Варто лише усвідомити важливість здорового харчування, і відразу змінюється погляд на те, як готується їжа. Найважливіше в цьому, мабуть, – зберегти максимум користі в продуктах і при готуванні обійтися без зайвого жиру. Одним зі способів досягти цього є пароварка. Нескладне пристосування створене для приготування дієтичних страв, у яких зберігаються всі поживні речовини.
Пароварки існують давно, і їхня конструкція практично не змінилася за цей час. А от що змінилося, то це матеріали, антипригарне покриття, будова дна. Все це потрібно для того, щоб пароварка була сумісна з плитою та посудомийкою, не створювала складнощів у користуванні, служила довго. Читайте у нашій статті про те, що таке пароварка, яка конструкція й матеріал найбільш зручні та як користуватися цим кухонним пристроєм.
Пароварки існують давно, і їхня конструкція практично не змінилася за цей час. А от що змінилося, то це матеріали, антипригарне покриття, будова дна. Все це потрібно для того, щоб пароварка була сумісна з плитою та посудомийкою, не створювала складнощів у користуванні, служила довго. Читайте у нашій статті про те, що таке пароварка, яка конструкція й матеріал найбільш зручні та як користуватися цим кухонним пристроєм.
З нашої статті ви дізнаєтеся, які є різновиди пароварок, що таке мантоварка, каструля для овочів та спагеті, як вибрати такий посуд і як за ним доглядати.
Зміст
- Як влаштована пароварка
- Різновиди пароварок
- Розміри
- Матеріал
- Сумісність з плитами
- Як користуватися пароваркою
- Переваги та недоліки каструлі-пароварки
- Рекомендації

Як влаштована пароварка
За даними досліджень, вітаміни та мікроелементи найкраще зберігаються у продуктах, приготовлених на парі. Пароварка якраз і забезпечує такий спосіб приготування.Її нижня частина – це каструля, у яку наливається вода. Зверху встановлюються кілька каструльок з перфорованим дном або стійка з перфорованими дисками. На ярусах з отворами розкладаються інгредієнти: овочі, риба, м'ясо, вироби з тіста з начинкою. Вся конструкція накривається кришкою, у якій є отвір для випуску пари.
Коли вода в каструлі закипає, пара проходить крізь отвори, прогріваючи продукти та доводячи їх до готовності.У вставних каструль та стійки є ручки, щоб вийняти готову страву.
Різновиди пароварок

Три основних види каструль-пароварок – електричні, призначені для мікрохвильовки та для плити. Перший і другий види ми не розглядатимемо, тим більше що такі пристрої менш різноманітні, ніж наплитні.
З кількох каструльок. Класична конструкція зі звичайної каструлі та однієї-чотирьох вставок зручна з багатьох причин. По-перше, можна поставити стільки ярусів, скільки вам потрібно зараз. По-друге, на різних ярусах легко розкласти різні продукти. По-третє, стінки каструльок не дадуть висипатися навіть дрібно нарізаним інгредієнтам. По-четверте, основна ємність здатна служити як звичайна каструля. Вона, як правило, низька та широка.
Мантоварка. Головне, чим мантоварка відрізняється від пароварки, – це будова ярусів. Вони являють собою не каструльки, а полички з отворами. Така конструкція спочатку була призначена для варіння мантів – вони не розсиплються під час приготування, захисні бортики їм не так потрібні.
На перфорованих листах можна готувати пиріжки з крохмального тіста, тюфтельки та інші страви. Також на них ставлять заготовки у формах, щоб приготувати омлет чи м'ясне суфле.Мантоварка доволі висока, тому що всі яруси розміщуються всередині неї. Вони або закріплені на одній стійці – так простіше поставити та вийняти всі разом, або встановлюються один на одного – відстань витримується за допомогою опор.
Вставка-пароварка. Каструлька-друшляк або диск з пелюстками, що утримують продукти, вставляється у каструлю відповідного діаметра. Каструльку утримує над рівнем води спеціальний борт, диск – ніжки, що спираються на дно основної каструлі. Це найкращий вибір, якщо ви готуєте на парі невеликий об’єм продуктів.
Крім опису, які бувають пароварки для плити, варто згадати ще два види посуду. Вони не є пароварками, але влаштовані схожим чином.
Каструля для спагеті. У каструлю опускається вставка з перфорованим дном та стінками. Висота та діаметр вставки трохи менші, ніж в основної ємності. Спагеті чи макарони варяться у воді, а не на парі. Щоб відцідити їх, достатньо просто вийняти вставку.
Каструля для овочів. Вона влаштована майже так само, як ємність для спагеті, тільки вставку зроблено як сітчастий кошик з ручкою.
Звичайні каструлі, сотейники, воки теж іноді продають у комплекті зі вставкою-пароваркою.
Розміри

Якщо звичайні каструлі вибирають, в основному орієнтуючись на об’єм, то перед тим як вибрати каструлю-пароварку, потрібно визначитися з діаметром. Продукти на ярусах розкладаються в один шар, тому у вузькій пароварці вдасться приготувати менше, ніж у широкій.
Однак потрібно також враховувати розмір конфорки. Орієнтовний діаметр каструлі об’ємом 2-4 л – 20 см, 8-10 л – 26 см, вставної пароварки з пелюстками – 14 см у складеному вигляді та 23 см у розкладеному.
Матеріал
Вибір матеріалів для пароварок відносно малий з двох причин. По-перше, необхідно, щоб конструкція залишалася легкою, незважаючи на велику кількість компонентів. По-друге, важливо, щоб складові важко було пошкодити. Основних варіантів, як вибрати пароварку для плити, лише три.Нержавіюча сталь

Каструлі з нержавіючої сталі служать чудово. Вони міцні, гігієнічні, термостійкі, не бояться корозії, не вбирають запахи, не псують смак продуктів. Посуд можна мити у посудомийці.
Овочі можна висипати прямо в каструльки-яруси, м'ясо, рибу, вироби з тіста краще викладати на змащені олією поверхні.
В наявності
Арт.: A000069733
В кошикВ кошику
+ 4 кольори
В наявності
Арт.: A0000204389
В наявності
Арт.: A0000204394
В наявності
Арт.: A0000208171
В кошикВ кошику
Продано
Арт.: A000063615
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
231 грн
289 грн
-20%
Економія 58 грн
Варіанти цін
231 грн
289 грн
-20%
Економія 58 грн
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000063401
Продано
Арт.: A000063405
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
1 196 грн
1 495 грн
-20%
Економія 299 грн
Варіанти цін
1 196 грн
1 495 грн
-20%
Економія 299 грн
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000065761
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Алюміній

Легкий матеріал з високою теплоємністю та теплопровідністю також використовують для виготовлення пароварок. В пароварці швидко закипає вода, продукти добре прогріваються. Сам метал не боїться сильного нагрівання та перепаду температур, не схильний до корозії.
Алюмінієві пароварки без покриття не позбавлені недоліків. Вони затираються й темнішають, можуть вступати у реакцію з деякими продуктами. Такий посуд не можна мити у посудомийці.Перевага пароварок з антипригарним покриттям у тому, що до їхньої поверхні нічого не прилипає, а алюміній не взаємодіє з їжею. Якщо покриття мармурове або гранітне, то ємність сумісна з посудомийкою.
Вуглецева сталь

Цей сплав схильний до іржавіння, тому каструлі покривають шаром емалі. Готувати в такому посуді зручно, але він потребує акуратного поводження. Якщо емаль трісне або відколеться, пароварка почне іржавіти та стане непридатною. Найгірше служать каструлі, на які тонкий шар емалі нанесений напиленням. Краще, якщо посуд під час виготовлення занурюють в емаль хоча б двічі.
Продано
Арт.: A000063414
Продано
Арт.: A000063410
Сумісність з плитами

Ми вже згадали про те, що діаметр каструлі та конфорки має збігатися. На рішення, яку пароварку для плити вибрати, також впливає конструкція дна. Від цього залежить сумісність з плитою та швидкість нагрівання каструлі.
Газові та електричні плити сумісні практично з будь-яким посудом. Для індукційних плит потрібні каструлі з магнітними властивостями. Оскільки алюміній і нержавіюча сталь таких властивостей не мають, у дно пароварок вбудовують феромагнітний диск. Його наявність позначено спеціальним маркуванням.
Для склокерамічної плити не підійде пароварка з алюмінію без покриття. Каструлі з рівним дном з алюмінію з антипригарним покриттям, вуглецевої сталі та нержавіючої сталі сумісні з цим типом плит.
Що ж до швидкості закипання води, то цей показник нижчий у каструль з нержавіючої сталі, і тому їх доповнюють багатошаровим дном. Усередині нього розташовані одна або дві алюмінієві пластини, які швидко нагріваються та розподіляють тепло. Завдяки цьому витрачається менше енергії. В алюмінієвих каструлях просто роблять потовщене дно.
В наявності
Арт.: A000069733
В кошикВ кошику
Продано
Арт.: A000063414
Продано
Арт.: A000063410
+ 4 кольори
В наявності
Арт.: A0000204389
В наявності
Арт.: A0000204394
Продано
Арт.: A000063615
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
231 грн
289 грн
-20%
Економія 58 грн
Варіанти цін
231 грн
289 грн
-20%
Економія 58 грн
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000063401
Продано
Арт.: A000063405
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
1 196 грн
1 495 грн
-20%
Економія 299 грн
Варіанти цін
1 196 грн
1 495 грн
-20%
Економія 299 грн
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Як користуватися пароваркою

Готувати у пароварці нескладно. Насамперед заповніть яруси продуктами. Якщо інгредієнти тверді, готуються довго, то краще укладати їх у шаховому порядку – так пара вільно пройде по всій висоті. М'які овочі та вироби з фаршу достатньо викласти на невеликій відстані один від одного. Дрібні інгредієнти можна насипати тонким шаром.
Потім заповніть нижню ємність водою до позначки, встановіть яруси з продуктами, накрийте кришкою та увімкніть нагрівання. Можна використовувати підігріту воду, щоб прискорити процес.
Коли вода закипить, трохи зменште вогонь, але стежте, щоб пара залишалася досить інтенсивною. Вода частково википає під час приготування їжі, тому не варто залишати пароварку без нагляду на довгий час.Найкращі пароварки для газової плити мають щільну кришку з бортиками, щоб конденсат не стікав на плиту і не гасив вогонь.
Коли страви будуть готові, вимкніть вогонь. Розбирайте яруси обережно, давайте стекти конденсату, який у них утворюється.
Якщо збираєтеся використовувати універсальну пароварку, яка ставиться у звичайну каструлю, доведеться самостійно визначати рівень води. Оптимально, щоб між водою та дном пароварки залишалося 2-4 см.
В наявності
Арт.: A000069733
В кошикВ кошику
Продано
Арт.: A000063414
Продано
Арт.: A000063410
Продано
Арт.: A000063615
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
231 грн
289 грн
-20%
Економія 58 грн
Варіанти цін
231 грн
289 грн
-20%
Економія 58 грн
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000063401
Продано
Арт.: A000063405
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
1 196 грн
1 495 грн
-20%
Економія 299 грн
Варіанти цін
1 196 грн
1 495 грн
-20%
Економія 299 грн
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000065761
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000069871
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000063396
Продано
Арт.: A000063614
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
361 грн
452 грн
-20%
Економія 91 грн
Варіанти цін
361 грн
452 грн
-20%
Економія 91 грн
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Переваги та недоліки каструлі-пароварки

Будь-який спеціальний гаджет для кухні має плюси та мінуси. Є вони й у пароварок.
Переваг значно більше, ніж недоліків:
- турбота про здорове або дієтичне харчування;
- приготування різних страв з м'яса, риби, овочів, тіста, яєць;
- можливість уникнути великої кількості жиру;
- використання нижньої ємності з кришкою як звичайної каструлі;
- вибір будь-якої кількості ярусів;
- простий догляд.
- шматочки їжі повинні мати невеликий розмір, особливо це стосується м'яса та риби;
- можна використовувати лише малу частину об’єму, який мають каструльки-вставки;
- пароварка займає багато місця навіть у складеному вигляді.
Продано
Арт.: A000065761
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000065685
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000065686
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000065630
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000065911
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000074006
Рекомендації
Щоб побачити, як виглядають сучасні пароварки, загляньте у каталог інтернет-платформи Mills. До кожного товару є опис та технічні характеристики, крім того, можна скористатися фільтрами, щоб відібрати моделі потрібного об’єму або з певного матеріалу.Перед тим як купити пароварку, сформулюйте основні вимоги:
- Це має бути конструкція з кількох каструльок, мантоварка з ярусами-поличками чи окрема вставка?
- Скільки ярусів потрібно?
- Якому матеріалу надаєте перевагу, чи потрібне антипригарне покриття?
- Який діаметр пароварки підходить до плити?
- Чи важлива сумісність з плитою та енергозберігальне дно?
- Чи збираєтесь мити пароварку в посудомийній машині?