Хтось любить дрібних смажених карасиків, хтось – стейк із лосося з вершками та спаржею. І тим, й іншим знадобиться спеціальний посуд для сервірування риби. Рибні страви зручно викласти на витягнуту тарілку, вони так апетитно виглядають на ній. Особливо важливо мати таку ємність для подавання цілої риби. І ще один приємний момент: є посуд, в якому можна і запікати, і подавати рибні страви.
Що ж є важливим при виборі? Звичайно, розмір посуду, щоб оселедець не лежав сиротливо на великій тарілці, а хвіст великої щуки не звисав на скатертину. Важливий і декор – він може бути помітним, акцентним, а може бути універсальним, щоб тарілка поєднувалася з іншим посудом. А найважливішим є, мабуть, матеріал, який не зіпсує смак їжі та легко відмиється. Про те, як вибрати підхожий посуд для риби, читайте в нашій статті.
Що ж є важливим при виборі? Звичайно, розмір посуду, щоб оселедець не лежав сиротливо на великій тарілці, а хвіст великої щуки не звисав на скатертину. Важливий і декор – він може бути помітним, акцентним, а може бути універсальним, щоб тарілка поєднувалася з іншим посудом. А найважливішим є, мабуть, матеріал, який не зіпсує смак їжі та легко відмиється. Про те, як вибрати підхожий посуд для риби, читайте в нашій статті.
Зміст

Розмір і форма
Отже, завдання – красиво подати рибу на стіл. Це маленькі шматочки оселедця, або шматки фаршированого коропа, або тушкований судак у соусі, або цілий великий лосось, запечений з овочами? У кожному разі вам знадобиться різний посуд: невелика оселедниця, тарілка побільше, ємність з високими бортиками або величезне блюдо.Орієнтовні розміри прямокутних і овальних блюд для риби – довжина 20-50 см, ширина 15-30 см. Оселедниці найменші та найвужчі, завдовжки 20-30 см і завширшки від 15 см.
Як правило, частину посудини займають бортики, це треба врахувати при підборі розміру. Якщо, наприклад, потрібно подати цілу тушку риби завдовжки 30 см, краще взяти ємність завдовжки не менш як 40 см.Є деяка різниця й у формі. Коли риба подається як самостійна страва, її кладуть на вузьку тарілку. Якщо оформлення та подавання страв з риби включає гарнір, потрібна ширша посудина.
Звертайте увагу на глибину бортиків. Для смаженої, соленої, копченої риби, баликів підходять мілкі блюда, для риби з соусом краще взяти глибоку тарілку. Тарілка з високими бортами також підійде для приготування заливного та подавання шарованих салатів, наприклад, оселедця під шубою.
Для оформлення та подавання закускової рибної тарілки підходить будь-який круглий, прямокутний, квадратний столовий посуд. Однак бажано мати для цієї їжі окрему ємність, оскільки специфічний запах риби може залишитися на посуді та зіпсувати аромат інших страв.
В наявності
Арт.: A000047493
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000047518
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000047497
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000047516
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000047484
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000117926
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000047483
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000047519
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000047493
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000047518
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000047497
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000047516
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000047484
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000117926
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000047483
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000047519
В кошикВ кошику
Декор

Посуд для подавання риби має одну особливість: виробники часто надають йому вигляду риб'ячого тіла. Силует може бути позначений умовно або деталізований, аж до зображення луски. Деталі виділяють рельєфом, кольором, покривають металом. Іноді частина дна гладенька – на неї викладають їжу, а частина рельєфна, цікаво прикрашена – її залишають вільною.
Часто такі блюда прикрашають тематичними малюнками. Зображення риби на дні та бортах дозволяє використовувати посуд як декоративний, виставляти на відкритих полицях й у вітринах.
Разом з тим відсутність декору або розпис в іншій тематиці також допустимі. Якщо блюдо для риби за стилем не відрізняється від решти посуду на столі, це створює гармонійну атмосферу. Чим простіший декор, тим легше поєднувати посуд з різних наборів.
Матеріали
Як і весь столовий посуд, тарілки для риби можуть бути зроблені з різних матеріалів. Підхід до вибору залежить від того, як ви хочете використовувати ці ємності. Одні матеріали привабливі тим, що не потребують складного догляду. Інші дуже міцні. Вигідна риса третіх – невисока ціна. А можливо, ви просто звикли, що вдома є скляна оселедниця та порцелянове блюдо для заливного. Посуд з багатьох матеріалів можна використовувати і для запікання в духовці, і для сервірування столу.Порцеляна

Дорогий, але міцний, красивий і легкий матеріал прикрасить будь-яку страву і будь-яку трапезу. Він має білий, трохи жовтуватий або сіруватий колір і гладеньку, глянцеву поверхню. Порцеляновий посуд декорують за допомогою рельєфу, розпису, металевого оздоблення. Зазвичай виробники рекомендують мити його вручну, але якщо на посуді немає розпису, його дозволяється ставити в посудомийку.
+ 10 кольорів
Продано
Арт.: A000059163
+ 5 кольорів
Продано
Арт.: A000059158
В наявності
Арт.: A0000117958
В кошикВ кошику
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A0000202094
В наявності
Арт.: A0000117926
В кошикВ кошику
+ 2 кольори
Продано
Арт.: A000062707
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A0000202091
+ 10 кольорів
Продано
Арт.: A000059163
+ 5 кольорів
Продано
Арт.: A000059158
В наявності
Арт.: A0000117958
В кошикВ кошику
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A0000202094
В наявності
Арт.: A0000117926
В кошикВ кошику
+ 2 кольори
Продано
Арт.: A000062707
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A0000202091
Фаянс

Тарілки з фаянсу коштують дешевше від порцелянових, хоча зовні й схожі на них. У них теж гладенька поверхня, але з'являється вона завдяки глазурі. Якщо посуд піддається різкому перепаду температур, глазур може тріскатися та відколюватися. Також на фаянсі небажано ділити рибу за допомогою ножа. Фаянсовий посуд прикрашають так само, як порцеляновий, однак його можна мити в посудомийці.
Глина

Глиняна тарілка в формі риби прикрасить стіл, внесе нотку оригінальності. Для рибних страв краще за все підходить посуд із глазурованої глини, оскільки вона не просочується запахом. За властивостями вона схожа на фаянсовий посуд, і догляд за нею потрібен такий самий. У глиняній, порцеляновій, фаянсовій ємності можна запікати рибу або підігрівати її в мікрохвильовці.
Скло та склокераміка

Скляні тарілки для риби красиві, а якщо зроблені з загартованого скла, то дуже міцні. Склокераміка зовні нагадує порцеляну, але важча та міцніша за неї. Глибокі товстостінні блюда зі склокераміки можна ставити в духовку. Матеріал сумісний з мікрохвильовкою та посудомийкою.
Метал

Тарілки для подавання риби дуже часто роблять з нержавіючої сталі. Цей матеріал міцний, витримує високі температури, не набуває стороннього запаху, легко миється. Металевий посуд не можна ставити у СВЧ-піч. Звертайте увагу на рекомендації виробника щодо того, чи можна його мити в посудомийці.
На блюда з нержавійки бажано класти рибу, вже розділену на порційні шматки. Від контакту з ножем на металі з'являються подряпини.
Використання витягнутих блюд

Якщо витягнутій посудині надали форму риби, то на неї доведеться викладати відповідну їжу. Овальні ємності без таких характерних прикмет знадобляться в багатьох випадках.
Якщо ви не їсте рибу щодня та не сервіруєте урочисті застілля, користуйтеся витягнутими блюдами так, як вам зручно.Витягнута тарілочка – прекрасна заміна плетеному кошику для хліба. Вона займе мало місця на столі, крихти не будуть розсипатися, за нею простіше доглядати, ніж за кошиком з лози.
Велика овальна тарілка добре виглядає в центрі прямокутного стола. На неї можна покласти холодні або гарячі закуски. Нехай це будуть бутерброди, пиріжки, овочі, м'ясна та сирна нарізка. У ній зручно подавати салати, інгредієнти яких не перемішують.
Точно так само на великій тарілці можна внести основну страву. А ще це хороший варіант для сервірування м'яса та риби разом з гарніром.
Оригінальне оформлення солодкого столу – кілька видів десертів на одній витягнутій тарілці. Можна навіть організувати порційне подавання дрібних солодощів в невеликих вузьких тарілочках.
+ 3 кольори
Продано
Арт.: A0000141293
+ 2 кольори
Продано
Арт.: A0000141308
В наявності
Арт.: A0000175363
В наявності
Арт.: A0000117886
В наявності
Арт.: A0000189191
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000189190
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000203223
В кошикВ кошику
+ 4 кольори
Продано
Арт.: A000059040
+ 3 кольори
Продано
Арт.: A0000141293
+ 2 кольори
Продано
Арт.: A0000141308
В наявності
Арт.: A0000175363
В наявності
Арт.: A0000117886
В наявності
Арт.: A0000189191
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000189190
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000203223
В кошикВ кошику
+ 4 кольори
Продано
Арт.: A000059040
Рекомендації
В інтернет-магазині Mills є й сервізи для різних випадків, й окремі овальні тарілки для риби. Легко помітити, що деякі види спеціального посуду оформлені в тому самому стилі, що й набори тарілок. Чому ж надати перевагу? Ось кілька порад, які спростять вибір.- У святкові сервізи зазвичай входить витягнуте блюдо, яке можна використовувати для подавання риби.
- Якщо в сервізі немає посуду для риби, підбирайте оселедницю або тарілку в тому самому стилі, що й решту посуду. Поцікавтеся, чи є у виробника різні види тарілок і блюд однієї серії. Майже завжди гармонійно виглядатимуть скляні та металеві ємності.
- Спеціальний посуд для риби може відрізнятися від решти за кольором і формою та служити головним акцентом столу. У цьому випадку інші предмети мають бути непомітними або поєднуватися з рибною тарілкою.
- Після запікання на краях посуду можуть залишитися неохайні сліди. Експериментуйте, щоб вирішити, чи хочете ви подавати рибу прямо з духовки а чи вам приємніше запекти її в спеціальній формі, а потім перекласти на гарну тарілку.
В наявності
Арт.: A0000145179
В наявності
Арт.: A000061147
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000061127
В кошикВ кошику
Продано
Арт.: A0000145185
В наявності
Арт.: A000063622
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000061145
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000061144
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000061146
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000145179
В наявності
Арт.: A000061147
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000061127
В кошикВ кошику
Продано
Арт.: A0000145185
В наявності
Арт.: A000063622
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000061145
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000061144
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000061146
В кошикВ кошику
Тепер ви знаєте, як правильно вибрати тарілку для риби та на що звернути увагу насамперед. Залишилося відкрити наш каталог та замовити ту, яка вам сподобається найбільше.