Коли на столі з'являються натерті до блиску келихи, будь-яка трапеза перетворюється на святкову. У гарному келиху й напої здаються смачнішими. Та вони й справді стають смачнішими: правильно підібрана ємність розкриває всі властивості вина, коньяку, пива. А ось підібрати таку ємність потрібно вміти.
Ви напевне знаєте, що є спеціальні келихи для білого та червоного вина, для ігристих вин. А чи зустрічався вам келих для коньяку, який не має ніжки та перекочується поверхнею стола? У місткості келихів, формі чаші, довжині ніжки (або її відсутності), товщині дна є конкретний сенс – дати повною мірою проявитися тому чи іншому напою. Прочитайте нашу статтю про те, як вибрати підхожі келихи для різних напоїв і як доглядати за делікатним посудом.
Ви напевне знаєте, що є спеціальні келихи для білого та червоного вина, для ігристих вин. А чи зустрічався вам келих для коньяку, який не має ніжки та перекочується поверхнею стола? У місткості келихів, формі чаші, довжині ніжки (або її відсутності), товщині дна є конкретний сенс – дати повною мірою проявитися тому чи іншому напою. Прочитайте нашу статтю про те, як вибрати підхожі келихи для різних напоїв і як доглядати за делікатним посудом.
З нашого гіда ви дізнаєтесь:
- які види келихів вважаються універсальними;
- які келихи для вина допомагають розкритися смаку та аромату напоїв;
- чим відрізняються келихи для ігристих вин;
- які існують різновиди пивних келихів;
- у чому подають міцні напої;
- який посуд використовується для коктейлів;
- у чому особливість різних матеріалів і як за ними доглядати.
Зміст
- Келихи для вина: види
- Келихи для шампанського: види
- Види пивних келихів
- Келихи для інших напоїв
- Особливості матеріалів
- Догляд за келихами
- Рекомендації щодо вибору
- Питання-відповіді

Келихи для вина: види
Форма, висота та обсяг винних келихів – не довільні параметри. Все це впливає на те, як розкриється аромат та смак напою. Охолодіть вино до потрібної температури, заповніть келих приблизно на третину, а в іншому покладіться на форму посудини.Винні келихи, як правило, мають високу ніжку, округлу форму та трохи звужуються догори. Наповнений келих тримають саме за ніжку, щоб вино не нагрівалося.Чим відрізняються келихи для вина? Вони можуть бути вузькими чи широкими, з високими чи низькими стінками – вибір залежить від виду та типу вина.
Келихи для червоного вина

Основні різновиди келихів для червоного вина – «бордо» та «бургундія». Є також посуд для спеціальних сортів. Їхня загальна риса – доволі значний обсяг.
Бордо. Відносно високий келих з широким дном і стінками, що рівномірно звужуються, зазвичай має обсяг 500-650 мл. Така форма потрібна, щоб розкуштувати смак та аромат сухих вин, наприклад, мерло, карменер, каберне-совіньйон. Якщо ви не збираєтеся обзаводитися посудом на всі випадки, такий келих, на думку фахівців, можна використовувати майже до всіх червоних вин.
Бургундія. Цей келих формою нагадує «бордо», але дно в нього помітно ширше. Він і місткіший: вміщує до 750 мл. Форма та обсяг сприяють тому, що вино дихає, і його аромат розкривається повніше. Це важливо для напоїв з тонким ароматом, таких як піно нуар або божоле.
Гран крю. Дорогі витримані червоні вина потребують особливого подавання. Їхній смак чудово розкриває келих у формі тюльпану обсягом понад 750 мл. Нижня його частина формою близька до кулі, вгорі він витягується і трохи розширюється. Попри такий значний обсяг, у нього варто наливати не більше як 150 мл вина. Такий келих сомельє радять, наприклад, для знаменитого італійського бароло.
В наявності
Арт.: A000072103
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000072098
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000075997
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000053153
В наявності
Арт.: A000075998
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000053170
В наявності
Арт.: A0000157246
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000157276
В кошикВ кошику
Продано
Арт.: A000053163
Келихи для білого вина

Головна відмінність посуду для білого вина – менший обсяг. Пояснюється це тим, що біле вино охолоджують сильніше, ніж червоне, і в правильних келихах для вина аромат вивільняється повільніше, концентрується під вінцями келиха. При цьому форма може бути такою самою, як для червоного вина, або спеціальною.
Бордо. Форма цього келиха класична, а обсяг не перевищує 350 мл. Цього достатньо, щоб розкрити аромат навіть щільних напоїв. «Бордо» – підхожа ємність для піно гріджо або соаве. Допустимо подати в такому келиху легкі червоні вина з сортів винограду «піно нуар», «темпранільо», «санджовезе».
Шардоне. Келих такої форми легко відрізнити від інших. Його нижня половина найчастіше схожа на келих для мартіні та нагадує широку лійку. У верхній половині стінки трохи звужуються. Якщо дно округле, то келих близький за формою до «бургундії», але має менший обсяг: від 350 до 560 мл. У невеликій ємності вино не встигає нагрітися, а форма сприяє тому, щоб можна було розрізнити квіткові або фруктові нотки аромату напою. Келихи найкраще розкривають вина з винограду «шардоне» та подібних до нього.
Совіньйон блан. Келих стриманого силуету, відносно вузький і глибокий, зазвичай порівнюють із формою тюльпана. У нього наливають освіжаюче ароматне вино високої кислотності. Напій зручно пити невеликими ковтками та насолоджуватися тим, як розкриваються усі його ноти.
Келихи призначені для вина з винограду «совіньйон блан», «рислінг», «гевюрцтрамінер», «вердехо». Дозволено подавати в такій ємності витримані ігристі вина.
Келихи для десертних та кріплених вин

Посуд цієї групи дуже неоднорідний. У ній є і широкі, і вузькі келихи, навіть моделі, які не звужуються у верхній частині. Пов'язано це з характерними рисами різних вин і сильною їхньою відмінністю одне від одного. Ось кілька варіантів, як вибрати келихи для вина десертного та кріпленого.
Порт. Приємно округлий келих через форму теж називають тюльпаном. Але його ширина, на відміну від келиха «совіньйон блан», лише трохи менша за висоту, а стінки виражено звужуються догори. Завдяки цьому не б'є в ніс запах алкоголю, вдається розрізнити і перші нотки, і складніші глибокі аромати, оцінити вміст танінів та повнотілість вин. Обсяг «порту» в середньому 100-250 мл. Це класичний келих для вінтажних та купажованих портвейнів, кріплених та десертних вин.
Херес. Це найвідоміша форма, тому що стінки такого келиха розширюються знизу вгору та нагадують перевернутий конус. Ніжка у нього зазвичай не така висока, як в інших ємностей для посуду. Обсяг рідко перевищує 200 мл. Ємність стане у пригоді для подавання різних видів хересу, мадери, амонтильядо. На початку трапези в ній подають аперитиви, а наприкінці – диджестиви.
Вузький келих у вигляді перевернутого конуса, але обсягом 40-60 мл, використовують для подавання лікерів, горілки, фруктових бренді.Є й інша форма «хересу»: класичний тюльпан, який спочатку звужується, а потім розширюється. Обсяг зазвичай становить 150 мл.
Айсвайн. Десертні вина з винограду пізнього збору – айсвайн, сотерн, токай – мають складний букет. Щоб розрізнити його та насолодитися смаком, що обволікає, використовують вузький келих, який нагадує ємність для шампанського. У нього висока ніжка, стінки дуже повільно розширюються, а у верхній частині трохи звужуються. Відмінність лише в обсязі: у «айсвайну» він менший, ніж у келихів для ігристих вин. Вино наливають на дві третини висоти.
Універсальні келихи
Купувати в дім десятки різновидів келихів не завжди зручно, тому багато виробників пропонують посуд, який підійде для більшості вин. Зазвичай це високий келих-тюльпан із тонкого скла. Дно в нього дещо розширене, щоб напій наситився киснем, а вінця звужуються. Обсяг – 350-400 мл. Таку ємність можна використати навіть для шампанського.Дегустаційні келихи

Об'ємний келих дуже строгої форми або, навпаки, з додатковими вигинами призначений для дегустації вин. Всі ці хитрощі необхідні для того, щоб проаналізувати нюанси смаку та аромату різних напоїв. До столу такі келихи зазвичай не подають.
Покупці нерідко запитують, у чому різниця між фужером і келихом. Усі келихи для вин також правильно називати фужерами. Посуд на низькій ніжці або без ніжки називають келихами або склянками.
Келихи для шампанського: види

Якість ігристих і шампанських вин визначають за тим, як довго у них тримаються бульбашки. Перляж – підіймання бульбашок у келиху – для поціновувачів така сама важлива характеристика вина, як його колір, смак та аромат. Для збереження перляжу потрібні спеціальні келихи. Як і інші келихи для вина, посуд для ігристих вин має високу ніжку.
Флют. Слово flute означає «флейта». Такий келих вузький і витягнутий, трохи звужений до верхнього краю. Для правильного подавання його заповнюють ігристим вином на дві третини, при наливанні келих нахиляють, щоб не утворилася піна. Вино має бути сильно охолодженим. Серед ігристих вин у такий келих рекомендують наливати свіжі легкі напої, наприклад, просеко. Для шампанських вин з яскравим ароматом та насиченим смаком призначений інший посуд.
Тюльпан. Цю форму келихів для шампанського теж порівнюють із тюльпаном. Різновид для шампанського має деякі особливості: від ніжки стінки келиха поступово розширюються, а приблизно з середини ємності трохи звужуються. Вино зазвичай наливають до найширшої частини. У цьому випадку ігристе повноцінно виявить свої якості: шардоне – квіткові та цитрусові ноти, піно нуар – ягідні відтінки в ароматі, шампанське, креман та кава – ноти випічки та приємний маслянистий смак.
В наявності
Арт.: A000072100
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A00002477
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000055473
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A00002481
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000075996
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000053175
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127159
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127102
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127195
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127076
В кошикВ кошику
Види пивних келихів

Висота келихів для пива, як правило, значно перевищує їхню ширину, а дно майже завжди товсте. Кривизна стінок та ширина ємності підбирається залежно від сорту пива.
Форма посуду може бути різною. Найчастіше келихи мають вигляд циліндра або гранованої склянки з ручкою чи витягнутого келиха, який розширюється у верхній третині, а потім трохи звужується. Невеликі келихи форми «тюльпан» іноді доповнюють невисокою ніжкою.Ємності з ручкою зазвичай називають пивним кухлем. Такий кухоль іноді трохи розширюється або звужується у верхній частині. Обсяг пивних келихів – від 240 до 500 мл.
В наявності
Арт.: A0000127088
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127090
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127162
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127196
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127127
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127212
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127145
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127089
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000158699
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000158696
В кошикВ кошику
Келихи для інших напоїв
Вибір напоїв, зрозуміло, не обмежений лише вином та пивом. Хтось надає перевагу міцному алкоголю, а хтось – коктейлям різноманітної складності. Ці напої відрізняються за характером та способом вживання, отже, і посуд потрібен відповідний.Коньяк та бренді

Шляхетний напій розкривається лише за умови правильного подавання. Роль відіграє температура та посуд, в який його наливають.
Класичний келих для коньяку та бренді – сніфтер – має широке округле дно, невелику висоту та вінця, що звужуються. Завдяки цьому запах алкоголю не перебиває решту ароматів.
Ніжка у сніфтера коротка, щоб напій зігрівався від тепла руки. Обсяг починається від 500 мл, при цьому в келих наливають не більше 80-100 г коньяку.Ще один келих – вобл – використовується для преміальних коньяків та бренді. Замість ніжки у нього гострий шип, тому келих не стоїть, а лежить на столі. Якщо його торкнутися, він перекочується навколо шипа, перемішуючи вміст і насичуючи його киснем. Обсяг вобла досягає 800 мл.
Існують й інші різновиди келихів для коньяку та бренді. Крім того, допустимо ставити на стіл невеликі чарки у формі тюльпану або краплі. Чарку заповнюють практично по вінця.
Віскі

Вважається, що келих під віскі не має ніжки. Це водночас так і не так. Справді, найпопулярніша ємність – тумблер або хайбол – являє собою широку склянку з дуже товстим дном. Він може бути округлим, чотири-, шести-, восьмигранним. Звичайний його обсяг 150-300 мл. Така склянка підходить для простого віскі з легким букетом.
Дуже схожий на нього келих «рокс», але у нього стінки трохи розходяться у верхній частині. На думку фахівців, це найкраща форма для бурбону.
Келихи «тюльпан» та «ноузинг» виглядають інакше. Їхня округла чаша звужується вгорі, опорою служить коротка товста ніжка. Обсяг відповідно до 150 і до 100 мл. У цих ємностях подають дорогі напої. Віскі зі складним смаком також добре пити з коньячних келихів-сніфтерів, прості напої – з чарок обсягом 40-50 мл.
Коктейлі

Це пістрява група келихів – кожен вид пасує лише певним коктейлям. У ній зустрінеться і популярна форма «тюльпан», й інший хитромудрий посуд.
Келих для мартіні відрізняється особливою чашею. Широка ємність у вигляді перевернутого конуса спирається на високу тонку ніжку. Його обсяг 100-250 мл. У такому келиху подають коктейлі на основі мартіні та інших вермутів.
Келих «Маргарита» теж легко впізнати. Його нижня частина вузька, округла, приблизно з середини чаші стінки різко розширюються, а потім плавно підіймаються. Опорою, як і в келиха для мартіні, є тонка висока ніжка. Обсяг «Маргарити» коливається від 150 до 500 мл. У келиху подають однойменний коктейль, дайкірі та інші холодні напої.
Хайбол, який використовується для віскі, підходить і для коктейлів на основі міцного алкоголю. Є й інший різновид хайболів, вищий, що розширюється догори, обсягом 300-350 мл. Він універсальніший, у нього наливають алкогольні та безалкогольні напої.
Висока циліндрична склянка «колінз» потрібна для подавання різних лонгдринків. Дно у нього не потовщене, а обсяг становить від 200 до 340 мл. Крім того, у цю склянку можна наливати воду, соки, лимонади, холодні молочні та кавові коктейлі.Витончений келих «харикейн» належить до тих ємностей, які нагадують тюльпан, але частіше його порівнюють із грушею або гасовою лампою. У нього витягнута форма, діаметр верхнього краю такий самий, як і в найширшій частині келиха, а ніжка зовсім коротка. Орієнтовний обсяг – від 250 до 670 мл.
Для коктейлів, які подаються невеликими порціями та п'ються залпом, придуманий келих «шот». Його обсяг всього 20-100 мл (частіше 40-60 мл), він має вигляд вузького циліндра, хоча стінки можуть плавно розширюватися знизу догори. У таких келихах вигідно виглядають шаруваті коктейлі.
В наявності
Арт.: A000053178
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000053177
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000053179
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000053176
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127210
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000150457
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000150455
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000150451
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000150450
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000152162
В кошикВ кошику
Особливості матеріалів

Келихи виготовляють в основному зі скла або кришталю. Пивні кухлі можуть бути і керамічними. Пластиковий посуд призначений тільки для пікніків та не підходить для правильного сервірування.
Скло
Цей матеріал привабливий зовні та коштує відносно недорого. Його використовують для посуду масового виробництва і для лімітованих колекцій, тому такі келихи відрізняються і на вигляд, і за якістю, і за ціною. У будь-якому випадку кращими є тонкостінні келихи без помітних швів.Найвигідніший варіант – прозорі келихи з незабарвленого скла. Однак зустрічаються моделі із кольорового, матового, візерунчастого скла. Красу напою здатне підкреслити різноманітне огранювання та рифлення.Синє, зелене, червоне скло, прикрашене різьбленням, характерне для келихів під старовину. Із загартованого скла, яке не боїться ударів, роблять здебільшого професійний посуд.
Продано
Арт.: A000055469
В наявності
Арт.: A000072100
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A00002477
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000053181
В наявності
Арт.: A00002485
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A00002483
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A00002484
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000055473
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000072103
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000072098
В кошикВ кошику
Традиційний кришталь
Ви, напевно, уявляєте собі, як виглядають келихи для шампанського минулих часів: візерунчасті, блискучі, на тонкій ніжці. Цей блиск з'являється завдяки свинцю, який входить до складу кришталю. Посуд потрібно мити вручну та періодично чистити від нальоту, який утворюється від танінів вина. Ціна кришталевих келихів залежить від виробника. До цього виду належить богемський кришталь.Безсвинцевий кришталь
Цей вид кришталю дуже складно відрізнити від традиційного. Йому також притаманний характерний блиск, до нього застосовують ті самі прийоми декорування. Однак безсвинцевий кришталь не такий примхливий, його можна ставити в посудомийну машину. У наш час вироби із цього матеріалу зустрічаються набагато частіше, ніж із класичного.Догляд за келихами

Ніжний тонкостінний посуд потребує дбайливого зберігання та догляду. Особливих складнощів у цьому немає, потрібно лише дізнатися, як правильно мити келихи та де їх тримати.
- Під час миття келихів бажано дотримуватися рекомендацій виробника і завжди проявляти трохи більше обережності, ніж з іншим посудом.
- Скляні келихи зазвичай можна мити в посудомийній машині. Однак склу може зашкодити перепад температури та мийні засоби. Крім того, напір води може перевернути келих або зіштовхнути його із сусіднім предметом, а битий посуд радості не приносить. Цінні келихи з тонкого скла рекомендуємо мити вручну, недорогі ємності можна акуратно ставити в посудомийку. Якщо після сушіння в посудомийці на склі все ж таки залишаються крапельки води, зітріть їх м'якою серветкою.
- Кришталеві келихи миють тільки вручну в теплій воді та з використанням м'яких мийних засобів. Після миття потрібно дати стекти воді і потім витерти кришталь насухо світлою серветкою, яка не залишає ворсинок.
- Винні келихи з часом можуть помутніти, набути бурого або жовтуватого відтінку. Особливо помітно скло та кришталь забарвлюються від червоних вин. Періодично келихи необхідно мити за допомогою йоржика або губки з харчовою содою.
- Найкраще місце зберігання келихів для вина – закрита шафа, подалі від предметів, що використовуються щодня, і продуктів з сильним запахом. Гарні келихи виставляють у вітрини та серванти зі скляними дверцятами.
Рекомендації щодо вибору
У всіх виробників келихів є лінійки, що складаються з десятків найменувань. Якщо є бажання купити спеціалізований посуд для різних напоїв, і місце для зберігання теж є, можна купити все, що сподобалося. Якщо ж місця немає, стане у пригоді інший підхід.- Часта проблема, який бокал для вина вибрати, вирішується дуже просто. Щоб не купувати окремі келихи для червоних та білих вин, підберіть посуд універсальної форми та середнього обсягу. Наприклад, зупиніть вибір на келиху «бордо» обсягом 350-400 мл.
- За правилами новий напій наливають у чистий келих. Якщо ви зазвичай подаєте різні вина, варто купити хоча б два різновиди келихів для зміни.
- Для ігристих вин бажаний окремий посуд, вузький і високий. У ньому у всій красі проявиться перляж, і напій не видихнеться.
- Міцні напої, які потрібно довго смакувати, наливають у келихи, вінця яких звужуються. Це найкраща ємність, щоб насолодитися запахами витриманого коньяку чи віскі.
- Високі циліндричні або грановані склянки теж належать до універсального посуду. У них найчастіше наливають воду, соки, морси та інші безалкогольні напої, але вони підходять для подавання пива та лонгдринків.
Продано
Арт.: A000055469
В наявності
Арт.: A000072100
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A00002477
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000053181
В наявності
Арт.: A00002485
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A00002483
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A00002484
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000055473
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000072103
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000072098
В кошикВ кошику