Цукорниця все ще лишається базовим елементом посуду. Часто вона продається прямо з чайним сервізом, тому що багато хто надає перевагу солодкому чаю. Якщо навіть ви не купуєте сервіз, про цукорницю доведеться подбати – може, ви любите солодку кашу або не уявляєте собі кави без цукру. Та й на випадок приходу гостей потрібно мати цей предмет сервірування.
Сучасні цукорниці вельми різноманітні. Вони відрізняються за формою, матеріалами, додатковими аксесуарами та навіть за принципом дії. Одні ємності допомагають уберегти цукор від вологи, інші – дозувати цей продукт, якщо ви дбаєте про здоров'я. У нашій статті ви знайдете докладний опис всіх видів цукорниць і рекомендації, як визначитися з її формою, обсягом і матеріалом.
Сучасні цукорниці вельми різноманітні. Вони відрізняються за формою, матеріалами, додатковими аксесуарами та навіть за принципом дії. Одні ємності допомагають уберегти цукор від вологи, інші – дозувати цей продукт, якщо ви дбаєте про здоров'я. У нашій статті ви знайдете докладний опис всіх видів цукорниць і рекомендації, як визначитися з її формою, обсягом і матеріалом.
Зміст
Різновиди
Цукорниці хоч і мають однакову, досить вузьку, спеціалізацію, але можуть відрізнятися за конструкцією. Наприклад, звичайна посудина з кришкою зовсім не схожа на диспенсер. Ось кілька варіантів, у чому подати цукор до звичайного або святкового столу.Цукорниця з кришкою – традиційний варіант. Кришка захищає вміст від пилу і вологи, а іноді служить головним декоративним елементом. Є ємності зі знімною кришкою і з закріпленою, що підіймається та опускається. Другий варіант зручніший, якщо кришечка постійно губиться.
Цукорниці з ложкою зустрічаються дуже часто. Ложку зазвичай зроблено з того самого матеріалу, що й сама ємність, це виглядає гармонійно. У кришечках таких цукорниць є спеціальний виріз для держака ложки.
Ложки, включені в комплект, можуть здатися занадто мілкими. Цей недолік характерний для порцелянових і фаянсових ложечок, їх часто замінюють звичайними чайними ложками з сервізу.Цукорниця зі щипцями – спеціальний посуд для рафінаду, або кускового цукру. Як правило, у неї немає кришки, тому таку ємність використовують для подавання на стіл, але не для зберігання. Сучасних цукорниць зі щипцями не так багато, скоріше це антикварні вироби. Щоб надати чаюванню особливого шарму, можна вибрати окремо щипці та підхожу за стилем широку цукорницю.
Цукорниця з ручкою або двома ручками дуже зручна. Її легше поставити на стіл і прибрати на місце. Якщо у великих округлих цукорниць немає ручки, їх доводиться брати двома руками, що може ускладнити користування.
Дозатор, або диспенсер – єдиний вид цукорниць, до якого не потрібна ложка. Він являє собою конструкцію зі щільною кришкою, що загвинчується, і носиком, через який висипаються певні дози цукру. Неквапний процес перешкодить тому, щоб всипати у напій більшу кількість цукру, ніж потрібно. Як правило, диспенсери мають невеликий обсяг.
Існують цукорниці без кришки, вони більше нагадують невелику миску або піалу. Якщо цукор в них не залежується, такий посуд теж можна використовувати.
В наявності
Арт.: A000063465
В наявності
Арт.: A0000175753
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000188496
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000188495
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000112466
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000062451
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000063464
В кошикВ кошику
Форма та обсяг
Зараз можна купити посуд будь-якого стилю. Не виходить з моди вишукана класика, але сучасні віяння по-своєму цікаві. Перед тим як вибрати цукорницю, зверніть увагу на форму решти посуду в оселі.
Завжди популярні округлі цукорниці. Вони можуть бути трохи витягнутими в висоту або дещо приплюснутими. Важливо, щоб горлечко було досить широким, тоді ви легко зможете насипати цукор в ємність і брати з неї.
Циліндричні ємності теж дуже поширені. Їхній мінус у тому, що цукор може збиратися в місці стику дна та стінок, його непросто звідти дістати.
Посуд з декількома гранями відносно недавно завоював популярність. Такий чайний посуд, і цукорниця в тому числі, виглядає дуже оригінально. Внутрішню поверхню часто роблять округлою, тоді цукор не збирається в кутках.Цукорниці для рафінаду зазвичай широкі – циліндричні або такі, що розширюються догори. Асиметрична та інша оригінальна форма теж зустрічається. Багатьох приваблює посуд у вигляді тварин, кумедних пичок, фруктів.
Найбільш розповсюджений обсяг цукорниць – 200-500 мл. Маленькі ємності зручні, якщо ними користується одна-дві особи. Для сім'ї з трьох-чотирьох осіб краще купити цукорницю обсягом 400-500 мл. Є цукорниці обсягом більш як 600 мл, вони можуть стати у пригоді в офісній кухні.
В наявності
Арт.: A000063465
В наявності
Арт.: A0000175753
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000224638
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000223849
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000223773
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000223787
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000208628
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000208767
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000223669
В кошикВ кошику
Матеріали
До матеріалів, з яких роблять цукорниці, менше вимог. Цей посуд не ставлять в мікрохвильовку й на плиту, не заморожують, він не піддається перепадам температур. Але є інші тонкощі: наприклад, на деяких матеріалах залишаються помітні відбитки пальців, навіть якщо руки цілком чисті.При виборі цукорниці звертають увагу на кілька властивостей матеріалів:
- вага;
- міцність;
- зовнішня привабливість;
- особливості догляду;
- ціна.
Порцеляна
Популярний, хоча і недешевий матеріал підходить для створення класичного та сучасного посуду. Він легкий, тонкий, міцний, а ще дуже красивий: навіть проста біла цукорниця здатна звернути на себе увагу. Порцеляна кольорова, прикрашена розписом і позолотою, теж зустрічається дуже часто. На таких цукорницях можуть бути декоративні рельєфні елементи. Коштовну порцеляну можна мити тільки вручну, посуд масового виробництва часто дозволено мити в посудомийці.