Не всяке столове приладдя універсальне настільки, як обідня тарілка. У ній можна подати салат, яєчню, кашу з котлетою, оладки, а можна щось небуденне: терин з качиної печінки або фаршировані артишоки. На цю велику пласку тарілку можна покласти закуски або цілий пиріг і поставити на загальний стіл. Її можна навантажити їжею та забрати з собою, якщо ви любите поїсти на робочому місці або біля телевізора.
Обідні тарілки, які продаються сьогодні, несхожі одна на іншу. Вони відрізняються за формою та кольором – одній місце в класичному інтер'єрі, інша відповідає найсміливішим сучасним трендам. Різні й матеріали, і тут потрібна особлива увага, бо не будь-яку тарілку можна поставити в мікрохвильовку та посудомийку. Прочитайте нашу статтю, як вибрати обідні тарілки, і купівля принесе вам лише задоволення.
Обідні тарілки, які продаються сьогодні, несхожі одна на іншу. Вони відрізняються за формою та кольором – одній місце в класичному інтер'єрі, інша відповідає найсміливішим сучасним трендам. Різні й матеріали, і тут потрібна особлива увага, бо не будь-яку тарілку можна поставити в мікрохвильовку та посудомийку. Прочитайте нашу статтю, як вибрати обідні тарілки, і купівля принесе вам лише задоволення.
У нашій статті є вся інформація про цей посуд: як матеріал обідніх тарілок впливає на трапезу, якому стилю надати перевагу, чому для гарного обіду важлива форма та колір посуду.
Зміст
Опис обідніх тарілок
Отже, обідня тарілка – це спеціальний посуд для других страв, у яких відносно мало рідини. Вона зазвичай пласка, з невеликими бортиками або трохи піднятими краями. З такої тарілки зручно їсти за допомогою ножа та виделки, при цьому якщо у страві є соус, він не витече на стіл.Такі тарілки помітно більші за десертні. У більшості випадків кругла обідня тарілка має діаметр 20-28 см, а десертна – 15-19 см. Але її не завжди легко відрізнити від підставної, оскільки розміри підставних тарілок коливаються від 26 до 33 см.
Які ж тарілки краще купити на кухню? У побуті можна користуватися тим, що здається найбільш зручним: багатьом подобається великий столовий посуд, інші використовують маленькі ємності. Щоб накрити стіл до свята, частіше використовують тарілки великого діаметра.
В наявності
Арт.: A0000217873
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000215497
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000212173
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000224585
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000208415
В наявності
Арт.: A0000224549
В наявності
Арт.: A0000225253
В наявності
Арт.: A0000202079
В кошикВ кошику
Матеріали
Сучасний посуд роблять з різних матеріалів. Відмінність не тільки в зовнішньому вигляді та в ціні. Один матеріал міцний, але важкий: це відразу відчувається, коли доводиться нести на стіл стосик тарілок. Інший гарний, але дуже крихкий – ним треба користуватися акуратно. Третій невибагливий в догляді, але не підходить для святкового застілля. Варто розібратися, в чому особливість тарілок з того чи іншого матеріалу.Порцеляна
З естетичного та дорогого матеріалу роблять тарілки для буднів і особливих випадків. Порцеляна тонка й легка, при цьому вона добре зберігає тепло. Міцність залежить від виду порцеляни, але в цілому це досить надійний матеріал. Порцелянову тарілку можна ставити в мікрохвильову піч, але небажано – в посудомийку, особливо якщо посуд має металеву облямівку або тонкий надглазурний декор.
В наявності
Арт.: A0000217873
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000215497
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000212173
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000224585
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000208415
В наявності
Арт.: A0000224549
В наявності
Арт.: A0000225253
В наявності
Арт.: A0000202079
В кошикВ кошику
Фаянс
Для виробництва фаянсу використовують ту саму сировину, що й для порцеляни, але посуд виходить не таким витонченим. Він товщий, важчий, та й коштує зазвичай дешевше, хоча є й високоякісний дорогий фаянс. У фаянсовій тарілці їжа довго залишається теплою, у разі потреби її можна розігріти в мікрохвильовій печі. Догляд за тарілками з фаянсу простий, їх дозволяється мити в посудомийній машині. Недолік матеріалу – чутливість до сильного перепаду температур і відносна крихкість.
Кераміка
Фаянс і порцеляна теж належать до керамічного посуду, але зазвичай цим словом позначають тарілки з коричневої глини. Їх покривають кольоровою глазур'ю, наслідуючи народні орнаменти або звертаючись до сучасних мотивів. Глазурований посуд не вбирає запахи та підходить для посудомийки. А ось неглазурований посуд здатен просочитися запахом, до того ж його потрібно мити вручну. Плюси та мінуси керамічних тарілок ті самі, що у фаянсу. Крім того, глиняну тарілку можна ставити в духовку, використовуючи замість керамічних сковорідок кеці або сач.