На кухні іноді поселяються канцелярські ножиці. Поки ними розрізають пакети з крупою та цукром, все йде добре. Але якщо цими ножицями обробляють курку або патрають рибу, незабаром інструмент опиняється у смітнику. Все тому, що для кухонних робіт потрібен міцний, надійний пристрій. Він має бути розрахований на те, щоб одним рухом розрубати хрящ, розрізати курячу шкірку, не застрягти у запеченому м'ясі. А крім того, гарні кухонні ножиці справляються з розколюванням горіхів, відкорковуванням пляшок і багатьма іншими завданнями.
А як визначити, чи добрий перед вами інструмент? Роль грає якість матеріалів, спосіб кріплення лез, розміри, призначення. Про те, як вибрати гарні ножиці для кухні, читайте у нашій статті.
А як визначити, чи добрий перед вами інструмент? Роль грає якість матеріалів, спосіб кріплення лез, розміри, призначення. Про те, як вибрати гарні ножиці для кухні, читайте у нашій статті.
Про різні види кухонних ножиць та про те, на що звернути увагу при купівлі, читайте у нашій статті.
Зміст
Різновиди ножиць
Явний плюс ножиць перед ножем – можливість безпечно різати продукти, тримаючи їх у руках, у тарілці, над каструлею. Для обробки не потрібна дошка.Завжди виникає питання, до чого схилитися – до універсального чи спеціалізованого інструменту? Перший підходить для безлічі завдань, хоча не завжди справляється з ними на відмінно. Другий має конкретне призначення, чудово виконує покладене на нього завдання, але для решти робіт доведеться купити додаткові аксесуари.
Перед тим як вибрати ножиці для кухні, зважте, який підхід вам найбільш вигідний.
В наявності
Арт.: A000074169
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000072599
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000074168
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000074167
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000074151
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000121314
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000215872
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000187556
В кошикВ кошику
+ 2 кольори
Продано
Арт.: A0000145150
В наявності
Арт.: A0000121315
В кошикВ кошику
Універсальні
Ножиці, які можуть різати зелень, тісто, дрібні кістки та шкіру, папір, тканину, стануть у пригоді на будь-якій кухні. Вони зазвичай досить великі, з великими зручними ручками. Щоб леза універсальних ножиць не гнулися та не тупилися, не варто різати ними надто тверді матеріали: великі кістки, дріт.
Для птиці
Потужні та міцні ножиці легко розрізають тушку курки, качки, індички. Птицю зазвичай ділять по суглобах, але виїмка в центрі нижнього леза дозволяє переламувати досить товсті кістки.
Лезо має справлятися з сирим і приготованим м'ясом і шкіркою. Для цього частина леза може мати серейторне заточування, тобто ряд гострих зубчиків.Часто ножиці для птиці вироблені у вигляді секатора: одна або обидві ручки нагадують рукоятки ножів, а леза розкриваються за допомогою пружини. Такі модифікації доповнені фіксатором, щоб при зберіганні леза були зімкнуті.
Для риби
Спеціальний інструмент для обробки риби вирізняють короткі, відносно тонкі, злегка вигнуті леза. Така конструкція потрібна, щоб при розрізанні черевця не зачепити випадково жовчний міхур або інші нутрощі. Ножицями з серейторним заточуванням можна легко зрізати хвіст і плавці.
Часто девайс теж зроблено як секатор з великими ручками, що заощаджує сили під час роботи та дозволяє перерізати великі кістки. Цей аксесуар також можна використовувати, щоб розділити тушку курки або кролика.
Для креветок
Мініатюрні ножиці, дуже схожі на пристосування для обробки риби, легко зріжуть панцир з креветок будь-якого розміру. Зубчасте лезо не зіслизає з гладенької поверхні. Ручки можуть мати зубці для розколювання твердого панцира раків і крабів.
Для зелені
Упізнати ножиці для нарізання свіжої зелені можна за мультилезом. Це п'ять пар скріплених лез, які за кілька секунд подрібнять пучок зеленої цибулі, петрушки або кропу. При цьому зелень не мнеться та не втрачає своїх корисних властивостей. Однак для інших кухонних робіт ці ножиці не підходять. Зазвичай інструмент продається в комплекті зі щіточкою для очищення простору між лезами.
Для піци
Якщо свіжоспечену піцу різати звичайним ножем, тісто мнеться, а начинка зміщується. Тому для поділу популярної страви створено спеціальні пристосування. Серед них – ножиці-секатор.
Їхній вигнутий силует нагадує блискавку: леза розташовані нижче рукояток. Невелика лопатка на нижньому лезі легко підчіпляє корж, верхнє лезо ріже. На ручках ножиць розташований фіксатор.Цей пристрій підходить для нарізання лаваша, тонких пирогів з листкового або прісного тіста. Часто є можливість зняти лопатку та користуватися ножицями як універсальним інструментом.
В наявності
Арт.: A000074168
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000074151
В кошикВ кошику
Продано
Арт.: A000073723
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A0000174023
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000022892
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000022848
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000073518
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000022895
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000022894
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000022829
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Багатофункціональні
Якщо доводиться вибирати з кількох варіантів ножиць для кухні, то які краще взяти? Можливо, вам знадобляться ті моделі, які мають додаткові пристрої: горіхокол, консервний ключ, відкривачку для пляшок, викрутку. Завдяки цьому не доведеться шукати місце для зберігання кількох інструментів.
Розміри
Маніпуляції на кухні потребують різноманітних інструментів. Щоб відрізати шматок пергаменту для випічки, потрібні більші ножиці. Для чищення креветок достатньо коротких лез.Серед найкорисніших аксесуарів для кухні – універсальні ножиці. Їхній орієнтовний розмір 20-29 см, при цьому довжина лез всього 10-14 см.
Зручна довжина секатора для птиці – 24-26 см. Більшу частину довжини становлять ручки, які є надійним важелем. Інструмент для риби трохи менший, 22-23 см.
Загальна довжина ножиць для креветок 17-18 см, при цьому на ріжучу частину припадає лише 5-7 см. Ножиці для зелені невеликі, довжина лез становить 8-10 см. Ножиці для піци мають довжину до 30 см.
Кріплення
Половинки ножиць кріплять за допомогою гвинта чи заклепки.
Недорогі моделі мають заклепкове кріплення. Воно акуратно виглядає, але при дуже активному використанні інструменту та різанні твердих продуктів може з часом розхитатися. Через це леза починають гірше різати.
Хороші ножиці для кухні скріплені гвинтом. Плюси різьбового кріплення – можливість регулювати положення лез та розбирати ножиці для чищення та заточування. Кріплення теж має властивість слабшати, тому гвинт потрібно періодично оглядати та підтягувати.
Матеріали
Домашні кухонні ножиці роблять із нержавіючої сталі. Цей матеріал досить твердий, він не деформується, не вступає в реакцію з кислотами та жирами, легко відмивається, добре зберігає заточення.
Деякі виробники пропонують ножиці з керамічним покриттям лез. Вони досить гострі, проте покриття схильне стиратися за деякий час.Ручки також можуть бути з нержавіючої сталі. Але чим відрізняються кухонні ножиці, то це неслизькими ручками. Щоб досягти такого ефекту, їх покривають АБС-пластиком, бакелітом, силіконом. Ножиці для птиці та риби випускаються і з дерев'яними ручками. У деяких випадках зовнішня частина ручок вправлена в пластик, а внутрішня для додаткового зчеплення має прогумоване покриття.