На урочистих застіллях навколо тарілки розкладені різноманітні ложки, виделки та ножі. Вдома рідко використовують таку кількість предметів, але базовий набір – столова ложка, виделка, ніж та чайна ложка – потрібен практично всім. З його допомогою можна їсти гарячі та холодні страви, супи, каші, овочі, м'ясо та рибу, яйця та сир, десерти та фрукти. Цими приборами користуються щодня, тож вони мають бути надійними і не потребувати складного догляду.
Не менше вимог до приборів, які купують для святкового сервірування. Тут важлива вишуканість, солідність, дорогі матеріали. Зворотний бік настільки ефектного зовнішнього вигляду – необхідність у дбайливому зберіганні та догляді.
Як вибрати столові прибори для різних випадків і що, крім ложок, виделок та ножів, знадобиться вдома? Читайте у нашій статті.
Не менше вимог до приборів, які купують для святкового сервірування. Тут важлива вишуканість, солідність, дорогі матеріали. Зворотний бік настільки ефектного зовнішнього вигляду – необхідність у дбайливому зберіганні та догляді.
Як вибрати столові прибори для різних випадків і що, крім ложок, виделок та ножів, знадобиться вдома? Читайте у нашій статті.
А скільки приборів потрібно, щоб упоратися з будь-якою стравою? Універсальний набір складається всього з чотирьох предметів, а якщо дотриматися всіх церемоній, знадобиться добрих два десятки різних аксесуарів. Про те, які бувають столові прибори, як служать різні матеріали та на що звернути увагу при виборі, читайте у нашій статті.
Зміст
- Як вибрати столові прибори для різних випадків
- Базовий набір столових приборів
- Інші різновиди
- Матеріали
- Набори столового приладдя
- Догляд
- Рекомендації

Як вибрати столові прибори для різних випадків
Які прибори купити та в якій кількості, залежить від їхнього призначення. У побуті зазвичай використовують прості та практичні ложки, виделки та ножі. Для дітей купують зручні та безпечні аксесуари. Для святкового столу вибирають красиві дорогі набори.Для щоденного використання
Посуд, яким користуються кілька разів на день, має легко очищатися, не іржавіти, не гнутися і не ламатися, не потребувати спеціального догляду та зберігати привабливий зовнішній вигляд.З чого виготовляють столове приладдя, яке відповідає таким вимогам? Найчастіше – з нержавіючої сталі, іноді – з титану.Комплекту зі столової та чайної ложок, виделки та ножа достатньо, щоб їсти будь-які страви. Якщо у вас сім'я з 3 осіб, і ви миєте посуд одразу після їди, вам вистачить набору з 12 предметів.
Для дітей
Дитячі прибори мають менший розмір. До набору часто входять столова ложка та виделка, трохи рідше – чайна ложка та ніж. Зубчики на виделці та лезо ножа не надто гострі. Робочу частину приборів роблять із нержавіючої сталі, пластику, бамбукового волокна, ручки нерідко покривають силіконом.Для урочистостей
Святковий стіл хочеться сервірувати ошатно, тому для нього підбирають приладдя з дорогих матеріалів, з вишуканим оздобленням. Крім того, для сервірування використовують більше різних аксесуарів, наприклад, спеціальні виделки та ножі для риби, комплекти десертних приборів. Святкові набори, як правило, складаються з більшої кількості предметів – 48 або 60. Перед тим як вибрати столові прибори для дому, зверніть увагу на тонкощі догляду: гарний та дорогий посуд потребує дбайливого ставлення.Для пікніків та походів
Прибори, які беруть із собою на природу, відрізняються простим дизайном та невеликою вагою. Багаторазові ложки, виделки та ножі роблять із металу та пластику, вони можуть бути складаними або стаціонарними. Часто комплект похідних приборів розрахований на одну людину і має чохол або футляр. Комплект для пікніка в основному містить посуд для кількох людей.В наявності
Арт.: A000072124
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000083139
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000203316
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000072125
В кошикВ кошику
+ 5 кольорів
В наявності
Арт.: A0000229066
+ 3 кольори
Продано
Арт.: A0000148974
В наявності
Арт.: A0000202028
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000203340
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000047440
В кошикВ кошику
Базовий набір столових приборів

Щоб з'їсти яєчню, вівсянку, суп, відбивну, овочеве рагу або сирну запіканку, достатньо трьох стандартних приборів – столової ложки, виделки та ножа. Ще багато хто користується чайними ложками: з їхньою допомогою кладуть цукор у чай і каву, їдять торти, варення, мед, морозиво, свіжі ягоди та запечені фрукти.
Ці самі прибори здатні замінити допоміжні аксесуари: столовою ложкою перемішують салат, чайну кладуть до закусок, ножем намазують масло та паштет.
Столова ложка
Столовою, або суповою, ложкою їдять суп, бульйон із заправкою. Нею також користуються, щоб простіше було намотати на виделку спагеті. При сервіруванні столу такі ложки кладуть у салат та до інших страв, які зручно накладати за допомогою цього прибору. Орієнтовна довжина ложок 18-22 см, місткість 20-25 мл. Форма заглиблення в ложці овальна або округла, його оптимальна глибина не менше ніж 7-10 мм.В наявності
Арт.: A000072124
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000203316
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000072125
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000203413
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000203406
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000203337
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000203302
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000203336
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000203369
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000203411
В кошикВ кошику
Виделка
Чотиризуба столова виделка у побуті замінює спеціальні виделки для спагеті, риби, стейків, десертів. З її допомогою їдять каші, овочі, м'ясо, рибу, сири, фрукти, десерти. На загальному столі виделку кладуть біля блюд із нарізкою. Орієнтовна довжина виделок 18-22 см, частина з зубчиками може бути подовженою або вкороченою.Столовий ніж
Загальна довжина столового ножа в середньому 20-24 см, довжина леза та ручки приблизно однакова. Кінчик ножа заокруглений, частина леза нерідко має зубчики, які полегшують нарізання твердої їжі. Якщо не вдаватися до тонкощів етикету, столовим ножем можна різати м'ясо, птицю, овочі, фрукти, відокремлювати рибу від кісток, намазувати масло та паштет.В наявності
Арт.: A0000203340
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000203364
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000203310
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000203365
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000203414
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000203386
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000203318
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000203371
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000203325
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000203408
В кошикВ кошику
Чайні та кавові ложки
Набір невеликих ложечок стане у пригоді у багатьох випадках, але в основному з їхньою допомогою додають до напою цукор або їдять десерти.Чайна ложка успішно замінить спеціальне дитяче приладдя.Довжина чайних ложок орієнтовно 14-16 см, кавових – 11-13 см, місткість відповідно 5 мл та 3 мл.
Інші різновиди

З основними пристосуваннями проблем не виникає, а що таке столові прибори для спагеті, стейка, десертів, потрібно розібратися.
Етикет пропонує використовувати під час трапези безліч столових приборів. Якщо очікується кілька змін страв, то велика кількість посуду має практичний сенс. По-перше, кожну нову страву можна їсти за допомогою чистих приборів. По-друге, спеціалізовані аксесуари завжди зручніші за універсальні.
Закусочні прибори
Виделка та ніж для закусок трохи менші від стандартних. Їх подають до холодних та деяких гарячих закусок.Рибні прибори
Рибу їдять за допомогою виделки з укороченими зубцями та широкого ножа-лопатки із загостреним кінчиком для відділення кісток. Виделка часто має три зубці, але це не обов'язкова умова.Десертні прибори
Ложка, виделка та ніж для десертів витончені, можуть мати оригінальне оформлення. За розміром виделка і ніж менші, ніж закусочні, ложка трохи більше за чайну. Пироги, запіканки, шарлотки їдять за допомогою ножа та виделки, муси, желе, м'які десерти – за допомогою ложечки.Прибори для фруктів
Маленький ніж із загостреним кінчиком та двозуба виделочка потрібні для того, щоб їсти свіжі фрукти. Якщо до столу подають фруктовий салат чи консервовані фрукти, ніж для трапези не знадобиться.Ложки для лате та коктейлів
Ложки з подовженим держальцем зручні для подавання напоїв у вузьких високих склянках. Їхня довжина становить близько 20 см.Виделки для спагеті
Особлива риса цих приборів – три або чотири довгі зубці. Завдяки цьому спагеті легко намотати на виделку.Ножі для стейків
Ніж із вузьким лезом, кінчик якого трохи загострений, добре ріже м'ясо будь-якого просмаження. Зубчиків на лезі він не має.Прибори для східної кухні
Для страв китайської, японської, в'єтнамської та деяких інших кухонь використовують палички. Також знадобиться широка порцелянова чи дерев'яна ложка для супів.Сервірувальне приладдя

Для приготування страв та накладання із загального посуду в індивідуальний потрібні різні пристосування. Ось основні види столових приборів та їх призначення під час сервірування:
- ложка та виделка або щипці для салату;
- ложки для гарнірів;
- виделочки для маслин, лимона, шматочків оселедця;
- розливна ложка, або ополоник;
- ложка для соусу;
- ложка для цукру-піску або щипчики для рафінаду;
- щипці для спаржі, дрібних кондитерських виробів, льоду;
- різні лопатки (для торта, риби, паштетів, ікри);
- ніж для масла.
Матеріали
Для виробництва столових приборів застосовують переважно метал, рідше дерево, кераміку, пластик. Ручки роблять із різних матеріалів – це додає витонченості, підвищує практичність або просто створює певний настрій. Від матеріалу залежать властивості аксесуарів, їх довговічність та способи догляду.Нержавіюча сталь

Міцний, довговічний, безпечний для виробництва посуду матеріал виглядає привабливо, не гнеться, не боїться корозії та коштує недорого. При належній якості сталі – наприклад, при використанні марки 18/10 – приладдя безвідмовно служитиме десятиліттями. Однак з часом на поверхні все ж таки з'являються мікроподряпини: вони не впливають на властивості приборів, але трохи псують зовнішній вигляд.
При оформленні посуду зі сталі використовують дзеркальне, глянцеве, матове оздоблення, декоративне покриття під золото та бронзу, кольорове напилення, деколь.Однаково ефектно виглядає гладка та рельєфна поверхня, хоча чим більше об'ємних деталей, тим складніше мити прибори.
В наявності
Арт.: A000072124
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000083139
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000203316
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000072125
В кошикВ кошику
+ 5 кольорів
В наявності
Арт.: A0000229066
В наявності
Арт.: A0000203340
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000047440
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000203355
В кошикВ кошику
Нейзильбер

Сплав міді з нікелем і цинком – заміна популярному колись мельхіору. Таке приладдя не деформується, не іржавіє, добре піддається декоруванню та дуже довго служить. Ціна нейзильберу нижча, ніж мельхіору. Поверхню приборів покривають сріблом, бо інакше мідь надає їжі металевого смаку. Деякі деталі обробляють позолотою або чорнінням.Нейзильбер здатний прикрасити святковий стіл, але він потребує дбайливого користування та періодичного чищення.
Золото та срібло

Вироби із дорогоцінних металів обирають для урочистих застіль. Столові прибори на святковому столі завжди вишуканіші. Їхній недолік – висока ціна, значна вага та потреба у ретельному догляді. Ложки, виделки та ножі із золота та срібла можуть бути в 1,5-2 рази важчими, ніж прибори з нержавіючої сталі.
Порцеляна

З порцеляни роблять столові ложки для страв японської кухні, а інколи й чайні ложки. Це гарний, легкий та міцний матеріал, ціна якого сильно відрізняється залежно від способу виробництва. Однак порцеляна все ж таки не така довговічна, як нержавіюча сталь.
Дерево

Дерев'яні прибори рідко купують на щодень, оскільки матеріалу не йде на користь постійний контакт з водою. Можна купувати допоміжне приладдя з дерева, наприклад, ложки та виделки для салату.
Міцніший різновид – прибори з бамбукового волокна. У них натуральні волокна склеєні за допомогою синтетичних смол. Майже невагомі ложки та виделки не псуються від жиру та води. З бамбукового волокна роблять у тому числі дитячий посуд.
Матеріали для ручок

У приборів з нержавіючої сталі, нейзильберу, срібла, золота ручки найчастіше виготовлені з того самого матеріалу. Коли прибор виготовлений із суцільного полотна, йому менше загрожують поломки. Ручки з металу можуть бути плоскими або округлими. Менше ковзають у руці рельєфні ручки.
Накладні ручки з дерева, порцеляни, слонової кістки, каменю, безумовно, прикрашають прибори, надають їм солідного, дорогого вигляду.Ручки недорогих аксесуарів роблять з пластику. Однак з часом можуть розхитуватися кріплення, з'являтися тріщини та відколи. Крім того, прибори з пластиковими та дерев'яними ручками, як правило, доводиться мити тільки вручну.
Набори столового приладдя

Столові прибори продаються наборами та поштучно. В обох варіантів є свої переваги та недоліки.
Набори повсякденних столових приборів складаються з 4 предметів у кількості, розрахованій на 6 або 12 осіб. Якщо у вас сім'я з 3 осіб, ви тричі на день їсте вдома та завантажуєте посудомийку лише ввечері, то вам знадобиться набір на 12 осіб. При цьому 3 прибори будуть запасними, їх можна брати для перемішування салату та розкладання загальних страв.
Святкові набори розраховані на більшу кількість осіб і включають більше різних предметів, наприклад, закусочні або десертні комплекти. Як правило, вони продаються у футлярах з м'якими секціями: завдяки цьому дорогі предмети захищені від пилу, окислення, їм не страшні подряпини. Такий набір можна придбати у подарунок.
Крім того, продаються набори окремих приборів, зазвичай чайних або кавових ложечок, десертних виделок, ложок для коктейлів, двозубих вилочок для оливок та лимона. Їх докуповують за необхідності.
Вигода поштучної купівлі у тому, що можна придбати необхідну кількість комплектів, наприклад, 3 або 7. Зауважимо, що прибори можуть продаватися набором на одну персону або окремо. У другому випадку звертайте увагу на серії приборів, щоб ложки, виделки та ножі виглядали однаково. Допоміжні прибори – щипці, ложки для гарнірів, лопатки – здебільшого не входять до наборів.
В наявності
Арт.: A000072124
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000083139
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000203316
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000072125
В кошикВ кошику
+ 5 кольорів
В наявності
Арт.: A0000229066
В наявності
Арт.: A0000202028
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000203340
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000047440
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000203355
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000146515
В кошикВ кошику
Догляд

Питання, як доглядати за столовим приладдям, зазвичай зводиться до того, чи можна його мити в посудомийній машині.
Насамперед, безумовно, варто враховувати рекомендації виробника. Найкращим матеріалом для столових приборів вважається нержавіюча сталь, тому що вироби з неї в більшості випадків можна ставити в посудомийку.
Щоб матеріал зберігав блиск, для миття не використовують абразивні речовини та засоби з хлором.Прибори з порцеляновими ручками також можна мити в посудомийці, якщо тільки на них немає тонкої позолоти або розпису. Якщо ручки приборів зроблені з дерева, пластику або цінних матеріалів, їх миють тільки вручну. Предмети з дерев'яними деталями після миття потрібно добре просушити.
Більшого піклування потребують набори з нейзильберу. Їх миють виключно вручну в теплій воді з рідким мийним засобом. Жорсткі мочалки, абразивні та хлоровмісні засоби можуть пошкодити срібне покриття. Після миття прибори витирають насухо і прибирають для зберігання у м'який футляр, що захищає від світла та повітря.
Оскільки срібло має властивість темніти, перед використанням його бажано чистити. Краще не вдаватися до народних засобів на кшталт зубного порошку чи крейди, а купити спеціальний засіб для чищення срібних виробів.
Таке саме дбайливе ставлення потрібне комплектам із золота та срібла. Їх миють вручну, після миття витирають насухо м'яким рушником, зберігають у спеціальних футлярах. Позолочені вироби небажано замочувати, краще мити їх відразу ж. Блиск позолоченим деталям повертає винний оцет чи нашатирний спирт.
Рекомендації
Хороше столове приладдя відповідає лише трьом пунктам:- воно вам подобається;
- воно виготовлене з якісних матеріалів;
- вас влаштовує ціна та спосіб догляду за ним.