За такої кількості напівфабрикатів, яка існує в наш час, готувати їжу можна й без ножа. Але все ж таки в більшості випадків на домашній кухні знадобиться набір ножів на різний випадок. Одним ножем чистять овочі, іншим ріжуть м'ясо, третім шаткують капусту. Вже за переліком кухонних робіт зрозуміло, що інструменти мають відрізнятися за формою та розмірами.
Крім того, виникає резонне питання: а скільки всього ножів потрібно мати вдома? Найпростіша з можливих відповідей – достатньо кухонної трійки. А в цілому все залежить від того, що ви готуєте, як часто та в якій кількості. Читайте в нашій статті про те, які ножі складають кухонну трійку, що ще зі спеціальних інструментів корисно купити та як вибрати хороші ножі, не маючи професійних знань.
Крім того, виникає резонне питання: а скільки всього ножів потрібно мати вдома? Найпростіша з можливих відповідей – достатньо кухонної трійки. А в цілому все залежить від того, що ви готуєте, як часто та в якій кількості. Читайте в нашій статті про те, які ножі складають кухонну трійку, що ще зі спеціальних інструментів корисно купити та як вибрати хороші ножі, не маючи професійних знань.
Але недарма існують спеціальні ножі для різних робіт. Вони відрізняються за конструкцією та розміром, але головна їх відмінність – властивості. Читайте нашу статтю, як вибрати кухонний ніж для різних робіт та на що звернути увагу під час вибору ножа.
Зміст
- Що таке кухонна трійка
- Ножі для інших кухонних завдань
- Ножі для використання під час їжі
- Розміри ножів
- Рекомендації
Що таке кухонна трійка
Фахівці налічують понад два десятки ножів. Далеко не всі вони стають у пригоді в господарстві. Наприклад, якщо ви печете піцу раз на рік, немає сенсу тримати вдома ніж для піци. А якщо купуєте оброблене м'ясо, то чудово обійдетесь без сокирки. Вважається, що всі завдання щодо підготовки продуктів можна вирішити за допомогою трьох ножів. Саме їх називають кухонною трійкою.Кухарський, або шеф-ніж
Головне, чим відрізняються кухонні ножі, – форма та розмір клинка. Кухарський найбільший із них. Великий і важкий ніж з широким клинком, майже прямим обухом, заокругленою до вістря ріжучою крайкою здатний впоратися майже з усіма кухонними завданнями. Ним можна й капусту нашаткувати, й овочі для супу підготувати, і подрібнити зелень, і нарізати м'ясо. Завдяки вазі та довжині ним легко різати тверді та жорсткі продукти.
Довжина клинка шеф-ножа коливається від 15 до 35 см. У побуті найзручнішим є ніж з лезом завдовжки 20-25 см. Нерідко користувачі воліють купити два-три кухарські ножі різного розміру для різних робіт.Зустрічаються рекомендації вибирати інструмент із ріжучою крайкою вздовж усієї нижньої частини леза. Однак ця опція буде корисною або непотрібною залежно від того, який завдовжки сам ніж і як ви звикли різати. Часто на ножах є п'ята – незаточена ділянка, яка допомагає підібрати оптимальний хват ножа.
Можлива особливість шеф-ножів – заглиблення або прорізи вздовж ріжучої крайки. Вони зменшують опір нарізанню, завдяки їм продукти не налипають на лезо.
Серейторний ніж для хліба
Впізнавана риса цього ножа – особливе зубчасте заточування. Воно полегшує нарізання м'якого хліба, свіжої та замороженої випічки. Довжина клинка зазвичай 20-22 см. Він відносно неширокий, іноді ледь помітно вигнутий.
Серейторне заточування важко підтримувати, особливо в домашніх умовах. Є сенс не переплачувати за ножі з високоякісної сталі, а купувати бюджетні інструменти та міняти їх за кілька років.Ніж із серейторним клинком бажано мити відразу після використання, тому що зубчики важко очистити від налиплих продуктів.
+ 6 кольорів
В наявності
Арт.: A0000121294
+ 5 кольорів
В наявності
Арт.: A0000121288
В наявності
Арт.: A0000121285
В наявності
Арт.: A000074162
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000074161
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000074115
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000074128
В кошикВ кошику
+ 6 кольорів
В наявності
Арт.: A0000121302
Ніж для чищення овочів
Невеликий ніж з коротким лезом і вузьким вістрям призначений для того, щоб чистити сирі або приготовлені овочі, фрукти, гриби, часник, вирізати очка у картоплі або серцевину в яблук, зрізати цедру тонкими смужками. Ним можна нарізати продукти невеликого розміру, хоча це виходитиме не так швидко, як за допомогою довгого універсального ножа.
Приблизна довжина клинка у такого ножа 8-10 см, загальна довжина – 19-20 см. За формою він нагадує шеф-ніж. Крім традиційного ножа для чищення овочів, існують зручні овочечистки-пілери та ножі із загнутим донизу вістрям – такими добре чистити гриби та круглі овочі.
+ 3 кольори
В наявності
Арт.: A0000121226
В наявності
Арт.: A0000121238
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000121239
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000121219
В наявності
Арт.: A0000202991
В наявності
Арт.: A0000203048
В наявності
Арт.: A0000121207
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000121204
В кошикВ кошику
Сантоку – альтернатива кухарському ножу
Більшість видів кухонних ножів, якими ми користуємося, – європейського зразка. Однак серед кухонного начиння приживаються і японські ножі. Найбільш поширений ніж сантоку: його часто включають до складу наборів.
Цей інструмент універсальний та здатний замінити звичний шеф-ніж. Однак і розміри, і конструкція сантоку сильно відрізняються. У нього широкий клинок з майже прямою ріжучою крайкою та заокругленим обухом: за зовнішній вигляд його називають «овечою ногою» або порівнюють із праскою. Звичайна довжина клинка 12-18 см, хоча є ножі з лезом завдовжки 9 см.
Сантоку справляється з усіма видами нарізання та оброблення, ним можна шаткувати та рубати продукти.Але небажано, щоб ніж контактував із занадто твердими предметами, наприклад, з великими кістками: від цього клинок може пошкодитися або зламатися.
Техніка нарізання сантоку не зовсім така, як при роботі з шеф-ножем. Комусь більше подобається перший інструмент, а комусь другий. Можливо, саме тому в комплектах часто є обидва види ножів.
Ножі для інших кухонних завдань
Домашні набори ножів зазвичай включають не більше 6 предметів без урахування ножиць, овочечисток та інших аксесуарів. Це, як правило, кухонна трійка та 2-3 спеціалізовані ножі. Ось ще кілька видів кухонних ножів та їхнє призначення.Універсальний ніж
Хоча шеф-ніж і сантоку теж належать до універсальних, та є й окремий інструмент з такою назвою. Клинок формою схожий на кухарський ніж, але його ширина менша. Довжина коливається від 12-13 до 20 см. Ножем зручно різати різні продукти, крім заморожених та дуже твердих.
Попри назву, цей ніж не завжди потрібний. З його допомогою важко переробити велику кількість продуктів. Але якщо ви готуєте мало та у вас немає потреби у великому кухарському ножі, то універсальний стане гарним придбанням.