У переліку посуду для застіль практично завжди є чарки та стопки. Ці мініатюрні ємності можуть загубитися на столі, якщо мають простий дизайн, або привернути увагу завдяки незвичайній формі, кольору чи декору. Навіть сам матеріал, з якого виготовлено ємність, здатний притягувати погляди. Зараз виробники випускають і класичний, і сучасний посуд для алкоголю – можна підібрати те, що вам подобається.
Однак дизайн не найважливіша характеристика стопок. Куди важливішим є їхній обсяг та відповідність напою. Цілком очевидно, що для напоїв, які п'ють одним ковтком і які смакують не поспішаючи, потрібен різний посуд. Як розібратися в різновидах стопок, на які матеріали звернути увагу та як доглядати за делікатним посудом, читайте у нашій статті.
Однак дизайн не найважливіша характеристика стопок. Куди важливішим є їхній обсяг та відповідність напою. Цілком очевидно, що для напоїв, які п'ють одним ковтком і які смакують не поспішаючи, потрібен різний посуд. Як розібратися в різновидах стопок, на які матеріали звернути увагу та як доглядати за делікатним посудом, читайте у нашій статті.
Зміст

Форми чарок
Часте питання у покупців – чим відрізняється чарка від стопки. У побуті стопкою називають посудину без ніжки, а чаркою – з ніжкою. Однак будь-яку невелику ємність для пиття алкогольних напоїв можна називати і так, і так. А ось відмінність від келихів справді є. Обсяг чарок рідко перевищує 100 мл. Обсяг келихів коливається від 100 до 800 мл.Циліндричні стопки – дуже поширена форма. Часто вони мають потовщене дно. Висота та ширина може бути різною. Занадто простий силует роблять цікавішим, звужуючи та заокруглюючи внутрішню частину.
Стопки у вигляді перевернутого усіченого конуса також популярні. Чи здаватимуться вони витонченими а чи грубуватими, залежить від якості скла та від декору. Товщина стінок теж має значення.
Підкреслено брутально виглядають грановані стопки, що повторюють обриси відомої склянки. Витонченості надає різьблення, характерне для прикрашання кришталевого посуду.Стопки у вигляді барильця – стійкий, солідний, часто найбільш місткий варіант. Діаметр дна та верхнього краю приблизно однаковий, а в середній частині стінки дещо розходяться. Така посудина може бути на ніжці або без неї.
Чарки у формі квітки найбільш вишукані. Їхні стінки плавно розходяться догори, а краї трохи відігнуті назовні. Якщо така ємність доповнена тонкою ніжкою, вона здається ще аристократичнішою. Зараз мають попит фігурні стопки. У них може бути незвичайно відформована внутрішня частина або сама посудина має оригінальний силует.
В наявності
Арт.: A0000127358
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000075411
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127325
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127352
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127334
В кошикВ кошику
+ 5 кольорів
В наявності
Арт.: A000053208
В наявності
Арт.: A0000127350
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127377
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127369
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127313
В кошикВ кошику
Види чарок
Традиції вживання міцного алкоголю різноманітні. Одні напої п'ють залпом, інші цідять повільно, розтягуючи насолоду. Перед тим як вибрати чарки, корисно знати про їхнє призначення.Для горілки

Горілчані чарки найчастіше мають вигляд циліндра, барильця або перевернутого усіченого конуса. Товсте дно не є обов'язковим, але воно підкреслює кристальну чистоту напою. Ємності на ніжці з чашею-квіткою також можна використовувати для подавання горілки. Звичайний обсяг від 25 до 100 мл, найбільш популярний – 50-70 мл. У такому самому посуді подають наливки та настоянки.
Для текіли

Текілу можна наливати в горілчані стопки. Найчастіше вибирають вузькі та високі ємності, на ніжці або без неї. Оптимальний обсяг 50-100 мл, хоча трапляється посуд для текіли обсягом 150 мл.
Для грапи

Якщо перед вами чарка з високою ніжкою, кулястою нижньою половиною чаші та циліндричною – верхньою, то вона призначена для грапи. Вона зазвичай має обсяг 90 мл. Якщо такої чарки немає, її можна замінити келишком для хересу або невеликою посудиною у формі тюльпану.
Для лікеру

Лікер п'ють повільно та невеликими порціями, тому чарки для нього вузькі, у вигляді квітки на тонкій ніжці. Відігнуті краї дозволяють насолодитися смаком та ароматом напою. Обсяг таких чарок коливається від 40 до 120 мл: менший посуд використовують для чистих напоїв, більший – для коктейлів на основі лікеру. Бітери наливають у лікерні чарки, також допустимо подавати ці напої в стопках без ніжки.
Для коньяку та бренді

Коньяк частіше п'ють із об'ємистих келихів. Але дозволяється наливати цей напій у чарки-барильця на низькій ніжці. Їхній обсяг не перевищує 50 мл. Чарку можна наповнити майже по вінця.
Для коктейлів

Коктейлі-шоти, які п'ють одним ковтком, подають у стопках з прямими або трохи розширеними догори стінками. Щоб подати шаруватий коктейль, найкраще брати прозорі стопки. Обсяг шота 50-60 мл, подвійного шота – 100-120 мл. Такі чарочки використовують і для приготування алкогольних шотів-желе.
Матеріали

Звично бачити на столах кришталевий чи скляний посуд для алкогольних напоїв. Ці матеріали додають застіллям урочистості, пожвавлюють навіть скромне сервірування. Завдяки ж сучасним технологіям з'явилося удароміцне скло та безсвинцевий кришталь, який можна мити в посудомийній машині.
Скло
Доступний і привабливий зовні матеріал використовують багато виробників. Ціна товару залежить від якості скла, його властивостей та складності декору. Зараз для виробництва чарок і стопок використовують прозоре, безбарвне та кольорове, матове скло з різьбленням, гравіюванням, металізованою оздобою, напиленням.Особливо зручними є вироби із загартованого скла, оскільки їм не так страшні удари, як звичайному склу.Скляний посуд можна ставити в посудомийку. Якщо вода жорстка, на прозорій поверхні залишаються сліди від крапель. Їх можна стерти м'якою серветкою, яка не залишає ворсинок.
В наявності
Арт.: A0000127325
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127352
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127334
В кошикВ кошику
+ 5 кольорів
В наявності
Арт.: A000053208
В наявності
Арт.: A0000127377
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127313
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A00002488
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127320
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127321
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127382
В кошикВ кошику
Класичний кришталь
Посудний кришталь – це скло з додаванням свинцю, який надає виробам характерного блиску. Кришталевий посуд дуже красивий, чудово підходить до класичного сервірування, але досить дорогий і при цьому примхливий. Він може жовтіти від контакту з лікером та іншими напоями, що мають виражений колір. Кришталь миють тільки вручну із застосуванням м'яких мийних засобів, а потім витирають насухо.Безсвинцевий кришталь
Скло з іскристим блиском сьогодні роблять без додавання свинцю. Тонкостінний посуд виглядає дуже вишукано, при цьому можна купити й відносно бюджетні, й дорогі чарки. Безсвинцевий кришталь прикрашають так само, як і звичайний. Але найважливіша його перевага – сумісність із посудомийкою. Разом з тим цінний посуд з тонкими стінками рекомендують мити вручну.В наявності
Арт.: A0000127358
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000075411
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127350
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127369
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000075445
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127322
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127354
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127210
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127365
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127323
В кошикВ кошику
Метал
Металеві чарки найчастіше розглядають як варіант для пікніків. Поширені подарункові набори чарок із нержавіючої сталі. Це довговічний матеріал, який не боїться деформації, добре зберігає температуру напою, не потребує спеціального догляду, легко миється у посудомийці. Існують складні похідні стопки.Крім нержавіючої сталі, у виробництві стопок використовують срібло, олово, різні сплави міді – наприклад, бронзу та мельхіор. Такий посуд виглядає вишукано, але з ним потрібно дбайливо поводитися, мити вручну, берегти від світла, не допускати окислення, періодично чистити.
Пластик

Багаторазові пластикові стопки теж знадобляться тільки на пікніках. Пластик може бути прозорим та матовим, білим та кольоровим. Якщо дозволяє форма, то при транспортуванні ємності можна скласти одна в одну без страху пошкодити їх. Є також складні маленькі скляночки в індивідуальних футлярах. Пластик легкий, тому не б'ється при падінні. З часом матеріал каламутніє, вкривається подряпинами. Такий посуд потрібно мити лише вручну.
Стиль та дизайн

Різноманітність стилів спонукає виробників посуду випускати нові види чарок і стопок. Загалом за формою, кольором та декором усі чарки можна розділити на класичні та сучасні.
Класика впізнається за витонченим симетричним силуетом, дорогими матеріалами, тонким або, навпаки, пишним прикрашанням. Це може бути тонкостінна гладка чарочка на тонкій ніжці з акуратним золотим обідком або прикрашена різьбленням циліндрична стопка.Іноді весь декор зосереджений на ніжці: її огранюють або створюють інший рельєфний візерунок. Скло зазвичай біле прозоре, рідше із зеленуватим або блакитним відтінком. Можуть бути також чарки із кольорового скла благородних відтінків, наприклад, бурштинового, винного чи темно-зеленого. До традиційних можна віднести стопки з золотистим або сріблястим напиленням всередині або зовні.
Сучасні віяння проявляються інакше. По-перше, змінюється форма чарок. Зникає надмірна тендітність, з'являється ґрунтовність, потовщуються стінки та дно. По-друге, змінюється декор. Зараз можна придбати асиметричні чарки, ємності з абстрактними візерунками, рельєфним дном. Витончену ніжку може замінювати масивна опора. По-третє, додається колір – часто насичений, яскравий. Іноді його додають тільки на дні, а іноді всі стопки у наборі кольорові, причому кожен прибор має власний колір.
Одна з тенденцій, яка давно залишається актуальною, – грановані стопки. Це можуть бути ємності з чотирма, шістьма, вісьмома гранями або стопки, що повторюють силует відомих гранованих склянок.
Рекомендації
Що більший вибір стопок у магазинах, то легше розгубитися при купівлі. Ось кілька порад, які допоможуть визначитися з уподобаннями та купити підхожі ємності.- Згадайте, яким столовим посудом ви користуєтеся. Логічно вибрати стопки в класичному стилі, якщо решта посуду тяжіє до класики.
- Подумайте, чи готові ви вручну перемивати тонкий кришталевий посуд. Звичайне скло без проблем можна мити в посудомийці.
- Зверніть увагу, як укомплектовані набори стопок. У сучасних наборах можуть бути предмети різного кольору та форми.
- Вирішіть, для яких напоїв купуєте посуд. У багатьох випадках добре мати й циліндричні стопки з товстим дном, і чарочки у формі квітки на ніжці. Такий комплект підійде практично до всіх міцних напоїв.
В наявності
Арт.: A0000127358
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000075411
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127325
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127352
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127334
В кошикВ кошику
+ 5 кольорів
В наявності
Арт.: A000053208
В наявності
Арт.: A0000127350
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127377
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127369
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000127313
В кошикВ кошику