Попри те, що тарілки, салатники та блюда можна купити окремо, багато хто воліє купувати цілі сервізи. Це зручно з багатьох причин: посуд вироблений в одному стилі, розрахований на певну кількість персон, склад сервізу продуманий, але часто можна докупити предмети, що їх не вистачає. Коли сервіз стоїть на столі, створюється особлива атмосфера, навіть якщо на вас чекає звичайний сніданок, а не святкова трапеза.
Сучасні сервізи виготовляють з різних матеріалів, що відрізняються за властивостями та за ціною. Різноманіття стилів, кольорів, дизайнів теж приємно дивує. Важливу роль відіграє те, чи можна ставити посуд в мікрохвильовку та посудомийку. Прочитайте нашу статтю про види сервізів, і ви без зусиль зробите правильний вибір.
Сучасні сервізи виготовляють з різних матеріалів, що відрізняються за властивостями та за ціною. Різноманіття стилів, кольорів, дизайнів теж приємно дивує. Важливу роль відіграє те, чи можна ставити посуд в мікрохвильовку та посудомийку. Прочитайте нашу статтю про види сервізів, і ви без зусиль зробите правильний вибір.
Зміст
Склад сервізу
Комплектація столових сервізів буває базовою та розширеною. Кожен виробник самостійно вирішує, що додати до основного набору.Базова комплектація – це зазвичай глибокі та мілкі тарілки за кількістю персон, блюдо, салатник. Мілкі тарілки відрізняються за розміром і діляться на підставні (сервірувальні), обідні, закусочні, десертні, пиріжкові. Глибокі, або супові, тарілки в сервізі мають один розмір, але на додаток до них сервіз може включати чашки для бульйону.
Якщо в сервізі передбачено два чи більше блюд, вони, швидше за все, будуть різного розміру та форми. Салатники випускають в двох розмірах – для загального та порційного подавання.
Дуже часто в набір входить супниця, сільничка, перечниця, соусниця, піали в тій самій кількості, що й тарілки.
Розширеним вважається сервіз, в якому є посуд для оселедця, ікорниця, менажниця, ваза для фруктів, глечик або компотниця, посуд для хліба, масельничка, ємності для гірчиці, хрону, оцту, серветниця та інші предмети.До складу сервізу для пікніка входить менша кількість посуду, й зазвичай в ньому поєднане столове та чайне приладдя. Практичний набір – мілкі та глибокі тарілки, салатники, піали, чашки та склянки, столові прибори.
Також нерідко зустрічаються столово-чайні сервізи. До них, крім стандартного набору, включають чашки з блюдцями, чайники для окропу та заварки, цукорницю, молочник, креманки.
В наявності
Арт.: A000062719
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000062341
В кошикВ кошику
Продано
Арт.: A000062273
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000062581
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000062583
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000062665
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000062296
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000062466
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000062692
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000062728
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Кількість персон
Найбільш популярні види столових сервізів з блюдами, салатниками, супницями розраховані на 4, 6 або 12 персон. Є й дуже великі набори – як правило, вони призначені для урочистих застіль.
Сервіз на 4 персони підійде навіть одній людині, особливо якщо вона хоча б іноді приймає гостей. Це також достатня кількість посуду для двох осіб. Зазвичай в ньому не менш як 12 предметів: по чотири обідніх, десертних і супових тарілки.
Багато виробників випускають серії посуду в одному стилі. Невеликий базовий сервіз завжди можна доповнити підхожим салатником, блюдом, супницею, порційними салатниками та іншими предметами.Набір на 6 персон зручний для родини з 3-4 чоловік. Для повсякденного використання достатньо 20-22 предметів: це по 6 супових, столових, десертних тарілок, салатник, блюдо, сільничка та перечниця. До розширеного сервізу з 27-29 предметів входять порційні салатники, блюда різного розміру з кришкою та без неї, супниці. Кількість предметів у святковому сервізі – 35 і більше.
Столовий сервіз на 12 персон потрібен великій родині. Він же стане у пригоді під час прийому гостей. Його основу складають тарілки – по 12 штук кожного виду. Решту предметів виробник підбирає на свій розсуд.
Матеріали
Добре, коли сервіз красивий – ним приємно користуватися, він робить трапезу вишуканішою. Однак при виборі матеріалу потрібно врахувати ще деякі нюанси:
- вагу – керамічний і скляний посуд зазвичай важчий, ніж порцеляновий;
- міцність – за цим параметром більшість матеріалів програють ударостійкому склу;
- можливість миття в посудомийці – дорогу порцеляну, тонкий кришталь, посуд з розписом, предмети з дерев'яними деталями потрібно мити вручну;
- придатність для мікрохвильовки – краще не ставити в СВЧ-піч прибори з тонкого скла, металу, дерева.
Фаянс. Цей різновид керамічного посуду трохи витонченіший. Він недорогий, невибагливий, підходить для мікрохвильовки та посудомийки. Фаянсові предмети відносно важкі та крихкі.
Порцеляна. Найдорожчий і найвитонченіший вид кераміки підходить для святкових сервізів. Особливо цінується кістяна порцеляна. Це легкий, тонкостінний, але на диво міцний посуд, що не боїться ні високої, ні низької температури та служить дуже довго. Порцеляновий сервіз бажано мити вручну.
Скло та склокераміка. Сучасне жаростійке та ударостійке скло красиве, надійне, безпечне та порівняно недороге. Його можна ставити в мікрохвильову піч і посудомийку, а ось мити жорсткою мочалкою небажано.
При падінні на керамічну плитку скляна тарілка, можливо, розіб'ється, але падіння на паркет або ламінат їй не зашкодить.Незважаючи на таку міцність, скло з часом укривається подряпинами. Скляний сервіз має значну вагу.
Кришталь. Дорогий і дуже ефектний матеріал зробить святковим будь-яке застілля. До сервізів входять кришталеві блюда, салатники, ікорниці, менажниці та інші предмети. Кришталь потребує дбайливого поводження та миття зі спеціальними засобами.
Пластик. Посуд з поліпропілену не підходить для щоденного використання, оскільки швидко затирається та втрачає зовнішній вигляд. Такий сервіз беруть на пікнік, використовують для дитячих днів народження на природі та вдома.
Для виготовлення сервізів також використовують метал – від нержавіючої сталі до срібла. Дерев'яний посуд використовується рідше, хоча зустрічаються набори тарілок з дерева.
Стиль і колір
Столові сервізи спокушають різноманітністю. Білі та кольорові, однотонні та візерунчасті, гладенькі та рельєфні, стримані та яскраві, округлі та кутасті – всі ваблять, але на чому ж зупинитися? Головну роль при виборі відіграють ваші власні вподобання. У другу чергу варто замислитися про те, наскільки сервіз пасує до стилю вашої кухні, їдальні або вітальні.Класика
Порцеляна, рідше фаянс, акуратна форма, вивірені пропорції, витончений декор з позолотою, присутність в сервізі предметів зі срібла та кришталю – такий сервіз ніколи не застаріє. Деякі вважають за краще купувати вінтажний, антикварний посуд, проте сучасна класика не менш приваблива.
Кантрі
Гончарний посуд кольору глини або вкритий різнокольоровою глазур'ю підкреслить інтер'єр стилю кантрі. Як прикрасу використовують народні орнаменти або стилізацію під традиційний розпис.
У сучасному осмисленні кантрі – це фаянсовий посуд теплих природних кольорів і простої форми. Його прикрашають малюнками, які зображують сценки з сільського життя.Для провансу, близького до кантрі стилю, характерний білий посуд з синіми візерунками.
Скандинавський
Для кухні в скандинавському стилі підійде посуд простий і функціональний. Він має лаконічну форму, пофарбований в білий або пастельні кольори, хоча і яскраві акценти допустимі. Сервіз найчастіше позбавлений візерунків, однак декором може виступати нескладний рельєф. Основні матеріали – кераміка, фаянс, скло.
Японський
Поширення японської кухні спричинило інтерес до естетики Японії. Дуже популярними стали сервізи з квадратними та прямокутними тарілками, невеликими піалами, зовсім крихітними чашечками. Традиційно посуд в японському стилі зроблений з гончарної кераміки або порцеляни, причому до складу столового сервізу часто входять керамічні ложки для супу та підставки для паличок. Керамічні предмети підкреслено недосконалі, тоді як порцеляна ідеальна.
Сучасний
Посуд, дизайн якого відповідає новітнім віянням, може виглядати по-різному. В одних випадках родзинкою стає використання контрастних кольорів: наприклад, основні тарілки білі, а підставні – чорні. В інших упор робиться на оригінальну форму, причому кожен предмет в сервізі не схожий на інші. У третіх погляд притягують своєрідні візерунки, що нагадують творіння сучасних художників. В четвертих головна окраса – яскраві барви. Безпрограшним варіантом залишається витончений білий посуд з лаконічним силуетом.
В наявності
Арт.: A000062719
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000062715
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000062718
В кошикВ кошику
Продано
Арт.: A0000142548
Продано
Арт.: A0000142628
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000062515
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000062581
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000062583
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000062665
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A0000142629
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Святкові та повсякденні сервізи
Перед купівлею важливо вирішити, для чого призначений сервіз. Якщо вам потрібен посуд для щоденного використання, найкраще зупинитися на скляних, керамічних, фаянсових сервізах без складного розпису та позолоти. За цим посудом легко доглядати, він не втратить вигляд від миття в посудомийці та не буде іскрити у СВЧ-печі.Заради справедливості додамо, що не всякий металізований декор викликає іскріння: є покриття, сумісне з микрохвильовками.Святковий посуд потрібен лише час від часу, хоча за бажання його можна ставити на стіл щодня. Це часто сервізи з якісної порцеляни, кришталю, срібла, з ручним розписом, позолотою, а іноді з авторським дизайном. Після святкового застілля все доведеться перемити вручну, оскільки позолота та тонкий розпис зітруться в посудомийній машині.
Рекомендації
Підсумуємо все, що написано вище, і складемо чекліст для пошуку підхожого сервізу. Перед тим як вибрати столовий сервіз, пройдіться по всіх пунктах, щоб не помилитися при купівлі.
- На яку кількість персон розрахований сервіз? У більшості випадків на кожен день вистачить сервізу на 4-6 персон, для святкових застіль потрібен сервіз хоча б на 12 персон.
- Чи хотіли б ви з часом доповнити базовий комплект? Звертайте увагу на серії посуду.
- Чи призначений сервіз для повсякденного використання чи для особливих випадків? На кожен день беріть практичні вироби, які не потребують складного догляду. Для урочистостей можна купити дорогий, примхливий посуд.
- Чи важливо вам, щоб посуд можна було ставити в мікрохвильову піч і посудомийну машину? Виробники зазвичай вказують режим використання сервізів.
- Наскільки важлива ударостійкість? Ця властивість особливо стане у пригоді сім'ям з маленькими дітьми. Першість за міцністю тримають спеціальне скло, метал і пластик.
- Якому дизайну посуду ви надаєте перевагу? Підказку при виборі дасть стиль і загальна колірна гама вашої кухні чи їдальні.