Форму для запікання вибрати чи не складніше, ніж будь-який інший посуд. По-перше, з'явилося багато нових матеріалів, і незрозуміло, чи зупинитися на звичній сталі та чавуні а чи довіритися новим технологіям. По-друге, використовуються нові покриття з антипригарними властивостями – але до деяких матеріалів і без того нічого не прилипає. По-третє, не весь посуд для запікання є універсальним, і доводиться зважувати, що потрібно купити обов'язково, а без чого можна обійтися.
Купівлю спрощує знання про види ємностей для запікання та про властивості різних матеріалів. У нашій статті ви знайдете докладну інформацію про це, а також про те, в чому запікати продукти в духовці й мікрохвильовці та як доглядати за різними матеріалами.
Купівлю спрощує знання про види ємностей для запікання та про властивості різних матеріалів. У нашій статті ви знайдете докладну інформацію про це, а також про те, в чому запікати продукти в духовці й мікрохвильовці та як доглядати за різними матеріалами.
Зміст
- В якому посуді запікати в духовці різні продукти
- Матеріал посуду для духовки
- Форма
- Розміри
- Використання форм для запікання в мікрохвильовці
- Рекомендації
В якому посуді запікати в духовці різні продукти
Пристосувань для випічки досить багато. Одні потрібні для виробів, які тримають форму, інші – для м'якого тіста, треті – для складних і великих страв. Значення в кожному випадку має величина посуду, товщина стінок, властивості матеріалу. Але кращі форми для запікання мають загальні властивості: жаростійкість, вогнетривкість, хорошу теплопровідність.Деко. Великий лист з низькими або відносно високими бортами підходить для випікання пряників, печива, піци, запікання овочів, м'яса, риби, птиці. Борти збережуть сік, якщо він виділяється в процесі, але не завадять зняти готову їжу. Листи, як правило, металеві, але для зручності деякі з них мають ручки з силіконовими накладками.
Форма. Відносно невелика посудина майже універсальна. У ній печуть пироги різного типу, роблять запіканки, готують рибу цілком або шматками, м'ясо та овочі. Форми з низькими, особливо гофрованими бортиками годяться тільки для деяких пирогів. Для інших страв потрібні вищі бортики.
Існують спеціальні форми, призначені для випікання хліба, багетів, кексів, пасок.Форми роблять з ручками або без них. Доповненням може бути решітка для гриля або для стікання зайвого жиру. Деякі ємності для запікання мають кришку, яка може служити неглибокою формою. Посуд зі знімним дном зручний для приготування пирогів і коржів для тортів.
Качатниці та гусятниці. Об'ємні товстостінні каструлі – краща відповідь на питання, в якому посуді запікати птицю. Вони обов'язково мають кришку, яка іноді служить ще й сковородою-жаровнею. Саму каструлю можна використовувати на плиті та в духовці.
Горщики. Керамічний посуд особливої форми, з широкими боками й трохи звуженим горлом підходить для запікання м'яса або овочів. Він часто продається разом з кришкою, хоча в багатьох випадках горщик запечатують коржем із тіста.
Кокотниці. Порційні формочки або каструльки потрібні для приготування гарячих закусок, наприклад, жульєну. Блюдо подається прямо в кокотниці, тому діаметр форм для запікання всього 6-10 см, а об'єм 200-350 мл. Металеві кокотниці мають одну довгу ручку або дві невеликі круглі ручки, порцелянові можуть бути зовсім без ручок.
Кільця для випічки. Роз'ємні або суцільні металеві циліндри – пристосування для випічки коржів. Їх ставлять на деко або силіконовий килимок.
В наявності
Арт.: A000063624
В кошикВ кошику
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A000063628
В наявності
Арт.: A0000175704
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A000084212
Продано
Арт.: A0000126788
Матеріал посуду для духовки
Вогнетривкий посуд роблять з різних матеріалів. Із завданням добре справляється кераміка, від порцеляни до коричневої глини, метал, скло, силікон. Навіть пластик знаходить застосування: з нього виготовляють ручки для дек, форм і кришок.Крім цього, свою роль відіграє матеріал покриття. Він може робити внутрішню поверхню посуду гладшою, надавати їй антипригарних властивостей, не давати основному матеріалу вступати в реакцію з продуктами. Від того, яку вибрати форму для запікання, залежить і догляд за нею.
Порцеляна
Дуже міцний і легкий матеріал підходить для всіх продуктів, від м'яса до солодких пирогів. У нього гладка поверхня, яка легко відмивається. Посуд поступово прогрівається, страва у ньому готується рівномірно, а після приготування довго залишається теплою. З порцеляни роблять в основному форми та кокотниці, іноді – сучасні варіації горщиків.
Порцеляновий посуд належить до дорогого та часто потребує дбайливого ручного миття. Зате випічку у ньому можна різати ножем і не боятися пошкодити поверхню.
Фаянс
Фаянс зовні схожий на порцеляну, але посуд з нього важчий, з товщими стінками. Велика товщина стінок – плюс для продуктів, яким потрібне повільне томління. Фаянсовий посуд покритий глазур'ю, яка може тріскатися та відколюватися. Таку форму потрібно берегти від перепаду температур, інакше вона може розколотися. Посуд з фаянсу дозволяється мити в посудомийці.
Глина
Не все, з чого роблять посуд для духовки, пройшло випробування часом. Глиняний посуд давно довів свою надійність. Він за властивостями близький до фаянсу, особливо якщо мова про глазуровані форми. Неглазурована глина більш примхлива, оскільки вбирає запахи, до того ж здатна ввібрати частину соку з продуктів, які в ній готуються. Керамічний посуд не завжди легко відмити, якщо до нього щось пригоріло. Форму з неглазурованої глини миють вручну, з глазурованої – в посудомийці.
Скло та склокераміка
Скляні качатниці, гусятниці, форми для запікання давно завоювали популярність. Вони легко відмиваються від будь-яких забруднень, не вбирають запахи, забезпечують рівномірний прогрів, дозволяють спостерігати за процесом приготування. Посуд нагрівається не так швидко, як металевий, але довго залишається теплим.
Який посуд краще для запікання без олії? У скляних формах можна готувати дієтичні страви.Що здатне зашкодити такому посуду, так це перепад температур. Форма може не підійти для страв, які ставлять в гарячу духовку.
Метал
Всі знають, в якому посуді краще запікати птицю та готувати плов: у чавунній каструлі. Вона дуже важка, товстостінна, добре тримає тепло, має природні антипригарні властивості. Якщо чавун не покритий емаллю, його потрібно мити вручну без абразивних засобів і обов'язково повністю висушувати, щоб посуд не іржавів. Емальовану чавунну форму, як правило, дозволяється мити в посудомийці. Її не можна піддавати різкій зміні температури та треба берегти від випадкових ударів.
З нержавіючої сталі роблять дека, різноманітні форми, кокотниці. Стінки у цього посуду тонкі, він швидко нагрівається, але досить швидко холоне. Сталевий посуд не набуває стороннього запаху, не окислюється від контакту з овочами та фруктами, легко відмивається в посудомийці.
Дека для духовки також роблять з алюмінію. Вони швидко нагріваються та підходять для дрібної випічки. Крім того, продаються одноразові форми для запікання, зроблені з алюмінієвої фольги. Це недорогий, дуже легкий матеріал. Перед тим як вибрати алюмінієвий посуд для духовки, враховуйте, що він швидко покривається подряпинами та руйнується від контакту з кислотами.
В наявності
Арт.: A000063624
В кошикВ кошику
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A000063628
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A000084212
+ 2 кольори
Продано
Арт.: A000063735
Продано
Арт.: A0000187309
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A0000187310
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A0000187312
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000063623
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000018708
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Силікон
Силіконовий посуд привабливий тим, що має доступну ціну, не потребує спеціального догляду та майже не займає місця при зберіганні. З цього матеріалу роблять форми для пирогів, кексів, мафінів, а також килимки для розкачування та випікання.
Це вдалий посуд для страв з ніжною консистенцією. Продукти до нього майже не пригоряють, можна використовувати мінімум олії. Силікон не вступає в реакцію з кислотами. Перед наповненням форму потрібно поставити на деко або решітку, інакше її не вдасться перенести в духовку.
Форму легко помити, просто вивернувши навиворіт. Можна мити її в посудомийці. Однак властивості матеріалу такі, що при зберіганні на поверхні виступає жир, який бажано змити або витерти перед наступним приготуванням. Силікон потрібно берегти від контакту з гострими предметами.
Папір
Одноразові форми для мафінів, капкейків, пасок зручні, тому що їх не треба мити. Вони не бояться високої температури та легко знімаються з виробу. Паперові формочки для мафінів можна вкладати в силіконові та металеві ємності.В наявності
Арт.: A000063624
В кошикВ кошику
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A000063628
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A000084212
+ 2 кольори
Продано
Арт.: A000063735
+ 2 кольори
Продано
Арт.: A000063732
Антипригарне покриття
Одна з особливостей посуду для духовки – наявність антипригарного покриття. Воно може бути тефлоновим, керамічним, гранітним, мармуровим, алмазним, титановим. Якщо посуд всередині має антипригарне покриття, в ньому можна готувати без олії. Всі види антипригарних матеріалів вважаються безпечними при правильному користуванні. Їжу з них потрібно виймати за допомогою дерев'яних, пластикових або силіконових приборів. Не можна використовувати металеві предмети, а при митті – абразивні засоби для чищення.Форма
Звичайна форма для дек – прямокутник або квадрат. Завдяки цьому тепло розподіляється рівномірно, вироби добре пропікаються з усіх боків.
У витягнуту форму зручно класти рибу, великі шматки м'яса, птицю. Саме такого вигляду надають гусятницям, качатницям, ємностям для запіканок. Каструлі для птиці в основному овальні та прямокутні, але круглі теж не рідкість.
Кругла форма для пирогів і тортів – найзвичніша. Тим часом овальний, квадратний, прямокутний посуд теж підходить для цієї мети. Кокотницям найчастіше теж надають округлої форми, хоча є моделі з декількома гранями. Традиційна форма для кексів – округла, з виступом у центрі.
Ніжні високі бісквіти та чизкейки найкраще пекти у формах з роз'ємними бортами або в розсувних кільцях. Так легше вийняти випічку, не пошкодивши її.Для випікання хліба та запікання паштету використовують довгу вузьку форму, високі бортики якої рівномірно розширюються догори. Не спадає інтерес до фігурних ємностей у вигляді сердець, квітів, звіряток. Раніше їх робили тільки з металу, зараз зручно користуватися силіконовими формами.
Дуже популярні дека та форми з ребристим дном. Це імітація решітки гриля, і на ній можна готувати овочі, м'ясо, рибу. Рифлене дно мають і ємності для пирогів. Завдяки йому на випічці утворюється гарний візерунок.
В наявності
Арт.: A0000175704
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A000084212