Професійні кухарі підходять до вибору ножів з особливою ретельністю. У кожного є уявлення про те, як треба користуватися ножем, яким завдовжки має бути клинок, як лежить у долоні рукоятка. Вони зважають на такі нюанси, про які звичайні люди навіть не чули.
Проте ножами користуються не лише професіонали. Без цього інструменту вдома не звариш суп, не приготуєш салат, не зробиш печеню. Ба більше, на домашній кухні хочеться мати кілька різних ножів. Невже для купівлі доведеться поринути у кухарську науку? На щастя, побутові інструменти можна вибирати й без особливих хитрощів. У нашій статті ви знайдете поради, як вибрати кухонний ніж, яким буде зручно користуватися щодня та довгі роки.
Проте ножами користуються не лише професіонали. Без цього інструменту вдома не звариш суп, не приготуєш салат, не зробиш печеню. Ба більше, на домашній кухні хочеться мати кілька різних ножів. Невже для купівлі доведеться поринути у кухарську науку? На щастя, побутові інструменти можна вибирати й без особливих хитрощів. У нашій статті ви знайдете поради, як вибрати кухонний ніж, яким буде зручно користуватися щодня та довгі роки.
Зміст
- Які ножі знадобляться у господарстві
- Найзручніший зі старих ножів
- Вид та призначення ножа
- Набір чи окремі ножі
- Довжина ножа
- Матеріал леза
- Конструкція клинка
- Форма та матеріали рукоятки
- Баланс
- Аксесуари для зберігання та правки
- Бюджет - Рекомендації
Які ножі знадобляться у господарстві
Спеціалізованих кухонних ножів доволі багато. Але якщо хочеться мати мінімум, з яким вирішуються всі завдання у приготуванні їжі, варто купити так звану кухонну трійку. До неї входить універсальний ніж (кухарський або сантоку), серейторний ніж для хліба, а також маленький ніж для чищення овочів.Можна обходитися без серейтора: хліб та овочі добре ріжуться звичайним кухарським ножем, або шеф-ножем. Деякі вважають за краще мати два-три шеф-ножа різної довжини для всіх робіт.
Логічно, якщо перед тим, як вибрати кухонний ніж для дому, ви сформували вимоги до цього інструменту:
- гостре лезо, яке добре тримає заточування;
- зручна неслизька рукоятка;
- гарний баланс;
- простота у використанні та догляді.
1. Найзручніший зі старих ножів
Уявлення про зручні ножі у всіх різні, тому вибір потрібно почати з оцінки старих ножів. Згадайте, яким з них ви любите користуватися найбільше, і сформулюйте основні переваги.Спробуйте також знайти недоліки: ніж занадто легкий або важкий, клинок має невідповідну довжину для якихось робіт, ріжуча крайка швидко тупиться, на лезі з'являється іржа, обух або рукоятка натирають палець, немає упору для вказівного пальця, форма клинка не підходить для вашого способу нарізання і т. д.
Ці висновки потрібно врахувати, щоб вибрати добрий кухонний ніж.
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A000069787
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A0000109349
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A0000121268
В наявності
Арт.: A000095332
В кошикВ кошику
+ 6 кольорів
В наявності
Арт.: A0000121294
В наявності
Арт.: A000074094
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000074141
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000079777
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000018407
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000073517
В кошикВ кошику
2. Вид та призначення ножа
Для яких робіт ви підбираєте ніж? Кухарський або сантоку впораються з більшістю операцій: нарізанням сирих та варених овочів, м'яса, птиці, риби, шаткуванням капусти, подрібненням зелені. Їхня форма дозволяє різати методом рубання чи розгойдування.
Серейторний ніж має зубчики, найкраще він ріже хліб, також підходить для нарізання овочів та фруктів. Основний метод роботи цим ножем – пиляння.Маленький ніж для чищення овочів, нарізання зелені та часнику має ще одну перевагу: невеликий розмір та звужене вістря дозволяють акуратно вирізати серцевину з яблук або вічка з картоплі.
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A000069787
В наявності
Арт.: A000095332
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000018407
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000018410
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000018424
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000018367
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000069782
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000069780
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000018426
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000018267
В кошикВ кошику
3. Набір чи окремі ножі
Набори ножів зазвичай коштують дешевше, ніж кілька ножів, куплених окремо. Однак бачення виробника може відрізнятись від вашого: ножі в наборі можуть бути невдалої довжини, а сам комплект – включати предмети, які вам не потрібні.
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A000069787
В наявності
Арт.: A000079777
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000018407
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000018410
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000018424
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000069779
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000018367
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000069782
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000069780
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000018426
В кошикВ кошику
Якщо ви витратили час на пошук інформації, як правильно вибрати кухонний ніж, то, ймовірно, виберете окремий інструмент. Такий підхід корисніший, бо ви відбираєте тільки те, що вам підходить. Особливо це стосується придбання універсального ножа: хтось надає перевагу кухарському, а комусь подобається сантоку.
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A000069787
В наявності
Арт.: A000074094
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000074141
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000018407
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000018410
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000074133
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000018424
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000074132
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000074108
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000066059
В кошикВ кошику
4. Довжина ножа
Розміри ножа часто вибирають під вид роботи. Приміром, маленьким ножем безпечніше користуватись, але їм довго доведеться орудувати, щоб нарізати велику кількість продуктів.
Варто врахувати й розмір своєї руки, хоча при належній вправності будь-яка людина впорається з шеф-ножем, у якого лезо завдовжки 35 см.
Оптимальна для домашніх потреб довжина леза шеф-ножа становить 20-25 см. Клинок сантоку традиційно має довжину 12-18 см. Довжина серейторного клинка – 20-22 см, ножа для чищення овочів – 8-10 см.
5. Матеріал леза
Сучасні ножі роблять зі сталі, титану, кераміки. Найбільш поширені інструменти зі сталевим клинком різної конструкції та різної твердості. Бюджетні ножі роблять з нержавіючої сталі – вони потребують частого заточування, але не викликають складнощів у догляді. Клинок з ріжучою крайкою з високовуглецевої сталі довго залишається дуже гострим, але він не захищений від корозії, покривається патиною та потребує ретельного догляду. Зауважимо, що ковані ножі міцніші, ніж штамповані.
Кераміка практична, має меншу вагу у порівнянні зі сталлю, легко відмивається, довго не тупиться. Мінус такого леза – крихкість. Воно може зламатися від падіння, сильного удару або спроби розрізати надто тверді продукти, наприклад, кістки.
6. Конструкція клинка
З якого б матеріалу не було зроблено клинок, його завдання – добре і без зусиль різати продукти різної твердості. Вважається, що найкращі властивості мають клинки з V-подібним (клиноподібним) поперечним перерізом. Однак вони поступаються за міцністю клинкам з перерізом у вигляді клину з підводами. Кут звичайного клина становить 15-20 градусів, у клина з підводами ріжуча крайка заточена під кутом 30-40 градусів.
Форма клинка відрізняється залежно від виду ножа. Особливо це помітно при порівнянні шеф-ножа та сантоку.У першого майже прямий обух і заокруглене до вістря лезо, п'ята нерідко потовщена. У другого лезо пряме, а обух заокруглений. Деякі серейторні ножі трохи схожі на сантоку, але їхні клинок вузький. Особливу форму має філейний ніж, ніж для сиру.
7. Форма та матеріали рукоятки
По тих ножах, які у вас уже є, ви можете судити про зручність рукоятки. Звертайте увагу на її довжину, ширину, округлі та пласкі частини, гладкість/шорсткість поверхні. Зазвичай не дуже зручними є ручки з круглим перерізом, з вираженими ребрами, з виїмками та накладним декором.
Частина полотна ножа – хвостовик – розміщується в обкладках із пластику або дерева, є також суцільнолиті ручки. У якісних ножів хвостовик проходить через усю рукоятку, бюджетні моделі часто мають половинні хвостовики.
Дерев'яна ручка не ковзає в руці, але може псуватися від води. Якісний пластик, особливо прогумований, не боїться жодних впливів, забезпечує гарний хват.
8. Баланс
Цей показник найважче оцінити на непрофесійних ножах. Ось алгоритм перевірки: ніж беруть так, щоб клинок був паралельний столу, і кладуть вказівний палець під больстер – місце переходу рукоятки у клинок. Якщо ніж утримається у такому положенні, він добре збалансований.Для домашнього використання це не так важливо. Зате корисно згадати, чи подобається вам ніж із важким лезом, який нібито сам ріже, чи інструмент із важкою рукояткою, який контролюєте ви.
8. Аксесуари для зберігання та правки
Блок для зберігання – аж ніяк не перше, на що звертають увагу при купівлі ножа. А тим часом від правильного зберігання залежить те, як довго прослужать інструменти.
Ножі не варто класти з іншими столовими приборами, тому що від цього тупиться ріжуча крайка. Їх зберігають в індивідуальних футлярах, спеціальних блоках або на магнітній смузі. Якщо ножа потрібно взяти на пікнік або в дорогу, бажано везти його в чохлі.Для самостійного заточування ножів знадобиться точильний камінь або гострилка. Щоб лезо зберігало гостроту, потрібно дотримуватися кута заточування та правильно підбирати зернистість каменю. Бажано час від часу віддавати інструменти на професійну правку.
Додамо, що ножі страждають від контакту з мармуровими та скляними дошками. Лезо залишиться цілим, якщо воно стикається з дерев'яними, бамбуковими, пластиковими поверхнями.
В наявності
Арт.: A000063605
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000066336
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000066338
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000074150
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000063608
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000066139
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000063607
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000074104
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000066331
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000063606
В кошикВ кошику
10. Бюджет
Ціни на ножі можуть відрізнятися у десятки разів. Це не означає, що низька вартість – показник неякісного інструмента. Якщо ніж має правильну конструкцію клинка, повний хвостовик, неслизьку ручку, то якість сталі та баланс відходять на другий план. Недорогі моделі здатні служити без нарікань довгі роки. А з іншого боку, якщо бюджетний ніж не підійде вам за довжиною клинка, формою ручки чи вагою, не буде шкода витрачених на нього грошей.
Рекомендації
Багато покупців вважають за краще вибирати товар, коли можуть роздивитися його. Але вони губляться, коли бачать різноманітні кухонні ножі: який вибрати, якщо немає уявлення про їхні властивості?У каталозі інтернет-платформи Mills є не тільки фотографії різних видів ножів: всі моделі мають опис, з якого можна дізнатися призначення ножа та технічні характеристики. Потрібен вам окремий ніж, чи цілий набір, чи блок для зберігання – все легко знайти, порівняти та купити.