Френч-прес у якийсь момент потіснив звичайні заварювальні чайники. Цьому важко знайти єдине пояснення. Можливо, зіграла роль нова естетика, потяг до хайтеку, гармонійне поєднання скла та металу. Можливо, він видався більш універсальним і практичним, ніж звичайний чайник. Але факт, що його оцінили та купують так само часто, як класичні заварники.
У френч-пресу як мінімум одна додаткова функція: у ньому можна заварювати каву й отримувати чистий напій, відфільтрований від гущі. При цьому не потрібні додаткові аксесуари. В чому ще плюси цього посуду, чи має він недоліки, яким матеріалам надати перевагу та як доглядати за френч-пресом, читайте в нашій статті.
У френч-пресу як мінімум одна додаткова функція: у ньому можна заварювати каву й отримувати чистий напій, відфільтрований від гущі. При цьому не потрібні додаткові аксесуари. В чому ще плюси цього посуду, чи має він недоліки, яким матеріалам надати перевагу та як доглядати за френч-пресом, читайте в нашій статті.
Про те, чи має френч-прес переваги перед заварювальним чайником, які напої в ньому можна готувати та як вибрати френч-прес, читайте в нашій статті.
Зміст

Історія та конструкція
Патент на френч-прес було отримано 1929 року. Але пройшов не один десяток років, перш ніж цей посуд завоював популярність. За цей час удосконалилися матеріали, з'явились нові модифікації. У 1958 році у Франції налагодили масовий випуск, а потім і виробники кухонного приладдя в інших країнах взяли френч-прес на озброєння.З того часу будова френч-пресу майже не змінилася. Його основні деталі – циліндрична, зазвичай прозора колба об'ємом від 300 до 1500 мл, поршень із сітчастим фільтром, який щільно прилягає до стінок колби, та кришка.Френч-прес може бути доповнений металевим або пластиковим корпусом з ручкою, а якщо ручка прикріплена до самої колби – то нековзною підставкою.
Перед тим як заварювати у френч-пресі каву або чай, потрібно зняти кришку з прикріпленим до неї поршнем, засипати в колбу каву, заварку, трав'яну або ягідну суміш, залити окропом і знову закрити. Коли напій завариться, поршень опускають: фільтр пропускає крізь себе рідину, а гущу притискає до дна.
Відмінність від заварювального чайника

У магазинах заварювальні чайники та френч-преси розташовані поруч, тому що призначення у них практично однакове. Різниця в основному стосується форми та матеріалів.
Заварювальним чайникам часто надають круглої форми – вважається, що у такому посуді вода довше залишається гарячою. Їх роблять з порцеляни, фаянсу, глини, це теж сприяє збереженню тепла. Щоб відфільтрувати чаїнки, чайники доповнюють знімними ситечками. Заварники зі скла та нержавіючої сталі також поширені.
Френч-пресам надають циліндричної форми, і роблять їх переважно зі скла, хоча зараз є посуд з кераміки та нержавіючої сталі. Але головне, чим френч-прес відрізняється від заварювального чайника, – це поршень з фільтром, який затримує навіть найдрібніші частинки. Завдяки цьому у френч-пресах легко заварити мелену каву. Щоправда, фахівці рекомендують вибирати для цього крупний помел.
У деяких випадках є сенс придбати і той, і інший аксесуар. Наприклад, для святкового столу підійде вишуканий порцеляновий заварник, а для приготування чаю вранці можна користуватися френч-пресом. Обидві ємності знадобляться, якщо одночасно для кількох людей готується і чай, і кава.
Якщо потрібно все ж вибрати, що краще – чайник чи френч-прес, орієнтуйтеся на такі критерії:
- у заварнику краще зберігається тепло, але гірше відфільтровуються дрібні часточки;
- френч-прес гірше тримає тепло, але добре фільтрує гущу;
- заварювальний чайник ошатніший, але вузькі частини та рельєфний декор не завжди легко відмити від нальоту;
- френч-прес не такий гарний, але його легко розібрати та помити;
- у чайниках можна готувати чай та подібні напої, у френч-пресі – ще й каву;
- поршень з фільтром дозволяє спінити напій. У френч-пресі навіть збивають молоко та вершки, причому піна виходить густою та стійкою.
В наявності
Арт.: A0000112735
Продано
Арт.: A000095280
В наявності
Арт.: A0000147848
В кошикВ кошику
Матеріали
Як уже було сказано, все, з чого складається френч-прес, – це колба, поршень з кришкою та корпус. Дуже рідко весь посуд зроблений з одного матеріалу. Найчастіше зустрічається поєднання зі скляної колби, металевого/пластикового корпусу та металевого поршня. Зустрічаються, проте, й інші варіанти зі своїми плюсами та мінусами.Матеріал колби

Скло – найпоширеніший варіант. Воно легко відмивається, не вбирає запахи, не впливає на смак напою. У більшості френч-пресів скло прозоре, крізь нього видно, як заварюється чай або кава. Багато виробників використовують боросилікатне або жароміцне скло, яке не боїться високої температури та є відносно стійким до ударів. Проте важливо враховувати рекомендації виробника: можливо, доведеться вливати гарячу воду в колбу поступово, щоб скло не тріснуло.
Мінус скла – нездатність довго зберігати тепло напою. Це частково компенсує корпус із нержавіючої сталі. Крім того, якщо ви наливаєте в ємність жорстку воду, на скляних стінках швидко утворюються негарні сліди від крапель.
Підшукуючи щось незвичайне, зверніть увагу на скляний френч-прес з подвійними стінками. Він краще тримає тепло та виглядає дуже стильно.
В наявності
Арт.: A0000112735
Продано
Арт.: A000095280
В наявності
Арт.: A0000147848
В кошикВ кошику
У багатьох моделей колба знімна, це спрощує миття френч-пресу. Крім того, розбиту колбу можна замінити.Кераміка менш популярний матеріал. За властивостями керамічні френч-преси дуже схожі на звичайні заварники, і чай у них виходить дуже смачним, а завдяки фільтру ще й без жодної чаїнки в чашках. Порцелянові френч-преси легкі та міцні, фаянсові помітно важчі та доволі крихкі.
Нержавіюча сталь, з якої вироблено колбу, – це швидше дизайнерський прийом. Френч-прес виходить красивим, неймовірно довговічним, але чай у ньому заварюється не так добре, як у звичайному фаянсовому чайнику. На металі помітні відбитки пальців та патьоки води, його доведеться регулярно полірувати, особливо якщо колба має глянцеве оздоблення.
Матеріал корпусу та кришки

Якщо френч-прес має скляну колбу, то її здебільшого доповнюють корпусом-підсклянником або як мінімум підставкою.
Найміцніший корпус – з нержавіючої сталі. Він здатен служити десятиліттями при інтенсивному використанні, до того ж захищає скло від пошкоджень. Корпус може бути мінімалістичним або хитромудрим. Зверніть увагу, що, коли заварюється чай або кава, нержавіюча сталь стає дуже гарячою.
Продано
Арт.: A000095280
Продано
Арт.: A000095284
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A0000146368
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A0000146360
Корпус з термостійкого пластику нагрівається не так сильно. Френч-прес у такому корпусі коштує недорого, але не служить настільки довго, як металевий. Пластикові деталі можуть змінювати колір від контакту з чаєм. Привабливі риси пластику – мала вага та розмаїття кольорів.
Продано
Арт.: A000096176
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000066402
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000095288
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A0000200308
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Буває, що френч-прес не має підсклянника. Тоді бажано, щоб на його дно надягалася підставка. З нею посудина не ковзатиме та не трісне від перепаду температур. Підставки роблять із силікону, пластику, корку. Добре, якщо цю деталь можна зняти для ретельнішого миття. Кришка може бути металевою, пластиковою, з бамбукового волокна.
Матеріал ручки

Найважливіша вимога до ручки – щоб вона не нагрівалася, поки готується кава або чай. Загалом цій вимозі відповідають всі матеріали, тому якому надати перевагу, залежить лише від вашого смаку.
Металеві ручки, що надійно скріплені з корпусом, дуже міцні. Вони можуть незначно нагріватися, але це не є проблемою.
Ручки з бакеліту чи подібного матеріалу залишаються практично холодними. Вони не ковзають у руці, навіть якщо на них потрапила вода. Бакеліт майже так само стійкий до зношування, як і метал.Френч-преси без підсклянника мають скляну ручку. Вона може здатися слизькою, якщо взятися за неї вологою рукою.
Матеріал фільтра
Фільтр у френч-пресі являє собою диск з натягнутою дрібною сіткою. Діаметр диска трохи менший за діаметр колби, а щільне прилягання забезпечується завдяки тому, що гнучка сітка трохи виступає за краї диска.Каркас фільтра, який утримує сітку, виготовлений з нержавіючої сталі або з пластику, а сама сітка – з металу або нейлону. Металева сіточка служить помітно довше за нейлонову, проте нейлон краще затримує дрібні частинки.
Догляд

Ось він, приємний момент: ви розпаковуєте новий френч-прес. Як користуватись ним – зрозуміло інтуїтивно. Як доглядати – загалом теж, хоча тут є кілька тонкощів.
Найкраще купувати посудину, у якої колба виймається з корпусу, а фільтр розкручується. Колбу та поршень із фільтром потрібно мити після кожного використання. Для цього достатньо теплої води і, якщо необхідно, невеликої кількості мийного засобу.
Щоб на склі не залишалося слідів від крапель, після миття його витирають паперовим рушником. Для металевих деталей підійде рушник з м'якої тканини.
Іноді можна чистити френч-прес, розбираючи фільтр. Під час користування варто перевіряти, чи не ослабла гайка, яка його кріпить. У носику колби може утворюватися наліт від чаю та кави. Його легко видалити за допомогою питної соди.
Рекомендації
Та вже досить теорії про френч-преси. Який вибрати, щоб добре служив? До всього сказаного вище дамо кілька додаткових порад.- Вибирайте відповідний об'єм. На дві порції кави вистачить френч-преса об'ємом 300-350 мл, дві порції чаю – 500-650 мл. Великий родині потрібна колба об'ємом 800-1500 мл. Якщо ви звикли готувати заварку та розбавляти її водою, можна обійтися меншим посудом.
- Звертайте увагу на форму ручки. Вона має бути досить великою, щоб за неї можна було добре взятися, і достатньо віддаленою від колби, щоб ви випадково не торкнулися гарячих стінок.
- Надавайте перевагу розбірному виробу, який можна ретельно вимити.
- Для заварювання чаю та кави краще мати два окремі френч-преси.