Питання, що краще – універсальна чи спеціальна сковорода, практично не можна розв'язати. Але є обставини, за яких явну перевагу має універсальна сковорода. Наприклад, вона не забере багато місця в маленькій кухні, при цьому дозволить готувати різні страви, від простої яєчні до хитрого рагу з м'ясом і грибами.
Припускається, що такою річчю користуватимуться часто, а отже вона має витримувати інтенсивне навантаження. Також хочеться, щоб готувати на ній було легко, щоб не виникало складнощів при митті, щоб смак страв не псувався. І ще бажано, щоб за рік не виникла потреба купити нову сковороду, бо стара вийшла з ладу. Що потрібно врахувати при купівлі та за якими параметрами вибирають універсальну сковороду, читайте у нашій статті.
Припускається, що такою річчю користуватимуться часто, а отже вона має витримувати інтенсивне навантаження. Також хочеться, щоб готувати на ній було легко, щоб не виникало складнощів при митті, щоб смак страв не псувався. І ще бажано, щоб за рік не виникла потреба купити нову сковороду, бо стара вийшла з ладу. Що потрібно врахувати при купівлі та за якими параметрами вибирають універсальну сковороду, читайте у нашій статті.
Зміст
- Головні критерії вибору
- Призначення
- Розмір
- Товщина
- Матеріал
- Покриття
- Дно
- Ручка
- Кришка
- Догляд
- Плюси та мінуси
Головні критерії вибору
Всі покупці мають кілька вимог до сковороди, але визначальний критерій у кожного свій. Хтось орієнтується на термін служби сковороди, хтось – на її екологічність, для когось найважливішою є ціна. Потрібно подумати й про те, як правильно мити сковороду та чи підійде вона для вашого типу плити.В ідеалі бажано оцінювати всі характеристики посуду в комплексі, тоді й купівля буде вдалою.Ось на що потрібно звернути увагу, коли вивчатимете асортимент універсальних сковорідок:
- призначення;
- розмір;
- товщина стінок та дна;
- матеріал;
- антипригарне покриття;
- будова дна;
- ручка;
- кришка;
- догляд.
Призначення
Більшість спеціалізованих гаджетів справляються лише з одним завданням. І якщо ви не печете млинці або не смажите м'ясо на грилі щодня, то посуд, створений для цих цілей, простоюватиме та займатиме місце у шафі.
Інша річ – універсальна сковорода. На ній з успіхом можна готувати найрізноманітніші страви. Ось лише кілька різновидів:
- яєчня, омлет, скрамбл;
- овочеве рагу;
- смажена картопля;
- тушковані гриби;
- котлети та тюфтельки;
- бефстроганов;
- курка із овочами;
- риба в клярі;
- паста з будь-якими добавками;
- пиріжки з солодкою та несолодкою начинкою;
- сирники, оладки та панкейки;
- соуси.
Ця ємність підходить для різних методів приготування – обсмажування, тушкування, томління, навіть для варіння та смаження у фритюрі. А якщо вона має металеву або знімну ручку, то здатна перетворитися на форму для запікання.При всьому тому деякі страви все ж таки краще виходять в іншому посуді. Так, у воку легше готувати методом стир-фрай, навіть якщо ви не маєте особливих навичок. Якщо користуватись легкою та тонкою млинцевою сковородою, можна підкидати млинці або викладати їх на тарілку без застосування лопатки. У глибокому сотейнику добре готувати страви з великою кількістю рідини.
Рішення, яка сковорода краща, залежить від того, яку їжу ви збираєтеся готувати регулярно.
В наявності
Арт.: A000061217
Продано
Арт.: A000063484
В наявності
Арт.: A000061221
В наявності
Арт.: A000061199
В наявності
Арт.: A000061167
В наявності
Арт.: A000069972
Продано
Арт.: A000069855
Продано
Арт.: A000066164
В наявності
Арт.: A000061195
В наявності
Арт.: A0000175702
В кошикВ кошику
Розмір
Діаметр універсальних сковорідок для домашнього використання коливається від 14 до 36 см. Підбирають його під конкретні потреби, звичайний об’єм страв та розміри конфорки.
Загальні рекомендації, яку сковороду краще вибрати, такі: для однієї людини достатньо сковорідки діаметром 14-20 см, родині з 2-3 осіб підійде сковорода діаметром 24-28 см – це найбільш ходовий розмір.
Сковороди діаметром більш як 32 см не завжди зручні, оскільки їхні краї можуть недостатньо нагріватися. Зауважте, що виробники найчастіше вказують діаметр верхньої частини сковороди. Дно може бути помітно меншим.
Ще один важливий показник – висота бортиків. Універсальні сковороди зазвичай мають глибину 4-6 см, рідше 7-10 см. Посуд завглибшки 10 см вважається швидше сотейником або жаровнею.
Товщина
Щоб сковорода витримувала нагрівання, зберігала температуру, а тепло рівномірно розподілялося, важлива її товщина. Зазвичай для стінок цей параметр становить не менш як 3 мм, а для дна – не менш як 4 мм.У посуді з тонким дном нагрівання нерівномірне, продукти можуть пригорати, доводиться додавати більше олії, а це погіршує властивості страв. Крім того, тонка сковорода здатна деформуватись. Особливо часто у неї вигинається дно.
Матеріал
Мабуть, це один із найважливіших пунктів при пошуках, яку сковороду краще купити. Якщо не брати до уваги мідні сковороди – хороші, але дорогі та примхливі, то залишаються вироби з чавуну, алюмінію та нержавіючої сталі. Матеріали мають різні властивості, але всі вони не позбавлені недоліків.Чавун
Найвитриваліший з усіх матеріалів стає кращим з кожним використанням. Якщо його правильно обробити на початку, він покриється олійною плівкою, і продукти не прилипатимуть до дна.
Чавун чудово тримає тепло. Він безпечний, не виділяє шкідливі речовини, зате здатний збагачувати їжу залізом.Його мінуси – певна крихкість та схильність до корозії. Щоб не стикнутися з цими мінусами, не впускайте сковороду на підлогу, не замочуйте та не залишайте в ній продукти.
Пориста поверхня сковороди може вбирати запахи та віддавати їх стравам. Через це радять купувати чавунний посуд з емалевим покриттям або мати кілька ємностей для різних страв. Крім того, чавун важкий. Сковорода діаметром 28 см може важити понад 3 кг.
В наявності
Арт.: A000061217
В наявності
Арт.: A000061221
В наявності
Арт.: A000061199
В наявності
Арт.: A000061167
В наявності
Арт.: A000061195
В наявності
Арт.: A0000101356
В наявності
Арт.: A0000101349
В наявності
Арт.: A0000210920
В наявності
Арт.: A0000124881
В наявності
Арт.: A0000210924
Алюміній
Якісна алюмінієва сковорода з товстими стінками здатна бездоганно служити довгі роки. Метал швидко нагрівається, добре розподіляє тепло, хоч і тримає його не так довго, як чавун. Алюмінієва сковорідка важить менше, ніж чавунна, та зовсім легкою її не назвеш. Вона не іржавіє, не боїться контакту з водою.
Достатню товщину мають литі та ковані моделі. Штампований посуд надто тонкий. Мінус алюмінію – у здатності вступати в реакцію з продуктами. Щоб уникнути цього, на сковороду наносять захисне покриття, що зазвичай також виконує роль антипригарного.
Продано
Арт.: A000066164
В наявності
Арт.: A000070023
В наявності
Арт.: A000063491
В наявності
Арт.: A000063490
В кошикВ кошику
Продано
Арт.: A000095437
В наявності
Арт.: A000069989