Ставити на стіл вино та віскі у пляшках етикет не забороняє. Але набагато красивіше, якщо на столі стоять скляні або кришталеві графини, крізь стінки яких видно колір напою. Більше того, одні графини можуть наситити напій киснем, інші – вберегти від контакту з повітрям. Роль тут грає форма посудини, ширина та висота горлечка, наявність або відсутність корка.
Не лише алкоголь перед подаванням переливають у графини. Так само роблять з питною водою, соками, морсами, лимонадами. Форма та обсяг посуду для безалкогольних напоїв відрізняється.
У нашій статті ви знайдете інформацію про графини для вина, міцних напоїв, води, соків. Прочитайте, яке значення має матеріал, з чого роблять корок і як доглядати за ошатними ємностями.
Не лише алкоголь перед подаванням переливають у графини. Так само роблять з питною водою, соками, морсами, лимонадами. Форма та обсяг посуду для безалкогольних напоїв відрізняється.
У нашій статті ви знайдете інформацію про графини для вина, міцних напоїв, води, соків. Прочитайте, яке значення має матеріал, з чого роблять корок і як доглядати за ошатними ємностями.
Чим відрізняються графини для різних напоїв, якому матеріалу надати перевагу та як доглядати за граційною посудиною, читайте в нашій статті.
Зміст
Види графинів
Форма графину, його обсяг, наявність чи відсутність корка мають відповідати напою. Це є особливо важливим для алкоголю: одні продукти стають кращими від контакту з повітрям, а інші від цього втрачають свої властивості.В наявності
Арт.: A000047332
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000083167
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000083168
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000070686
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000055502
В кошикВ кошику
+ 3 кольори
Продано
Арт.: A0000140620
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A0000224783
В наявності
Арт.: A000070679
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000141193
Для вина
Графин для подавання вин називають декантером. Його роль – наситити молоді вина киснем, а зрілі відокремити від осаду. Це скляна посудина з широкою округлою нижньою частиною, яка різко звужується та переходить у високу шийку. Краї шийки трохи відігнуті назовні, щоб вино при розливанні не залишало патьоків. З цією самою метою на деяких графинах зроблений невеликий носик.
Декантери часто доповнюють ручкою, що особливо комфортно для дуже містких ємностей.Загальний обсяг декантера, як правило, 1 або 2 літри. Посуд розрахований на 0,75 л або 1,5 л вина.
Для коньяку та віскі
Головна риса графинів для міцного благородного алкоголю – щільно притертий корок. Напоєві дають розкритися вже у келиху, а до подавання його потрібно тримати закоркованим. До форми графинів спеціальних вимог немає, але часто це товстостінний чотиригранний посуд з короткою шийкою. Ємність так само може мати форму циліндра, барильця, кулі. Обсяг графину для віскі та коньяку від 0,5 до 1 л.
Для горілки
Горілчаний графин теж має корок, який щільно прилягає до горлечка. Зовнішній вигляд буває різним, від гладких посудин із прозорого скла до великовагових гранованих кришталевих ємностей. Шийка може бути високою, майже як у декантера, або низькою, як у коньячного графина. Обсяг зазвичай становить 0,5-1 л.
Для води
Графинам для води надають різноманітної форми. Одні нагадують пляшку з широкою шийкою, інші – пісочний годинник, треті – лабораторний посуд. Найбільш зручні графини з носиком. Якщо розмірковуєте, як вибрати графин для загального столу, розглядайте моделі обсягом не менш як 1 літр.
Для безалкогольних напоїв
Соки, морси, лимонади, компоти до подавання переливають у графини обсягом 1-2 літри. Бажано, щоби великі ємності мали ручку. Якщо напої мають зберігатися у холодильнику, графину потрібна ще й кришка.
Так само часто ці напої подають у глечиках. У них, на відміну від графинів, широка шийка та майже завжди є ручка й носик. Кришка на такій посудині зазвичай має отвір, щоб сік або компот можна було наливати, не відкриваючи глечика.
Матеріали
Найбільш звично бачити скляні та кришталеві графини. Але ще недавно в моді були ємності з порцеляни та коричневої глини, а металеві графини зустрічаються і серед антикварного, і серед сучасного посуду. Всі матеріали мають свої плюси та мінуси: варто до купівлі подумати, як мити графин і як його зберігати.
Скло
Привабливість скляних графинів залежить від якості матеріалу та від виробника. При належній якості гарним буде і гладенький тонкостінний графин, і посуд з товстого рельєфного скла.Найбільш практичним є ударостійке скло, наприклад, загартоване або боросилікатне.Скло декорують гравіюванням, різьбленням, матуванням, напиленням, надають йому будь-якої потрібної форми. Крім безбарвних графинів, можна придбати й кольорові. Скло можна мити в посудомийці.
В наявності
Арт.: A000083167
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000083168
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000070686
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000055502
В кошикВ кошику
+ 3 кольори
Продано
Арт.: A0000140620
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A0000224783
В наявності
Арт.: A000070679
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000141193
В наявності
Арт.: A000014241
В кошикВ кошику
Кришталь
Який матеріал для графина солідний, ефектний, але дуже вибагливий? Це, зрозуміло, кришталь. Класичний кришталь із додаванням свинцю зустрічається відносно рідко. Його потрібно мити вручну та періодично чистити від нальоту, що виникає від контакту з вином.Сьогодні цей матеріал замінюють на безсвинцевий кришталь. Він має той самий характерний блиск, його так само прикрашають огранюванням та різьбленням, проте безсвинцевий кришталь сумісний із посудомийною машиною. Тим часом тонкостінні види графинів для вина все ж таки краще мити руками.
В наявності
Арт.: A000075347
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127277
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000075460
В наявності
Арт.: A0000127282
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127299
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000193447
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000075346
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127304
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127301
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000193381
В кошикВ кошику
Кераміка
Порцелянові та глиняні графини зараз розглядаються як вінтаж: сучасні виробники нечасто пропонують такі ємності. А ось глечики з цих матеріалів зустрічаються досить часто. Їх плюс у тому, що вони підходять і для холодних, і для гарячих напоїв, добре зберігають температуру рідини. Потрібно лише звернути увагу на те, що глина може тріскатися від перепадів температур.При догляді за графинами з цих матеріалів потрібно дотримуватися рекомендацій виробників. Цінну порцеляну миють вручну, вироби масового виробництва та глазурований глиняний посуд, як правило, дозволяється ставити в посудомийку.
Різновиди корків
Дуже часто корки для графинів зроблені з того самого матеріалу, що й сама посудина. Скляні, кришталеві, керамічні корки в місці контакту з горлечком роблять шорсткими, щоб забезпечити щільне прилягання.
Корки з коркового дуба теж зустрічаються. Вони набагато ширші, ніж пляшкові, і заходять у шийку лише наполовину, щоб їх не доводилося витягувати за допомогою штопора.Ще один варіант – дерев'яний корок. Він підігнаний під розмір шийки та щільно закриває графин, опускаючись під власною вагою. Кришки для глеків найчастіше роблять із пластику або нержавіючої сталі. Якщо з металу зроблено кришку для графина, то її доповнюють силіконовим або гумовим ущільнювачем.
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A0000224783
В наявності
Арт.: A000049190
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000223768
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000047421
В кошикВ кошику
+ 3 кольори
В наявності
Арт.: A000074286
В наявності
Арт.: A0000224072
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000224074
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000223785
В кошикВ кошику
+ 3 кольори
В наявності
Арт.: A000074282
Догляд за графинами
Як мити та зберігати графини, залежить насамперед від матеріалу. Крім догляду, рекомендованого виробником, можна користуватися народними способами.
Скляні та керамічні графини миють у посудомийці або вручну. Якщо вода м'яка, а мийний засіб якісний, на склі не залишиться розводів і слідів від крапель. У випадку, коли на посуді залишаються неестетичні патьоки, виріб можна ненадовго замочити в теплій воді з додаванням солі, соди, гірчиці або лимонного соку, а потім ополоснути холодною водою. Якщо у графині утворився наліт, його легко усуне оцет чи сік лимона.
Кришталь можна мити лише вручну, ледь теплою водою. Після миття його бажано одразу витерти насухо безворсовою серветкою. Від нальоту допомагає позбутися оцет, охололий картопляний відвар або содовий розчин. Порошки для чищення та інші жорсткі абразивні засоби застосовувати не можна.
Через форму та розміри графинів внутрішню частину вдається помити тільки за допомогою йоржика. Він має бути достатньо м'яким, щоб не дряпати поверхню. Найкраще застосовувати силіконові йоржики.Щоб очистити графин зсередини, можна сполоснути його, а потім насипати всередину крупну сіль і ретельно потрясти. Сіль замінюють подрібненою яєчною шкаралупою або крупою, але в цьому випадку посудину до половини заповнюють водою з додаванням мийного засобу, оцту або соди.
Що ж до зберігання, то графини найкраще тримати у закритих шафах чи вітринах. Так усередину не потраплятиме пил, а перед використанням посуд достатньо буде протерти зовні чистим рушником.
Рекомендації
Особисті вподобання покупця та репутація виробника – це майже все, що потрібно для вдалої купівлі. Ще один важливий момент – зручне місце, де можна порівняти різні товари та вибрати найкращий.Перед тим як вибрати графин для води, алкогольних та безалкогольних напоїв, можна скористатися фільтром, щоб звузити пошук, або отримати детальну інформацію у продавців-консультантів.
Ось приблизний перелік питань, які допоможуть купити підхожий графин:
- Для якого напою потрібна ємність?
- Скільки рідини вміщує графин?
- Який матеріал вам подобається більше?
- Які є побажання щодо форми та кольору?