Той, хто одного разу скуштував справжнє фондю, негайно закохується у цю страву та хоче готувати її вдома. Приготування не становить жодних складнощів. Єдине, що потрібно для нього, – спеціальний посуд. Його ставлять посеред столу, заповнюють необхідними продуктами, розпалюють вогонь, і невдовзі все ласують м'ясом із сирним соусом або шматочками фруктів у розтопленому шоколаді.
Незважаючи на нехитру будову, вибрати підхожу фондюшницю не так просто. Одні розраховані тільки на шоколадне фондю, в інших сир може пригорати, треті потребують спеціального догляду. Про те, на що звертати увагу при виборі фондюшниці, якому матеріалу та нагрівачу надати перевагу, читайте у нашій статті.
Незважаючи на нехитру будову, вибрати підхожу фондюшницю не так просто. Одні розраховані тільки на шоколадне фондю, в інших сир може пригорати, треті потребують спеціального догляду. Про те, на що звертати увагу при виборі фондюшниці, якому матеріалу та нагрівачу надати перевагу, читайте у нашій статті.
Зміст

Що таке фондюшниця
Отже, фондюшниця – це пристосування, у якому готується фондю. У найпростішому вигляді вона складається з жароміцної ємності, джерела нагрівання та підставки.Стійка до нагрівання каструлька або ківшик – головний компонент. У ній плавиться сир, шоколад, закипає вода чи олія. Як правило, її роблять з кераміки чи металу, внутрішній шар може бути антипригарним. Обсяг коливається від 300-500 мл до 2-3 літрів, він розрахований на 2-8 осіб.
У посудини є одна або дві ручки, щоб її можна було зняти з вогню. Іноді є ще й носик: це знадобиться, якщо ви готуєте розтоплений шоколад, щоб полити десерт або приготувати цукерки в силіконових формах.
Важлива та зручна опція – знімний захисний борт з підставкою для виделок. Він оберігає руки від занадто гарячої олії та фіксує виделки під час обсмажування продуктів.
Джерело нагрівання може бути різним. Для шоколадного фондю, що готують маленькими порціями, вистачить чайної свічки. Для топлення сиру та закипання олії потрібна вища температура, у таких фондюшницях використовується пальник.Бажано, щоб він був регульованим: коли сир розтане, можна зменшити температуру та підтримувати продукт у м'якому стані. Є також фондюшниці з електричним нагрівачем – зазвичай у них також передбачено функцію регулювання нагріву.
Підставка потрібна для того, щоб розмістити фондюшницю над нагрівальним елементом. Її роблять із вогнетривкої кераміки або металу, а в електричних фондюшницях іноді з пластику. Підставка може бути ажурною або являти собою масивну конструкцію.
До основних складників слід віднести і виделки. Безумовно, в шоколад, розтоплений над свічкою, можна вмочити полуницю або скибку яблука і без допомоги виделки. Але занурити м'ясо в киплячу олію так не вдасться. Виделки для фондю тонкі, двозубі або тризубі. Добре, якщо в них дерев'яна або бакелітова ручка, яка не нагрівається. Також зручні виделки з різнокольоровими держальцями: ви не переплутаєте, де чий прибор.
Перед тим як вибрати набір для фондю, варто дізнатися про додаткові аксесуари – наприклад, про тарілочки для закусок та соусів, які входять до комплекту деяких фондюшниць. Тарілки іноді забезпечують обертовими підставками або для них передбачають загальний диск-карусель, що обертається. Повний набір аксесуарів може налічувати три десятки предметів.
В наявності
Арт.: A0000206973
В наявності
Арт.: A0000206904
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000117911
В кошикВ кошику
Продано
Арт.: A000073725
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000073407
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000072470
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A0000194275
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000078070
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000078071
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000072471
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Матеріали фондюшниць
Те, з чого зроблена фондюшниця, може навіть сказати про її призначення. Наприклад, керамічний посуд частіше використовується для приготування шоколадного та сирного фондю, металевий – для м'ясного та рибного. Ба більше, металеві чаші часто можна використовувати як звичайні каструлі та ставити на плиту. Властивості матеріалу здатні вплинути й на те, як швидко приготується страва і наскільки смачною вона вдасться.Кераміка

Чи зроблена фондюшниця з тонкої порцеляни а чи глазурованої глини, вона довго триматиме тепло. Маленька чаша на керамічній підставці не розрахована на сильне нагрівання. Вона призначена для шоколаду, в ній можна розтопити деякі сорти м'якого сиру. Ємність більшого розміру гріють над пальником, щоб розтанув твердий сир. Керамічні вироби красиві, мають різноманітний дизайн, легко відмиваються від забруднень. Їхній єдиний недолік, найбільш характерний саме для глини, – нестійкість до ударів чи перепадів температур.
В наявності
Арт.: A0000206973
В наявності
Арт.: A0000206904
В кошикВ кошику
Продано
Арт.: A0000194275
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000072471
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
+ 2 кольори
Продано
Арт.: A0000176479
Продано
Арт.: A000073969
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
+ 2 кольори
Продано
Арт.: A0000194284
Продано
Арт.: A0000194278
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A0000194279
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A0000206911
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
1 539 грн
1 924 грн
-20%
Економія 385 грн
Варіанти цін
1 539 грн
1 924 грн
-20%
Економія 385 грн
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Нержавіюча сталь

Практичний, гігієнічний, нейтральний матеріал непогано підходить для фондюшниць. Він швидко нагрівається, їжа в ньому довго не остигає. З нержавіючої сталі роблять ємності, підставки, пальники, виделочки, знімні борти та інші елементи. Сталь іноді покривають емаллю.
Посуд з нержавіючої сталі можна ставити в посудомийку, якщо виробник не рекомендує інший спосіб догляду.
Продано
Арт.: A000078070
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000078071
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000072472
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000073969
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000072473
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A0000207437
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A0000194276
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A0000207434
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A0000194282
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A0000194281
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Алюміній

Фондюшниці виготовляють здебільшого з литого алюмінію. У них товстіші стінки та дно, завдяки чому тепло розподіляється рівномірніше. Оскільки алюміній може вступати в реакцію з продуктами, внутрішня частина ємності зазвичай має керамічне або інше покриття з захисними та антипригарними властивостями. Алюмінієві ємності не рекомендується мити в посудомийній машині.
Продано
Арт.: A000072470
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A0000194280
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Чавун

У великих чавунних ємностях найкраще готувати рибне або м'ясне фондю, для якого потрібен окроп або гаряча олія. Такі чаші розраховані на сильне нагрівання та чудово підтримують температуру продуктів.
Серед мінусів чавуну – значна вага, здатність вбирати запахи та деякі складнощі з доглядом.Чавун схильний до корозії. Рекомендації, як мити фондюшницю з чавуну, такі: не замочувати, мити вручну та ретельно витирати.
Щоб у чавунному посуді можна було готувати різні страви, краще придбати ємності з емалевим або керамічним покриттям.
Продано
Арт.: A000072474
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A0000207435
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Скло

Основна функція скляних фондюшниць швидше естетична. Цікаво спостерігати крізь прозоре скло, як плавиться сир і як обсмажуються шматочки м'яса, риби чи морепродуктів. Істотний мінус скла – нерівномірний розподіл нагріву та швидке охолодження. Через це сир може виходити неоднорідної консистенції. Скло чутливе до ударів, хоча вироби з боросилікатного скла досить міцні.
Нагрівач

Вибір, яку фондюшницю краще купити, залежить ще й від нагрівача. Одні дешеві та доступні, паливо для інших коштує дорожче, але краще гріє.
Серед видів нагрівачів для фондюшниць найпростіший – це чайна свічка. Вона легко розплавить шоколад у керамічній ємності.
Спиртовий пальник заправляється бутаном, денатурованим або ізопропіловим спиртом. Спирт наливають до половини об’єму пальника та підпалюють. Щоб загасити полум'я, пальник накривають кришкою. Жар утворюється достатньо сильний, щоб готувати м'ясне, рибне, сирне фондю.
Для заправки також використовують етаноловий гель або пасту у таблетках. Таблетка горить близько 3 годин, недогоріле паливо не можна використовувати повторно. Температура горіння нижча, ніж у рідкого палива.
Газовий пальник продається вже заправленим, а надалі заправляється газом для запальничок. Його плюси – гарне нагрівання та можливість регулювати температуру.
При використанні спиртових або газових пальників фондюшницю потрібно ставити на жароміцну поверхню. Підійде керамічна плита або кам'яна обробна дошка.Електричний нагрівач найбезпечніший, бо не створює вогню. Зазвичай у ньому передбачено можливість змінювати температуру нагрівання.
Як користуватися фондюшницею

Які бувають фондюшниці, ви вже знаєте. А які бувають фондю? От кілька найрозповсюдженіших рецептів.
Для сирного фондю в каструльку нарізається один або кілька видів сиру, вливається біле сухе вино, додаються вершки, прянощі та трохи крохмалю. Каструлька ставиться на вогонь, і як тільки всі інгредієнти з'єднаються в одну кремоподібну масу, можна приступати до трапези. У сир вмочують підсушений хліб, скибочки шинки чи буженини, креветки, мариновані, запечені чи відварені овочі. Важливо стежити, щоб сирна маса не кипіла.
Для м'ясного фондю ємність наполовину заповнюють олією. Коли вона закипить, у неї опускають дрібні шматочки сирого м'яса, наколоті на виделки. М'ясо тримають в олії від однієї до кількох хвилин, залежно від особистих уподобань. Готові шматочки м'яса знімають із виделки у тарілку та їдять за допомогою звичайних приборів. До м'ясного фондю подають кілька соусів.
Для швидшого закипання олії фондюшницю часто ставлять на плиту – саме тому ємність для м'ясного фондю зазвичай металева.Щоб гаряча олія випадково не обпекла, на фондюшницю надягають захисний диск. У цьому ж диску можна закріпити виделку, щоб не тримати її в руці кілька хвилин.
Фондю з риби та морепродуктів можна готувати так само, тільки рибу перед обсмажуванням обвалюють у борошні. Є й інші рецепти: наприклад, фондюшницю заповнюють густою сумішшю з борошна та пива та у неї занурюють рибні шматочки.
Існує так зване китайське фондю. У ньому замість олії використовується вода або вже готовий м'ясний, рибний чи овочевий бульйон.
Ну а шоколадне фондю готувати дуже просто. У каструльку потрібно наламати шоколад (вміст какао не важливий, підійде навіть звичайна плитка) та підігріти над свічкою. У розтоплену масу вмочують шматочки фруктів, ягоди, печиво.