Посуд для змішування та подавання салатів часто розцінюється як святковий. Справді, є салатники розкішні, здатні самі по собі підвищити градус урочистості. А є також ємності прості, але симпатичні та зручні у догляді. Їхнє завдання – робити приємнішими звичайні сніданки, обіди та вечері. Чи ви тримаєте курс на здорове харчування а чи просто любите смачно поїсти, хороший салатник не завадить, тим більше що його можна використовувати не тільки для салатів.
Цей посуд роблять різного розміру та форми. Що ж до матеріалів, то вибір величезний, потрібно лише вирішити, що вам важливіше – виняткова краса, невелика вага, ударостійкість або простота у догляді. Читайте нашу статтю про види салатниць, щоб вибрати найбільш підхожу ємність для салату.
Цей посуд роблять різного розміру та форми. Що ж до матеріалів, то вибір величезний, потрібно лише вирішити, що вам важливіше – виняткова краса, невелика вага, ударостійкість або простота у догляді. Читайте нашу статтю про види салатниць, щоб вибрати найбільш підхожу ємність для салату.
Зміст
Вимоги до салатників
Сучасні салатники, або салатниці, одночасно привабливі та практичні, серед них є скромні повсякденні та вишукані святкові моделі. Як випливає з назви, перш за все вони призначені для салатів. Однак в неглибокому посуді також готують холодець, в порційних салатниках роблять мус і желе. Цю ємність можна наповнити овочевою або грибною ікрою, паштетом, пікулями, ягодами або фруктами. У разі потреби великий салатник використовують як миску для збивання яєць або замішування тіста.Оскільки в салатах є кислі овочі, олія, пекучі добавки, а деякі плоди мають властивість забарвлювати поверхні, особливі вимоги висуваються до матеріалу салатника. Він не має окислюватися, взаємодіяти з жирами, міняти колір, вбирати запахи.Більшість матеріалів витримують високу температуру та підходять для подавання теплих салатів.
В наявності
Арт.: A000083187
+ 9 кольорів
В наявності
Арт.: A000059096
+ 4 кольори
В наявності
Арт.: A000078017
В наявності
Арт.: A0000193711
В кошикВ кошику
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A0000202106
В наявності
Арт.: A000047485
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000202124
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000202026
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000083199
Форма
Перед тим як вибрати салатник, подумайте, що подобається вам більше: традиційна форма або щось сміливе, сучасне?
Звична форма салатників – у вигляді півсфери або перевернутого усіченого конуса. Це зручно, оскільки в такій ємності легко перемішати інгредієнти з заправкою. Глибоким салатникам нерідко надають витягнутої форми, роблять їх чотиригранними. Асиметричний силует теж дуже популярний. Цікаве рішення – неоднакова висота бортика.
Майже пласкі салатники призначені для страв, в яких інгредієнти не перемішуються. Вони можуть бути округлими, овальними, квадратними, прямокутними, трикутними, нагадувати лист дерева, квітку, мушлю або мати складнішу форму.
Квадратні та прямокутні салатники кращі, коли на стіл потрібно поставити багато страв, а місця не вистачає. Округлий посуд займає більше простору. Який салатник краще, вирішують в кожному окремому випадку.Салатники з двома ручками легко переставити з місця на місце. Це особливо стане у пригоді, коли потрібно взяти дуже холодну посудину. Для фруктових салатів роблять креманки на широкій стійкій ніжці. Їх можна замінити звичайним келихом або склянкою, але не варто брати тонкостінний посуд.
+ 9 кольорів
В наявності
Арт.: A000059096
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A0000202106
В наявності
Арт.: A000047517
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000071778
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000047495
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000109045
В кошикВ кошику
+ 8 кольорів
В наявності
Арт.: A000059128
В наявності
Арт.: A000047509
В кошикВ кошику
+ 6 кольорів
В наявності
Арт.: A0000175281
Розмір
Два основних типи салатників – для загального та порційного подавання. У великих ємностях подають страви для всіх, маленькі призначені для індивідуального подавання. Крім того, маленькі салатники використовують для загальних закусок, наприклад, оливок і маринованих овочів.
Салатники діаметром 14-19 см і обсягом 250-400 мл вважаються порційними. Їх потрібно стільки, скільки очікується осіб за столом. Бажано мати кілька запасних ємностей для страв, які їдять в невеликій кількості.Посуд для загального подавання має діаметр 20-30 см. Його обсяг у середньому становить 1-2 літри. Якщо на стіл ставлять кілька салатників, вони мають поєднуватися між собою та з іншим посудом за стилем і кольором.
Матеріали
Чи буде вам приємно користуватися салатником, залежить від матеріалу, з якого він зроблений. Однак у кожного матеріалу свої вигоди: в прозорому склі страва здається дуже ошатною, порцеляна підкреслює вишуканість трапези, склокераміка міцна та проста у догляді. Зважте, які з властивостей матеріалу для вас найважливіші.Порцеляна
Найдорожчий з усіх матеріалів виправдовує свою ціну. Він легкий, міцний, неймовірно красивий, навіть якщо це просто округла біла посудина без всякого декору. Порцелянові салатники часто роблять рельєфними, надають їм вишуканої форми, прикрашають розписом. Цінну порцеляну потрібно мити вручну, при догляді за повсякденним посудом бажано дотримуватися рекомендацій виробника.
+ 9 кольорів
В наявності
Арт.: A000059096
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A0000202106
В наявності
Арт.: A0000202124
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000202026
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000202099
+ 8 кольорів
В наявності
Арт.: A000059128
+ 6 кольорів
В наявності
Арт.: A0000175281
В наявності
Арт.: A0000202033
В кошикВ кошику
Фаянс
Привабливість, міцність і ціна фаянсу залежать від виробника. Однак він завжди важчий від порцеляни, і стінки посуду товщі. Фаянс покривають глазур'ю, яка при необережному поводженні може тріскатися та відколюватися. Фаянсовим салатникам надають різної форми, прикрашають малюнками. Такий посуд можна мити в посудомийній машині.
Глина
Салат зі свіжих овочів виглядає особливо апетитно в керамічній тарілці. Більш практичні вироби із глазурованої глини, оскільки вони не просочуються запахом і сумісні з посудомийкою. Коричнева глина потребує ручного миття з безпечним мийним засобом. За властивостями цей вид салатників близький до фаянсового посуду.
Скло та склокераміка
Прозоре скло – чудовий матеріал для подавання салату. Якщо воно ще й ударостійке, то посудом буде дуже зручно користуватися. Скляні предмети сервірування можна ставити в посудомийну машину.
Склокераміка непрозора і з першого погляду навіть схожа на порцеляну. Вона така сама міцна, як загартоване скло, і не потребує спеціального догляду.Обидва матеріали мають доволі значну вагу.
В наявності
Арт.: A000083187
В наявності
Арт.: A000083199
В наявності
Арт.: A000083179
В наявності
Арт.: A0000109045
В кошикВ кошику
+ 4 кольори
Продано
Арт.: A000083174
В наявності
Арт.: A0000109175
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000083195
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000109056
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000109049
В кошикВ кошику
Кришталь
Одвічна відповідь на питання, як красиво подати салат, – викласти його у кришталевий посуд. Салатниці з особливого виду скла цікаві тим, що завдяки огранюванню та різьбі перетворюються на витончений предмет сервірування. Вони солідні, важкі, поєднуються з порцеляновим посудом у класичному стилі. Якщо на салатниці немає рельєфного декору, стінки можуть бути тонкими, а сам посуд – легким. Популярним декоративним прийомом залишається окантовка з нержавіючої сталі або срібла. Щоб кришталь зберігав свій впізнаваний блиск, його треба мити в трохи теплій воді, уникати абразивних засобів для чищення і протирати насухо після миття.Метал
Салатниці з нержавіючої сталі дуже зручні. За ними просто доглядати, вони не взаємодіють з жирами та кислотами, не бояться ударів і перепадів температур. Посуд з нержавіючої сталі з глянцевим і матовим фінішем виглядає по-різному, підходить для сервірування столу в стилі лофт або хай-тек. Емальовані салатниці, як правило, не призначені для святкової трапези. Їх можна використовувати для того, щоб підготувати страву та потім перекласти її в гарний посуд. Емаль – доволі крихке покриття, її потрібно берегти від ударів.
Бамбукове волокно
Новий матеріал для посуду дуже легкий. Салатниця з нього не розіб'ється, навіть якщо впаде на дуже тверду поверхню. Догляд, в залежності від рекомендацій виробника, – миття в посудомийці або вручну. Важливо звертати увагу на якість посуду, оскільки до його складу входить пластик.
Дерево
На відміну від бамбукового волокна, яке все ж є композитним матеріалом, дерево натуральне та екологічне. Для міцності його просочують натуральними оліями, і такий посуд може виступати салатником.За дерев'яним посудом складно доглядати, до того ж дерево може вбирати салатну заправку та набувати стороннього запаху. Але такий салатник, безумовно, приверне увагу.Деякі салатники з інших матеріалів доповнюють дерев'яною підставкою. Посуд стає стійкішим, набуває оригінального вигляду. Як правило, салатник можна зняти з підставки та помити окремо.
Пластик
Хоча пластиковий посуд все ще зустрічається, для домашніх застіль його краще не використовувати. При взаємодії пластику з кислотами можуть виділятися шкідливі сполуки. Крім того, пластик важко відмити від жиру, він забарвлюється від контакту з морквою, буряком, томатами, швидко вкривається подряпинами. Цей посуд можна використовувати тільки іноді, наприклад, під час відпочинку на природі.Додаткові аксесуари
Салатники, особливо порційні, часто входять в набори посуду. Якщо ж великий салатник продається окремо, до нього можуть додаватися корисні аксесуари.
Підставка для зберігання. Гарний посуд часто зберігають у вітринах або сервантах зі скляними дверцятами. Вишуканий салатник можна сперти на спеціальну підставку, щоб його було краще видно. Підставки роблять з металу, дерева, кераміки.
Кришка. Щоби страва не завітрювалася або не холола, її накривають кришкою. Салатниці скляні доповнюють кришками з пластику та силікону. Посуд з бамбукового волокна часто має кришку з того самого матеріалу. Для святкового столу випускають кришки зі скла або порцеляни, які прикрашають посуд.
Приладдя для салату. Корисне доповнення – ложка та виделка для перемішування салату. Як правило, вони зроблені з нержавіючої сталі, дерева, силікону або пластику. Рідше в комплект входять спеціальні сервірувальні щипці для салату.
Друшляк. Існують салатниці, в які вкладається друшляк. Це спрощує миття свіжих овочів та зелені, і зберігати такий посуд легше, ніж окремі предмети. Як правило, такі моделі роблять з пластику, їх краще за все використовувати для підготовки інгредієнтів, але не для подавання страв. Набагато більш вдалий матеріал – нержавіюча сталь.
Поради щодо вибору
При всьому різноманітті салатників кращим буде той, який підходить вам за стилем, кольором, розміром, матеріалом. Ось кілька порад, як знайти потрібний посуд.- Для кухні або їдальні в класичному стилі підбирають порцелянові чи кришталеві салатники витонченої форми. До стилю кантрі підходить фаянсовий або глиняний посуд теплих тонів і простих форм. Для скандинавського стилю характерні приємні відтінки, лаконічна форма, практичність. Сучасні стилі – це експерименти з формою, фактурою, поєднанням кольорів.
- Серії посуду в одному стилі, які є у багатьох виробників, – хороший спосіб підібрати всі потрібні предмети. Салатник, оформлений так само, як інші елементи сервірування, прикрасить звичайну трапезу.
- Для особливих випадків купують акцентний посуд, наприклад, кришталь. Однак важливо, щоб такий салатник не вибивався із загального стилю.