Серед різноманітного кухонного приладдя є й сотейники. Іноді їх відносять до каструль, іноді – до сковорідок, іноді плутають зі сковородою вок. Справді, сотейник нагадує інший посуд для приготування їжі. Але він має кілька важливих відмінностей. Одна полягає в потовщеному дні та стінках. Завдяки цьому в сотейнику можна швидко обсмажувати продукти або довго томити їх, і страва виходить дуже смачною.
Сотейник через його будову можна вважати універсальним посудом, хоча багато залежить від розмірів, матеріалу, товщини стінок та наявності антипригарного покриття. Як вибрати якісний сотейник, які матеріали найкраще утримують тепло та що потрібно знати про сумісність з різними видами плит, читайте у нашій статті.
Існує маса рецептів, в яких зустрічається фраза «обсмажте в сотейнику моркву та цибулю» або «покладіть голубці в сотейник, залийте соусом і тушкуйте». На цьому етапі приготування хтось дістає каструлю, хтось – сковороду, хтось навіть форму для випічки. А тим часом сотейник вказаний недарма – у цього посуду особливі властивості. У чому вони полягають, як вибрати сотейник і що в ньому готувати, читайте у нашій статті.
Зміст
- Навіщо потрібен сотейник
- Форма
- Розмір
- Матеріал
- Антипригарне покриття
- Ручки
- Дно
- Кришка
- Сумісність з плитами
- Що краще – сковорода чи сотейник
- Рекомендації
- Запитання – відповіді
Навіщо потрібен сотейник
Назва «сотейник» походить від французького слова sauter, що в перекладі означає «стрибати». Соте – це й страва з тушкованого м'яса, овочів чи грибів, і сам метод приготування. У класичному рецепті продукти дрібно нарізаються та швидко обсмажуються, а щоб обсмажування виходило рівномірним з усіх боків, посуд струшують.
Наразі сотейники використовують по-різному. У них готують плов, тушкують фарширований перець, запікають м'ясо в духовці. Все це можливо завдяки конструкції. І ось у чому вона полягає:
- сотейник досить глибокий, має високі борти;
- стінки та дно товсті, завдяки чому нагрівання охоплює продукти з усіх боків;
- довга ручка дозволяє струшувати та перевертати інгредієнти;
- додаткова кругла ручка потрібна, щоб переставити велику та важку посудину;
- у відкритому посуді продукти швидко обсмажуються, у закритому – варяться або томляться на повільному вогні.
Часто виникають питання, чим відрізняється казан від сотейника, чи можна замінити сотейник каструлею з потовщеним дном, чавунною сковородою, сковорідкою вок, товстостінною формою для випічки. У деяких випадках справді можна: все залежить від технології приготування тієї чи іншої страви.
Форма
Більшість сотейників мають круглу форму. Вона найзручніша для приготування страв на плиті. Складові частини страви легко перемішати, вони рівномірно прогріваються.
Майже ті самі властивості притаманні овальним сотейникам. Квадратні та прямокутні ємності зустрічаються рідше. Вони більше підходять для тушкування та запікання страв, які не потрібно перемішувати.
Варто звернути увагу на форму бортів. Вони можуть підійматися під прямим кутом або розходитися догори. Вважається, що похилі борти краще розподіляють жар. Однак той самий фарширований перець краще розміститься в циліндричній посудині. У сотейнику з вертикальними бортами простіше варити вареники, равіолі, ньоккі.
Бренд |
|
Бренд |
|
Розмір
Діаметр та об’єм сотейників коливається у досить широких межах. Потрібну модель підбирають під конкретні завдання.
Об’єм сотейників діаметром 30-35 см становить 5-7 літрів. У таких можна готувати плов, тушкувати картоплю з м'ясом, готувати великі порції птиці чи риби. Вони можуть стати ємністю для приготування варення, повидла, джему.
Сотейники діаметром 24-28 см вміщують 3,5-4,5 літра. Вони підходять для приготування котлет, тюфтельок, овочевого рагу.
Ємності діаметром до 20 см більше нагадують ківшики об’ємом 1,5-2 літри. Їх купують, щоб готувати соуси чи інші страви невеликого об’єму.
Матеріал
Вибрати хороший сотейник означає знайти посуд, який відповідає серйозним вимогам. Він має витримувати довге та сильне нагрівання, не виділяти шкідливих речовин, не деформуватися. Додаткові побажання стосуються довговічності та простоти догляду. Потрібно все ж таки врахувати, що гарний посуд потребує дбайливого користування.
Чавун
Матеріал, що пройшов перевірку часом, і зараз залишається дуже популярним. Причина – чудові властивості. У чавунному посуді можна приготувати м'ясо, соковите рагу, розсипчастий плов і будь-які складні страви.
У товстостінному сотейнику довго тримається тепло, страва продовжує готуватися ще деякий час після того, як вимкнено вогонь.
Мінуси також є. Чавун іржавіє, якщо довго контактує з водою. Його не можна замочувати, мити дозволяється лише вручну, а після миття потрібно обов'язково витерти насухо. Після приготування страву бажано перекласти в інший посуд, тому що чавун може надати їй стороннього присмаку. Чавун здатен вбирати запахи. Ну і ще один недолік – значна вага. Струшувати такий сотейник не так вже й легко.
Алюміній
Посуд з литого чи кованого алюмінію – сучасна альтернатива чавунним сотейникам. Це посуд важкий, з потовщеним дном та стінками, він чудово утримує та розподіляє тепло.
Кислі продукти роз'їдають алюміній, тому сотейники з цього металу завжди мають внутрішнє покриття. Воно не вступає в реакцію з продуктами та має антипригарні властивості.
Через солідну товщину стінок алюмінієві сотейники досить важкі. Якщо ємність здається легкою, то, ймовірно, це штампований посуд. У нього тонші стінки, він з часом деформується, а страви в ньому готуються недосконало.
Бренд |
|
Бренд |
|
Нержавіюча сталь
Сотейники з нержавіючої сталі не такі універсальні, як з чавуну або алюмінію. Продукти в них погано обсмажуються, прилипають до дна. Відбувається так через нерівномірне нагрівання дна. Щоб уникнути пригоряння, доводиться збільшувати кількість олії чи води.
Водночас у сталевих сотейниках можна тушкувати соковиті овочі, готувати соуси, варити вироби з тіста. Якісна нержавіюча сталь не впливає на смак продуктів, не окислюється, не деформується.
Деякі виробники доповнюють сотейники потовщеним енергозберігальним дном. Це, по-перше, покращує властивості посуду, по-друге, зменшує витрати енергії при готуванні на електричних та індукційних плитах.
Кераміка
У списках, сотейник з якого матеріалу краще купувати, не завжди згадують кераміку. А тим часом посуд з обливної кераміки має кілька важливих переваг. Він чудово утримує тепло, переносить нагрівання до високих температур, підходить для плити та духовки, не вбирає запахів. У такого сотейника, як правило, дві невеликі ручки з боків.
Керамічний сотейник може бути достатньо гарним для того, щоб у ньому подавати страву на стіл.
Мінус керамічного посуду – чутливість до перепадів температур. Якщо поставити холодний сотейник на гарячу плиту або гарячий – під холодну воду, він трісне.
Скло
Жароміцне скло недарма так назване: воно розраховане на використання за високої температури. Якщо це загартоване або боросилікатне скло, воно ще й стійке до ударів, хоча упускати такий посуд все одно не варто. Крізь прозорі стінки можна спостерігати за приготуванням страви, за необхідності регулюючи нагрівання чи кількість рідини.
Головний недолік скляних сотейників – нерівномірність прогріву та швидка втрата тепла. Приготовані у них страви поступаються за смаком тим, що приготовані в сотейниках з чавуну, литого чи кованого алюмінію.
Антипригарне покриття
Пригоріла їжа – це зіпсований смак страви та зайвий клопіт при митті посуду. Саме тому настільки популярний посуд з антипригарним покриттям. До гладенької поверхні не пристає їжа, а після приготування дуже легко змити залишки їжі зі дна та стінок сотейника.
Тефлон, перше антипригарне покриття, досі зберігає свої позиції. Його переваги – можливість смажити з малою кількістю жиру чи навіть зовсім без нього.
Однак дуже важливо акуратно поводитися з тефлоновими сотейниками, щоб не пошкодити покриття. Для цього рекомендується використовувати силіконові, нейлонові або дерев'яні ложки та лопатки.
Титанове, гранітне, мармурове, керамічне покриття не так боїться контакту зі звичайним кухонним приладдям. Для нього можна використати металеві аксесуари. Єдине застереження – сотейники з керамічним внутрішнім шаром потрібно берегти від ударів та перепадів температури.
Бренд |
|
Бренд |
|
Ручки
У класичному варіанті сотейник має одну довгу ручку. Вона потрібна, щоб струшувати продукти при швидкому обсмажуванні.
Великі та важкі сотейники доповнюють ще однією округлою ручкою, розташованою навпроти основної. Завдяки їй посудину легко переставити, злити з неї рідину.
Найчастіше покупці, вирішуючи, який вибрати сотейник, надають перевагу моделям з двома невеликими ручками з боків. У них також можна перемішувати продукти струшуванням. До того ж ці ємності підходять для духовки (якщо ручки не пластикові та не дерев'яні) і займають менше місця при зберіганні.
Якщо ручка знімна – такі сотейники зустрічаються, хоча і рідше за звичайні – сотейник можна використовувати як форму для запікання. Таку ж можливість дають сотейники з литою чавунною ручкою або ручкою з нержавіючої сталі.
Найпрактичніші ручки з бакеліту, оскільки вони майже не нагріваються. Ручка з дерева та пластику нагрівається незначно, але може загорітися або оплавитися. Металеві ручки сильно гріються, за них можна братися лише за допомогою прихватки. Керамічні ручки теж можуть нагріватися через близьке розташування до вогню.
Дно
Потовщене дно посуду в наш час придбало складнішу будову. Тепер багато сотейників мають енергозберігальне капсульне дно. Воно складається мінімум з трьох шарів: зовнішні – нержавіюча сталь, внутрішній – алюміній. Алюмінієва пластина краще утримує тепло, завдяки чому можна готувати страви на маленькому вогні. Є сотейники з п'ятишаровим дном, де сталеві пластини чергуються з алюмінієвими.
Кришка
Сотейники часто, хоч і не завжди, продаються разом з кришкою. Багато страв готуються під кришкою, тому цей аксесуар належить до важливих. Кришка може бути скляною, металевою, керамічною. При виборі звертайте увагу на те, з якого матеріалу зроблено ручку, і на наявність отвору для виходу пари.
Бренд |
|
Бренд |
|
Бренд |
|
Бренд |
|
Бренд |
|
Бренд |
|
Бренд |
|
Бренд |
|
Сумісність з плитами
З поширенням індукційних плит зросла потреба у посуді, сумісному з ними. Сотейники теж підходять для таких плит, якщо мають відповідне дно.
Найпростіший спосіб визначити, чи сумісний сотейник з індукційною плитою, – подивитися на його маркування або почитати, що вказує виробник.
Також можна сказати, що для цих плит підходить:
- чавунний посуд з гладеньким та рівним дном;
- посуд з кованого алюмінію або нержавіючої сталі, доповнений феромагнітним диском.
Керамічні та скляні сотейники можна використовувати тільки на звичайних електричних, а також склокерамічних, галогенних та газових плитах.
Що краще – сковорода чи сотейник
Сковорода Сотейник
|
Сковорода
|
Сотейник
|
Форма
|
Кругла чи квадратна, бортики розходяться доверху
|
Кругла, бортики вертикальні чи розходяться доверху
|
Розмір
|
Діаметр 12-35 см, висота бортиків 1-5 см
|
Діаметр 15-40 см, висота бортиків 7-8 см
|
Матеріал
|
Чавун, алюміній, нержавіюча сталь, мідь
|
Чавун, алюміній, нержавіюча сталь, скло, кераміка
|
Товщина
|
Стінки 2-4 мм, дно 2-6 мм, іноді до 8-10 мм
|
Стінки та дно до 8-10 мм
|
Ручка
|
Одна довга
|
Одна довга, можлива одна округла додаткова ручка або дві округлих
|
Використання
|
Смаження, тушкування
|
Смаження, тушкування, томління, запікання, приготування густих супів, страв з крупами, виробів з тіста, варення
|
Рекомендації
Підсумуємо сказане, щоб у голові уклалися всі нюанси. Отже, що таке сотейник? Це товстостінний посуд з широким дном, високими бортами, зручними ручками та кришкою. Найкращі матеріали – чавун, кований і литий алюміній, кераміка, хоча склу та нержавійці теж є застосування. Розмір підбирається під конкретні завдання.
Якщо ви вже уявляєте, який сотейник хочете купити, виставте фільтри в
каталозі інтернет-магазину Mills, і одразу отримаєте потрібні варіанти. За наявності сумнівів перегляньте характеристики різних моделей – це допоможе зрозуміти, що вам більше підходить.
Запитання – відповіді
1. Чим відрізняється сковорода вок від сотейника?
Вок – посуд, характерний для азійської кухні. За формою він нагадує перевернутий усічений конус: верх набагато ширший, ніж дно. У воку, як і в сотейнику, можна швидко обсмажити продукти, також у цьому посуді тушкують, варять, готують у фритюрі. Вок зазвичай набагато більший від сотейника.
2. Чим відрізняється сотейник від каструлі?
Деякі сотейники з двома ручками з боків справді трохи нагадують каструлі. Однак для каструль характерні вищі стінки, щонайменше 10 см. Крім того, каструлі можуть мати потовщене дно, але їхні стінки зазвичай тонкі. Це не стосується чавунного посуду, який, як правило, весь має товсті стінки.
3. Чим відрізняється сотейник від сковороди?
Основна відмінність полягає у висоті бортів. Висота сковороди в основному 4-5 см, сотейника – 7-8 см. За товщиною стінок сотейник повинен перевершувати сковороду, але цього дотримуються не всі виробники. Багато сотейників мають дві ручки, а сковорода – найчастіше одну.