Чашок удома зазвичай навіть більше, ніж тарілок. Є окремий посуд для чаю та кави, святковий та повсякденний сервіз, улюблені персональні чашки членів родини. У поціновувачів кави заводяться окремі ємності для різних напоїв. Крім того, посуд старіє, б'ється, його запаси доводиться поновлювати. Якщо вже настав час для купівлі, потрібно поцікавитися, чим же тішать сучасні виробники.
Сьогодні справді є на що подивитись. З'являються нові форми та нові матеріали, що поєднують красу та практичність. Наприклад, наскільки ефектно виглядає скляна чашка з подвійними стінками, настільки ж вона зручна. Все, що потрібно знати про вибір чашок, про матеріали для виробництва цього посуду та способи догляду за ними, читайте у нашій статті.
Сьогодні справді є на що подивитись. З'являються нові форми та нові матеріали, що поєднують красу та практичність. Наприклад, наскільки ефектно виглядає скляна чашка з подвійними стінками, настільки ж вона зручна. Все, що потрібно знати про вибір чашок, про матеріали для виробництва цього посуду та способи догляду за ними, читайте у нашій статті.
Зміст

Різновиди чашок
Ще недавно існував суворий поділ: маленькі чашки – для кави, великі – для чаю. Зараз менше приписів, який посуд у яких випадках використовувати: ми просто вибираємо гарну чашку. Однак деякі особливості все ж таки є.По-перше, чашку підбирають під обсяг напою. Наприклад, еспресо п'ють маленькими порціями, відповідно, його наливають у крихітну філіжанку. А ось щоб налити какао та додати до нього маршмелоу, потрібна більша ємність.По-друге, зовнішній вигляд посуду продиктований його стилем. Скажімо, для класики характерні витонченість та невеликі розміри, для скандинавського стилю – ґрунтовність та досить великі габарити.
По-третє, покупці часто цікавляться, чим відрізняється чашка від кухля. У чашки зазвичай округла форма, близька до півсфери. Кухоль має циліндричну форму або нагадує склянку з ручкою.
Для чаю

Стандартний обсяг чашок для чаю 200-300 мл. Існують моделі обсягом від 180 до 500 мл. Чашки можуть продаватися разом із блюдцем, тобто у вигляді чайної пари. Оформлення різноманітне: прозоре скло, розпис, деколь, силіконове напилення, рельєфна поверхня, фігурна внутрішня частина.
+ 5 кольорів
Продано
Арт.: A000065801
+ 4 кольори
Продано
Арт.: A000059193
Продано
Арт.: A000095213
+ 4 кольори
Продано
Арт.: A000095221
+ 4 кольори
Продано
Арт.: A000078060
+ 3 кольори
Продано
Арт.: A000059189
+ 3 кольори
Продано
Арт.: A000078052
В наявності
Арт.: A0000202068
В кошикВ кошику
Для кави

Асортимент чашок для кави такий само великий, як і асортимент напоїв на основі кави. Ось орієнтовний обсяг посуду для різних видів кави:
- ристрето, еспресо, кава по-східному – 35-90 мл;
- американо, капучино, фільтр-кава – 150-240 мл;
- лате, кавові коктейлі – 220-360 мл.
Існує кілька різновидів форми: циліндричні чашки часто купують для кави по-східному, у вигляді півсфери або половинки яйця – для еспресо та американо. Високі, що трохи розширюються догори, навіть нагадують келих на маленькій ніжці – для лате, капучино та інших напоїв з високою молочною пінкою або збитими вершками.
+ 4 кольори
Продано
Арт.: A000059185
+ 4 кольори
Продано
Арт.: A000059193
+ 3 кольори
Продано
Арт.: A000059189
Продано
Арт.: A000075382
В наявності
Арт.: A000047422
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000047464
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000047487
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000047468
В кошикВ кошику
+ 4 кольори
Продано
Арт.: A0000126781
Для інших напоїв

Завдяки ручці чашка – ідеальна ємність для гарячих напоїв. У неї наливають молоко, какао, гарячий шоколад, ягідно-трав'яні чаї, теплий узвар. У прозорій чашці можна подавати глінтвейн та грог. Так само чашку можна наповнювати кефіром, соком, морсом. Зазвичай посуд для цього досить великий. У деяких випадках важливою є ширина: наприклад, якщо до напою додається зефір або збиті вершки.
Для бульйону

Бульйонні чашки завжди присадкуваті та широкі, часто товстостінні. Їхній обсяг від 240-300 мл до 400-500 мл. З невеликих чашок з однією ручкою бульйон п'ють, із більш містких, з двома ручками – їдять ложкою. Чашка з двома ручками підходить для подавання супів-пюре та інших перших страв.
Додаткові опції
Чи можна зробити чашку ще функціональнішою? Можна, і такі моделі нерідко привертають увагу.Ситечко та кришка
Чайні чашки із ситечком потрібні для того, щоб заварити розсипний чай. Потрібно встановити ситечко у чашку, насипати у нього заварку та залити окропом. Через кілька хвилин ситечко можна вийняти: все чайне листя залишиться в ньому. Кришка збереже температуру напою під час заварювання.Ложка
Чашки з порцеляни та фаянсу іноді продають разом із ложечкою, зробленою з того самого матеріалу. Трапляється, що в ручці є отвори для зберігання ложки: потрібний аксесуар завжди буде під рукою. Іноді саме так підходять до вирішення питання, як вибрати чашки для кухні в офісі.Подвійні стінки

Більше поширені не чашки, а склянки з подвійними стінками. У таких склянок зовнішній шар залишається холодним, навіть якщо всередині – дуже гарячий напій. А чашки з подвійними стінками просто мають оригінальний вигляд. До того ж їхня внутрішня частина може бути фігурною: уявіть, як кумедно виглядає молоко в ємності, відформованій у вигляді ведмежої лапки чи сердечка.
Термокухлі
Спеціальний різновид кухлів, у яких напій довго залишається гарячим, призначений для мандрівників і для тих, хто любить пити каву на ходу. У таких кухлів є кришка, що щільно прилягає, і носик або отвір для пиття.Незважаючи на назву «кухоль», цей посуд рідко має ручку.Термокухлі зберігають температуру напою завдяки подвійним стінкам і повітряному/вакуумному прошарку між ними. Деякі моделі доповнені функцією підігріву від USB або автомобільного прикурювача.
Матеріали
Немає однозначної відповіді на питання, який матеріал для чашок є найкращим. У всіх матеріалів є безперечні переваги, але й про недоліки не варто забувати.Порцеляна

Шляхетний, витончений та доволі дорогий матеріал завжди в моді. Посуд з нього виходить тонкостінним, легким, при цьому дуже міцним. Порцеляна добре зберігає температуру напою.
Ціна залежить від якості порцеляни, способу виробництва, декору. Чашку найпростішого силуету прикрасить золотий обідок або делікатний розпис. З порцеляни також роблять витончені чашки з рельєфними деталями.
+ 4 кольори
Продано
Арт.: A000059185
+ 4 кольори
Продано
Арт.: A000059193
+ 3 кольори
Продано
Арт.: A000059189
В наявності
Арт.: A0000209968
+ 4 кольори
В наявності
Арт.: A0000175257
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A0000202102
В наявності
Арт.: A0000210028
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A0000209989
В наявності
Арт.: A0000202047
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000209973
Фаянс

Недорога заміна порцеляни виглядає гарно завдяки глазурі, яка надає поверхні гладкості та блиску. У фаянсових чашок товщі стінки та більша вага, ніж у порцелянових. Вони менш міцні, потребують дбайливого поводження. Крім того, фаянс боїться перепаду температур – від цього на поверхні з'являються тріщини.
Чай та кава у фаянсових чашках довго не холонуть.Різнокольорова глазур, малюнки, рельєфний візерунок роблять фаянсовий посуд цікавішим. Разом з тим лаконічна форма та стримана однотонна поверхня теж дуже ефектні.
Глина

Глиняні чашки за властивостями близькі до фаянсових. Найменше клопоту потребує глазурована глина: її легше мити, вона не вбирає запахи. Коричнева глина по-своєму приваблива, проте іноді здатна набувати специфічного запаху від молока або вершків. Такий посуд краще використовувати лише для одного виду напоїв.
Скло та склокераміка

Найбільш привабливі властивості цих матеріалів – міцність та практичність. Загартоване скло, як і склокераміка, майже не б'ється, не боїться перепадів температур, легко очищається. Мінус при цьому теж є: напої в скляному та склокерамічному посуді відносно швидко холонуть.
Продано
Арт.: A000095213
Продано
Арт.: A000075382
В наявності
Арт.: A000047422
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000047423
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000224515
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000112709
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127270
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127271
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000188442
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000210081
В кошикВ кошику
Метал

Кухлі з нержавіючої сталі здебільшого призначені для походів. Це довговічний матеріал, він не деформується, не вступає у реакцію з напоями. У такій чашці можна кип'ятити воду на газовому пальнику та на багатті. Посуд добре зберігає тепло, але металева ручка сильно нагрівається: краще, якщо на ручці є бакелітова або інша накладка, що не піддається нагріванню. Корпус термокухля також може бути зроблений з нержавіючої сталі.
Пластик
З пластику роблять чашки для пікніків та подорожей. Вони легкі, не б'ються під час падіння, але швидко покриваються подряпинами та втрачають привабливість. Є пластик, розрахований на високі температури, проте навіть такий посуд не варто постійно наповнювати окропом. З пластику роблять деякі деталі термокухлів, у тому числі кришки та носик для пиття.Як доглядати за чашками

Найпростішої рекомендації – мити посуд відразу після використання – не завжди вдається дотриматися. Але деякі кроки все ж таки спростять догляд за чашками.
Не варто надовго залишати у чашці чай та каву. Якщо все ж таки утворився наліт, його можна видалити за допомогою питної соди, дрібної солі, лимонної кислоти або оцтового розчину. Однак слід пам'ятати, що ці речовини можуть пошкодити металізований декор.Чашки з-під молока та кисломолочних продуктів спочатку ополіскують холодною водою, потім їх можна поставити в посудомийку або вимити вручну.
Додамо, що посуд з недорогої порцеляни, фаянсу, глазурованої глини, скла, склокераміки, нержавіючої сталі, пластику можна мити в посудомийці, якщо виробник не рекомендує інший спосіб догляду. Цінну порцеляну миють лише вручну.
+ 4 кольори
Продано
Арт.: A000059185
+ 5 кольорів
Продано
Арт.: A000065801
+ 4 кольори
Продано
Арт.: A000059193
Продано
Арт.: A000095213
+ 4 кольори
Продано
Арт.: A000095221
В наявності
Арт.: A000083152
В кошикВ кошику
+ 4 кольори
Продано
Арт.: A000078060
+ 3 кольори
Продано
Арт.: A000059189