У чому подавати спагеті – огляд видів тарілок для пасти
Якщо ви коли-небудь чули, щоб тарілку називали капелюхом, то мова йшла, імовірно, про тарілку для пасти. Цей дивовижний посуд справді нагадує капелюх із широкими крисами. Таку форму пояснюють вимогами етикету, а насправді це дуже практичне рішення.
У тарілок для спагеті кілька різновидів, і кожна конструкція зручна в тому чи іншому випадку. Крім того, дуже важливий матеріал посуду, тому що страву подають відразу після приготування, і вона має залишитися гарячою. Ну й добре відомо, що колір тарілок впливає на якість трапези. А яка тарілка, крім білої, здатна підкреслити красу пасти з соусом? У нашій статті ви знайдете всю інформацію про види та форми тарілок для пасти, кращі матеріали та про те, як правильно подавати спагеті.
У тарілок для спагеті кілька різновидів, і кожна конструкція зручна в тому чи іншому випадку. Крім того, дуже важливий матеріал посуду, тому що страву подають відразу після приготування, і вона має залишитися гарячою. Ну й добре відомо, що колір тарілок впливає на якість трапези. А яка тарілка, крім білої, здатна підкреслити красу пасти з соусом? У нашій статті ви знайдете всю інформацію про види та форми тарілок для пасти, кращі матеріали та про те, як правильно подавати спагеті.
Зміст
Особливості тарілок для спагеті
Дивну форму посуду для пасти пояснюють вимогами етикету. Насправді ж тарілка так влаштована, щоби смак пасти розкривався якнайкраще.Спагеті кладуть у заглиблення: завдяки цьому вони довго залишаються теплими, їх простіше намотати на виделку. Широкі краї часто використовують для додаткових соусів і приправ – завжди можна додати страві нових смакових відтінків.
Поверхня посуду ідеально гладенька, щоб соус затримувався на спагеті, а не на тарілці.Діаметр цього посуду коливається від 20 до 35 см. При цьому заглиблена частина може становити всього третину від загального розміру. Висота тарілки в середньому 4-5 см.
Існує кілька різновидів тарілок для спагеті:
- Схожа на супову тарілку, але з ширшими, частіше за все не скошеними краями. Тарілка для пасти з полями найкраще зберігає температуру страви.
- Схожа на обідню тарілку з припіднятими бортами та невеликим заглибленням у центрі або збоку. Заглиблення допомагає акуратно намотати спагеті на виделку.
- З ємністю для соусу. Коли посудинка для соусу вбудована в тарілку, завжди можна відрегулювати смак страви.
- З відділеннями для двох страв. Така тарілка сподобається тим, хто не любить змішувати смаки. Найчастіше в друге відділення кладуть додатки до пасти або салат, але іноді це посуд досить глибокий для того, щоб налити у нього суп.
Матеріали
Для правильного подавання страви потрібна хороша тарілка. Спагеті смачні, поки вони гарячі, тому посуд має довго тримати тепло. А в соуса є властивість присихати до поверхні (якщо тільки не зібрати його шматочком хліба, як це часто роблять італійці) – добре було б, щоб тарілку можна було ставити в посудомийку.
Порцеляна. Шляхетний, красивий, міцний і легкий матеріал має лише один недолік – він дорого коштує. Але справді висока вартість тільки у цінних видів порцеляни, в цілому ж порцелянові тарілки під пасту мають прийнятну ціну.
Порцеляна прекрасно зберігає тепло страви. У користуванні важливо дотримуватися рекомендацій виробника: іноді такий посуд можна ставити в посудомийку і мікрохвильовку, але частіше радять не робити цього.
Фаянс. Тарілки з фаянсу важчі та товщі, ніж порцелянові, але це дуже добре поєднується з сервіруванням пасти. Якісний фаянс довго служить, його можна мити в посудомийній машині та ставити до СВЧ-печі. Чого не можна робити, так це класти в дуже холодну тарілку гарячу їжу. Іноді на глазурі, що покриває фаянс, з часом з'являються тріщини. Це відносно крихкий матеріал.
Глина. Керамічний посуд – один з варіантів, як красиво подавати спагеті. Крім того, страва у ньому довго залишається гарячою. Бажано брати глазуровані тарілки, оскільки неглазурована глина вбирає запахи та може спотворити смак пасти. Також за глазурованим посудом легше доглядати, він підходить для посудомийної машини. Мінуси кераміки ті самі, що у фаянсу.
Скло та склокераміка. Сучасний матеріал для тарілок перевершує за міцністю всі інші. Такий посуд для спагеті важко розбити, він витримує перепади температур, його можна мити в посудомийці та нагрівати в мікрохвильовій печі. Мінус лише в тому, що їжа в такому посуді вистигає швидше, ніж в порцеляновій або глиняній.
Форма і колір
Традиційно тарілкам для спагеті надавали круглої форми. Навіть зараз в основному випускають саме такий посуд. Але з плином часу асортимент розширився, і можна купити овальні, квадратні, прямокутні тарілки з заглибленням для спагеті. Є тарілки хитромудрого силуету: деякі практичні, в інших складна форма – декоративний прийом. Заглиблення майже завжди залишається круглим, щоб було зручніше орудувати виделкою.
А ось вибір кольорів справді широкий. Але в основі, як і раніше, залишається білий посуд.
Паста з соусами по-справжньому красива, і білий колір тарілки не відволікає від краси самої страви.Вишуканий білий посуд прикрашають за допомогою акуратного рельєфу або металізованої облямівки. Настільки ж гарними є чорні, темно-сині, фіолетові тарілки. Вони контрастують з пастою і добавками: червоними помідорами, зеленим базиліком, рожевими креветками. Цей посуд виглядає благородно та надає трапезі деякої урочистості.
Практичним вибором стануть пастельні тарілки: сірі, бежеві, блакитні, зелені. Їх зробить цікавішими стриманий візерунок. Однак яскраві тарілки настільки ж популярні. Червоний, помаранчевий, жовтий посуд пробуджує апетит і так само вигідно підкреслює пасту, як і чорний.
Разом з тим можна знайти посуд з написами та малюнками, часто тематичними. Комусь подобається однотонний декор, інші надають перевагу яскравому. Однак занадто строкаті малюнки роблять посуд неохайним, відволікають увагу від головного.
Правила сервірування пасти
Паста – зовсім не ті відварені макарони, які подають як гарнір до м'яса або риби. Це самостійна страва, смачна, поживна, а через соуси та добавки ще й доволі калорійна. У яких тарілках подають пасту, ви вже знаєте, а ось кілька правил сервірування столу.
Попри те, що більшість видів пасти сьогодні вважаються вишуканою їжею, подавання залишається досить простим. Тарілку ставлять прямо на стіл, підставний посуд тут не потрібен.Втім, є й протилежна думка, що без сервірувальної тарілки не обійтися. Тут можна чинити так, як зручніше вам.
Готову страву треба подавати відразу ж. Якщо щось і дозволяється підігріти, то це тарілки, щоб вони не охолодили чудову гарячу їжу.
Спагеті та іншу пасту з соусом подають порційно, в тарілках. Це зберігає температуру їжі та дозволяє не втратити ні краплини соусу. Страву без соусу можна поставити в загальному посуді разом зі щипцями або довгою ложкою з зубцями. Майже завжди на столі є посудинка зі свіжим тертим сиром.
Пасту їдять виделкою, а спагеті можна їсти за допомогою виделки та ложки. Ложка в цьому випадку виконує ту саму роль, що й заглиблення в спеціальній тарілці: допомагає зібрати спагеті. Кращим напоєм до пасти вважається негазована вода або підхоже вино.
Рекомендації
Вибір нового посуду – справа приємна та відповідальна. Ним хочеться користуватися, а не засунути в дальній кут і залишити без уваги. Скористайтеся нашими порадами, щоб підібрати зручні тарілки для спагеті.- Звертайте увагу на діаметр тарілки та розмір заглиблення. При виборі орієнтуйтеся на те, яка порція їжі для вас є звичною.
- Різні види тарілок для пасти мають спеціалізацію. Мілкі тарілки з виїмкою призначені саме для спагеті. Глибоку тарілку можна використовувати для всіх видів пасти та для інших страв.
- Виїмка для соусу можете виявитися зайвою. Пасту зазвичай подають вже з соусом, додаткову порцію можна взяти й в окремій посудині. Через конструктивні особливості такого посуду для пасти його складніше вимити.
- Посуд для пасти рідко входить до складу сервізів. Подумайте, чи узгоджується він за стилем і кольором з іншими тарілками, якими ви користуєтеся. Якщо ви не збираєтеся ставити на стіл тарілки для спагеті разом з іншим посудом, вони можуть і не збігатися з ним за оформленням.
- В якому посуді подати пасту, якщо у вас немає спеціальної тарілки? При необхідності тарілку для спагеті можна замінити звичайною глибокою ємністю з добре вираженими бортиками, до яких можна притиснути виделку для намотування спагеті. Універсальний посуд особливо зручний, якщо в будинку мало місця для зберігання або якщо ви любите обходитися мінімумом речей.