І школярі, і студенти, і люди різних професій беруть з собою їжу. У найскромнішому вигляді це фрукти чи бутерброди, у продуманішому – якась страва у судочку чи ланчбоксі. А найнадійніший варіант, в якому можна принести гарячий суп, кашу з м'ясом або цілий набір з першого, другого та компоту, – це термос для їжі.
Такі ємності називають ще термоконтейнерами, ніби підкреслюючи їхню місткість і герметичність. Це важливі якості, але найважливішою є здатність термосів зберігати температуру страв. Досягається це завдяки конструкції та підхожим матеріалам. Наша стаття присвячена тому, як влаштовані термоси для їжі, чим вони відрізняються від звичайних та як підібрати термоконтейнер, який відповідає вашим потребам.
Такі ємності називають ще термоконтейнерами, ніби підкреслюючи їхню місткість і герметичність. Це важливі якості, але найважливішою є здатність термосів зберігати температуру страв. Досягається це завдяки конструкції та підхожим матеріалам. Наша стаття присвячена тому, як влаштовані термоси для їжі, чим вони відрізняються від звичайних та як підібрати термоконтейнер, який відповідає вашим потребам.
Зміст
- Призначення та будова
- Збереження температури
- Розміри
- Кількість страв
- Додаткові елементи
- Матеріали
- Догляд
- Кому знадобиться
- Рекомендації

Призначення та будова
З назви зрозуміло, що харчові термоси наповнюють не напоями, а супом, кашею, м'ясом та іншими стравами. У них можна зберігати не тільки гарячу, а й холодну їжу, від салатів до морозива. Ба більше, ємність підходить для приготування деяких страв – у ній запарюють каші та навіть готують йогурт.Все це можливо завдяки конструкції. По-перше, як і весь термопосуд, термоси для їжі складаються з корпусу та колби. З простору між ними відкачано повітря, вакуум перешкоджає втратам тепла.
Є моделі з повітряним прошарком, але вони служать не так добре. Перед тим як вибрати термоконтейнер, уточніть, чи він вакуумний.По-друге, у термоконтейнерів широке горло. Такий посуд легше наповнити та спустошити, якщо ви берете густу їжу. Крім того, при необхідності можна їсти прямо з термоса.
По-третє, термоси закриваються товстою пробкою, яка герметично прилягає до горлечка й також сприяє підтриманню температури. Іноді пробка поєднана з кришкою, іноді кришка нагвинчується або щільно надягається окремо. Кришка може бути місцем для зберігання тарілки та столових приборів.
В наявності
Арт.: A000069907
+ 3 кольори
Продано
Арт.: A000063595
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A000063599
+ 4 кольори
В наявності
Арт.: A000063586
В наявності
Арт.: A000063576
В наявності
Арт.: A000063591
В кошикВ кошику
+ 4 кольори
В наявності
Арт.: A000063765
+ 3 кольори
Продано
Арт.: A000074243
Збереження температури

Вирішення питання, як вибрати термос для їжі, розумно розпочати саме з цього параметра. Виробники вказують різні терміни, протягом яких страви всередині термоса залишаються теплими. Зазвичай мінімальна межа – 5 годин, максимальна – до 48 годин. Більшість термосів підтримують температуру їжі протягом 6-10 годин.
Термос значно краще зберігає тепло, коли він наповнений доверху.На те, чи довго суп буде гарячим, а морозиво холодним, впливає температура зовнішнього середовища. У холоди швидше остигають гарячі страви, у спеку нагріваються холодні.
Розміри

Який вибрати термос для їжі, залежить від конкретної ситуації. У порційних термосів діаметр зазвичай становить 9-12 см, висота – 14-25 см. Об'єм такого посуду коливається від 350 мл до 1 л.
Термоконтейнери більшого об'єму, від 1,5 до 3,5 л, розраховані на кількох людей. Діаметр цих ємностей складає 20-25 см, висота 15-25 см. Зовні термоси здаються громіздкими, але внутрішній обсяг набагато менший за зовнішній. Частину об'єму займає прошарок між колбою та корпусом, частину – товста пробка.
Кількість страв

Більшість термосів призначені лише для однієї страви. Однак є моделі, в які можна укласти два-чотири види їжі.
Перший варіант конструкції – окремі термоконтейнери, які можуть скріплюватися між собою, наприклад, пригвинчуватись один до одного. Кожен контейнер має власну термоізоляцію. За необхідності можна брати з собою лише одну частину, суттєво зменшуючи вагу.Другий, найпоширеніший, варіант – широкий термос, в який вкладаються пластикові контейнери з кришками. Це зручне рішення, якщо вам регулярно потрібно брати повноцінний обід або їжу на два-три рази.
Додаткові елементи

Термоси для їжі набагато більше потребують доповнення, ніж термоси для пиття. Це пов'язано з тим, що харчові ємності відносно громіздкі, а для їжі потрібен окремий посуд та прибори.
Ручка
Складна чи стаціонарна ручка потрібна, щоб переносити термос, переливати суп, утримувати ємність під час миття. На невеликих термосах ручку кріплять до кришки, на об'ємних – до корпусу. Складана ручка займає менше місця, але може поламатися. Стаціонарна надійніша, за неї можна прикріпити термос до рюкзака. На термосі об'ємом до 1 літра замість ручки може бути тканинна петля або лямка для носіння на плечі.Кришка з кнопкою
Коли гарячий вміст термоса остигає, тиск усередині стає значно меншим, ніж зовні, та пробку втягує у колбу. Щоб вирівняти тиск, можна натиснути кнопку на кришці: вона впустить повітря, і пробка легко викрутиться.Тарілка та столові прибори
Одна з відмінностей харчового термосу – прибори, включені в комплект. Якщо доводиться їсти в похідних умовах, треба мати все необхідне. При цьому бажано, щоб усі речі можна було компактно укласти. Тарілка зазвичай розміщується під кришкою, маленька або складана ложка кріпиться всередині кришки або на пробці, а повноцінні прибори розміщують у чохлі, прикріпленому до корпуса.Чохол
Термос, який часто використовують, неминуче затирається, а інколи падає. Щоб зберегти зовнішній вигляд посуду, зробити його міцнішим, рекомендується використовувати чохол. Є чохли з додатковою термоізоляцією, які зводять до мінімуму вплив довкілля.Матеріали
Серед усіх факторів, які забезпечують працездатність термосу для їжі, найбільш важливим є матеріал або поєднання матеріалів. Вибір завжди залежить від того, чи шукаєте ви легкий термос а чи таку ємність, в якій їжа добу зберігатиме температуру.Нержавіюча сталь

Цей матеріал перевершує всі інші за міцністю та довговічністю. Він витримує контакт з холодною та гарячою їжею, не надає їй стороннього смаку та запаху, не окислюється від контакту з будь-якими продуктами.
Нержавіюча сталь гігієнічна, легко очищається і, як правило, сумісна з посудомийкою.Якщо і колба, і корпус термоса виготовлені з нержавіючої сталі, гарячі страви довго залишаються гарячими, а холодні – холодними. Саме такі термоконтейнери для їжі вибирають, якщо потрібно підтримувати температуру їжі не менше ніж 12 годин. Практично єдиний недолік матеріалу – солідна вага.
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A000063599
+ 4 кольори
В наявності
Арт.: A000063586
В наявності
Арт.: A000063576
В наявності
Арт.: A000063591
В кошикВ кошику
+ 4 кольори
В наявності
Арт.: A000063765
+ 3 кольори
Продано
Арт.: A000074243
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A000063793
+ 3 кольори
В наявності
Арт.: A000063796
+ 4 кольори
В наявності
Арт.: A0000206923
+ 4 кольори
В наявності
Арт.: A0000206914
Пластик

Цей матеріал недаремно потрапляє в список, який краще вибрати термос для їжі. Він легкий, приємний на дотик, має безліч кольорів. З термостійкого пластику виготовляють всі елементи термосів: корпус, колбу, кришку, пробку, столові прибори, контейнери для кількох страв.
Термоси з пластику гірше тримають тепло, ніж вироби з нержавіючої сталі. Матеріал досить крихкий, може розбитися або тріснути, а навіть дрібні тріщини зводять нанівець теплоізоляцію. Крім того, пластик погано відмивається від жирів і здатен вбирати запахи.
В наявності
Арт.: A000069907
+ 3 кольори
Продано
Арт.: A000063595
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A000063599
+ 4 кольори
В наявності
Арт.: A000063586
В наявності
Арт.: A000063576
В наявності
Арт.: A000063591
В кошикВ кошику
+ 4 кольори
В наявності
Арт.: A000063765
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A000063793
Скло
Зі скла роблять тільки колби термосів для їжі. Це нейтральний матеріал, який не вступає у реакцію з продуктами. Скляну колбу легко помити.Очевидний мінус такої колби – її чутливість до ударів та перепадів температур. Частково ця проблема вирішується за допомогою протиударного корпусу. Щоб скло не тріснуло від термошоку, його бажано трохи прогріти перед наповненням гарячими продуктами.
Комбінація матеріалів

Зустрічаються термоси, зовнішня частина яких зроблена з пластику, а внутрішня – з нержавіючої сталі або скла. Такі моделі мають непогані характеристики, іноді здатні підтримувати температуру страв протягом 8-10 годин.
Можливий варіант, коли термос з нержавіючої сталі має додатковий зовнішній шар з пластику. Це і дизайнерський прийом, і спосіб зробити термос не таким холодним чи слизьким.
Догляд
Ємність прослужить довше, якщо дотримуватися рекомендацій виробника про те, як мити термос для їжі.Термоконтейнери з нержавіючої сталі сумісні з посудомийною машиною, якщо не мають деталей – ручок, накладок – з пластику. Рекомендується мити вручну термоси з кольоровим покриттям. Під час миття небажано використовувати абразивні матеріали.
Пластикові вироби, як правило, не можна ставити в посудомийку. Щоб вони довше зберігали привабливість, користуйтеся м'якою мочалкою та рідким мийним засобом. Чистильні порошки можуть сильно пошкодити поверхню.
Присохлі залишки їжі не потрібно відшкрібати від колби. Залийте до неї гарячу воду з додаванням кількох ложок харчової соди, залиште для відмокання, а потім промийте без проблем. Сода заодно усуне запах їжі.Вимитий термос потрібно ретельно висушити. Для зберігання вибирайте сухе, вентильоване місце. Не накривайте ємність кришкою, щоб усередині не утворилася пліснява. Якщо термос довго стоїть без діла, прикрийте горлечко паперовою або тканинною серветкою.
В наявності
Арт.: A0000128939
+ 3 кольори
Продано
Арт.: A0000128955
Продано
Арт.: A0000128942
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
317 грн
453 грн
-30%
Економія 136 грн
Варіанти цін
317 грн
453 грн
-30%
Економія 136 грн
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000066315
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000066317
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000066316
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000066319
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Кому знадобиться

Ви вже добре уявляєте, чим відрізняється термос для їжі. Наведемо кілька прикладів, у яких випадках він може бути корисним.
- Взяти до офісу, де немає можливості приготувати або розігріти їжу.
- Захопити з собою на навчання, якщо потрібно пробути поза домом цілий день.
- Зібрати обід дитині до школи.
- Приготувати морозиво для сімейного пікніка.
- Добре підготуватися до довгої заміської прогулянки або походу.
- Запастися їжею в подорож, коли дорогою немає гарних закладів громадського харчування.
- Передати щось смачне близькому, який перебуває на лікуванні.
- Опанувати приготування домашнього йогурту.
Рекомендації
На сучасні термоконтейнери варто подивитися вже через те, що вони красиві. Загляньте в каталог інтернет-платформи Mills, щоб у цьому переконатися. Там же ви знайдете практичні моделі на будь-який випадок, самостійно вивчивши характеристики термосів або звернувшись за допомогою до продавців-консультантів.А щоб вам було простіше зорієнтуватися, нагадаємо основні параметри термосів для їжі.
- Здатність зберігати тепло – у середньому 6-10 годин.
- Розмір – 350-1000 мл для порційних виробів, від 1500 мл – для виробів, розрахованих на кілька страв чи призначених для кількох осіб.
- Кількість страв – більшість термосів складається з однієї ємності, але є моделі з окремими секціями чи контейнерами.
- Доповнення – ручка для перенесення, тарілка, ложка, чохол можуть бути не просто корисними, а необхідними.
- Матеріали – переваги має нержавіюча сталь, але у пластику та скла є свої вигоди.
- Догляд – варто орієнтуватися на вказівки виробника або виходити з загальних правил.