Коли на столі з'являються натерті до блиску келихи, будь-яка трапеза перетворюється на святкову. У гарному келиху й напої здаються смачнішими. Та вони й справді стають смачнішими: правильно підібрана ємність розкриває всі властивості вина, коньяку, пива. А ось підібрати таку ємність потрібно вміти.
Ви напевне знаєте, що є спеціальні келихи для білого та червоного вина, для ігристих вин. А чи зустрічався вам келих для коньяку, який не має ніжки та перекочується поверхнею стола? У місткості келихів, формі чаші, довжині ніжки (або її відсутності), товщині дна є конкретний сенс – дати повною мірою проявитися тому чи іншому напою. Прочитайте нашу статтю про те, як вибрати підхожі келихи для різних напоїв і як доглядати за делікатним посудом.
Ви напевне знаєте, що є спеціальні келихи для білого та червоного вина, для ігристих вин. А чи зустрічався вам келих для коньяку, який не має ніжки та перекочується поверхнею стола? У місткості келихів, формі чаші, довжині ніжки (або її відсутності), товщині дна є конкретний сенс – дати повною мірою проявитися тому чи іншому напою. Прочитайте нашу статтю про те, як вибрати підхожі келихи для різних напоїв і як доглядати за делікатним посудом.
З нашого гіда ви дізнаєтесь:
- які види келихів вважаються універсальними;
- які келихи для вина допомагають розкритися смаку та аромату напоїв;
- чим відрізняються келихи для ігристих вин;
- які існують різновиди пивних келихів;
- у чому подають міцні напої;
- який посуд використовується для коктейлів;
- у чому особливість різних матеріалів і як за ними доглядати.
Зміст
- Келихи для вина: види
- Келихи для шампанського: види
- Види пивних келихів
- Келихи для інших напоїв
- Особливості матеріалів
- Догляд за келихами
- Рекомендації щодо вибору
- Питання-відповіді
Келихи для вина: види
Форма, висота та обсяг винних келихів – не довільні параметри. Все це впливає на те, як розкриється аромат та смак напою. Охолодіть вино до потрібної температури, заповніть келих приблизно на третину, а в іншому покладіться на форму посудини.Винні келихи, як правило, мають високу ніжку, округлу форму та трохи звужуються догори. Наповнений келих тримають саме за ніжку, щоб вино не нагрівалося.Чим відрізняються келихи для вина? Вони можуть бути вузькими чи широкими, з високими чи низькими стінками – вибір залежить від виду та типу вина.
В наявності
Арт.: A00002478
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000055469
В наявності
Арт.: A000075336
В наявності
Арт.: A00002483
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000075480
В наявності
Арт.: A000075395
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A00002484
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000078198
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000075404
В наявності
Арт.: A000072254
В кошикВ кошику
Келихи для червоного вина
Основні різновиди келихів для червоного вина – «бордо» та «бургундія». Є також посуд для спеціальних сортів. Їхня загальна риса – доволі значний обсяг.
Бордо. Відносно високий келих з широким дном і стінками, що рівномірно звужуються, зазвичай має обсяг 500-650 мл. Така форма потрібна, щоб розкуштувати смак та аромат сухих вин, наприклад, мерло, карменер, каберне-совіньйон. Якщо ви не збираєтеся обзаводитися посудом на всі випадки, такий келих, на думку фахівців, можна використовувати майже до всіх червоних вин.
Бургундія. Цей келих формою нагадує «бордо», але дно в нього помітно ширше. Він і місткіший: вміщує до 750 мл. Форма та обсяг сприяють тому, що вино дихає, і його аромат розкривається повніше. Це важливо для напоїв з тонким ароматом, таких як піно нуар або божоле.
Гран крю. Дорогі витримані червоні вина потребують особливого подавання. Їхній смак чудово розкриває келих у формі тюльпану обсягом понад 750 мл. Нижня його частина формою близька до кулі, вгорі він витягується і трохи розширюється. Попри такий значний обсяг, у нього варто наливати не більше як 150 мл вина. Такий келих сомельє радять, наприклад, для знаменитого італійського бароло.
В наявності
Арт.: A000078167
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000072098
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000072103
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000053153
В наявності
Арт.: A000075997
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000053170
В наявності
Арт.: A000014203
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000014244
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000075475
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000177056
В кошикВ кошику
Келихи для білого вина
Головна відмінність посуду для білого вина – менший обсяг. Пояснюється це тим, що біле вино охолоджують сильніше, ніж червоне, і в правильних келихах для вина аромат вивільняється повільніше, концентрується під вінцями келиха. При цьому форма може бути такою самою, як для червоного вина, або спеціальною.
Бордо. Форма цього келиха класична, а обсяг не перевищує 350 мл. Цього достатньо, щоб розкрити аромат навіть щільних напоїв. «Бордо» – підхожа ємність для піно гріджо або соаве. Допустимо подати в такому келиху легкі червоні вина з сортів винограду «піно нуар», «темпранільо», «санджовезе».
Шардоне. Келих такої форми легко відрізнити від інших. Його нижня половина найчастіше схожа на келих для мартіні та нагадує широку лійку. У верхній половині стінки трохи звужуються. Якщо дно округле, то келих близький за формою до «бургундії», але має менший обсяг: від 350 до 560 мл. У невеликій ємності вино не встигає нагрітися, а форма сприяє тому, щоб можна було розрізнити квіткові або фруктові нотки аромату напою. Келихи найкраще розкривають вина з винограду «шардоне» та подібних до нього.
Совіньйон блан. Келих стриманого силуету, відносно вузький і глибокий, зазвичай порівнюють із формою тюльпана. У нього наливають освіжаюче ароматне вино високої кислотності. Напій зручно пити невеликими ковтками та насолоджуватися тим, як розкриваються усі його ноти.
Келихи призначені для вина з винограду «совіньйон блан», «рислінг», «гевюрцтрамінер», «вердехо». Дозволено подавати в такій ємності витримані ігристі вина.
Келихи для десертних та кріплених вин
Посуд цієї групи дуже неоднорідний. У ній є і широкі, і вузькі келихи, навіть моделі, які не звужуються у верхній частині. Пов'язано це з характерними рисами різних вин і сильною їхньою відмінністю одне від одного. Ось кілька варіантів, як вибрати келихи для вина десертного та кріпленого.
Порт. Приємно округлий келих через форму теж називають тюльпаном. Але його ширина, на відміну від келиха «совіньйон блан», лише трохи менша за висоту, а стінки виражено звужуються догори. Завдяки цьому не б'є в ніс запах алкоголю, вдається розрізнити і перші нотки, і складніші глибокі аромати, оцінити вміст танінів та повнотілість вин. Обсяг «порту» в середньому 100-250 мл. Це класичний келих для вінтажних та купажованих портвейнів, кріплених та десертних вин.
Херес. Це найвідоміша форма, тому що стінки такого келиха розширюються знизу вгору та нагадують перевернутий конус. Ніжка у нього зазвичай не така висока, як в інших ємностей для посуду. Обсяг рідко перевищує 200 мл. Ємність стане у пригоді для подавання різних видів хересу, мадери, амонтильядо. На початку трапези в ній подають аперитиви, а наприкінці – диджестиви.
Вузький келих у вигляді перевернутого конуса, але обсягом 40-60 мл, використовують для подавання лікерів, горілки, фруктових бренді.Є й інша форма «хересу»: класичний тюльпан, який спочатку звужується, а потім розширюється. Обсяг зазвичай становить 150 мл.
Айсвайн. Десертні вина з винограду пізнього збору – айсвайн, сотерн, токай – мають складний букет. Щоб розрізнити його та насолодитися смаком, що обволікає, використовують вузький келих, який нагадує ємність для шампанського. У нього висока ніжка, стінки дуже повільно розширюються, а у верхній частині трохи звужуються. Відмінність лише в обсязі: у «айсвайну» він менший, ніж у келихів для ігристих вин. Вино наливають на дві третини висоти.
Універсальні келихи
Купувати в дім десятки різновидів келихів не завжди зручно, тому багато виробників пропонують посуд, який підійде для більшості вин. Зазвичай це високий келих-тюльпан із тонкого скла. Дно в нього дещо розширене, щоб напій наситився киснем, а вінця звужуються. Обсяг – 350-400 мл. Таку ємність можна використати навіть для шампанського.Дегустаційні келихи
Об'ємний келих дуже строгої форми або, навпаки, з додатковими вигинами призначений для дегустації вин. Всі ці хитрощі необхідні для того, щоб проаналізувати нюанси смаку та аромату різних напоїв. До столу такі келихи зазвичай не подають.
Покупці нерідко запитують, у чому різниця між фужером і келихом. Усі келихи для вин також правильно називати фужерами. Посуд на низькій ніжці або без ніжки називають келихами або склянками.
Келихи для шампанського: види
Якість ігристих і шампанських вин визначають за тим, як довго у них тримаються бульбашки. Перляж – підіймання бульбашок у келиху – для поціновувачів така сама важлива характеристика вина, як його колір, смак та аромат. Для збереження перляжу потрібні спеціальні келихи. Як і інші келихи для вина, посуд для ігристих вин має високу ніжку.
Флют. Слово flute означає «флейта». Такий келих вузький і витягнутий, трохи звужений до верхнього краю. Для правильного подавання його заповнюють ігристим вином на дві третини, при наливанні келих нахиляють, щоб не утворилася піна. Вино має бути сильно охолодженим. Серед ігристих вин у такий келих рекомендують наливати свіжі легкі напої, наприклад, просеко. Для шампанських вин з яскравим ароматом та насиченим смаком призначений інший посуд.
Тюльпан. Цю форму келихів для шампанського теж порівнюють із тюльпаном. Різновид для шампанського має деякі особливості: від ніжки стінки келиха поступово розширюються, а приблизно з середини ємності трохи звужуються. Вино зазвичай наливають до найширшої частини. У цьому випадку ігристе повноцінно виявить свої якості: шардоне – квіткові та цитрусові ноти, піно нуар – ягідні відтінки в ароматі, шампанське, креман та кава – ноти випічки та приємний маслянистий смак.