За такої кількості напівфабрикатів, яка існує в наш час, готувати їжу можна й без ножа. Але все ж таки в більшості випадків на домашній кухні знадобиться набір ножів на різний випадок. Одним ножем чистять овочі, іншим ріжуть м'ясо, третім шаткують капусту. Вже за переліком кухонних робіт зрозуміло, що інструменти мають відрізнятися за формою та розмірами.
Крім того, виникає резонне питання: а скільки всього ножів потрібно мати вдома? Найпростіша з можливих відповідей – достатньо кухонної трійки. А в цілому все залежить від того, що ви готуєте, як часто та в якій кількості. Читайте в нашій статті про те, які ножі складають кухонну трійку, що ще зі спеціальних інструментів корисно купити та як вибрати хороші ножі, не маючи професійних знань.
Крім того, виникає резонне питання: а скільки всього ножів потрібно мати вдома? Найпростіша з можливих відповідей – достатньо кухонної трійки. А в цілому все залежить від того, що ви готуєте, як часто та в якій кількості. Читайте в нашій статті про те, які ножі складають кухонну трійку, що ще зі спеціальних інструментів корисно купити та як вибрати хороші ножі, не маючи професійних знань.
Але недарма існують спеціальні ножі для різних робіт. Вони відрізняються за конструкцією та розміром, але головна їх відмінність – властивості. Читайте нашу статтю, як вибрати кухонний ніж для різних робіт та на що звернути увагу під час вибору ножа.
Зміст
- Що таке кухонна трійка
- Ножі для інших кухонних завдань
- Ножі для використання під час їжі
- Розміри ножів
- Рекомендації

Що таке кухонна трійка
Фахівці налічують понад два десятки ножів. Далеко не всі вони стають у пригоді в господарстві. Наприклад, якщо ви печете піцу раз на рік, немає сенсу тримати вдома ніж для піци. А якщо купуєте оброблене м'ясо, то чудово обійдетесь без сокирки. Вважається, що всі завдання щодо підготовки продуктів можна вирішити за допомогою трьох ножів. Саме їх називають кухонною трійкою.Кухарський, або шеф-ніж

Головне, чим відрізняються кухонні ножі, – форма та розмір клинка. Кухарський найбільший із них. Великий і важкий ніж з широким клинком, майже прямим обухом, заокругленою до вістря ріжучою крайкою здатний впоратися майже з усіма кухонними завданнями. Ним можна й капусту нашаткувати, й овочі для супу підготувати, і подрібнити зелень, і нарізати м'ясо. Завдяки вазі та довжині ним легко різати тверді та жорсткі продукти.
Довжина клинка шеф-ножа коливається від 15 до 35 см. У побуті найзручнішим є ніж з лезом завдовжки 20-25 см. Нерідко користувачі воліють купити два-три кухарські ножі різного розміру для різних робіт.Зустрічаються рекомендації вибирати інструмент із ріжучою крайкою вздовж усієї нижньої частини леза. Однак ця опція буде корисною або непотрібною залежно від того, який завдовжки сам ніж і як ви звикли різати. Часто на ножах є п'ята – незаточена ділянка, яка допомагає підібрати оптимальний хват ножа.
Можлива особливість шеф-ножів – заглиблення або прорізи вздовж ріжучої крайки. Вони зменшують опір нарізанню, завдяки їм продукти не налипають на лезо.
Серейторний ніж для хліба
Впізнавана риса цього ножа – особливе зубчасте заточування. Воно полегшує нарізання м'якого хліба, свіжої та замороженої випічки. Довжина клинка зазвичай 20-22 см. Він відносно неширокий, іноді ледь помітно вигнутий.
Серейторне заточування важко підтримувати, особливо в домашніх умовах. Є сенс не переплачувати за ножі з високоякісної сталі, а купувати бюджетні інструменти та міняти їх за кілька років.Ніж із серейторним клинком бажано мити відразу після використання, тому що зубчики важко очистити від налиплих продуктів.
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A000069787
В наявності
Арт.: A000069781
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000069780
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000070149
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000069785
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000069786
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000070148
В кошикВ кошику
Ніж для чищення овочів

Невеликий ніж з коротким лезом і вузьким вістрям призначений для того, щоб чистити сирі або приготовлені овочі, фрукти, гриби, часник, вирізати очка у картоплі або серцевину в яблук, зрізати цедру тонкими смужками. Ним можна нарізати продукти невеликого розміру, хоча це виходитиме не так швидко, як за допомогою довгого універсального ножа.
Приблизна довжина клинка у такого ножа 8-10 см, загальна довжина – 19-20 см. За формою він нагадує шеф-ніж. Крім традиційного ножа для чищення овочів, існують зручні овочечистки-пілери та ножі із загнутим донизу вістрям – такими добре чистити гриби та круглі овочі.
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A000069787
В наявності
Арт.: A000069781
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000069780
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000070149
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000069785
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000069786
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000070148
В кошикВ кошику
Сантоку – альтернатива кухарському ножу

Більшість видів кухонних ножів, якими ми користуємося, – європейського зразка. Однак серед кухонного начиння приживаються і японські ножі. Найбільш поширений ніж сантоку: його часто включають до складу наборів.
Цей інструмент універсальний та здатний замінити звичний шеф-ніж. Однак і розміри, і конструкція сантоку сильно відрізняються. У нього широкий клинок з майже прямою ріжучою крайкою та заокругленим обухом: за зовнішній вигляд його називають «овечою ногою» або порівнюють із праскою. Звичайна довжина клинка 12-18 см, хоча є ножі з лезом завдовжки 9 см.
Сантоку справляється з усіма видами нарізання та оброблення, ним можна шаткувати та рубати продукти.Але небажано, щоб ніж контактував із занадто твердими предметами, наприклад, з великими кістками: від цього клинок може пошкодитися або зламатися.
Техніка нарізання сантоку не зовсім така, як при роботі з шеф-ножем. Комусь більше подобається перший інструмент, а комусь другий. Можливо, саме тому в комплектах часто є обидва види ножів.
Ножі для інших кухонних завдань
Домашні набори ножів зазвичай включають не більше 6 предметів без урахування ножиць, овочечисток та інших аксесуарів. Це, як правило, кухонна трійка та 2-3 спеціалізовані ножі. Ось ще кілька видів кухонних ножів та їхнє призначення.Універсальний ніж

Хоча шеф-ніж і сантоку теж належать до універсальних, та є й окремий інструмент з такою назвою. Клинок формою схожий на кухарський ніж, але його ширина менша. Довжина коливається від 12-13 до 20 см. Ножем зручно різати різні продукти, крім заморожених та дуже твердих.
Попри назву, цей ніж не завжди потрібний. З його допомогою важко переробити велику кількість продуктів. Але якщо ви готуєте мало та у вас немає потреби у великому кухарському ножі, то універсальний стане гарним придбанням.
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A000069787
В наявності
Арт.: A000069781
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000069780
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000070149
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000069785
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000069786
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000070148
В кошикВ кошику
Філейний ніж

Добре відомий ніж із довгим тонким лезом потрібен для зняття рибного філе чи нарізання риб'ячої туші тонкими скибочками. Довжина клинка філейного ножа може доходити до 30 см, лезо гнучке для точнішої роботи. Щоб ефективно та безпечно користуватися таким інструментом, потрібно напрацювати правильну техніку. Філейним також вважається обробний ніж. У нього інша конструкція, розмір та призначення. Клинок ширший, його довжина не перевищує 15 см, а потрібен цей ніж для зрізання м'яса з кісток.
+ 3 кольори
Продано
Арт.: A0000121273
В наявності
Арт.: A0000202985
Продано
Арт.: A000074092
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000074091
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000066034
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000074137
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A0000121267
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000074111
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000066033
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Ніж для сиру

Один з найекзотичніших на вигляд приборів добре справляється з нарізкою м'якого сиру. У нього короткий клинок із загнутим догори та роздвоєним вістрям, ріжуча крайка зубчаста або хвиляста, в лезі кілька великих прорізів. Як і на шеф-ножах, ці прорізи не дають продукту прилипнути до леза.
Цим ножем легко нарізати м'яку випічку. Однак довжина клинка рідко буває більш як 13 см, тож для нарізання великих тортів і пирогів більше підійде звичайний серейторний ніж.
Кухонна сокирка

Основне призначення сокирки – рубання сухожиль і кісток, обробка замороженого м'яса. Її клинок має довжину 15-18 см і ширину 8-10 см. Лезо пряме або трохи вигнуте, на ньому добре видно довгі спуски, що формують в поперечному перерізі клин або клин з підводами. Ріжуча крайка тягнеться вздовж усього нижнього краю леза.
Це важкий гострий інструмент, користування яким потребує певних навичок. Саме тому його не завжди включають до списку, які ножі потрібні на кухні.
При належному вмінні сокиркою можна порубати м'ясо на фарш, дрібно нашаткувати овочі та зелень.Серед японських ножів є різновид, що нагадує сокирку. У ножа накірі майже прямокутний клинок, трохи скошений ближче до кінчика. Ширина клинка сягає 6 см, а довжина становить 18 см. Його особливість – одностороннє заточування. Цим ножем рубають не м'ясо, а овочі та зелень. Він також підходить для шаткування.
Слайсер
Друга назва цього пристрою – ніж для нарізання. Але вона не так точно відображає головну функцію інструменту: нарізати тонкими скибочками м'які продукти. Ніж легко наріже соковиту шинку, солону рибу, запечену вирізку.Він дуже нагадує філейний ніж: таке саме вузьке та довге, до 25 см, лезо, але ще гостріший кінчик. За такої конструкції достатньо одного руху, щоб зробити тонкий зріз. Щоб іще більше спростити нарізання, іноді на лезі роблять заглиблення.
В наявності
Арт.: A000069781
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000208181
В кошикВ кошику
Продано
Арт.: A000018371
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000074144
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000018370
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000070376
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000074145
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000018426
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Ніж для заморожених продуктів
У переліку кухонних ножів із серейторним лезом це, можливо, найнезвичайніший. У нього ріжуча крайка являє собою пилку або серейтор із великими гострими зубцями. Довжина леза 20-23 см. Це саме той ніж, яким можна й потрібно різати найтвердіші продукти. Він може впоратися із замороженим м'ясом та рибою.Ніж для томатів

Для нарізання м'яких та соковитих овочів зі щільною шкіркою створений особливий ніж. У нього вузький клинок з тонким обухом і ріжучою крайкою, як правило, з дрібними зубчиками. Вістря загнуте вгору, іноді роздвоєне: такою виделочкою можна підхоплювати відрізані часточки помідорів та інших продуктів. Довжина леза в ножа для томатів 12-13 см.
Ковбасний ніж
Ще один спеціалізований прибор із серейторним лезом призначений для того, щоб різати ковбасу чи інші продукти із твердою шкіркою. На відміну від ножа для томатів, у нього заокруглене на кінці лезо, а довжина клинка становить 14-16 см.Ножі для використання під час їжі
Ножі, що продаються в комплекті з ложками та виделками, вважаються універсальними. Це означає, що ними можна намастити масло, покласти паштет, розрізати м'ясо. При цьому є спеціальні аксесуари для застілля. Одні з них краще ріжуть тверді продукти, іншими простіше відокремити та покласти м'які закуски, треті призначені для того, щоб розділити піцу.Ніж для стейка

За допомогою цього ножа за столом відрізають шматочки стейка. Це столовий прибор з акуратною неслизькою ручкою, нешироким заокругленим лезом завдовжки 10-13 см і трохи піднятим вістрям. У ножа для стейка обов'язково є п'ята, що служить безпечним упором для пальця. Деякі ножі для стейка мають не пряму, а дещо вигнуту ручку. Лезо може бути серейторним.
Ніж для масла

Якщо звичайний столовий ніж зробити трохи ширшим, вийде ніж для масла. Він майже не гострий і нагадує невелику лопатку. Такою лопаткою легко відокремити та намазати на хліб м'яке масло, паштет, ікру, джем. Втім, із цим завданням добре справляється стандартний прибор.
Існує сервірувальний ніж з широким клинком і гострим кінчиком, що дуже нагадує маленький піратський кинджал. Ним лише нарізають масло, але не намазують на хліб.Для відрізання твердого масла існують спеціальні ножі з лезом, що підігрівається. Підігрів здійснюється за допомогою батарейок.
Ніж для піци

Якщо замовлену піцу доставляють вже нарізаною, то домашню потрібно поділити на порції так, щоб не змістити начинку. Це найпростіше зробити за допомогою роликового ножа, який ріже завдяки гострій крайці та невеликому тиску. Його потрібно одним рухом прокотити піцою, щоб отримати акуратний повний розріз.
Розміри ножів

Якщо опустити подробиці, різні види ножів досить просто відрізняти за довжиною леза. Ось орієнтовні параметри основних кухонних ножів:
- кухарський – 15-35 см;
- філейний – 20-30 см;
- для хліба – 20-22 см;
- універсальний – 12-20 см;
- сокирка – 15-18 см;
- сантоку – 12-18 см;
- для томатів та сиру – 12-13 см;
- для чищення овочів – 8-10 см.
Рекомендації
Вибір ножів розумно почати з обмірковування того, які кухонні інструменти вам потрібні. Потім можна визначитися з матеріалами та ціною. Ось ще кілька рекомендацій, які стануть у пригоді під час вивчення асортименту.- Основні матеріали, з яких роблять леза ножів, – це сталь та кераміка. Сталь, незалежно від виду та способу оброблення, менш крихка, викликає менше складнощів при використанні та зберіганні, піддається заточуванню. Керамічні ножі легкі, гострі, але здатні ламатися від ударів чи контакту з твердими поверхнями. Керамічний клинок складно нагострити в домашніх умовах.
- Рукоятка стандартних ножів виготовлена з металу, дерева, пластику. Всі ці матеріали служать доволі добре. Мінусом може стати наявність опуклого декору або виражених ребер на рукоятці.
- Ножі продаються і наборами, й окремо. Стандартний набір включає, як правило, 5-6 ножів різного призначення. Це може бути шеф-ніж та/або сантоку, універсальний ніж, хлібний ніж, філейний ніж, ніж для чищення овочів. Також у набір можуть входити ножі для стейка на кілька персон, кухонні ножиці, овочечистка, блок для зберігання, мусат для заточування.