Зараз у магазинах вистачає сковорідок з алюмінію та нержавіючої сталі з високотехнологічним антипригарним покриттям. Здавалося б, важкі чавунні сковорідки мали застаріти та зникнути. Але відбувається навпаки: сковороди з чавуну масово випускаються й так само масово розкуповуються. Чому? Причин кілька.
Головна, мабуть, у тому, що чавун неймовірно стійкий до зносу. За багато років і десятиліть сковорідка буде такою самою надійною, як і на початку. Цим не можуть похвалитися алюмінієві вироби, антипригарне покриття на яких з часом стає непридатним. Що ще робить чавунну сковороду конкурентоспроможною, у чому її недоліки та як доглядати за нею, читайте в нашій статті.
Головна, мабуть, у тому, що чавун неймовірно стійкий до зносу. За багато років і десятиліть сковорідка буде такою самою надійною, як і на початку. Цим не можуть похвалитися алюмінієві вироби, антипригарне покриття на яких з часом стає непридатним. Що ще робить чавунну сковороду конкурентоспроможною, у чому її недоліки та як доглядати за нею, читайте в нашій статті.
У наш час, здається, акцент змістився на зручність: популярним став легкий антипригарний посуд, який можна мити в посудомийці. Чавун не відповідає цій вимозі, але не здає позицій. Чому професіонали користуються сковорідками з чавуну та як вибрати чавунну сковороду для домашнього готування, читайте у нашій статті.
Зміст
- Переваги та недоліки чавуну
- З покриттям чи без?
- Матеріал та форма ручок
- Кришка
- Підготовка до використання
- Догляд за чавунною сковородою
- Рекомендації

Переваги та недоліки чавуну
Можливо, у вас вдома є чавунні сковороди, які належали ще бабусям та дідусям. Довговічність – один з найголовніших плюсів матеріалу. Такий посуд може служити десятки років і при правильному догляді ставатиме лише кращим. Якщо навіть трапиться так, що через неправильний догляд сковорода втратить свої властивості, їх легко відновити в домашніх умовах.Це лише перший пункт у списку переваг чавуну. А ось інші:
- Безпечність. Чавун – один з різновидів сплаву заліза з вуглецем. Це безпечний матеріал, який не містить синтетичних полімерів і не виділяє шкідливих речовин.
- Здатність зберігати тепло. Чавун довго розігрівається, зате повільно остигає та добре утримує тепло. Чим товщі стінки посуду, тим краще прогріваються продукти всередині. У чавунному посуді страва довше залишається теплою, ніж в алюмінієвому чи сталевому.
- Антипригарна поверхня. На відміну від алюмінієвих сковорідок, які потребують полімерного антипригарного покриття, чавун сам набуває антипригарних властивостей. Перед тим як вибрати чавунну сковороду для смаження, прочитайте розділ про її підготовку до використання, і ви отримаєте чудову річ.
- Сумісність з різними плитами. Чавунний посуд використовують на газових, електричних, галогенних плитах. Якщо сковорода не емальована, то зазвичай вона підходить і для індукційних плит.
- Збагачення їжі залізом. Дослідження показують, що у процесі готування чавун виділяє харчове залізо. Рівень заліза настільки високий, що готування у чавунній сковороді навіть здатне допомогти при залізодефіцитній анемії.
- Різноманітність виробів. З чавуну виготовляють всі види сковорідок – універсальні, гриль, вок, сотейники, жаровні, млинниці.
По-перше, матеріал досить важкий. Сковорода діаметром 26 см при товщині дна та стінок 4 мм важить більш як 2 кг. На такій складно підкидати млинці або нарізані інгредієнти при швидкому обсмажуванні. Зате важкий стійкий сотейник або гриль – те що потрібно.
По-друге, високий вміст вуглецю робить чавун крихким. Під час падіння на тверду поверхню сковорода може тріснути або розколотися. Те саме іноді відбувається при різкій зміні температур.
В наявності
Арт.: A000061148
В наявності
Арт.: A000061203
В наявності
Арт.: A000061170
В наявності
Арт.: A000061217
В наявності
Арт.: A000061152
В наявності
Арт.: A000061093
В наявності
Арт.: A000061221
В наявності
Арт.: A000061199
В наявності
Арт.: A000061167
В наявності
Арт.: A000061124
З покриттям чи без?
Два головні різновиди чавунних сковорід – з так званого голого чавуну та з емалевим покриттям. Їхні властивості дещо відрізняються, що впливає і на якість готування, і на смак страв.Чавун без покриття

Чудово підходить для смаження, тушкування, запікання. Він витримує високу температуру та акумулює тепло. Пошкодити його майже неможливо.
Голий чавун потребує миття вручну, витирання насухо, дбайливого зберігання, регулярного змащування олією. Якщо цього не робити, сковорода поіржавіє, до неї почне прилипати їжа.Крім того, у чавунній сковороді без покриття не можна зберігати їжу. А ще цей матеріал здатний вбирати запахи та віддавати їх стравам. Тому рекомендують мати кілька сковорідок для різних потреб.
Правильно підготовлений чавун не потребує спеціального догляду, проте нижче ми розповімо, як чистити чавунні сковороди.
Емальовані сковороди

Підходять для посудомийки та зберігання їжі, не потребують прожарювання та протирання олією. Емаль запечатує пористу структуру чавуну, сковорода перестає просочуватися запахами.
Емалевий шар зазвичай фарбують у різні кольори. Так у кухні замість чорних чавунних сковорідок з'являються червоні, коричневі, зелені, молочні ємності. Емаль буває глянцевою та матовою.
Головний недолік – крихкість емалі, яка сколюється від ударів та перепадів температур. Також покриття не завжди досить добре перешкоджає пригоранню їжі.
В наявності
Арт.: A0000204332
В наявності
Арт.: A0000229854
В наявності
Арт.: A0000175548
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000229858
+ 5 кольорів
Продано
Арт.: A0000175507
В наявності
Арт.: A0000229872
В наявності
Арт.: A0000229866
В наявності
Арт.: A0000175558
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000229857
В кошикВ кошику
Матеріал та форма ручок

У чавунних сковорідок спочатку були тільки литі ручки. Це дуже надійне рішення – така ручка ніколи не відвалиться, посуд з нею можна поставити в духовку. Однак вона додає ваги виробу та в процесі готування дуже сильно нагрівається.
В наш час, окрім литих, існують ручки з гвинтовим або клепковим кріпленням. Найбільш зручні бакелітові ручки, тому що вони майже не нагріваються, не горять і не плавляться за високої температури.Дерево теж гріється незначно, але може спалахнути при сильному вогні. Найменш практичні сталеві ручки, тому що вони стають такими само гарячими, як і чавунні.
Щодо форми, то в основному сковороди мають одну довгу ручку. У виробах великого діаметра додають ще одну маленьку ручку. Воки, сотейники та жаровні можуть мати дві маленькі ручки у вигляді вушок або петель.
Кришка

Чавунні жаровні, сковороди, грилі та воки іноді мають кришку, зроблену з чавуну. Це, звичайно, робить посуд удвічі важчим, але приносить суттєву користь.
Під час готування через чавунну кришку не втрачається тепло, усередині ємності створюється ефект духовки. Навіть якщо ви готуєте товстий шматок м'яса або тушку курки, страва повністю пропечеться та залишиться соковитою.Плоскі чавунні кришки служать пресом – з такими можна, наприклад, приготувати курча тапака. А є кришки, у яких замість однієї ручки зверху зроблено дві бічні ручки: ці моделі самі служать сковородами.
Певний мінус чавунної кришки полягає в тому, що в ній зазвичай немає отвору для пари.
Часто чавунні сковорідки продаються зі скляними кришками. Вони мають ущільнювальне кільце, отвір для виходу пари, крізь скло можна контролювати процес приготування. Однак скло не так добре тримає температуру.
В наявності
Арт.: A000061203
В наявності
Арт.: A000065568
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000101356
В наявності
Арт.: A000065569
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000101349
В наявності
Арт.: A0000113637
В наявності
Арт.: A0000210703
В наявності
Арт.: A0000124881
В наявності
Арт.: A0000210698
В наявності
Арт.: A0000232504
Підготовка до використання

Скільки служить чавунна сковорода? Якщо вона правильно підготовлена та за нею дбайливо доглядають, то й через півсотні років працюватиме бездоганно. Але після купівлі доведеться почаклувати над новою сковорідкою.
Для початку посуд прожарюють. Його ставлять на сильний вогонь або на максимальне нагрівання електроконфорки та залишають на 20-30 хвилин. Високий посуд, наприклад, вок або жаровню, потрібно повертати над плитою, щоб повністю прожарити стінки.
Під час прожарювання сковорода сильно димить – це вигорає технічна олива. Нехай протягом цієї процедури у вас буде відчинено вікно або увімкнено витяжку.
Коли дим зникне, а метал набуде сірого відтінку, дайте сковороді трохи охолонути, а потім протріть її зсередини олією, нанесеною на паперовий рушник. Перший рушник стане чорним – збере сажу та окалину. Повторіть змащування ще кілька разів, використовуючи чисті рушники. Потім витріть поверхню насухо.
За допомогою силіконового пензлика нанесіть на внутрішній бік, краї та зовнішні стінки сковороди рафіновану олію. Шар має бути тонким. Поставте посуд на середній вогонь, а коли він задимиться, зменште нагрівання і розрівнюйте олію пензликом.
За 20-30 хвилин олійний шар перестане липнути до пензля. Вимкніть вогонь, остудіть сковороду та ще раз нанесіть тонкий шар олії.
Після цього сковорідкою можна користуватися, як зазвичай.
Якщо під час приготування продукти почнуть прилипати до дна, сковорідку потрібно помити та повторити процедуру прожарювання.Помічено, що олійний захисний шар швидше руйнується від взаємодії з кислими продуктами – наприклад, томатним соусом. У такому разі доведеться іноді повторювати обробку поверхні.
Деякі виробники випускають посуд з вираженою шорсткістю. Олія в цьому випадку лягає нерівно, прожарювання не дає потрібного ефекту. Такі сковороди радять спочатку зашліфувати. Для цього підходять абразивні насадки з зернистістю 30-40. Пористі полімерні абразиви теж добре зачищають поверхню, а ось металеві щітки краще не використовувати.
Важливо: такої підготовки потребує лише сковорода без покриття. Емальований посуд прожарювати не можна – це пошкодить емаль.
Догляд за чавунною сковородою

Ви вже знаєте і про природне антипригарне покриття на чавуні, і про схильність цього сплаву до корозії. Щоб сковорода служила десятиліттями та рік у рік ставала тільки кращою, потрібно правильно доглядати за нею.
Ось кілька правил догляду за чавунною сковородою без покриття.
- Вважається, що чавун не псується від металевих ложок та лопаток. Але металеві аксесуари можуть пошкодити антипригарний шар, тому рекомендується використовувати лопатки з силікону або дерева.
- Не варто зберігати їжу у сковорідці. Від цього чавун темніє, може виникнути іржа. Крім того, у їжі іноді з'являється неприємний присмак.
- Сковороду з чавуну не можна ставити в посудомийку. Її миють лише вручну, з використанням м'якої мочалки. Вибирайте безпечні мийні засоби, тому що вони частково затримуються у пористій структурі чавуну.
- Після миття сковорідку потрібно одразу витерти насухо або просушити на увімкненій плиті.
- Якщо ви готуєте на сковороді щодня, то догляд за чавунною сковородою після приготування можна звести до протирання паперовим рушником або очищення за допомогою крупної солі.
- Періодично змащуйте посудину тонким шаром олії. Робіть це обов'язково перед тим як відправити сковорідку на довге зберігання.
- Зберігайте чавунні сковорідки в сухому, добре вентильованому місці.
- Якщо у сковороді щось пригоріло, не замочуйте її. Прокип'ятіть у посудині воду, в яку додано по дві столові ложки соди та солі, а потім помийте сковорідку звичайним чином.
- Зовнішній нагар зчищається кип'ятінням в оцтовому чи мильному розчині. Після цього, швидше за все, доведеться повторити процедуру прожарювання.
- Уникайте різкої зміни температур. Перш ніж мити сковороду, дочекайтеся, поки вона охолоне.
Проте емальовані вироби бояться перепаду температур та ударів. Щоб емаль не потріскалася та не відкололася, не перегрівайте посуд, не ставте гарячу сковороду під холодну воду, не грійте на плиті, якщо щойно дістали з холодильника. Емаль служить довше, якщо продукти на сковороді перемішувати та перевертати за допомогою силіконової, нейлонової або дерев'яної лопатки.
Рекомендації
Попри примхливість у догляді чавунна сковорода все ж таки дуже надійна річ. Варто один раз зробити правильне придбання – і можна буде назавжди забути про муки вибору сковороди. В інтернет-магазині Mills широкий асортимент чавунних сковорідок – знайдіть серед них найкращу, користуючись нашим чек-листом.- Вибирайте сковороду з товщиною дна не менше ніж 4 мм, а стінок – 3 мм. Якщо метал тонший, то тепло у ньому розподіляється нерівномірно.
- Звертайте увагу на розмір. Якщо ви готуєте мало, немає потреби купувати велику та важку сковороду.
- Якщо ви зазвичай тільки обсмажуєте продукти, можна купити сковороду без кришки. Для тушкування потрібна модель з кришкою.
- Перевірте сумісність з плитою. Для індукційних плит підходить більшість чавунних сковорідок без емалевого покриття.