Без багатьох видів посуду можна обійтися на кухні, але без каструлі – навряд. Навіть якщо ви майже не готуєте, іноді потрібно зварити пару яєць на сніданок чи макарони на вечерю. А якщо готуєте часто та різноманітно, то знадобиться цілий набір каструль. Вони, швидше за все, відрізнятимуться за розміром, але не за конструкцією, тому що для багатьох завдань підходять звичайні універсальні ємності.
Отже, універсальна каструля точно знадобиться. На цьому простий етап закінчується та починається складний. Якого вона має бути об’єму? З якого матеріалу? Антипригарне покриття – це маркетинговий хід чи корисна опція? Як визначити сумісність з плитою? Всі відповіді на питання, пов'язані з купівлею каструль, ви знайдете у нашій статті.
Отже, універсальна каструля точно знадобиться. На цьому простий етап закінчується та починається складний. Якого вона має бути об’єму? З якого матеріалу? Антипригарне покриття – це маркетинговий хід чи корисна опція? Як визначити сумісність з плитою? Всі відповіді на питання, пов'язані з купівлею каструль, ви знайдете у нашій статті.
Це найпростіший і найзвичніший посуд, але на пошуки гарної каструлі витрачаються години та дні. А в нашій статті є повна інформація про те, як правильно вибрати каструлю – вже за 15 хвилин ви знатимете все потрібне.
Зміст
- Що таке універсальна каструля
- Який об’єм каструлі вибрати
- Який матеріал каструлі краще
- Антипригарне покриття
- Матеріал ручок
- Кришка
- Конструкція дна та сумісність з плитою
- Рекомендації

Що таке універсальна каструля
Було б дуже непрактично, якби для кожної страви була потрібна особлива ємність. На щастя, різні види їжі можна приготувати у звичайній каструлі. Саме її називають універсальною, бо в ній варять супи та каші, тушкують овочі та м'ясо, солять капусту та огірки, готують соуси та креми.Всі подібні каструлі відрізняються за об’ємом, матеріалами, сумісністю з плитами. Крім того, у них можуть бути додаткові опції, що роблять каструлю зручнішою:
- мірна шкала на внутрішній стінці;
- скляна кришка для спостереження за процесом готування;
- зручні ручки з матеріалу, що мало нагрівається;
- капсульне дно для акумуляції тепла та економії енергії;
- вставка-пароварка.
+ 6 кольорів
В наявності
Арт.: A0000133079
В наявності
Арт.: A000069733
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000063170
В наявності
Арт.: A000069712
+ 6 кольорів
В наявності
Арт.: A0000146377
В наявності
Арт.: A000069706
Продано
Арт.: A000069980
Який об’єм каструлі вибрати

Величину каструль підбирають під конкретні завдання та під те, скільки порцій потрібно готувати. Найменші каструлі мають об’єм 0,8-1,5 л. Вони зручні, якщо у вас маленька родина, і ви готуєте кожен день. У півторалітровій каструлі можна приготувати 4 порції супу чи каші, підігріти їжу на один раз, закип'ятити молоко, зварити яйця.
Каструля об’ємом 2-3 літри знадобиться, якщо ви вважаєте за краще готувати з запасом. І це не така вже велика ємність: так, для приготування двох порцій макаронів потрібно близько півтора літра води.Вироби об’ємом від 4-6 літрів знадобляться великій родині. Їх використовують для приготування святкових страв – скажімо, холодця чи плову, коли очікуються гості. Також у великій каструлі можна зварити варення або заквасити огірки. Для домашніх потреб можна купити каструлю об’ємом і 10, і 20, і 30 літрів. Важливо лише, щоб на плиті була конфорка відповідного розміру.
При виборі каструлі звертайте увагу на її висоту та діаметр. Суп або компот можна зварити у високій і не дуже широкій каструлі. Для варіння макаронів, тушкування овочів, голубців, тюфтельок, приготування варення краще брати низьку та широку каструлю.
Який матеріал каструлі краще
З усіх характеристик універсальних каструль ця, ймовірно, найважливіша. Від матеріалу залежить, яким буде смак страв, як довго каструля прослужить, як потрібно за нею доглядати. Важливо сказати, що жоден матеріал не є ідеальним, але плюси та мінуси кожного частково суб'єктивні. Завжди варто зважити, каструлі з якого матеріалу вам підійдуть.Чавун

Завдяки унікальним якостям чавун і сьогодні не здає позицій. Він довго розігрівається, але чудово зберігає тепло, страва доходить і після того, як плиту вимкнено. Їжа в товстостінній каструлі зі щільною кришкою готується ніби в печі. Довговічна каструля з чавуну служить десятиліттями та при правильному догляді набуває антипригарного покриття.
Недоліки також є. Чавунний посуд важкий, 5-літрова каструля важить понад 5 кг.Матеріал схильний до корозії, каструлю не можна замочувати, залишати в ній їжу. Миють каструлі з чавуну вручну, ретельно просушують після цього, періодично наносять шар олії.
Частини цих недоліків позбавлені емальовані чавунні каструлі. Склоподібна емаль захищає метал від іржі, не взаємодіє з продуктами, легко очищається. Однак вона не має антипригарних властивостей і може потріскатись від сильного нагріву.
В наявності
Арт.: A0000201798
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000210675
В наявності
Арт.: A0000210680
В наявності
Арт.: A0000229747
В наявності
Арт.: A0000229605
В наявності
Арт.: A0000232597
В наявності
Арт.: A0000210724
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000232600
В кошикВ кошику
Продано
Арт.: A0000210686
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Нержавіюча сталь

Практична та дуже довговічна нержавіюча сталь часто використовується для виробництва каструль. Вона стійка до нагрівання, деформації, корозії, найчастіше придатна для миття у посудомийці. Матеріал не змінює смаку страв, не темніє.
Мінуси полягають у тому, що каструлі з нержавіючої сталі нерівномірно нагріваються, тому погано підходять для обсмажування та тушкування. У них можна зварити суп, компот, кашу, макарони, а ось тушкована капуста або м'ясо з овочами будуть не такими смачними, як у чавунній або керамічній посудині. Ця проблема усувається тим, що в каструлях роблять багатошарове дно, яке краще утримує жар.
В наявності
Арт.: A000069733
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000063170
+ 6 кольорів
В наявності
Арт.: A0000146377
В наявності
Арт.: A000069706
В наявності
Арт.: A000063339
В кошикВ кошику
Продано
Арт.: A000095294
Каструля з кришкою Kamille з нержавіючої сталі та порожнистими ручками, для індукції та газу KM-4930
В наявності
Арт.: A000063174
В наявності
Арт.: A000069693
Алюміній

Посуд з алюмінію в наші дні дуже відрізняється від того, що випускався в ХХ столітті. Він став товстостінним, тому менше боїться деформації. Зсередини на нього наносять захисний шар – він запобігає тому, щоб метал окислювався та руйнувався. Цей же шар має антипригарні властивості.
Головний плюс алюмінію – здатність швидко нагріватися та добре розподіляти тепло. Гріється не лише дно, а й стінки, завдяки цьому їжа не пригорає. Алюмінієві каструлі значно легші за посуд з інших матеріалів.
Ковані, литі, штамповані – ось які бувають каструлі з алюмінію. Два перші види дуже міцні, штамповані вироби швидко виходять з ладу.
+ 2 кольори
Продано
Арт.: A000065769
В наявності
Арт.: A000069662
В наявності
Арт.: A0000173310
В кошикВ кошику
Продано
Арт.: A000095291
В наявності
Арт.: A0000125218
Кераміка

Глиняний посуд не може конкурувати з металевим за міцністю, але смак їжі в ньому виходить чудовим. Це відбувається тому, що температура рівномірно розходиться по дну та стінках, і посуд довго не остигає після вимикання вогню. У керамічному посуді найкраще готуються тушковані страви, м'ясо та овочі. У ньому можна готувати й на плиті, й у духовці. Все це справедливо для каструль з товстими стінками. Через це вони набувають солідної ваги.
У побуті зручніше користуватися глазурованою керамікою. Вона не просочується запахом, має помірні антипригарні властивості, не потребує спеціального догляду. У неглазурованому посуді приємно готувати, але він якраз здатен увібрати запах і потім передати його іншій страві.
Істотний мінус керамічних каструль – крихкість. Їх легко розбити, а якщо каструлю вийняти з холодильника та поставити на гарячу плиту, вона трісне.
Емальований посуд

Недорогі сталеві каструлі покривають емаллю, що захищає метал від іржавіння. Емаль безпечна, нейтральна, не впливає на смак їжі, легко відмивається. Подібний посуд фарбують у різні кольори, прикрашають малюнками.
Мінусів при цьому досить багато. Такі каструлі часто тонкостінні, вони погано утримують тепло, в них рекомендується готувати страви з великою кількістю рідини.Емаль легко сколюється від ударів, сильного перегріву чи різкої зміни температур. Особливо це характерно для каструль, у яких тонкий шар емалі нанесений за допомогою напилення. Покриття тримається краще, якщо посуд занурюють в емаль.
Скло та склокераміка

Скляний посуд ошатний вже тому, що крізь його стінки видно апетитне овочеве рагу, тушковане м'ясо або насичений ягідний компот. Це не всі його позитивні якості. Він жаростійкий, екологічно безпечний, підходить для плити та духовки, не змінює смаку їжі, сумісний з посудомийкою.
Його основні недоліки – нерівномірний розподіл тепла, крихкість та значна вага. Деякі види скла мають підвищену міцність, але падіння на тверду поверхню вони не переживуть. У скляному посуді продукти обсмажуються погано, але добре варяться та тушкуються.
Антипригарне покриття

Каструлі, як і сковороди, тепер покривають антипригарним шаром. З яким покриттям краще купити каструлю?
Тефлонове покриття не дозволить нічому пригоріти, навіть якщо ви будете готувати без олії та води. Однак його легко пошкодити металевою ложкою або лопаткою, тому потрібно користуватись пластиковими аксесуарами. Каструлю з тефлоновим покриттям не поставиш у посудомийку.
Керамічний шар має непогані властивості, якщо він досить товстий. Він чутливий до різкої зміни температур, потребує ручного миття.
Кам'яне (мармурове, гранітне) покриття дуже міцне, служить довше за два перші типи. Його непросто пошкодити металевою ложкою, такий посуд можна мити у посудомийці.
Яке покриття каструль краще? Тефлон служить від 1 до 5 років, кераміка – 2-4 роки, кам'яне покриття – не менше 5 років.
В наявності
Арт.: A0000203588
Матеріал ручок

У каструль дві ручки з боків: це найзручніша конструкція, щоб поставити каструлю на плиту, пересунути її, злити рідину. Ручки роблять з різних матеріалів і по-різному кріплять.
Один з істотних параметрів – чи нагріваються ручки. Найменше це властиво полімерним матеріалам, наприклад, бакеліту та силікону. Силікон використовують як покриття металевих ручок, з бакеліту може бути виготовлена основна частина ручки.Металеві ручки нагріваються дуже сильно. Однак на сучасному посуді ручки з нержавіючої сталі можуть нагріватися незначною мірою.
Чавунні каструлі здебільшого мають суцільнолиті ручки. У алюмінієвого посуду вони можуть бути суцільнолитими або приклепаними. До нержавіючої сталі ручки кріплять за допомогою клепок або зварювання.
Яку каструлю вибрати – з приклепаними чи привареними ручками? Клепкове з'єднання критикують за те, що кріплення розташоване всередині каструлі, і навколо нього можуть накопичуватися залишки їжі. При цьому багато брендів, що випускають дорогий та професійний посуд, використовують саме цей вид. Зварне з'єднання здається ненадійним, але точкове зварювання забезпечує дуже міцну фіксацію. У скляних і керамічних каструль ручки зроблені з того ж матеріалу, що і весь посуд.
Кришка

Ще один момент, на що звернути увагу при покупці каструлі, – на конструкцію кришки. Зазвичай кришка зроблена з того ж матеріалу, що й каструля, або зі скла. Друге рішення вигідніше, бо крізь скло можна контролювати процес приготування.
Хороша кришка відповідає мінімум двом умовам: щільно накриває каструлю та має отвір-паровипуск. Також бажано, щоб її ручка не нагрівалася, а внутрішній бортик не давав конденсату стікати на плиту. Є кришки з отворами для зливання рідини.
Конструкція дна та сумісність з плитою

Ви вже прочитали, яку каструлю краще вибрати: з товстим дном. Мінімальна товщина дна в цьому разі становить 4-5 мм, вона може сягати 7-10 мм.
Крім того, дно може бути енергозберігальним. Це означає, що воно швидше накопичує тепло та довше його утримує. Таку конструкцію застосовують для каструль з нержавіючої сталі. У цьому разі між двома зовнішніми шарами сталі поміщають алюмінієву прокладку: теплопровідність алюмінію в 4 рази вища, ніж сталі.Енергозберігальне дно важливе для електричних та склокерамічних плит. Крім того, для склокераміки потрібні каструлі з рівним гладким дном. Кераміка та алюміній без покриття можуть зіпсувати панель.
Для індукційної плити потрібен посуд з магнітними властивостями. Такі має чавун без зовнішнього емалевого шару. Каструлі з алюмінію та нержавіючої сталі, доповнені феромагнітним дном, також сумісні з такою плитою.
Рекомендації
Всі описані типи каструль є в інтернет-магазині Mills. І щоб вибрати серед них потрібну, вам не доведеться тримати все в голові – достатньо сформулювати вимоги до об’єму, матеріалу, покриття. А ми нагадаємо найважливіші моменти, які допоможуть у пошуках.- Найбільш універсальні чавунні та алюмінієві каструлі. У посуді з нержавійки найкраще варити супи, в керамічному та скляному – тушкувати та запікати.
- Для зберігання страв підходять каструлі з нержавіючої та емальованої сталі, кераміки, скла. У чавунній каструлі без покриття не можна залишати їжу.
- Стандартні розміри каструль відповідають розміру конфорок. Це сприяє раціональному використанню енергії.
- Антипригарне покриття мають алюмінієві та сталеві каструлі. Чим покриття товстіше, тим довше воно служить.
- Уточніть, чи нагріваються ручки. Якщо вони стають гарячими, взяти каструлю можна лише за допомогою прихваток.
- З двох схожих каструль надайте перевагу тій, у якої дно товстіше або має багатошарову будову.
- Оцінюйте об’єм, діаметр та висоту посудини. Для деяких страв важливою є ширина ємності.
- Вивчіть додаткові опції: чи є кришка з отворами для зливання, пароварка та інші можливості.
- Найкраща перевірка сумісності з плитою – рекомендації виробника. Зазвичай на посуді є спеціальне маркування.
- Звертайте увагу на способи догляду. Не всі каструлі можна мити у посудомийці.