Коли на плиті кип'ятиться молоко, не можна відволікатися, бо молочна піна швидко підіймається та збігає. Коли вариться каша з молоком, відволікатися теж не варто, бо страва може пригоріти. Тут доведеться або чергувати біля плити, або купити молоковарку. Пристосування не таке вже й нове, але популярності воно набуло лише зараз.
У молоковарки одразу кілька переваг. Молоко не підгорить і не збіжить, ви знатимете про закипання та зможете займатися своїми справами, поки їжа готується. Все це можливо завдяки конструкції з подвійними стінками, між якими наливається вода. Як це працює, з чого роблять молоковарки, як ними користуватися та що у них можна готувати, ви дізнаєтеся з нашої статті.
У молоковарки одразу кілька переваг. Молоко не підгорить і не збіжить, ви знатимете про закипання та зможете займатися своїми справами, поки їжа готується. Все це можливо завдяки конструкції з подвійними стінками, між якими наливається вода. Як це працює, з чого роблять молоковарки, як ними користуватися та що у них можна готувати, ви дізнаєтеся з нашої статті.
Щоб цього не траплялося, вигадали молоковарки. У чому їхня особливість та в якому посуді краще варити молоко, читайте у нашій статті.
Зміст
- Що таке молоковарка
- Як користуватися молоковаркою
- Розміри
- Матеріал
- Ручка
- Інші різновиди молоковарок
- Рекомендації
Що таке молоковарка
Якщо судити з назви, то молоковарка – це ємність, у якій кип'ятиться молоко. Але якщо розібратися з очікуваннями, то це має бути посудина, в якій молоко не пригорить і не збіжить. Чи можливо це? Так – за певної конструкції.Молоковарка – це ківшик з подвійними стінками. У зовнішній стінці є коротка трубочка з отвором, через який заливається вода. Трубка закривається свистком.Коли ківш заповнений водою, наливають молоко та ставлять на плиту. Вода повільно гріє основний продукт – створюється ефект водяної бані. Молоко гріється не лише на дні, поряд з конфоркою, а з усіх боків.
У момент закипання води свисток сповістить про це, і ви без поспіху зменшите вогонь. Ба більше, молоко хоч і прогрівається до температури, близької до 100°С, але не збігає.
Що ще може бути у молоковарки:
- мірна шкала на внутрішній поверхні;
- кришка, щоб продукт не остигав;
- носик для легкого виливання рідини;
- товсте багатошарове дно для акумуляції та рівномірного розподілу тепла;
- ручка з бакеліту або іншого матеріалу, який не нагрівається та не горить.
В наявності
Арт.: A000063318
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000063418
В наявності
Арт.: A000063127
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000186301
В наявності
Арт.: A000074022
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000186294
В наявності
Арт.: A0000145009
В наявності
Арт.: A0000209877
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000209770
В кошикВ кошику
Як користуватися молоковаркою
Після питання, у чому краще варити молоко, виникає друге питання: що ще можна готувати у молоковарці? Не хочеться ж купувати надто спеціалізований посуд.
У цій ємності чудово готуються каші, молочні та безмолочні. У звичайній каструльці каші на молоці намагаються пригоріти, їх доводиться помішувати, а в молоковарці можна залишити на маленькому вогні та зайнятися іншими справами.
Ви без проблем приготуєте домашній сир, заварний крем та вершковий соус, какао та глінтвейн. Багато хто навіть варить у ній супи та тушкує овочі.
Молоковарка підходить для страв, які готуються не більше ніж 20-30 хвилин. Якщо процес триваліший, то доведеться доливати воду.В інструкціях рідко сказано, скільки потрібно наливати води. Якщо немає рекомендацій, постарайтеся наливати стільки, щоб вода діставала до отвору при нахилянні молоковарки на 45 градусів. Якщо води занадто багато, при кипінні вона буде розбризкуватися. У 1,5-літрову каструльку наливають приблизно 150 мл води.
Управлятися з молоковаркою дуже просто, потрібно слідувати короткій процедурі:
- Налити воду у простір між стінками, закрити трубку свистком.
- Всередину помістити інгредієнти, з яких ви збираєтесь готувати страву.
- Після закінчення готування викласти готову їжу в іншу ємність.
- Зняти свисток та вилити воду.
Розміри
Розібравшись, для чого використовують молоковарку, багато хто порівнює її за властивостями з мультиваркою. Обидва пристрої справді справляються з різними завданнями. Молоковарка стане у пригоді, якщо ви готуєте їжу невеликими порціями.
Справді, об’єм цієї каструльки зазвичай становить 1-2 літри. Діаметр дна коливається від 12 до 16 см, орієнтовна висота – 10-15 см. У меншій моделі можна зварити кашу для малюка, у більшій – і для цілої родини.
Матеріал
Якщо в описах звичайних каструль фігурує кілька матеріалів, то ємність для кип'ятіння молока роблять здебільшого з нержавіючої сталі. І на те є причини.
В наявності
Арт.: A000063318
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000063418
В наявності
Арт.: A000063127
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000186301
В наявності
Арт.: A000074022
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000186294
В наявності
Арт.: A0000145009
В наявності
Арт.: A0000209877
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000209770
В кошикВ кошику
Нержавійка стійка до деформації, її важко розбити, пом'яти. Вона не боїться корозії, її можна надовго замочити у воді. Матеріал не вступає в реакцію з продуктами, чи то молоко, томатний соус а чи рисова каша. Жароміцний сплав витримує нагрівання й на газовій, і на електричній плиті. Нарешті, потрібно відзначити зносостійкість: користуйтесь молоковаркою хоч кожен день, вона й через роки чудово виглядатиме та служитиме.
З доглядом теж немає проблем. Посуд з нержавіючої сталі легко відмивається звичайною губкою та мийним засобом. Мити молоковарку в посудомийці можна тільки в тому разі, якщо виробник вказує на такий спосіб догляду. Що не варто робити, так це терти каструльку металевою мочалкою або чистячим порошком.
До мінусів можна віднести те, що нержавіюча сталь нерівномірно нагрівається та не підходить для індукційних плит. Проте виробники розв'язують обидві проблеми. Деякі молоковарки доповнюють багатошаровим дном, в якому є одна або дві алюмінієві пластини. Алюміній краще накопичує та розподіляє тепло.
Для сумісності з індукційними панелями посуд доповнюють феромагнітним диском.Зауважимо, що у ХХ столітті випускали молоковарки з алюмінію, а зараз таких виробів майже не зустріти у магазинах. Річ у тому, що алюміній здатен вступати в реакцію з молоком. Це не той елемент, який хочеться додати до харчування.
Продано
Арт.: A000018518
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000018517
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Незважаючи на те, що нержавіюча сталь не впливає на смак страв і не псується від контакту з їжею, в молоковарці не рекомендується залишати їжу.
Ручка
Ручка молоковарки найбільше схожа на ручку чашки. Так її найзручніше взяти, щоб вилити молоко.
На газовій та електричній плиті ручка знаходиться близько до джерела нагрівання, тому важливо, щоб вона була зроблена з матеріалів, що не нагріваються. Добре себе проявляє бакеліт, також практичні ручки, покриті силіконом. Звичайний пластик може розплавитись на газовій плиті.
Ручка може бути й металевою, але тоді потрібно уточнити, чи вона нагрівається.
Інші різновиди молоковарок
Перед тим як вибрати молоковарку, корисно дізнатися й про її недоліки. Перший – у них все ж таки не такий вже маленький об’єм. Якщо ви хочете кип'ятити трохи молока до кави, то вам не потрібна каструля об’ємом 1,5 л. Другий – відносно висока ціна, її можна порівняти з вартістю каструлі більшого об’єму.
Для простих маніпуляцій можна купити звичайний молочник з антипригарним покриттям усередині. Найчастіше це кам'яне покриття, що має високу міцність. Чим антипригарний шар товщий, тим краще: віддавайте перевагу моделям як мінімум з тришаровим покриттям.
Ще один варіант – звичайний ківшик з нержавіючої сталі, але з посиленим термоакумулюючим дном.
У таких ємностях молоко не пригоратиме, але збігти все ж таки може. Заради справедливості зазначимо, що обидва варіанти молочників випускаються в різних об’ємах, від 0,5 до 2 літрів.
В наявності
Арт.: A000063418
В наявності
Арт.: A000074022
В кошикВ кошику
Продано
Арт.: A000065799
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000065970
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000074005
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000065798
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000070353
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Рекомендації
Якщо ви дійшли висновку, що вам потрібна молоковарка, то на інтернет-платформі Mills швидко знайдете відповідну модель. А ми нагадаємо головні пункти, чим молоковарки відрізняються одна від одної.- Об’єм. Ківшики з подвійними стінками зазвичай мають об’єм 1-2 літри, звичайні молочники – 0,5-2 л.
- Матеріал. Для молоковарок найбільш практична нержавіюча сталь, молочники можуть бути сталевими та алюмінієвими, з антипригарним покриттям та без нього.
- Свисток. Якщо ви збираєтеся тільки кип'ятити молоко, свисток може бути вбудований, він прикручується до корпусу. Щоб варити каші чи готувати інші страви, краще взяти модель зі знімним свистком.
- Ручка. Пластикова ручка підійде тільки для індукційних та склокерамічних плит, для решти потрібен бакеліт, силікон або метал.
- Сумісність з плитою. Молоковарки, призначені для індукційних панелей, мають феромагнітне дно.
- Додаткові опції: кришка, мірна шкала.