Хто любить м'ясо та овочі, приготовлені на грилі, той прагне отримати такий самий ефект і в домашніх умовах. При цьому хтось наголошує на здоровому харчуванні, а комусь просто подобаються соковиті страви з піджаристими смужками. Але й тим, й іншим у господарстві знадобиться сковорода-гриль.
Упізнати цей посуд можна за ребристим дном. Виявляється, залишати на продуктах смужки аж ніяк не головне його завдання. У такій будові є користь – наприклад, страви виходять дієтичнішими. А от на те, наскільки вони будуть смачні, впливає й матеріал сковороди, й антипригарне покриття, і навіть розмір посудини. Як правильно вибрати сковороду-гриль, які доповнення роблять її зручнішою та як доглядати за цим посудом, читайте в нашій статті.
Упізнати цей посуд можна за ребристим дном. Виявляється, залишати на продуктах смужки аж ніяк не головне його завдання. У такій будові є користь – наприклад, страви виходять дієтичнішими. А от на те, наскільки вони будуть смачні, впливає й матеріал сковороди, й антипригарне покриття, і навіть розмір посудини. Як правильно вибрати сковороду-гриль, які доповнення роблять її зручнішою та як доглядати за цим посудом, читайте в нашій статті.
Зміст
- Чим відрізняється сковорода-гриль від звичайної сковороди
- Сковорода-гриль – яка найкраща?
- Матеріали
- Антипригарне покриття
- Ручка
- Кришка
- Догляд за сковородами-гриль
- Рекомендації

Чим відрізняється сковорода-гриль від звичайної сковороди
Почнемо з того, що таке гриль. Це один зі способів приготування продуктів на вугіллі. Над розпеченим вугіллям розташовується решітка, де розкладають нарізані овочі, шматки м'яса чи птиці, гриби, рибу та морепродукти. Їжа готується швидко, набуває хрусткої скоринки, залишається м'якою всередині.У сучасних установках-гриль жар забезпечує вугілля, газовий пальник або електричний нагрівальний елемент. Це можуть бути габаритні стаціонарні пристрої або портативні прилади, які ставлять на стіл.
Сковорода-гриль імітує принцип приготування на решітці. Але не тільки: вона запозичила ще кілька плюсів гриля і до того ж має власні переваги.
- Використовується на звичайній плиті.
- Ребристе дно надає продуктам апетитного вигляду.
- Сік стікає у борозенки між ребрами та не заважає обсмаженню.
- Жир витоплюється та не потрапляє у страви, їжа стає дієтичнішою.
- Можна готувати без олії або з мінімальною її кількістю.
- Завдяки квадратній формі сковорода-гриль вміщує більше продуктів.
Сковорода-гриль – яка найкраща?

Як при виборі будь-якого посуду, та сковорода буде ідеальною, що підходить під ваші умови використання. Оцінюйте форму, розмір, конструкцію, додаткові можливості, матеріал. Потрібно подумати й про те, як вибрати сковороду-гриль для індукційної або склокерамічної плити.
За формою найвдалішою вважається прямокутна чи квадратна сковорода-гриль. На ній легко розмістити великі шматки м'яса або нарізані слайсами овочі. Для приготування риб'ячої тушки найбільше підходять овальні моделі. Круглі сковороди звичніші, у них можна смажити інгредієнти, нарізані відносно невеликими шматочками.
Розмір сковороди має відповідати розміру конфорки. Тільки у цьому випадку дно прогріється рівномірно, а стінки сприятимуть прогріванню страви з боків.Найпоширеніші розміри – 24 × 24 см, 26 × 26 см, 28 × 28 см. Водночас є маленькі сковороди-гриль зі стороною всього 12-20 см та більші, довжина сторони яких становить 30-33 см.
При виборі конструкції перше, на що потрібно подивитися, – висота ребер. Радимо надати перевагу високим ребрам: у такій сковороді краще витоплюватиметься жир і випаровуватиметься рідина.
На багатьох виробах є носик, щоб зливати зайвий жир та сік. Високі стінки кращі від низьких. Вони посилюють нагрівання та прискорюють приготування. Деякі моделі мають знімну ручку. Це заощаджує місце при зберіганні, крім того, сковорідка може бути формою для духовки.
Цікавими є секційні сковорідки, в яких можна готувати одночасно кілька страв. Зазвичай у них є рифлена гриль-секція та ще одна або кілька секцій з гладеньким дном.
Матеріали
Те, з чого виготовлений посуд для готування їжі, безпосередньо впливає на якість приготування та на смак страв. На сковородах-гриль продукти обсмажуються особливим чином, тому вимоги до матеріалів доволі високі.Чавун

Важкий, дуже міцний, зносостійкий матеріал – один з найкращих для сковорідок-гриль. Товстостінний посуд добре тримає тепло, нагрівання виходить рівномірним, їжа готується досить швидко.
Чавунні сковороди мають природне антипригарне покриття. Якщо їх мити правильно, їжа до них не прилипає, хоча певну кількість жирів, ймовірно, доведеться використовувати.Чавун без зовнішнього емалевого покриття сумісний з індукційними плитами. А ось на склокерамічну поверхню такий посуд не рекомендують ставити, оскільки шорстке дно може подряпати плиту. Емальовані сковороди підійдуть для електричних та газових плит.
Сковороди-гриль з чавуну не можна ставити в посудомийку, терти металевими мочалками. Їх миють вручну, а потім витирають насухо, щоб не з'явилася іржа. Перед тим як вибрати чавунну сковороду-гриль, почитайте, як зробити її поверхню антипригарною.
Чавун здатен вбирати запахи. У такому посуді не рекомендується зберігати їжу.
Алюміній

Товсті стінки та дно – дуже важлива характеристика сковорідок-гриль. Тому є сенс вибирати посуд з литого або кованого алюмінію. У нього посилене дно, завдяки чому тепло акумулюється та розподіляється по всій поверхні сковороди. Ковані моделі часто доповнюють індукційним дном, виходить практично універсальний посуд.
Сковорода з кованого або литого алюмінію вирізняється значною вагою, але вона все ж таки легша за чавунну.Алюміній досить м'який, він дряпається, затирається, входить у реакцію з кислими, жирними, молочними продуктами. Щоб не псувався ні зовнішній вигляд посуду, ні смак страв, сковороди з цього матеріалу покривають зсередини та зовні захисним шаром. Він, крім того, продовжує термін експлуатації посуду.
Алюмінієві сковорідки-гриль дозволяється мити у посудомийці. Вони не потребують спеціального догляду.
Не варто купувати вироби зі штампованого алюмінію. Вони мають тонке дно та стінки, метал не нагріється до потрібної температури, й ефекту гриля не буде.
Сталь

Нержавіюча сталь вважається найменш вдалим матеріалом. Вона нерівномірно нагрівається, гірше утримує тепло, має недостатньо товсті стінки, не має антипригарних властивостей.
Щоб покращити характеристики сталевих сковорідок, їх доповнюють посиленим дном. Воно складається мінімум з трьох шарів: між зовнішніми сталевими шарами розташовується пластина з алюмінію. Цей метал відповідає за накопичення та утримування жару. Дно може бути й п'ятишаровим, з чергуванням сталевих та алюмінієвих прошарків.
Дно часто оснащують феромагнітним диском – тоді сковорода-гриль стає сумісною з індукційними плитами.Щоб їжа не пригорала, на сковороди з нержавіючої сталі наносять антипригарне покриття.
Сталевий посуд можна мити в посудомийній машині, якщо у рекомендаціях виробника не вказано інший спосіб догляду.
Антипригарне покриття

Зараз навіть важко уявити, як раніше обходилися без посуду з антипригарними властивостями. На сковороді зі спеціальним покриттям легко готувати, до того ж це дозволяє подбати про здорове харчування. Такі властивості мають і сковороди-гриль – але яке покриття краще?
Тефлон. Тефлонове покриття все ще вважається найвдалішим. Поверхню сковорідки можна зовсім не змащувати олією, і до неї нічого не прилипне. Мінус тефлону – його крихкість. Доведеться користуватися силіконовою або нейлоновою лопаткою або щипцями з силіконовими губками. В крайньому разі підійдуть дерев'яні аксесуари.
Кераміка. На сковороді з керамічним покриттям можна готувати з невеликою кількістю олії – достатньо трохи змастити продукти або дно. Поверхня легко відмивається після готування. Однак кераміка боїться перепадів температур, її можна пошкодити металевою лопаткою. Сковорода стає непридатною, якщо на антипригарному шарі з'являються мікротріщини.
Мармур, граніт. Полімерне покриття з додаванням кам'яної крихти дуже міцне. Воно не боїться зміни температур, контакту з металевими аксесуарами, інтенсивного миття у посудомийці.
В наявності
Арт.: A000070145
В наявності
Арт.: A000069867
В наявності
Арт.: A0000145163
В кошикВ кошику
Сковорода-гриль з антипригарним покриттям та кришкою Berlinger Haus Moonlight Edition, 28 см BH-6005
Продано
Арт.: A000018883
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000095448
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000018897
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000018842
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000018742
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000018882
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Титан. Найстійкіше до зношування, але й дороге покриття. Особливих вказівок щодо використання таких сковорід немає, але для них все ж таки бажано купити силіконове приладдя або акуратно користуватися металевою лопаткою.
Ручка

У пошуках, яку вибрати сковороду-гриль, не завжди звертають увагу на ручку. Все тому, що більшість моделей оснащені звичайною довгою ручкою. З її допомогою легше зняти посуд з плити, злити зайвий жир та рідину.
Найбільш практичні ручки з матеріалів, які майже не нагріваються. Це дерево та різні види пластику. Лідирує серед них бакеліт, який навіть при довгому інтенсивному нагріванні не займається та не плавиться. Зручні ручки з неслизьким покриттям софт-тач.
Чавунні сковороди з литою ручкою дуже надійні, але їх можна взяти лише через прихватку. Дуже сильно нагріваються й сталеві ручки.
Важкі та великі сковороди нерідко мають додаткову маленьку ручку, щоб їх можна було безпечно взяти обома руками.
Є грилі з двома маленькими ручками з боків. Якщо вони виготовлені з металу, їх можна ставити в духовку. Ця ж вигода характерна для виробів зі знімною ручкою.
Кришка

Сковороду-гриль розглядають насамперед як посуд для обсмажування, а тому виробники рідко продають його разом з кришкою. Справді, щоб отримати рум'яні смужки на стейку, кришка не потрібна.
Але при готуванні деяких страв посуд треба накривати. Наприклад, смажене курча притискають кришкою як пресом. Товстий шматок м'яса іноді потрібно довести до готовності, запобігши втраті вологи. Смажені овочі та гриби теж можна потомити на маленькому вогні.
Найбільш поширені скляні кришки. Їхній край охоплює ущільнювальне кільце з нержавійки, ручка зроблена з бакеліту або металу. Часто в кришці є отвір для виходу пари, але якщо сковорода має носик для зливу рідини, пара йде через нього.
Чавунні кришки важкі та, як правило, плоскі. Вони служать пресом і навіть можуть мати такі самі ребра, як на дні.
Обов'язково поцікавтеся, як виглядає сковорода-гриль двостороннього типу. Це посудина, у якої кришка прикріплена до основної ємності, має збоку довгу ручку та є ще однією сковорідкою.Такі вироби мають кілька переваг. По-перше, вони щільно закриваються, їжа всередині може томитися, а на плиту не потрапляють бризки. По-друге, можна перевернути відразу всі продукти, причому без використання лопатки та щипців: потрібно просто розташувати сковороду кришкою вниз. По-третє, кришка виступає пресом для великих шматків м'яса та сприяє кращому просмаженню. По-четверте, поверхня кришки зазвичай гладенька, на ній можна приготувати яєчню, оладки.
Має така сковорода й недоліки. Якщо продуктів мало і шматки тонкі, їх складно перевернути одним рухом. Нероз'ємні вироби не можна поставити у посудомийку. Для духовки цей посуд теж не підходить.
В наявності
Арт.: A000069867
В наявності
Арт.: A000063495
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000069864
В наявності
Арт.: A000079773
В кошикВ кошику
Продано
Арт.: A0000175654
В наявності
Арт.: A0000232513
В наявності
Арт.: A0000232522
В кошикВ кошику
Сковорода-гриль з антипригарним покриттям та кришкою Berlinger Haus Moonlight Edition, 28 см BH-6005
Продано
Арт.: A000018883
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000018901
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000018913
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Догляд за сковородами-гриль

Правила, як мити сковороду-гриль, такі самі, як при догляді за звичайними сковорідками. Щоб не помилитись, потрібно враховувати властивості матеріалу та рекомендації виробника.
Крім того, існують способи, як чистити сковороду-гриль від нагару в борозенках. Найпростіше відразу після приготування злити залишки жиру та помити поверхню розчином мийного засобу. Чавунну сковороду можна протерти крупною сіллю. Також допомагає кип'ятіння води з додаванням двох ложок соди та солі.
Рекомендації
Якщо на цей момент ви вже подивилися, які бувають сковороди-гриль, і сформулювали свій запит, то просто відкрийте каталог інтернет-магазину Mills і відберіть відповідні моделі. А якщо міркуєте, що вибрати з величезного асортименту, то ще раз нагадаємо найважливіші моменти вибору сковорідок-гриль.- Розмір, що збігається за розміром з конфоркою, на якій ви будете готувати.
- Форма – у багатьох випадках краща не кругла, а квадратна.
- Висота ребер – що вони вищі, то рум'яніша скоринка.
- Високі стінки, що дають продуктам додаткове нагрівання.
- Матеріал, властивості якого здаються найбільш підхожими.
- Сумісність з плитами різного типу.
- Додаткові опції: кришка, знімна ручка, носик для зливання жиру.