Кавоварки та кавомашини суттєво спростили процес приготування кави. Але коли ароматний напій вариться в турці – це справжнє священнодійство, вдумливе та неквапливе. Звичайно, роль відіграє якість зерен та майстерність того, хто варить каву. Але якщо турку підібрано правильно, то шансів на успіх набагато більше.
А ось що мають на увазі під правильним вибором? Тут одразу кілька аспектів. По-перше, форма та пропорції. Добре відомі контури турки – аж ніяк не забаганка, а розумне рішення. По-друге, обсяг. По-третє, матеріали – досі турки роблять із міді, але є й альтернативні варіанти зі своїми плюсами та мінусами. Що ще потрібно врахувати при купівлі турки, читайте у нашій статті.
А ось що мають на увазі під правильним вибором? Тут одразу кілька аспектів. По-перше, форма та пропорції. Добре відомі контури турки – аж ніяк не забаганка, а розумне рішення. По-друге, обсяг. По-третє, матеріали – досі турки роблять із міді, але є й альтернативні варіанти зі своїми плюсами та мінусами. Що ще потрібно врахувати при купівлі турки, читайте у нашій статті.
Читайте у нашій статті, як вибрати турку, чи впливає матеріал посуду на смак кави та які турки кращі для приготування різних видів напою.
Зміст
Як з'явилася турка
Вже за назвою посудини можна припустити, що у ній варять каву по-турецьки або по-східному. Традиція готувати цей напій справді зародилася на Близькому Сході. Але достеменно невідомо, хто й коли помітив, що мелені зерна, зварені у звичайній каструльці, поступаються за смаком каві з посуду з широким дном та вузьким горлом.Вважається, що прообразом турки, або джезви, став мідний арабський глечик ібрик. За формою він трохи нагадує сучасний кавник: округлі боки, вузьке горлечко, довгий тонкий носик, кришка та вигнута ручка збоку. Кришка заважала побачити, коли напій починає кипіти, в носику застрягала гуща, а ручка сильно нагрівалася від вогню.
Тоді з'явилася далла. Носик у неї коротший і ширший, ніж в ібрика, але ручка все ще розташована надто близько до полум'я. Зараз даллу також використовують як аксесуар для сервірування.
Турка зберегла багато рис своїх попередників, але обзавелася довгою ручкою – з нею небезпека обпектися зведена до нуля.На рішення, з якого матеріалу купувати турку, теж досі впливає древній арабський глечик. Багатьом подобається готувати каву в ємності з червоної міді, покритої хитромудрими візерунками.
Смак кави, звареної в джезві, визначається не лише якістю зерен. Важливу роль грає форма турки, пропорції окремих елементів, товщина стінок, обсяг. Наскільки вдалим вийде напій, залежить від того, з якого матеріалу зроблено турку. Усі ці параметри потребують уваги.
+ 7 кольорів
В наявності
Арт.: A0000204309
В наявності
Арт.: A0000212252
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000224735
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000224734
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000229879
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000224733
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000224740
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000224741
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000224739
В кошикВ кошику
Форма
Практика приготування кави напрацьовувалась століттями. Давно зрозуміло, що найвдаліший посуд для варіння схожий на усічений конус. У нього широке дно, похилі стінки та вузьке горло. Кожен елемент служить своїй меті:
- чим ширше дно, тим кращий контакт із джерелом нагрівання та тим рівномірніше розподіляється тепло;
- похилі стінки не дають гущі спливти;
- у вузькому горлечку утворюється стійка піна, яка заважає випаровуватися ароматичним речовинам.
Перед тим як вибрати турку для варіння кави, оцініть її пропорції. Вважається, що в хорошої ємності дно у 2-3 рази ширше, ніж горлечко. Тим часом у багатьох сучасних турок різниця між діаметром дна та горлечка мало виражена. Вони схожі скоріше на ківшики. Така форма притаманна туркам обсягом 600-700 мл, але є й зовсім невеликі ємності.
Об'єм
Турка на одну порцію виглядає привабливо вже тому, що вона акуратна, мініатюрна, витончена. У неї вміщується 100-150 мл води – цього вистачить на чашку кави.
Є просте правило, як вибрати турку для кави: об'єм посудини має бути приблизно в 1,5 раза більшим, ніж об'єм готового напою.Потрібно це для того, щоб пінка могла піднятися та не вихлюпнутися. Якщо піна не втримається у горлечку, кава втратить аромат та смак. Наприклад, зручна турка на дві порції має об'єм 300-350 мл, на три порції – 450-500 мл. У ємності, що вміщує 700-750 мл води, можна приготувати каву на 5-6 осіб.
Додаткові особливості
Джезва влаштована дуже просто, й у цьому її особлива цінність. Однак деякі доповнення справді можуть бути корисними.
Кришка на турці з'явилася ще тоді, коли каву варили на багатті. Вона закривала напій від попелу та дрібного сміття. Зараз каву накривають кришкою на 2-3 хвилини після приготування, щоб напій настоявся.
Знімна ручка стане у пригоді, якщо у вас мало місця для зберігання. Її можна відкріпити та вкласти всередину турки – тоді посудина займе не більше місця, ніж звичайна чашка. Зауважимо, що ручка не знімається одним клацанням, її потрібно відкручувати. Для кріплення ручку накручують на гвинт, припаяний/приклепаний до турки. Цією опцією можна скористатися іноді, щоб ретельно вимити ємність.
Дно з феромагнітними властивостями є на турках, призначених для індукційних плит. У той самий час такий посуд придатний для інших типів плит, у тому числі газових, електричних, склокерамічних.
Матеріали
Значною мірою питання, як правильно вибрати турку для варіння кави, стосується матеріалу. Більшу частину асортименту в магазинах складають турки з нержавіючої сталі та латуні. Однак у наш час нескладно знайти колоритний мідний посуд чи сучасну скляну джезву. Вибираючи серед таких різних варіантів, важливо враховувати плюси та мінуси кожного матеріала.Мідь
Чому саме мідь рекомендують, коли покупці цікавляться, який матеріал кращий для турки? Не лише тому, що мідна турка – це класика. Мідь рівномірно нагрівається, довго служить, а ще дуже гарно виглядає. Такі турки прикрашають тонкими рельєфними візерунками та гравіюванням.
Внутрішню частину посуду лудять – покривають харчовим оловом. У дорогому посуді внутрішню поверхню сріблять. Завдяки цьому мідь не взаємодіє з кавою та не утворює шкідливих солей.
У мідних джезв, як ні в яких інших, важлива товщина стінок. Мідь має високу теплопровідність, і щоб кава не нагрілася занадто швидко, потрібно підбирати посуд з товстими стінками. Оптимальна товщина – від 1,5 мм.Ефектно виглядають, але дорого коштують ковані турки. Їхня головна перевага – товсте дно та стінки, через які напій готується повільно й виходить міцним і запашним.
Набагато дешевші штамповані ємності з тонкими стінками. У них кава виходить не такою смачною, зате готується швидко. У мідних джезвах каву варять на плиті та на піску.
+ 7 кольорів
В наявності
Арт.: A0000204309
В наявності
Арт.: A0000212252
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000224735
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000224734
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000229879
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000224733
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000224740
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000224741
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000224739
В кошикВ кошику
Латунь
Латунь за властивостями схожа на мідь, оскільки є сплавом міді з цинком та іншими металами. Вона настільки ж міцна, приваблива зовні, але коштує дешевше. Латунна турка нагрівається не так швидко, як мідна, тому товщина стінок має менше значення. Внутрішню поверхню захищають за допомогою лудіння.
Нержавіюча сталь
Матеріал, який чудово служить на кухні та вирізняється завидною довговічністю, не настільки добрий для виробництва турок.
Звичайна проблема – порушення правильних пропорцій. Саме сталеві джезви схожі на ківшики, у них широке горло, і тому не утворюється правильний шар піни. Нержавіюча сталь не забезпечує рівномірне прогрівання напою, й поціновувачі кави це відразу помічають. Крім того, якість сталі може вплинути на смак кави. Краще вибирати вироби зі сталі 18/10.
Втім, матеріал має й плюси. По-перше, якщо ви в пошуках, яку турку вибрати для індукційної плити, то серед сталевих моделей найлегше знайти підхожу. По-друге, за зовсім невеликі гроші можна купити посудину, яка прослужить десятки років.