпалюють – видовище захопливе, і смак виходить незвичайний.Ця ємність і називається сковородою вок. Слово wok надійшло з кантонського діалекту китайської мови. Воно позначає універсальний посуд, в якому можна смажити, варити, тушкувати.
В наявності
Арт.: A000061203
В наявності
Арт.: A000061180
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000065568
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000061181
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000065569
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000113637
В наявності
Арт.: A0000215278
В кошикВ кошику
+ 3 кольори
В наявності
Арт.: A0000232540
+ 3 кольори
В наявності
Арт.: A0000204317
Вок упізнають за особливою формою. У класичному вигляді це сковорода, що нагадує півсферу. Вона не має плоского дна, оскільки встановлюється в отвір на верхній панелі вугільної плити.Для звичайних сучасних плит випускають вок з плоским дном маленького діаметру. Ну а головне, чим відрізняється вок від сковороди звичайного типу, – це високі округлі стінки та великий діаметр верху.
Розміри
Воки, в яких готують стрітфуд на курортах Таїланду або В'єтнаму, бувають воістину гігантськими. Вдома зручніше користуватися не такою великою ємністю. В основному виробники пропонують сковороди вок діаметром від 16-18 до 30-35 см. Висота стінок коливається від 6 до 12 см. Об’єм посудини – від 1 до 8 літрів.Матеріали
Традиційні сталеві воки досі у ходу. Але зараз для цього виробу використовують інші матеріали, які служать краще за сталь та спрощують приготування їжі. Проте всі матеріали мають і плюси, і мінуси.Сталь

Сковороди вок часто роблять з високовуглецевої та нержавіючої сталі. Якщо для інших сковорідок це найменш зручний варіант, то для вока він досить непоганий.
Сталь швидко нагрівається у місці контакту з вогнем – а саме у центрі сковороди готується їжа. Це відносно легкий матеріал, сковороду легко струшувати. Сталь дуже довговічна, за нею легко доглядати, і коштує вона недорого.Проте недолік у тому, що до сталевих поверхонь їжа пригорає, доводиться використовувати більшу кількість олії. Чим тонша сталь, тим гірше вона служить. Посуд з високовуглецевої сталі здатен надавати стравам стороннього присмаку.
Продано
Арт.: A0000121373
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000018923
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000073614
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000074059
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Чавун

Для смаження чавунні воки просто ідеальні. Цей посуд витримує сильне нагрівання, довго зберігає тепло, при правильному догляді продукти не прилипають до дна.
Мінусів при цьому доволі багато. Перший – значна вага. Чавунний вок об’ємом 3,5 літра важить близько 2,5 кг, маніпулювати ним складно. Другий – повільне нагрівання та повільне охолодження. Перед початком приготування доводиться чекати, а після закінчення – негайно перекладати страву в іншу ємність.
Третій мінус – складний догляд. Чавун миють виключно вручну, а після миття витирають насухо, щоб не з'явилася іржа.
В наявності
Арт.: A000061203
В наявності
Арт.: A000061180
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000065568
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000061181
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000065569
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000113637
+ 3 кольори
В наявності
Арт.: A0000232540
+ 3 кольори
В наявності
Арт.: A0000232544
+ 3 кольори
В наявності
Арт.: A0000232556
+ 3 кольори
В наявності
Арт.: A0000232552
Алюміній

Сьогодні воки все частіше роблять з алюмінію. Це легкий метал, який швидко нагрівається та утримує тепло. Щоправда, це властиво лише виробам з литого чи кованого алюмінію, у яких досить товсті стінки. Штамповані воки нагріваються швидко, але так само швидко остигають, а крім того, нерідко деформуються.
Алюміній, який вступає у реакцію з деякими продуктами, обов'язково покривають захисним шаром. У його ролі, як правило, виступає антипригарне покриття.
Ще один приємний момент. В інструкціях, як мити сковороду вок з алюмінію, зазвичай вказано: «Можна ставити в посудомийку».
+ 3 кольори
В наявності
Арт.: A0000204317
В наявності
Арт.: A0000146583
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000220324
В наявності
Арт.: A0000134783
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000147840
В кошикВ кошику
Продано
Арт.: A000073590
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000066216
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000073621
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000073642
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Антипригарне покриття

Якщо про чавун кажуть, що у нього з часом з'являється природне антипригарне покриття, то сталь та алюміній таких переваг не мають. На них наносять полімерний шар, до якого їжа не прилипає.
Тефлон визнаний безпечним покриттям і давно користується популярністю. Продукти в сковороді з тефлоновим шаром не пристають до дна, навіть якщо готуються без використання олії. Тефлон легко пошкодити металевою лопаткою, тому під час готування слід користуватися силіконовими, нейлоновими або дерев'яними аксесуарами.
Керамічне покриття, на відміну від чорного тефлону, зазвичай біле чи кольорове. На ньому можна смажити з невеликою кількістю жиру, залишки продуктів легко змиваються. При використанні бажано враховувати рекомендації виробника: іноді вказується, що не можна користуватися металевою лопаткою. Керамічний шар може потріскатись від перепаду температур або пошкодитися від удару.
Мармурове та гранітне покриття є сумішшю полімерів з кам'яною крихтою. Це міцний матеріал, який важко пошкодити металевою лопаткою. Він не боїться й різкої зміни температур, хоча все ж таки не варто ставити розжарений вок під холодну воду.
В наявності
Арт.: A0000215278
В кошикВ кошику
+ 3 кольори
В наявності
Арт.: A0000204317
В наявності
Арт.: A0000146583
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000220324
В наявності
Арт.: A0000134783
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000147840
В кошикВ кошику
Продано
Арт.: A000073590
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000073621
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000073642
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000095441
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Дно

У традиційних воках дно не дуже товсте. Це зменшує їхню вагу, сприяє швидкому прогріванню, дозволяє оперативно змінювати температуру посуду.
Воки, призначені для використання на звичайних плитах, часто мають потовщене дно. Тут переслідується інша мета. Наприклад, електрична плита ледве здатна нагріти вок до потрібної температури – хочеться не втратити жодного градуса.
Потовщене багатошарове дно заощаджує енергію. У більшості випадків воно має тришарову конструкцію, в якій між зовнішніми шарами з нержавіючої сталі розташована алюмінієва вставка. У п'ятишаровому дні внутрішні шари з алюмінію розділені сталевою пластиною.У дно воків з нержавіючої сталі та алюмінію може бути вплавлений феромагнітний диск. Завдяки цьому посуд можна використовувати на індукційних плитах. Чавунні сковороди з плоским дном без зовнішнього емалевого покриття, як правило, сумісні з індукційними плитами.
Ручка

Брати вок з однією чи двома ручками – питання непросте. Як правило, легше користуватися сковородою з однією довгою ручкою. Але якщо шукаєте велику сковороду, візьміть з двома маленькими ручками або однією довгою та однією маленькою.
По-перше, таку ручку часто роблять з матеріалів, що нагріваються незначно. Це, наприклад, бакеліт, дерево, пластик. Бакеліт кращий, тому що не займається та не плавиться від сильного вогню. Зручні ручки з неслизьким покриттям софт-тач.
У сталевих сковорідок може бути металева приклепана ручка, а у чавунних – суцільнолита. Вони стають дуже гарячими, їх можна взяти лише з прихваткою.
Дві маленькі ручки у вигляді вушок або петель найбільш характерні для чавунних воків, хоча трапляються й на алюмінієвих. Іноді їх роблять з бакеліту або покривають силіконом.
Кришка

Обсмажування – найвідоміший, але не єдиний спосіб готування у воку. У цьому посуді можна тушкувати, варити, навіть готувати на парі. Тому багато моделей продаються з кришкою.
Кришка часто має куполоподібну форму. Важливо, щоб у ній був отвір для виходу пари. Щоб запобігти втратам тепла, кришка має щільно прилягати до сковороди. Підтримці температури сприяють металеві кришки. Скляні справляються з цим трохи гірше, але через них можна стежити за процесом готування.
В наявності
Арт.: A000061203
В наявності
Арт.: A000065568
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000065569
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000113637
+ 3 кольори
В наявності
Арт.: A0000232556
+ 3 кольори
В наявності
Арт.: A0000232552
+ 3 кольори
В наявності
Арт.: A0000232548
+ 3 кольори
В наявності
Арт.: A0000232560
В наявності
Арт.: A0000232569
В наявності
Арт.: A0000232566
Що можна готувати у сковороді вок

Вок купують насамперед для страв азійської кухні, а там дуже популярний стир-фрай – швидке обсмажування з постійним помішуванням. Так можна приготувати м'ясо, морепродукти, овочі, гриби. Важливо заздалегідь підготувати всі інгредієнти, нарізавши їх однаковими шматочками. І ще одна вимога – продуктів має бути небагато, вок зазвичай не заповнюють навіть наполовину.
Традиційний спосіб обсмажування також можна застосовувати. У воку легко готується омлет або скрамбл, з добавками та без них. Завдяки глибині можна смажити продукти у фритюрі: деякі воки продаються разом з решіткою, на яку викладають готову їжу, щоб стекла олія.
Улюблена багатьма страва – локшина з різними добавками. Добавки обсмажують у воку, пшеничну та гречану локшину відварюють окремо та додають у вок.Так само роблять і з рисом. Скляну локшину відварюють або кладуть у сирому вигляді.
Для тушкування у вок наливають трохи води, соус і томлять складники страви під кришкою. Якщо води налити більше, можна зварити суп.
У воку також готують на парі, але для цього потрібна пароварка, яка рідко входить до комплекту. У бамбуковій пароварці, зокрема, готують рис, пельмені, пиріжки з крохмального тіста.
Як вибрати сковороду вок
Смак та аромат страви залежать від матеріалу сковороди вок. Простота готування – від розміру, ваги та форми ручки. Загалом результат буде вдалим, якщо сковорода відповідає умовам використання.- Беріть вок, форма якого найближча до півкулі. При такій формі сковороди найпростіше готувати методом стир-фрай.
- Вибирайте такий об’єм, щоб продукти можна було викласти на дні в один шар. У той же час не варто брати дуже великий вок, якщо готуєте одну-дві порції.
- Важкі воки більше підходять для тушкування або для простого методу обсмажування.
- Чавунний вок з круглими ручками можна ставити в духовку.
- Якщо плануєте частіше тушкувати, ніж смажити, приглядайтеся до сковороди з кришкою.