Якщо в наборі каструль більш як три предмети, то дуже часто найменша каструлька має не дві округлі ручки, а одну довгу. Це й є ківш. Чому він відрізняється від стандартної конструкції? Швидше за все, він зроблений так, щоб ваша рука була подалі від джерела нагрівання. А ще ківшик зручно взяти однією рукою та налити в чашку підігріте молоко або злити воду з варених яєць.
В іншому ківш не відрізняється від каструль. Він так само випускається у різних об’ємах – під те чи інше завдання. Так само важливо правильно вибрати матеріал, щоб і служив довго, і складнощів при догляді не створював. Так само потрібно врахувати, чи є антипригарне покриття, з чого зроблена ручка, як влаштоване дно. Всю корисну інформацію про кухонні ковші ви знайдете у нашій статті.
В іншому ківш не відрізняється від каструль. Він так само випускається у різних об’ємах – під те чи інше завдання. Так само важливо правильно вибрати матеріал, щоб і служив довго, і складнощів при догляді не створював. Так само потрібно врахувати, чи є антипригарне покриття, з чого зроблена ручка, як влаштоване дно. Всю корисну інформацію про кухонні ковші ви знайдете у нашій статті.
Зміст
- Для чого потрібен ківшик
- Розміри та форма
- Матеріали
- Антипригарне покриття
- Ручка
- Кришка
- Дно та сумісність з плитами
- Ківш і сотейник – одне й те саме?
- Рекомендації
Для чого потрібен ківшик
У кожного посуду своє призначення. Ковшу теж відведено поле діяльності, і його найправильніше охарактеризувати так: приготування та підігрів маленьких порцій їжі.За всіма властивостями ківш – це каструля, а значить, у ньому можна зварити суп та кашу, потушкувати м'ясо та овочі, приготувати картоплю та макарони. Залежно від того, який об’єм цієї посудини, в ній поміститься від 2 до 8 порцій різних страв.
Крім того, в ковші легко розігріти готову їжу, якщо ви не користуєтеся мікрохвильовою піччю. У ньому зручно зварити пару яєць до сніданку, закип'ятити невелику кількість молока. І ще він може стати у пригоді, якщо ви готуєте соуси або заварний крем.
Якраз для соусів та крему найбільш зручна ємність з довгою ручкою. Їх потрібно постійно помішувати та вчасно зняти з вогню. Якщо готувати у звичайній каструльці, доведеться як мінімум відкласти віничок, а як максимум – ще й взяти прихватки, щоб прибрати страву з плити.Щоб ківш став ще функціональнішим, у нього можуть бути й додаткові опції:
- носик з однієї або двох сторін для зливу рідини або розливання напою;
- кришка з отвором для пари та обідком, що не дає конденсату стікати на плиту;
- отвори у кришці для зливу рідини;
- антипригарне покриття;
- потовщене та/або феромагнітне дно;
- мірна шкала на внутрішній стінці;
- знімна ручка для збереження місця.
В наявності
Арт.: A000065775
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000063210
В наявності
Арт.: A000063849
В наявності
Арт.: A000095307
Продано
Арт.: A000069739
В наявності
Арт.: A000018467
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000018545
В кошикВ кошику
+ 2 кольори
Продано
Арт.: A000069977
В наявності
Арт.: A000095297
В наявності
Арт.: A000069738
В кошикВ кошику
Розміри та форма
Ківшики називають маленьким посудом, але насправді серед них є й крихітні, й цілком місткі моделі. Їх використовують по-різному, тому перед тим як вибрати кухонний ківш, варто подумати, для чого він вам потрібен.
Об’єм найменших ківшиків всього 0,5 л. Такі підійдуть, щоб підігріти порцію супу або закип'ятити чашку молока. Ківшики об’ємом 0,8-1 л, відповідно, вмістять удвічі більшу кількість їжі або рідини. Ємність, що вміщає 1-1,4 л, стане у пригоді, якщо потрібно готувати на одну-дві особи.
Якщо об’єм ковша становить 1,5-2 л, то це вже повноцінна каструля. У ній можна приготувати їжу для невеликої сім'ї або зварити глінтвейн до приходу гостей. Моделі об’ємом більш як 2 літри теж зустрічаються, хоч і нечасто.
Приблизний діаметр дна ківшика – від 8-10 до 14-16 см. Важливо звертати увагу на відповідність розміру дна та конфорки. На електроплитці діаметри мають бути практично однаковими, на індукційній ківш може бути трохи меншим. Якщо варильна панель має сенсори по всій поверхні, розмір посуду не має значення.
Форма ковша зазвичай нагадує циліндр. Але також популярні моделі, стінки яких трохи розходяться догори. Дуже стильно виглядають ківшики з круглим дном та квадратною верхньою частиною.
Матеріали
Матеріалу каструль і зокрема ківшиків приділяється особлива увага. Загальна вимога – щоб посуд не псував смаку їжі, щоб їжа в ньому не пригорала, а миття не ставало проблемою. Зрозуміло, також покупці хочуть, щоб посуд служив довго. Який ківш вибрати, щоб радіти придбанню?Алюміній
Алюмінієвий посуд давно прижився на кухнях, тому що він мало важить, швидко розігрівається, добре віддає тепло продуктам і миється легко. Сучасні ківшики мають ще й додатковий плюс: вони покриті захисним шаром, який не дає алюмінію взаємодіяти з їжею та має антипригарні властивості.
Найкраще служать ковші з товстим дном, виготовлені з кованого або литого алюмінію. Вони важчі, стійкіші, чудово тримають температуру.
В наявності
Арт.: A000018545
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000018490
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000018499
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000044995
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000022819
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000216126
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000018484
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000018547
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000022813
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000018513
В кошикВ кошику
Штамповані ковші затонкі, вони схильні деформуватися від нагріву, їжа в них може пригорати навіть за наявності антипригарного покриття. Догляд за алюмінієвим посудом залежить від того, який використано тип захисного покриття.
В наявності
Арт.: A000065775
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000063210
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A000069735
В наявності
Арт.: A000065794
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000065797
В кошикВ кошику
Ківш Kamille 16 см з надміцним антипригарним покриттям ILAG з алюмінію, для індукції та газу KM-4419
В наявності
Арт.: A000063215
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000065776
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000065793
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000065796
В кошикВ кошику
Нержавіюча сталь
Гігієнічна, зносостійка нержавіюча сталь теж подобається користувачам. Вона не впливає на смак страв, довго не втрачає зовнішньої краси, не боїться іржі, сумісна з посудомийкою. Основний мінус матеріалу в тому, що він не здатний рівномірно розподіляти тепло, через що їжа прилипає до дна. Ця проблема вирішується за допомогою товстого капсульного дна.
В наявності
Арт.: A000095307
В наявності
Арт.: A000095297
В наявності
Арт.: A000069738
В кошикВ кошику
Продано
Арт.: A000095304
В наявності
Арт.: A000065781
В наявності
Арт.: A000077888
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: P0000186827
В наявності
Арт.: A000063213
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000078012
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000065792
В кошикВ кошику
Чавун
У тих, хто користується ще бабусиним чавунним посудом, своя думка, який ківш кращий. Чавун насправді дуже довговічний. Якщо його прожарити і змастити олією перед першим використанням, а потім періодично повторювати таку обробку, ківш покриється антипригарною плівкою та служитиме десятки років.
У чавунному посуді тепло зберігається дуже довго. Продукти під щільною кришкою готуються майже так само, як у духовці. Це корисно при тушкуванні м'яса.
Мінуси у чавуну також є. Він помітно важчий за інші матеріали. Його потрібно мити вручну, не можна замочувати та використовувати для зберігання продуктів. Олійна антипригарна плівка руйнується від контакту з кислим середовищем – правда, її можна відновити повторним прожарюванням.
Не такий клопіткий догляд за чавунними ковшами з емалевим покриттям. Емаль нейтральна щодо їжі, не потребує прожарювання, захищає сплав від іржавіння, підходить для посудомийки. Але покриття може потріскатися при перегріванні та різкій зміні температур.
Емальована сталь
Емальовані ківшики, як і раніше, популярні, тому що здебільшого коштують недорого. Емаль може бути білою, кольоровою, з малюнками – у деяких інтер'єрах таке оформлення дуже доречне.
Слабке місце емальованих ковшів – крихке покриття. Воно може сколотись від випадкового удару або термошоку. Сталь у місці сколу почне іржавіти, і посуд стане непридатним до використання.
Стійкість емалі залежить від її товщини та способу нанесення. Найгірше служить посуд, на який покриття наносять напиленням. Вироби з якісною емаллю видає аж ніяк не низька ціна.
Антипригарне покриття
Минули часи, коли люди тільки звикали до сковорід з антипригарним шаром. Зараз подібне покриття наносять на алюмінієві та сталеві каструлі – це полегшує приготування та догляд за посудом.
Тефлонове покриття має неймовірні властивості: до нього не прилипають жодні продукти, навіть якщо не додавати до страви ані краплі жиру. Це цінують шанувальники правильного харчування.
Тефлон служить від 1 до 5 років. Термін служби продовжує миття вручну, використання пластикових або дерев'яних аксесуарів, товсте дно. Не варто піддавати ківш сильному нагріванню.Керамічний шар посилює здатність металевого посуду рівномірно розподіляти тепло. На ньому не можна смажити без олії, але достатньо налити небагато, щоб продукти не пригорали до дна. Якщо покриття нанесено в один шар, то за рік-два воно перестає виконувати свої функції. Підбирайте для кухні ківш хоча б з двошаровим покриттям.
Мінеральне, або кам'яне, покриття складається з мармурової або гранітної крихти, скріпленої полімерною основою. Воно термостійке та дуже міцне, страву можна перемішувати металевою ложкою або лопаткою, хоча старанно скребти стінки небажано. Багато виробників дозволяють мити ківшики з кам'яним покриттям у посудомийці. Чим більше шарів покриття нанесено на посуд, тим довше воно служить.
В наявності
Арт.: A000065781
В наявності
Арт.: A000065794
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000065797
В кошикВ кошику
Ківш Kamille 16 см з надміцним антипригарним покриттям ILAG з алюмінію, для індукції та газу KM-4419
В наявності
Арт.: A000063215
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000065796
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000065792
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000018579
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000065785
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000216126
В кошикВ кошику
Ручка
Відмінність ковша від каструлі зразу впадає у вічі – у каструлі дві ручки, а у ковша одна. За тим само принципом влаштована турка: маленьким посудом простіше маніпулювати, не наближаючись до джерела нагрівання. Це особливо актуально для газових плит.
Щоб мінімізувати ризик опіків, ручку часто роблять з матеріалів низької теплопровідності. Дерево та пластик майже не нагріваються, хоча можуть загорітися або оплавитися. Бакеліт та силікон не бояться вогню та зберігають комфортну температуру.
Металева ручка здатна сильно нагріватися, долоню доведеться захищати прихваткою. Сучасні ковші можуть мати ручку з металу, яка залишається холодною.На ковшах з чавуну та литого алюмінію ручка зазвичай становить одне ціле з корпусом. В інших випадках її приєднують заклепками або зварюванням. Обидва варіанти мають право на існування, хоча навколо клепок на внутрішній поверхні можуть налипати залишки їжі, які важко відмити. Знімна ручка має свої вигоди. Вона економить місце при зберіганні, дозволяє краще розташувати виріб у посудомийці.
Кришка
Якщо каструлі майже завжди продаються з кришкою, то ковші можуть бути без неї. Справді, цей аксесуар потрібний не в усіх випадках, але він зменшує втрати тепла та заважає надто швидкому випаровуванню рідини, за його допомогою можна злити воду при варінні макаронів.
Дуже практичні кришки з жароміцного скла. У них найчастіше є отвір для випуску пари. Скляний обідок виступає не лише ущільнювачем, а ще й не дає конденсату стікати на плиту. Добре, якщо ручка на кришці зроблена з бакеліту або іншого матеріалу, що не нагрівається.
Продано
Арт.: A000069739
В наявності
Арт.: A000018545
В кошикВ кошику
+ 2 кольори
Продано
Арт.: A000069977
В наявності
Арт.: A000069738
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000065781
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A000069735
В наявності
Арт.: A000065794
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000065797
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000077888
В кошикВ кошику
Ківш Kamille 16 см з надміцним антипригарним покриттям ILAG з алюмінію, для індукції та газу KM-4419
В наявності
Арт.: A000063215
В кошикВ кошику
Дно та сумісність з плитами
Ви вже знаєте, що товсте дно алюмінієвих та чавунних каструль покращує результати готування. А ось у каструлях з нержавіючої сталі роблять не просто потовщене, а багатошарове дно. Усередині нього розташовується пластина з алюмінію – завдяки їй посудина краще прогрівається, довше залишається гарячою. Дно може бути тришаровим, з однією алюмінієвою вставкою, або п'ятишаровим – з двома вставками, розділеними сталевою прокладкою.
Сумісність ковшів з індукційною плитою забезпечує феромагнітне дно. Ним оснащують посуд з алюмінію та нержавійки, іноді й емальований. Чавун, не покритий зовні емаллю, сам має магнітні властивості.Для газової плити підійдуть усі види ковшів. Іноді для більшої стійкості може знадобитися розсікач полум'я.
Звичайна електрична плита сумісна з будь-яким посудом. Для зменшення витрат енергії рекомендуємо користуватися ковшем з капсульним дном.
Склокерамічні панелі страждають від контакту з шорстким дном, на них можуть залишатися сліди від алюмінієвого посуду без покриття. Найпростіше купувати посуд, позначений як підхожий до склокераміки.
В наявності
Арт.: A000065775
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000063210
В наявності
Арт.: A000063849
В наявності
Арт.: A000095307
Продано
Арт.: A000069739
+ 2 кольори
Продано
Арт.: A000069977
В наявності
Арт.: A000095297
В наявності
Арт.: A000069738
В кошикВ кошику
Продано
Арт.: A000095304
В наявності
Арт.: A000065781
Ківш і сотейник – одне й те саме?
Є ще один посуд, схожий на ківш: це сотейник. У нього бортики приблизно такої самої висоти, товсте дно, кришка та довга ручка, і об’єм може бути невеликим.
Різниця між ковшем і сотейником все ж таки є. У першої ємності стінки тонкі, вона насамперед призначена для варіння, але може використовуватися для обсмажування та тушкування. У другої стінки лише трохи тонші за дно, в ній зручно обсмажувати та тушкувати продукти, хоча можна й варити.
Крім того, сотейник часто має додаткову ручку або дві маленькі ручки замість однієї довгої. Якщо ручки металеві або знімні, сотейник може бути формою для запікання. Нарешті, сотейники бувають чималими.
Рекомендації
Дивно буде заперечувати, що посуду недостатньо мати виняткові характеристики – він повинен ще подобатися. Подивіться, як багато різних ковшів у каталозі інтернет-магазину Mills. Серед них є стримані та яскраві, класичні та трендові, зовсім прості та з усілякими доповненнями.Що ж до характеристик, то нагадаємо основні пункти. Ковші, що підходять під ваші запити, ви зможете вибрати за допомогою фільтрів.
- Об’єм. Маленькі – для розігрівання, варіння яєць, кип'ятіння молока, великі – для готування
- Форма. Зазвичай кругла, вона краще сумісна з плитами, під неї легко підібрати кришку, якщо ківш продається без неї.
- Матеріал. Від цього залежить довговічність, властивості та способи догляду.
- Антипригарне покриття. На алюмінії практично обов'язково, на нержавійці – залежно від того, що ви маєте намір готувати.
- Конструкція дна. Потовщене або капсульне дно необхідне для заощадження енергії та кращого розподілу тепла. Феромагнітний диск забезпечує сумісність з індукційними панелями.
- Ручка. Бажано, щоб вона була зроблена з матеріалів, що не нагріваються.
- Кришка. Корисно, якщо вона є. До ковша стандартного розміру її можна докупити.
- Додаткові опції: носик, мірна шкала, знімна ручка, кришка з отворами для зливання.