Скільки існує різних способів приготувати каву? Якщо не брати до уваги кавомашину, в якій можна приготувати кілька різновидів напою, є кава, зварена в турці, фільтр-кава, є й просто заварені в чашці мелені зерна.
Гейзерна кавоварка в цьому списку не на останньому місці. У неї проста конструкція та особливий принцип роботи, завдяки якому ви без зусиль отримаєте міцний духмяний напій. Більше того, є гейзерні моделі, розраховані на різну кількість порцій, від однієї до вісімнадцяти.
Чи справді гейзерні кавоварки спрощують приготування кави? Чи смачна кава у них виходить? Як вибрати вид, обсяг та матеріал? Усі тонкощі правильної купівлі розкриє наша стаття.
Гейзерна кавоварка в цьому списку не на останньому місці. У неї проста конструкція та особливий принцип роботи, завдяки якому ви без зусиль отримаєте міцний духмяний напій. Більше того, є гейзерні моделі, розраховані на різну кількість порцій, від однієї до вісімнадцяти.
Чи справді гейзерні кавоварки спрощують приготування кави? Чи смачна кава у них виходить? Як вибрати вид, обсяг та матеріал? Усі тонкощі правильної купівлі розкриє наша стаття.
Зміст
- Будова та принцип роботи гейзерної кавоварки
- Плюси та мінуси
- Як вибрати кавоварку: наплитні та електричні моделі
- Об'єм
- Матеріали
- Як користуватися гейзерною кавоваркою
- Догляд
- Рекомендації
- Питання – відповідь

Будова та принцип роботи гейзерної кавоварки
Зовні гейзерна кавоварка нагадує глечик, що складається з двох частин. Нижня частина – це резервуар, куди наливається холодна вода. Зазвичай усередині резервуару позначено її максимальний рівень. На бічній стінці є запобіжний клапан для виходу пари та скидання тиску.У нижній резервуар вкладається ситечко-лійка, куди засипається мелена кава. До початку варіння ситечко не торкається води.
Коли нижня частина повністю зібрана, на неї накручується верхня частина. Вона являє собою ємність з маленьким носиком, ручкою та відкидною кришкою. У дні ємності розташована висока трубка з двома невеликими отворами вгорі.
Підготовлену кавоварку ставлять на плиту, або, якщо модель електрична, вмикають у мережу. Нижній резервуар починає нагріватися, у ньому утворюється пара.
Під тиском пари вода підіймається у лійку, проходить крізь каву, а потім надходить трубкою у верхню частину та виливається крізь отвори.В результаті виходить напій, близький за смаковими якостями до еспресо. У деяких кавоварках навіть утворюється характерна пінка. Недарма цей посуд ще називають кавоваркою мока або кавоваркою еспресо.
Процес майже не потребує контролю, але залишати кавоварку без нагляду не можна. Як тільки замість дзюрчання кави, що набирається, почується пирхання, вогонь потрібно вимкнути. Цей звук означає, що через гущу проходить вже не вода, а пара: вона обпалює мелені частинки та надає напою неприємного присмаку.
Плюси та мінуси

Попри таку просту будову, у гейзерних кавоварок чимало переваг:
- приготування кави не потребує такої майстерності, як при варінні у джезві;
- напій виходить у міру міцним, насиченим, ароматним, і найбільшу роль у цьому відіграє якість зерен та води;
- під час готування у фільтр можна покласти прянощі;
- гуща не потрапляє в чашки;
- у кавоварці можна заварювати чай та трави (щоправда, якщо там варити і каву, то всі напої матимуть кавовий аромат);
- прилад не потребує складного догляду;
- вибір за ціною дуже широкий.
На думку поціновувачів кави, головний мінус – неможливість приготувати напій різної міцності. Можна домогтися деяких змін, добираючи дозу кави та води. Проте для тих, кому подобається еспресо, гейзерна кавоварка буде цілком прийнятним придбанням.Ще один мінус – доведеться купувати каву крупного помелу. Дрібний помел, призначений для кави в турці, не підійде, потрібно мати ще одну пачку, щоб готувати напій у кавоварці мока. Якщо перед тим як мити гейзерну кавоварку ви розібрали її та виявили осад у нижньому резервуарі, помел обраний неправильно.
Нарешті, з часом зношується ущільнювач між верхнім та нижнім резервуаром. Через це знижується тиск пари та погіршується смак кави. Як правило, ущільнювач можна замінити, і це коштуватиме небагато.
Продано
Арт.: A000063232
Продано
Арт.: A0000127975
В наявності
Арт.: A0000127986
В наявності
Арт.: A0000146373
В кошикВ кошику
Як вибрати кавоварку: наплитні та електричні моделі

Гейзерну кавоварку винайшли у 1933 році, і спочатку вона була створена для варіння кави на плиті. Досі більшість модифікацій розраховані на те, що їх ставитимуть на плиту.
Наплитні кавоварки мока служать дуже довго, оскільки в них просто нема чому ламатися. Вони невибагливі у догляді, легко відмиваються. Цей посуд легкий і компактний, його навіть можна взяти в похід або на пікнік, щоб зварити каву на вогнищі або газовому пальнику.
Для газових плит радять купувати нефарбовані кавоварки, оскільки шар фарби обгоряє, річ втрачає зовнішню привабливість.
Головне, чим відрізняються гейзерні кавоварки для індукційних плит, – дно з феромагнітними властивостями. В основному це моделі з нержавіючої сталі, але існують ємності з алюмінію, доповнені індукційним дном. З електричними, зокрема склокерамічними, плитами сумісні будь-які наплитні кавоварки.
Електричні гейзерні кавоварки по-своєму добрі. У них легше зварити гарну каву, ніж на електроплиті, тому що кавоварка автоматично вимикається, коли напій готовий. Процес не потребує контролю, і, поки вариться кава, ви зможете зайнятися іншими справами.
Серед інших корисних функцій таких пристроїв – підігрівання напою, відкладений старт, регулювання міцності, додаткові аксесуари у комплекті.
Електрокавоварки коштують дорожче за наплитні види гейзерних кавоварок. Має значення потужність приладу. Оптимальна потужність для моделі на 3-4 чашки – 1000 Вт. Термін служби наплитних кавоварок, як правило, значно довший, ніж електричних.
Об'єм

Виробники вказують місткість кавоварок у мілілітрах чи чашках. Другий варіант зручніший – не потрібно вираховувати, який посуд відповідає вашим потребам.
Якщо об'єм вказаний у мілілітрах, можна виходити з того, що одна порція еспресо – 50 мл. Таким чином, у кавоварці обсягом 300 мл можна приготувати 5-6 порцій напою.Найменші кавоварки розраховані лише на 1 чашку. Кавоварки середнього обсягу – на 3-6 чашок. Є й дуже місткі ємності на 9-18 чашок: такі купують для великої родини чи офісу.
Часте питання при купівлі гейзерної кавоварки: чи смачна кава виходить у ній? Щоб напій готувався правильно, у кавоварці має бути достатньо води. Це означає, що не варто брати модель на 5 чашок, якщо ви варите одну-дві.
Матеріали
Порівняно з турками, які роблять з міді, кераміки, нержавіючої сталі, скла, вибір матеріалів для гейзерних кавоварок дещо обмежений. Через особливість будови їх роблять в основному з алюмінію або з нержавіючої сталі, проте є моделі, в яких метал поєднується зі склом, керамікою, полімерами. Будь-який матеріал, з якого роблять гейзерні кавоварки, має плюси та мінуси.Нержавіюча сталь

Практичний і довговічний матеріал не схильний до корозії та деформації, не боїться високої температури, не вступає в реакцію з кавою, легко миється. Нержавіюча сталь має високу теплопровідність, вода в ній швидко закипає. Кавоварки можуть мати глянцеву або матову поверхню, також їхню зовнішню поверхню фарбують у різні кольори.
Якщо мова заходить про купівлю гейзерної кавоварки, то яку вибрати для індукційної плити? Багато моделей з нержавіючої сталі мають феромагнітне дно.
Алюміній

Легкий та недорогий матеріал часто використовують для виготовлення кавоварок. Він добре проводить тепло, кава вариться досить швидко. Іноді користувачі відзначають, що в алюмінієвому посуді напій набуває стороннього присмаку.
Алюмінієвий посуд остигає відразу, як тільки його знімають з вогню, тому кава не перевариться. Посуд мало важить, його можна взяти з собою під час виїзду на природу.
Щоб зробити алюмінієву кавоварку привабливішою, виробники полірують поверхню або фарбують її. Однак алюміній досить швидко затирається, деформується від ударів. Щоб посуд не втрачав краси, потрібно користуватися ним дуже акуратно.
Продано
Арт.: A000063232
Продано
Арт.: A0000127975
В наявності
Арт.: A0000127986
В наявності
Арт.: A0000146371
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000146372
В кошикВ кошику
Продано
Арт.: A000019003
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A0000127985
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
284 грн
356 грн
-20%
Економія 72 грн
Варіанти цін
284 грн
356 грн
-20%
Економія 72 грн
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000019002
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Комбінації матеріалів

Які бувають гейзерні кавоварки, крім класичних? Сучасний асортимент досить цікавий.
Своєрідно виглядають кавоварки з металевою нижньою частиною та керамічною – верхньою. Кераміка чудово зберігає тепло та аромат напою. Це екологічно безпечний, гарний матеріал, який добре піддається декоруванню. Мінус кераміки – у її крихкості. Особливо це стосується фаянсу, який може потріскатися від перепаду температур і розколотися від удару. Якщо якась частина розіб'ється, користуватися кавоваркою буде неможливо.
Скляна кавоварка виглядає ефектно. У нижній металевій частині закипає вода, проходить крізь фільтр з кавою та підіймається у верхню, зроблену зі скла. Зазвичай для такого посуду використовують загартоване або боросилікатне скло – вогнетривке та ударостійке. У скляному посуді кава швидко холоне, але оскільки напій розливають по чашках відразу після приготування, це не так важливо. Недолік скла у тому, що на ньому помітні висохлі краплі води та відбитки пальців.
Метал у поєднанні з пластиком – поширена комбінація для електричних кавоварок. До плюсів полімерних матеріалів можна віднести термостійкість та різноманітність кольорів.
Матеріал ручки

На відміну від турки, у якої ручка довга та менше контактує з джерелом нагріву, у кавоварки мока ручка розташована близько до бічної стінки. Тому ручку кавоварок роблять з бакеліту чи іншого подібного матеріалу, який майже не нагрівається від плити. Трапляються ручки з дерева. Той самий матеріал використовують для виготовлення ручки на кришці.
Як користуватися гейзерною кавоваркою
Вже з принципу роботи зрозуміло, що смак напою, який вариться у гейзерній кавоварці, здебільшого залежить від якості вихідних продуктів. Потрібно також знати кілька нюансів приготування, а решту за вас зробить сам посуд.- Перед першим використанням помийте кавоварку за допомогою м'якої губки та невеликої кількості мийного засобу.
- Купуйте каву відповідного помелу. Ідеальний варіант – шукати упаковку з написами «еспресо», «для фільтра», «мока/mocha». Якщо мелете зерна самостійно, вибирайте середній помел для кавоварок маленького обсягу та великий – для моделей на 9-18 чашок. Не купуйте дрібний помел, тому що він забиває ситечко.
- Налийте в нижній резервуар воду, не перевищуючи позначки максимуму. Вода при цьому опиниться нижче за рівень запобіжного клапана.
- Засипте каву у ситечко. Її можна трохи ущільнити ложкою, але не варто трамбувати, щоб вода могла пройти крізь гущу. Якщо нижній резервуар заповнений до максимуму, то й фільтр має бути заповнений доверху.
- Прикрутіть верхню частину щільно, але без зайвих зусиль, щоб ущільнювач не зносився передчасно.
- Поставте кавоварку на вогонь. На електричній плиті вибирайте невеликий нагрів і слідкуйте за тим, щоб вчасно зняти посуд.
- Як тільки кава звариться, розлийте її по чашках і додайте на смак цукор і вершки.
- У кавоварку можна з вечора залити воду та засипати каву, щоб вранці залишилося тільки ввімкнути плиту та за кілька хвилин смакувати запашний напій.
Догляд

Наплитна гейзерна кавоварка не потребує спеціального догляду. Після того як ви насолодитеся смачною кавою, достатньо відкрутити верхню частину, витрусити з фільтра гущу та всі деталі помити теплою водою. Зовнішню частину можна мити губкою з додаванням мийного засобу, внутрішню достатньо сполоснути: багато хто вважає, що плівка з ефірних олій захищає стінки посуду та не псує смаку напою.
Перш ніж знову зібрати кавоварку, її потрібно ретельно висушити. Це особливо важливо, якщо ви користуєтеся цим посудом лише час від часу.
Продано
Арт.: A0000127975
В наявності
Арт.: A0000127986
В наявності
Арт.: A0000146376
В кошикВ кошику
Продано
Арт.: A000096177
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність