Якщо навіть в оселі мінімум посуду, то глибока тарілка буде завжди до речі. Це найкорисніша ємність, тому що до неї можна налити суп, покласти салат, другу страву, десерт. Вона замінить спеціальний посуд для пасти, форму для желе та взагалі стане у пригоді в різних ситуаціях.
Супові тарілки в наш час виготовляють з різних матеріалів. Крім того, що один посуд є вишуканим, а інший простішим, від матеріалу залежить, чи буде вам зручно користуватися посудом. Одні тарілки не можна гріти в мікрохвильовці та мити в посудомийці, інші крихкі, треті важкі – не хочеться купити те, що приноситиме проблеми. У нашій статті є вся інформація про види, розміри та форми супових тарілок, а також про кращі матеріали. Ви також знайдете поради щодо вибору посуду під стиль інтер'єру та щодо сервірування столу
Супові тарілки в наш час виготовляють з різних матеріалів. Крім того, що один посуд є вишуканим, а інший простішим, від матеріалу залежить, чи буде вам зручно користуватися посудом. Одні тарілки не можна гріти в мікрохвильовці та мити в посудомийці, інші крихкі, треті важкі – не хочеться купити те, що приноситиме проблеми. У нашій статті є вся інформація про види, розміри та форми супових тарілок, а також про кращі матеріали. Ви також знайдете поради щодо вибору посуду під стиль інтер'єру та щодо сервірування столу
Зміст
- Опис супової тарілки
- Розміри супових тарілок
- Матеріали
- Форма тарілок
- Колір, декор та стиль
- Правила сервірування
- Рекомендації

Опис супової тарілки
У давнину тарілки були в основному глибокими. Це універсальна форма, вона підходить і для рідкої, і для густої їжі. Такі тарілки довго тримають тепло, а гарячою їжею легше насититися.У наш час глибокі тарілки так само зручні. Це й відповідь на питання, в чому подати суп, і хороша ємність для невеликої порції салату, і посуд для спагеті, і форма для десерту без випічки.
Розміри супових тарілок

Основний вид ємності для супу – глибока тарілка діаметром в середньому 20-25 см і заввишки 4-5 см. У неї можуть бути високі бортики або відносно широкі, трохи скошені краї. У ній поміститься 250-400 мл супу.
Розмір тарілки для супу може досягати 30 см, а об'єм – 500 мл.Існують і інші види тарілок для перших страв. Для супу без заправки підійде бульйонниця, що має вигляд широкої чашки з однією або двома ручками. Середній діаметр цієї ємності 15 см, висота 6-10 см. Її обсяг такий самий, як у супової тарілки.
Крем-суп часто наливають у піалу. Цю ж ємність використовують як дитячу тарілку. Вона невелика, але досить глибока, щоб суп не розхлюпувався під час їжі. Обсяг піали зазвичай 200-300 мл.
Матеріали
Привабливість посуду – це не тільки заслуга дизайнера. Красивий, якісний, довговічний і практичний посуд виходить з хороших матеріалів. Їх багато, й у кожного свої плюси. Один прекрасно зберігає тепло страви, за іншим дуже просто доглядати, третій практично неможливо розбити.Порцеляна

Супові тарілки з порцеляни можна використовувати кожен день. Але жоден з видів супових тарілок не прикрасить урочисте застілля так, як порцеляновий сервіз. Цей благородний, вишуканий матеріал не дає їжі охолонути. Однак в догляді він досить примхливий. Бажано прислухатися до порад виробників стосовно того, чи можна ставити такі тарілки у СВЧ-піч і посудомийну машину. Зазвичай порцеляновий посуд миють вручну, особливо якщо на ньому є витончений декор. Ще один недолік матеріалу – висока ціна.
В наявності
Арт.: A0000117926
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000117945
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000062729
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000203083
В наявності
Арт.: A000062685
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000203058
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000203187
В наявності
Арт.: A0000203496
В наявності
Арт.: A0000203119
Фаянс

Якщо потрібно вибрати супову тарілку для повсякденного вжитку, фаянс стане хорошим варіантом. Це матеріал відносно недорогий, він не потребує складного догляду, сумісний з посудомийкою та мікрохвильовою піччю. Його небажано піддавати перепадам температури, тому що може потріскатися глазур. У фаянсовому посуді їжа довго не вистигає.
Кераміка

Глиняний посуд використовувався століттями, і сьогодні йому теж знаходиться місце, попри появу красивіших і практичніших матеріалів. У керамічної тарілки є здатність довго зберігати страви гарячими, до того ж її дозволяється ставити в мікрохвильову піч і навіть у духовку.
Більш зручна у побуті глазурована ємність, вона не вбирає запахи, її можна мити в посудомийці.Неглазурована глина просочується запахами, її потрібно мити вручну із застосуванням м'яких мийних засобів. Мінуси кераміки – чутливість до перепадів температур і крихкість.
+ 4 кольори
Продано
Арт.: A000078034
В наявності
Арт.: A000047516
В кошикВ кошику
+ 3 кольори
Продано
Арт.: A0000126786
+ 2 кольори
Продано
Арт.: A000095463
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A000062760
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A000062746
В наявності
Арт.: A0000224339
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000224344
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000224365
В кошикВ кошику
Скло та склокераміка

У такого посуду цілий перелік плюсів: доступна ціна, багатий асортимент, простота догляду та дивовижна міцність. Він сумісний з мікрохвильовкою та посудомийкою, витримує високу та низьку температуру, на ньому не з'являються відколи від випадкових ударів. А ось у чому він поступається порцеляновому або глиняному, так це в збереженні температури страви. Суп в такій тарілці охолоне доволі швидко. Також скляний і склокерамічний посуд порівняно важкий.
Метал
У більшості випадків металевий посуд купують для походів і пікніків. Найкраще послужить супова тарілка з нержавійки, оскільки вона не деформується та не дряпається. Тарілки з алюмінію менше важать, але це м'який матеріал, який може м'ятися та покриватися подряпинами. Металеві тарілки сильно нагріваються, якщо наливати в них гарячий суп. Їх не можна ставити у СВЧ-піч, але у разі потреби їжу можна підігріти прямо в тарілці на газовій або електричній плиті.Пластик
Хоча харчовий пластик називають безпечним матеріалом, таку тарілку бажано не використовувати постійно. Це також варіант для виїздів на природу. Пластикові тарілки дуже легкі, досить міцні. У них не радять класти надто гарячу їжу, а тепла їжа швидко холоне.Форма тарілок

Мода, звичайно, впливає на форму посуду, але які тарілки для перших страв не збираються здавати позиції? Звичайно, круглі. Ця акуратна, гармонійна форма доречна в будь-якій кухні, легко комбінується з іншими тарілками у схожому стилі.
А ось ще чим відрізняється супова тарілка круглої форми: при сервіруванні святкового столу не доведеться витрачати час на вирівнювання кожного прибору.Квадратні супові тарілки також в ходу. Їх зазвичай поєднують з іншим посудом такої самої форми. Більш поширені тарілки з заокругленими кутами, але є також варіанти з гострими кутами та навіть з бортиками, які схожі на грані перевернутої піраміди. Якщо внутрішня частина тарілки не кругла, її потрібно з обережністю нахиляти під час їжі, щоб рідина не пролилася на стіл.
Супові тарілки незвичайної форми роблять рідко, і причина та сама: підвищується ймовірність розлити суп.
Є різні думки щодо того, чи мають відрізнятися за формою тарілки для густих супів, супів-пюре і бульйонів. Не існує суворих приписів, в якій тарілці подають супи різних видів, тому підходить будь-який посуд, який подобається вам. Навіть бульйон, для якого випускають спеціальні чашки, можна подати у звичайній суповій тарілці.
Колір, декор та стиль

Майже завжди найкращий орієнтир при виборі супових тарілок – стиль, в якому оформлена ваша кухня чи їдальня. Колірна гама будинку теж підкаже, як вибрати тарілку для супу та інший посуд.
Для класичного інтер'єру ідеальними будуть білі круглі тарілки з порцеляни, фаянсу або склокераміки. Їх може прикрашати рельєф, розпис, металева облямівка.У кухні стилю кантрі прекрасно виглядає керамічний посуд. Можна надати перевагу неглазурованій коричневій глині, або тарілкам з народними орнаментами, або однотонному глазурованому посуду. Фаянсові тарілки білого, бежевого, коричневого кольору теж підійдуть.
Скандинавський і близькі до нього стилі роблять акцент на практичності. Найкраще придбати тарілки зі склокераміки – білі, кольорові, з візерунком. Дуже популярні стримані відтінки, наприклад, молочний, сірий, рожевий, блакитний. Декор зазвичай найпростіший.
Сучасні стилі – це експерименти з формою та кольорами. Варто звернути увагу на тарілки рубленого, підкреслено грубуватого силуету, несиметричні, дуже яскравих або, навпаки, темних кольорів, зі сліпуче глянцевою або глухою матовою поверхнею.
+ 4 кольори
Продано
Арт.: A000078034
В наявності
Арт.: A0000117926
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000117945
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000062729
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000133340
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000133345
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000133343
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000203083
Правила сервірування

Для буденних трапез стіл накривають так, як зручно. Якщо планується святкове застілля, очікуються гості, стіл зазвичай намагаються накрити за правилами етикету.
Супові тарілки рекомендується ставити на підставні. Як правило, під час урочистостей подають кілька страв, і для цього тарілки виставляють так: внизу підставна, на ній обідня, а нагорі супова. Для подачі супу потрібна загальна велика супниця. З неї частування розливають по тарілках.
А ось якщо супова тарілка використовується як посуд для пасти, підставна тарілка не обов'язкова. Крім того, пасту подають не в загальній ємності, а відразу в тарілках.
Рекомендації
Тарілки для перших страв майже напевне стануть у пригоді вдома. Щоб зрозуміти, який посуд найкраще відповідає вашим потребам, пробіжіться очима по короткому списку питань. Відповіді допоможуть уточнити вибір.- Скільки потрібно тарілок? Перші страви зазвичай їдять раз на день, тому достатньо однієї тарілки на кожну людину. Можна додатково купити бульйонниці та супниці.
- Чи любите ви складне сервірування? Для урочистих прийомів потрібно багато тарілок: доведеться або купити сервіз, або з'ясувати, чи є у виробника різні види тарілок в одному стилі.
- Чи розігріваєте ви їжу в мікрохвильовці? Для цієї мети підходить посуд з порцеляни, фаянсу, глини, скла та склокераміки. Якщо на ньому є металевий декор, враховуйте рекомендації виробника – деякі види такого декору іскрять у СВЧ-печі.
- Чи миєте ви посуд вручну або в посудомийці? У другому випадку ніяких турбот не виникне з фаянсовими та склокерамічними тарілками. За порцеляною потрібно доглядати так, як радить виробник.
- Чи важливий вам універсальний посуд? В глибокі тарілки з широкими полями можна класти пасту. Якщо у тарілки підняті бортики, вона може служити салатницею або ємністю для желе.