Сирники, що пристали до дна, підгорілий омлет, м'ясо з чорною скоринкою – знайома ситуація? І справа, мабуть, не у відсутності кухарських навичок, а у невідповідній сковороді. Що в неї не покладеш, усе горить та прилипає.
Аби таких проблем не виникало, і був придуманий посуд з антипригарними властивостями. На дно та стінки стали наносити спеціальні матеріали, до яких майже нічого не чіпляється. І це одразу оцінили покупці. Прихильникам здорового харчування сподобалося, що страви можна готувати майже без олії, решті – що готування перестало бути мукою.
Зараз існує кілька видів антипригарних покриттів з різними властивостями. Термін їхньої служби теж відрізняється. Про основні види антипригарних матеріалів, їхні плюси та мінуси, а також про вибір надійної антипригарної сковороди читайте у нашій статті.
Аби таких проблем не виникало, і був придуманий посуд з антипригарними властивостями. На дно та стінки стали наносити спеціальні матеріали, до яких майже нічого не чіпляється. І це одразу оцінили покупці. Прихильникам здорового харчування сподобалося, що страви можна готувати майже без олії, решті – що готування перестало бути мукою.
Зараз існує кілька видів антипригарних покриттів з різними властивостями. Термін їхньої служби теж відрізняється. Про основні види антипригарних матеріалів, їхні плюси та мінуси, а також про вибір надійної антипригарної сковороди читайте у нашій статті.
Щоб готування не перетворювалася на муку, і були придумані сковороди з антипригарним покриттям. Яким воно буває, чим відрізняються різні види покриттів та як вибрати антипригарну сковороду, читайте у нашій статті.
Зміст
- Чому пригоряє їжа
- Плюси та мінуси антипригарних покриттів
- Тефлон
- Кераміка
- Мармур та граніт
- Титан
- Емаль
- А що з чавуном?
- Рекомендації

Чому пригоряє їжа
Ви змащуєте сковороду олією, розбиваєте над нею яйце або викладаєте котлету, а вони намертво прилипають до дна. Прикро! Але чому так стається?Причин може бути кілька. По-перше, все горить на тонкій та неякісній сковороді. Вона нерівномірно нагрівається, у центрі нагрівання занадто сильне, а по краях – недостатнє.
По-друге, винна пориста чи нерівна структура дна. Вона може бути природною – наприклад, таку має необроблений чавун. Але найчастіше нерівності виникають через неправильний догляд. На дні з'являються пошкодження від металевих аксесуарів, абразивних матеріалів, агресивних мийних засобів, сильних перепадів температури.
По-третє, дрібні частинки їжі, які не вдалося відмити, теж призводять до прилипання їжі. Усьому цьому має стати на заваді антипригарний шар. Що це таке та як вибрати сковороду з антипригарним покриттям?
Плюси та мінуси антипригарних покриттів

Вже з назви зрозуміло, що до антипригарної сковороди їжа не прилипає. Це породжує додаткові бонуси:
- можна готувати на невеликій кількості олії або зовсім без неї;
- страви виходять дієтичними;
- покриття потовщує дно та стінки сковороди, завдяки чому тепло краще зберігається, використовується менше енергії;
- готувати легко, навіть якщо ви це робите вперше;
- миття не потребує особливих зусиль.
Ба більше, будь-яке антипригарне покриття має термін служби. Коли він закінчується, сковорода втрачає свої властивості. Але поки посуд новий та неушкоджений, результати готування будуть чудовими.
В наявності
Арт.: A0000215278
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000146587
В наявності
Арт.: A0000224623
В наявності
Арт.: A000069665
Продано
Арт.: A000095437
В наявності
Арт.: A000063495
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000215278
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000146587
В наявності
Арт.: A0000224623
В наявності
Арт.: A000069665
Продано
Арт.: A000095437
В наявності
Арт.: A000063495
В кошикВ кошику
Тефлон

Компанія DuPont у середині ХХ століття запатентувала речовину «тефлон» – так почалася хода світом посуду з антипригарними властивостями. Періодично виникали сумніви щодо безпечності тефлону, проте на даний час матеріал визнаний придатним для використання при виробництві посуду. Це порадувало всіх, хто вже оцінив, як просто готувати на тефлоновій сковорідці.
Тефлон – комерційна назва політетрафторетилену, пластику з рідкісними властивостями. Він стійкий до дії води та високої температури, не руйнується при контакті з лугами та кислотами. Але найголовніше – він низькоадгезивний, тобто до нього нічого не прилипає.
На тефлонову сковороду можна не наливати олію, і до дна нічого не пристане. Невелику кількість олії наливають швидше для надання смаку страві, ніж для того, щоб вона не пригоріла.Тефлонова поверхня гладка або рівномірно текстурована. Якщо на ній з'являються шорсткі ділянки, ймовірно, термін служби добігає кінця.
Як правильно вибрати антипригарну сковороду, щоб вона прослужила довше? Подивитися на товщину дна. Тонкі сковороди можуть вийти з ладу вже за рік, товстостінні – через 2-5 років.
Явний мінус тефлону – низька міцність. Його легко подряпати, тому для готування доведеться купити пластикову або вкриту шаром пластику лопатку.
Як продовжити життя тефлонової сковороди:
- не перегрівайте порожню ємність;
- не піддавайте різкій зміні температур;
- не ставте її в духовку, якщо такий вид використання не вказано виробником;
- мийте вручну м'якою мочалкою.
Продано
Арт.: A0000175644
Продано
Арт.: A000073606
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A0000146554
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Кераміка

На тлі звичайних сірих і чорних сковорідок посуд з керамічним покриттям виглядає ошатно, бо керамічний шар фарбують у різні кольори. Але це не єдина перевага матеріалу.
Керамічне покриття складається з мікрочастинок кремнію, пов'язаних полімерною основою. Головні його плюси – екологічність та жароміцність. Воно не містить шкідливих речовин, не впливає на смак, легко витримує високі температури та може навіть використовуватися в духовці. У посуді можна залишати їжу без ризику, що з'явиться сторонній смак.
Разом з тим нерідко зустрічаються думки, що на керамічній сковороді не вдасться отримати хрустку скоринку. На ній найкраще пасерувати або тушкувати овочі, томити м'ясо, готувати соуси.
Що може пошкодити кераміці, так це удари та перепади температур. Якщо сковороду впустити, поставити її під холодну воду відразу після готування або насипати в гарячий посуд заморожені овочі, покриття з високою ймовірністю потріскається.
Готувати в посуді з тріснутим покриттям не так шкідливо, як проблематично – продукти прилипатимуть до дна, скільки не додавай жиру.Термін служби керамічного покриття залежить від товщини шару. Якщо ви думаєте, як вибрати хорошу антипригарну сковороду, беріть модель з двошаровим покриттям.
Рекомендації щодо догляду за керамічною сковородою:
- використовувати силіконові, нейлонові або дерев'яні лопатки (хоча виробники часто вказують на можливість використання металевих аксесуарів);
- мити вручну;
- берегти від термошоку та ударів.
Продано
Арт.: A000063126
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
1 176 грн
1 471 грн
-20%
Економія 295 грн
Варіанти цін
1 176 грн
1 471 грн
-20%
Економія 295 грн
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000066216
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000066164
Продано
Арт.: A000063126
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
1 176 грн
1 471 грн
-20%
Економія 295 грн
Варіанти цін
1 176 грн
1 471 грн
-20%
Економія 295 грн
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000066216
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000066164
Мармур та граніт

Яке антипригарне покриття можна впізнати за численними світлими вкрапленнями на темному тлі? Кам'яне, або мінеральне. Воно являє собою полімерну основу з доданою до неї кам'яною крихтою. Як наповнювач зазвичай використовують подрібнений мармур або граніт.
Сковорода з кам'яним шаром міцна та довговічна. Вона відмінно витримує значний нагрів, не вступає у реакцію з продуктами, дозволяє смажити на мінімальній кількості олії, підходить для всіх способів приготування.
В наявності
Арт.: A000069861
В наявності
Арт.: A000069853
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000044253
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000063474
В наявності
Арт.: A000063484
Продано
Арт.: A000069855
В наявності
Арт.: A000044252
В кошикВ кошику
Продано
Арт.: A000063740
В наявності
Арт.: A000069852
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000069861
В наявності
Арт.: A000069853
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000044253
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000063474
В наявності
Арт.: A000063484
Продано
Арт.: A000069855
В наявності
Арт.: A000044252
В кошикВ кошику
Продано
Арт.: A000063740
В наявності
Арт.: A000069852
В кошикВ кошику
Виробники заявляють, що кам'яне покриття не боїться контакту з металевими аксесуарами та миттям у посудомийці. Загалом можна дотримуватись цих інструкцій.Термін служби такого посуду становить не менш як 5 років, а деякі виробники вказують, що він зберігає властивості до 25 років. Тут також важливу роль відіграє товщина покриття. Якщо хочеться купити надійну, довговічну річ, вибирайте сковороду щонайменше з тришаровим, а краще з п'ятишаровим покриттям.
Поради щодо догляду за гранітними та мармуровими сковорідками:
- дотримуватися рекомендацій виробника;
- не піддавати перепадам температур;
- не очищати за допомогою металевої мочалки та абразивних засобів.
В наявності
Арт.: A000063490
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000069867
В наявності
Арт.: A000069972
В наявності
Арт.: A000069647
В наявності
Арт.: A000069873
В наявності
Арт.: A000070023
В наявності
Арт.: A000063491
В наявності
Арт.: A000063490
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000069867
В наявності
Арт.: A000069972
В наявності
Арт.: A000069647
В наявності
Арт.: A000069873
В наявності
Арт.: A000070023
В наявності
Арт.: A000063491
Титан

Коли сковороду називають титановою, зазвичай мають на увазі, що вона всередині покрита шаром, що містить оксид титану. Це покриття за міцністю перевершує всі інші. Його можна порівняти, ймовірно, тільки з правильно підготовленим чавуном.
Міцність титанового покриття у тому, що його практично неможливо перегріти, подряпати, пошкодити під час миття в посудомийній машині. При обсмажуванні можна зовсім не додавати олії.
Якщо ви сильно розігрієте суху сковороду, потім покладете на неї шматок м'яса, а за кілька хвилин перевернете за допомогою металевої лопатки, на дні не залишиться жодних слідів. Після закінчення готування легко помити посудину звичайною мочалкою та мийним засобом, хоча дозволяється довірити це посудомийці.
Титанові сковороди можуть служити до 25 років. Якщо мова про посуд від надійних виробників, то це дуже довговічні вироби.
Чи не єдиний мінус сковороди з титановим шаром – висока ціна.
Вимоги догляду за титановими сковорідками:
- слідувати інструкціям виробника;
- не зловживати агресивними мийними засобами.
Емаль

Якщо всі вже описані антипригарні покриття наносять на алюмінієві та сталеві сковороди, то емаллю покривають чавунний посуд. Роблять це в основному для того, щоб вирівняти шорстку поверхню чавуну та запечатати пори, через які чавунні сковороди здатні просочуватися запахом.
Емаль захищає чавун від корозії. Посуд з таким покриттям можна замочувати, залишати у ньому готову їжу.Сучасні емалі – це склокерамічне покриття з доданими барвниками. Посуд буває чорним, білим, барвистим, матовим та глянцевим. Стінки та дно можуть бути покриті захисним шаром тільки всередині (це важливо для сумісності з індукційними плитами), але є сковороди і з зовнішнім покриттям.
Чи має емалевий шар антипригарні властивості? Загалом ні. Щоб продукти не пригоряли під час обсмажування, потрібно налити достатню кількість олії. Якщо дно сковорідки товсте, воно забезпечить хороше рівномірне нагрівання, проблем під час приготування не виникне.
Таке покриття нестійке до дії високих температур. Різкий перехід від гарячого до холодного теж може його пошкодити. А ось контакт з металевою лопаткою емалі не страшний, хоча на ній все ж таки можуть з'явитися мікроподряпини, які погіршать властивості посуду.
Міцність емалевого шару залежить від його товщини. Краще, якщо покриття нанесене хоча б у два шари. Багатошарову емаль обпалюють, завдяки цьому вона міцніше зчіпляється з основою.
Способи збереження емальованої чавунної сковороди:
- готувати на помірному вогні;
- якщо користуватися металевими приборами, то акуратно;
- мити так, як радить виробник.
+ 5 кольорів
Продано
Арт.: A0000175507
В наявності
Арт.: A0000229872
В наявності
Арт.: A0000229866
В наявності
Арт.: A0000175558
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000229857
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000204332
В наявності
Арт.: A0000229854
В наявності
Арт.: A0000175548
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000229858
+ 5 кольорів
Продано
Арт.: A0000175507
В наявності
Арт.: A0000229872
В наявності
Арт.: A0000229866
В наявності
Арт.: A0000175558
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000229857
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000204332
В наявності
Арт.: A0000229854
В наявності
Арт.: A0000175548
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000229858
А що з чавуном?

Чавунні сковороди без емалевого покриття, навпаки, мають антипригарні властивості. Проте вони такими не народжуються, а стають у процесі початкової обробки. Перед першим використанням ємність прожарюють, щоб випалити технічне мастило, а потім натирають олією та нагрівають. Олія полімеризується, утворюючи тонку міцну плівку на поверхні.
Якщо надалі за сковорідкою правильно доглядати, антипригарний шар ставатиме лише міцнішим. А правила догляду такі:
- не скребти сковороду металевою лопаткою чи виделкою;
- не залишати у воді та не зберігати в ній продукти;
- мити вручну без використання абразивних засобів;
- ретельно просушувати після миття;
- періодично оновлювати олійний шар.
В наявності
Арт.: A000061093
В наявності
Арт.: A000061221
В наявності
Арт.: A000061199
В наявності
Арт.: A000061167
В наявності
Арт.: A000061124
В наявності
Арт.: A000061148
В наявності
Арт.: A000061203
В наявності
Арт.: A000061170
В наявності
Арт.: A000061217
В наявності
Арт.: A000061152
В наявності
Арт.: A000061093
В наявності
Арт.: A000061221
В наявності
Арт.: A000061199
В наявності
Арт.: A000061167
В наявності
Арт.: A000061124
В наявності
Арт.: A000061148
В наявності
Арт.: A000061203
В наявності
Арт.: A000061170
В наявності
Арт.: A000061217
В наявності
Арт.: A000061152
Рекомендації
В асортименті інтернет-магазину Mills є антипригарні сковороди всіх видів. Як вирішити, яке антипригарне покриття краще? Вибір залежить від ваших уподобань, частоти використання посуду, бюджету. Але ми радимо звернути увагу на кілька нюансів.- Надавайте перевагу сковородам з потовщеним дном. Мінімальний показник – 4 мм, краще служитимуть вироби, в яких дно має товщину 6 мм.
- Серед алюмінієвих сковорідок вибирайте литі або ковані – у них достатньо товсті стінки та дно. Штамповані моделі дуже тонкі.
- Якщо шукаєте сковороду з нержавіючої сталі, надайте перевагу тій, в якої енергозберігальне капсульне дно. У ньому є алюмінієвий прошарок, він сприяє рівномірному нагріванню та розподілу тепла.
- Майже вічною вважається чавунна сковорідка. Однак з нею доведеться найбільше повозитися.
- Тефлонове покриття сковороди найменш міцне, у нього мінімальний термін служби. Найбільш міцне, але й дороге, титанове покриття.
- Хороші показники мають керамічні, мармурові, гранітні сковороди, проте дуже важливою є товщина покриття та правильний догляд.