Навіть якщо ви не п'єте каву, то все одно, напевно, хоч раз розглядали кавові сервізи. Вони маленькі, витончені, майже іграшкові, але схожі при цьому на витвори мистецтва. Таких сервізів багато, а є ще й інші – з асиметричними чашками та блюдцями, з нерівною поверхнею, з незрозумілими малюнками. Але й такий посуд є привабливим, та й коштує іноді дорожче, ніж витончена порцеляна.
А ось якщо ви п'єте каву, то купити кавовий сервіз – важливе завдання. Ви п'єте еспресо, чи варите напій у турці, чи заварюєте мелені зерна окропом прямо у склянці? У кожному з цих випадків знадобиться різний посуд. Прочитайте нашу статтю, і ви будете знати, що входить до складу кавового сервізу, які матеріали краще за все розкривають смак кави та як вибрати комплект посуду для різних оказій.
А ось якщо ви п'єте каву, то купити кавовий сервіз – важливе завдання. Ви п'єте еспресо, чи варите напій у турці, чи заварюєте мелені зерна окропом прямо у склянці? У кожному з цих випадків знадобиться різний посуд. Прочитайте нашу статтю, і ви будете знати, що входить до складу кавового сервізу, які матеріали краще за все розкривають смак кави та як вибрати комплект посуду для різних оказій.
Зміст
- Склад кавового сервізу
- Чим відрізняється кавовий сервіз від чайного
- Кількість персон
- Матеріали
- Дизайн і колір
- Повсякденний і святковий кавовий сервіз
- Рекомендації
Склад кавового сервізу
Виробники по-різному складають сервізи. Головні предмети кавового сервізу – це чашки обсягом від 35-40 до 300-360 мл. Така відмінність обумовлена тим, що кожен вид кави потребує правильного подавання.Маленькі чашки обсягом 35-90 мл потрібні для еспресо та кави по-східному. Чашки для американо та капучино мають обсяг 170-220 мл. Ємності для лате й кавових коктейлів найбільші, 220-360 мл, а іноді й до 500 мл.
Зважаючи на великий асортимент кави, до складу кавового сервізу включають не тільки чашки. Дуже популярні склянки з подвійними стінками та високі товстостінні келихи, крізь які добре видно шари напою.Багато чашок продаються разом з блюдцями. А ось деякі додаткові предмети – кавник, молочник чи ємність для вершків, турка – входять тільки до певних видів кавових сервізів, і на це є причина.
Наприклад, до чашок для еспресо не додають кавник, тому що цей напій готується в кавомашині. Для кави по-східному знадобиться турка, а ось молочника майже напевно не буде, як не буде й цукорниці – більшість рецептів пропонує додавати цукор в процесі варіння.
Часто в кавові сервізи включена цукорниця, рідше – десертні тарілки, тортівниці, блюда для закусок, піали, ложечки з того ж матеріалу, що весь посуд, та інші предмети. Існують також комплекти для сніданку, які складаються зі столових тарілок, кавових чашок і блюдець.
Як не дивно, але френчпрес, створений для заварювання кави, рідко входить в кавові сервізи. Він може бути частиною набору, який позиціонують як чайно-кавовий.
+ 4 кольори
В наявності
Арт.: A000083153
В наявності
Арт.: A0000125530
В кошикВ кошику
+ 2 кольори
Продано
Арт.: A000062755
В наявності
Арт.: A000074320
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000073426
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000228773
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000240777
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000240776
В кошикВ кошику
Продано
Арт.: A0000190827
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Чим відрізняється кавовий сервіз від чайного
Не всякий кавовий сервіз легко відрізнити від чайного. У багатьох випадках підказкою стане обсяг чашки, оскільки посуд для чаю найчастіше випускається обсягом 200-300 мл.
Також можна орієнтуватися на форму. Чашечки яйцеподібної або циліндричної форми призначені для кави, а чашки з великою різницею в діаметрі денця й верху, як правило, для чаю.
Помітні відмінності й між чайником і кавником. Чайники часто мають кулеподібну форму, тоді як кавники відносно вузькі та високі, вони в основному нагадують циліндр, усічений конус або кеглю. Обсяг чайника більший, ніж обсяг кавника.
В наявності
Арт.: A000062618
В кошикВ кошику
+ 2 кольори
Продано
Арт.: A000062353
В наявності
Арт.: A0000112689
В кошикВ кошику
+ 3 кольори
Продано
Арт.: A000062538
В наявності
Арт.: A000062518
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000125531
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000112657
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000112660
В наявності
Арт.: A0000112688
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000062402
В кошикВ кошику
Кількість персон
Ще одна відмінність між чайними та кавовими сервізами – кількість персон, на які вони розраховані. Якщо перші зазвичай випускають з приборами для 6-12 осіб, то другі можуть бути призначені для однієї, двох, чотирьох і більше осіб.
Маленький кавовий набір складається тільки зі склянок або чашок з блюдцями або без них. І навіть сервіз на 6 персон може включати тільки ці предмети. Для зручного зберігання посуд продається разом з підставкою або тримачем.Разом з тим набір на 4 персони може вже включати кавник, цукорницю, молочник, десертні тарілки, піали. Такий самий склад у наборів на 6-12 персон.
Матеріали
Кожен по-своєму уявляє собі кавовий сервіз. Для когось це тонкостінні чашечки з порцеляни, хтось в захваті від глиняного посуду, а комусь подобаються сучасні прибори зі скла. Матеріал, втім, треба оцінювати не тільки з естетичної, але й з практичної позиції. Чи добре він тримає тепло? Чи достатньо міцний і чи не занадто важкий? Чи можна його мити в посудомийній машині? Чи підходить він вам за ціною? Перед тим як вибрати кавовий сервіз, оцініть переваги та недоліки різних матеріалів.
Глина. Сервізи з теракотової або глазурованої глини дуже приємні на дотик. Якщо чашки маленькі, вони не здадуться важкими. З глини також роблять кавники й турки – кава в них виходить особливо смачною. Керамічний посуд крихкий, на глазурі іноді з'являються тріщини. Потрібно враховувати рекомендації виробника з приводу того, чи можна мити сервіз в посудомийці.
Фаянс. Недорогий фаянсовий посуд не вирізняється вишуканим дизайном, але радує довговічністю та невисокою ціною. Фаянс легкий, не потребує спеціального догляду, його можна ставити в посудомийну машину. При цьому для нього характерні ті самі мінуси, що й для керамічного набору. Це хороший варіант сервізу на кожен день.
Порцеляна. Витончений, дорогий матеріал перетворює пиття кави на насолоду. Він має невелику вагу, добре зберігає тепло, розкриває смак напою. Порцеляну рекомендується мити вручну, особливо якщо на ньому є розпис або металізоване покриття.