Базовий набір посуду, звичайно, можна використовувати для подавання майже всіх страв. Але коли мова заходить про те, щоб прикрасити стіл, потрібні спеціалізовані предмети. Креманки належать саме до таких. Погодьтеся, морозиво в тарілці або тірамісу в салатнику виглядають зовсім не так, як у кришталевій вазі на ніжці.
Сучасні креманки роблять не тільки з кришталю, і навіть ніжка – не обов'язковий елемент. Куди важливіше, що вони мають різну форму: одна більше пасує до солодощів, інша – до овочів, а третя призначена тільки для морозива. У нашій статті ви знайдете повне керівництво, що подають в креманках, як вибрати креманку для різних страв, у чому плюси та мінуси кришталю, порцеляни та інших матеріалів.
Сучасні креманки роблять не тільки з кришталю, і навіть ніжка – не обов'язковий елемент. Куди важливіше, що вони мають різну форму: одна більше пасує до солодощів, інша – до овочів, а третя призначена тільки для морозива. У нашій статті ви знайдете повне керівництво, що подають в креманках, як вибрати креманку для різних страв, у чому плюси та мінуси кришталю, порцеляни та інших матеріалів.
Зміст
Що подати в креманках
Існує думка, ніби своєю формою креманка зобов'язана особливому келиху для шампанського. Назва цієї посудини походить від слова cremant, яке в перекладі з французької означає ігристе вино.Однак шампанське швидко втрачає свої властивості в широкому келиху з низькими стінками. Зате це дуже зручна ємність для вишуканих десертів, і не тільки для них. Ось що можна сервірувати в креманках.
Салати. Порційна страва у витонченій вазочці радує око та пробуджує апетит. У прозорих креманках ефектно виглядають салати, в яких інгредієнти викладені шарами. Так подають і овочеві, і фруктові салати. Теплі салати рідше викладають в креманки, оскільки це доводиться робити прямо перед подаванням. Кожну порцію можна оригінально прикрасити.
Десерти. Деякі солодкі страви готують і подають в креманках. Це, наприклад, муси, желе, самбук, тірамісу. Навіть прості десерти з викладених шарами фруктів, горіхів, печива та йогурту креманка перетворює на витвір кулінарного мистецтва. Тут теж часто використовується скляний посуд, крізь стінки якого видно всі продукти або різнокольорові шари желе. Можна експериментувати з формою, висотою, декором креманок, щоб підкреслити характер страви.
Морозиво. Холодні ласощі в креманці – саме той випадок, коли посуд грає важливу роль у подаванні. Варто звичайною ложкою викласти морозиво в ошатну вазочку, й естетика ніби посилить смак страви. А якщо ще й скористатися спеціальною ложкою, не забути про топінги, додати фрукти, ягоди, пару листочків м'яти, частування можна сміливо ставити на найрозкішніший стіл.
Так само подають сорбет та парфе. Вважається, що морозиво найдовше не тане в металевій креманці, але заради краси його частіше викладають в скляні та кришталеві ємності.
Варення. Якщо трапеза в домашньому колі не обходиться без варення, варто придбати креманки відповідного обсягу. Таке подавання підніме настрій, перетворить звичайне чаювання на маленьке свято. З невеликих креманок зручно їсти повидло, джеми, мед. У великій посудині солодощі можна поставити на загальний стіл.
Дитячі страви. Багато батьків знають, що бажання дитини з'їсти якусь страву залежить від способу подавання. Якщо в красиву креманку покласти кашу з ягідним соусом, терту моркву з йогуртом чи фруктове пюре, дитя може спокуситися оригінальним видом їжі.
+ 2 кольори
Продано
Арт.: A0000140556
+ 4 кольори
В наявності
Арт.: A0000140559
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A0000140574
В наявності
Арт.: A0000141189
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000225580
В кошикВ кошику
+ 4 кольори
В наявності
Арт.: A0000188808
В наявності
Арт.: A0000177200
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000177202
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000177201
В кошикВ кошику
Форма та обсяг
Сучасні креманки не завжди зроблені за класичним зразком. Виробники розширюють лінійку, щоб посуд підходив під різні стилі.
Так, всі види креманок можна розділити на дві групи – з ніжкою або без неї. Висота ніжки варіюється, іноді вона позначена чисто символічно, а іноді ніжка така само висока, як у винного келиха. Її роблять товстою, тому що вона має витримувати відносно велику вагу, і доповнюють широкою основою для стійкості.
Креманка без ніжки теж має широку, стійку основу. Вона може бути симетричною або асиметричною, наприклад, мати вигляд нахиленої півкулі. Вибір залежить і від того, для чого потрібні креманки. Для кожної страви найбільш підхожою є та чи інша форма.
- Морозиво та сорбет подають в напівкруглих креманках на ніжці. Завдяки увігнутому дну десерт зручно їсти.
- Муси, тірамісу, парфе добре виглядають в креманках, форма яких нагадує циліндр, куб або перевернуту піраміду.
- Желе частіше заливають в креманках з пласким дном і прямими або трохи розширеними доверху стінками. Та сама форма підходить для несолодких салатів.
- Варення й мед найзручніше класти в широкі креманки з низькими стінками.
- Фруктові салати, багатошарові десерти викладають в глибокі креманки, які розширюються догори. Дуже популярна та приваблива форма – у вигляді квітки.
Матеріали
При купівлі посуду нові предмети намагаються підібрати так, щоб вони поєднувалися з уже наявними. Перед тим як вибрати креманку, достатньо визначити лише стиль посуду. А ось матеріалу потрібно приділити пильнішу увагу. Подумайте, чи потрібна вам прозора ємність, чи має значення вага, чи буде потрібен спеціальний догляд, яку суму ви готові виділити.Вибір матеріалу дещо спрощується, оскільки в креманках подають холодні страви. Але зовсім не завадить, якщо цю ємність можна буде мити в посудомийній машині.
Порцеляна
Шляхетний, красивий, міцний і при цьому легкий матеріал належить до дорогих. Він потребує турботи, його миють вручну, особливо при наявності розпису та металізованого декору. Що ж подають в креманках з порцеляни? Білий посуд підходить для подавання фруктів і яскравого желе, кольоровий – для овочевих салатів, морозива, тірамісу та інших не надто яскравих страв.
Продано
Арт.: A000073398
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Глина
Креманки, як правило, роблять із глазурованої глини. Вона не вбирає запахи, легко відмивається від жирних продуктів – збитих вершків чи маскарпоне. Глазур чутлива до перепадів температур, але креманки рідко піддаються такому впливу. Посуд треба берегти від ударів. Глазуровану кераміку можна ставити в посудомийку.
Скло та кришталь
Найчастіше рішення, яку креманку вибрати, приймають на користь скла та кришталю. Різноманіття посуду з цих матеріалів вражає. Для нього використовують прозоре, матове, кольорове, візерунчасте скло, його прикрашають за допомогою огранювання та гравіювання. Кришталь як особливий вид скла теж дуже ефектний. Посуд виходить важким, стійким, а якщо скло загартоване, то ще й надзвичайно міцним. Скляні предмети, як правило, можна мити в посудомийці, кришталеві – тільки вручну.
Продано
Арт.: A000047266
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000042398
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000047267
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000047268
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000076612
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000074783
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000055507
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
67 грн
84 грн
-20%
Економія 17 грн
Варіанти цін
67 грн
84 грн
-20%
Економія 17 грн
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000055506
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
50 грн
63 грн
-21%
Економія 13 грн
Варіанти цін
50 грн
63 грн
-21%
Економія 13 грн
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000055505
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
70 грн
88 грн
-20%
Економія 18 грн
Варіанти цін
70 грн
88 грн
-20%
Економія 18 грн
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000055504
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
660 грн
825 грн
-20%
Економія 165 грн
Варіанти цін
660 грн
825 грн
-20%
Економія 165 грн
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Метал
Звичайний матеріал креманок для морозива – нержавіюча сталь. Він так само, як кераміка та скло, не боїться контакту з жирами та кислотами, не втрачає зовнішнього вигляду від частого користування, легко очищається від будь-яких забруднень. Мінус лише в тому, що дизайн металевих креманок досить одноманітний. У догляді за таким посудом потрібно дотримуватися рекомендацій виробника: іноді вони радять мити нержавійку тільки вручну.
До речі, люди знаходять додаткові способи, як використовувати креманку з металу. Якщо це округла ємність з гладенькими краями, за допомогою неї вирізують заготовки для пиріжків.
Дерево
Поліровані вазочки на точеній ніжці дуже красиві, але не дуже практичні. Дерев'яний посуд небажано ставити в холодильник, він страждає від появи конденсату та контакту з вологими продуктами, може набувати неприємного запаху від жиру. Щоб захистити дерево, його покривають лаком або просочують олією, а щоб прикрасити – розмальовують візерунками. Миють такі креманки тільки вручну.
Пластик і папір
Одноразові креманки можуть стати у пригоді для відпочинку на природі або організації дитячого свята. Харчовий пластик і ламінований картон безпечні, не псуються від морозива, йогурту або ягід. Однак це крихкий посуд, крім того, виникають проблеми з його утилізацією та переробленням. По можливості варто вивчити, які бувають креманки з пластику для багаторазового користування.
Рекомендації
Креманки рідко входять до сервізів, їх доводиться купувати окремо. Як вирішити, що краще – порцелянові ємності з класичним орнаментом, асиметричний посуд з кольорового скла або набір креманок різного розміру? Скористайтеся нашими порадами, щоб уточнити вибір.- Подумайте, яке призначення креманок для вас найбільш актуальне. Якщо збираєтеся заливати в них желе, беріть низькі й широкі ємності. Якщо хочете подавати фруктовий салат, посуд має бути відносно вузьким і високим. Збиті вершки можна подати в непрозорому посуді, а для шарованого десерту бажана саме прозора креманка.
- Визначтеся з матеріалом. Найчастіше доводиться вибирати між ефектним зовнішнім виглядом і простим доглядом. Зі склом не доведеться робити такий вибір – воно і красиве, і не потребує особливої турботи.
- Оцініть універсальність посуду. Не завжди вдома достатньо місця, щоб тримати окремі набори креманок для салатів, морозива, желе та варення. Креманки в вигляді півкулі на ніжці підійдуть для більшості страв. Прозорі ємності доречні майже в усіх випадках. Найбільш універсальні матеріали – порцеляна та скло.
- Підберіть креманки за кольором і стилем. Якщо весь посуд у вас в класичному стилі, потрібні креманки традиційної форми з порцеляни, скла або кришталю. Для сучасних стилів характерні експерименти з формою та кольором, поєднання різнорідного посуду.
- Перегляньте набори креманок. У них можуть входить однакові предмети, але також зустрічаються набори з креманками різного кольору та обсягу. Дуже часто креманки продаються окремо – це дозволяє купити таку їх кількість, яка вам потрібна.
Продано
Арт.: A000047266
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000074783
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000055507
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
67 грн
84 грн