Універсальна сковорода: 10 порад, як купити одну сковорідку для різних страв
Питання, що краще – універсальна чи спеціальна сковорода, практично не можна розв'язати. Але є обставини, за яких явну перевагу має універсальна сковорода. Наприклад, вона не забере багато місця в маленькій кухні, при цьому дозволить готувати різні страви, від простої яєчні до хитрого рагу з м'ясом і грибами.
Припускається, що такою річчю користуватимуться часто, а отже вона має витримувати інтенсивне навантаження. Також хочеться, щоб готувати на ній було легко, щоб не виникало складнощів при митті, щоб смак страв не псувався. І ще бажано, щоб за рік не виникла потреба купити нову сковороду, бо стара вийшла з ладу. Що потрібно врахувати при купівлі та за якими параметрами вибирають універсальну сковороду, читайте у нашій статті.
Припускається, що такою річчю користуватимуться часто, а отже вона має витримувати інтенсивне навантаження. Також хочеться, щоб готувати на ній було легко, щоб не виникало складнощів при митті, щоб смак страв не псувався. І ще бажано, щоб за рік не виникла потреба купити нову сковороду, бо стара вийшла з ладу. Що потрібно врахувати при купівлі та за якими параметрами вибирають універсальну сковороду, читайте у нашій статті.
Зміст
- Головні критерії вибору
- Призначення
- Розмір
- Товщина
- Матеріал
- Покриття
- Дно
- Ручка
- Кришка
- Догляд
- Плюси та мінуси

Головні критерії вибору
Всі покупці мають кілька вимог до сковороди, але визначальний критерій у кожного свій. Хтось орієнтується на термін служби сковороди, хтось – на її екологічність, для когось найважливішою є ціна. Потрібно подумати й про те, як правильно мити сковороду та чи підійде вона для вашого типу плити.В ідеалі бажано оцінювати всі характеристики посуду в комплексі, тоді й купівля буде вдалою.Ось на що потрібно звернути увагу, коли вивчатимете асортимент універсальних сковорідок:
- призначення;
- розмір;
- товщина стінок та дна;
- матеріал;
- антипригарне покриття;
- будова дна;
- ручка;
- кришка;
- догляд.
Призначення

Більшість спеціалізованих гаджетів справляються лише з одним завданням. І якщо ви не печете млинці або не смажите м'ясо на грилі щодня, то посуд, створений для цих цілей, простоюватиме та займатиме місце у шафі.
Інша річ – універсальна сковорода. На ній з успіхом можна готувати найрізноманітніші страви. Ось лише кілька різновидів:
- яєчня, омлет, скрамбл;
- овочеве рагу;
- смажена картопля;
- тушковані гриби;
- котлети та тюфтельки;
- бефстроганов;
- курка із овочами;
- риба в клярі;
- паста з будь-якими добавками;
- пиріжки з солодкою та несолодкою начинкою;
- сирники, оладки та панкейки;
- соуси.
Ця ємність підходить для різних методів приготування – обсмажування, тушкування, томління, навіть для варіння та смаження у фритюрі. А якщо вона має металеву або знімну ручку, то здатна перетворитися на форму для запікання.При всьому тому деякі страви все ж таки краще виходять в іншому посуді. Так, у воку легше готувати методом стир-фрай, навіть якщо ви не маєте особливих навичок. Якщо користуватись легкою та тонкою млинцевою сковородою, можна підкидати млинці або викладати їх на тарілку без застосування лопатки. У глибокому сотейнику добре готувати страви з великою кількістю рідини.
Рішення, яка сковорода краща, залежить від того, яку їжу ви збираєтеся готувати регулярно.
Розмір

Діаметр універсальних сковорідок для домашнього використання коливається від 14 до 36 см. Підбирають його під конкретні потреби, звичайний об’єм страв та розміри конфорки.
Загальні рекомендації, яку сковороду краще вибрати, такі: для однієї людини достатньо сковорідки діаметром 14-20 см, родині з 2-3 осіб підійде сковорода діаметром 24-28 см – це найбільш ходовий розмір.
Сковороди діаметром більш як 32 см не завжди зручні, оскільки їхні краї можуть недостатньо нагріватися. Зауважте, що виробники найчастіше вказують діаметр верхньої частини сковороди. Дно може бути помітно меншим.
Ще один важливий показник – висота бортиків. Універсальні сковороди зазвичай мають глибину 4-6 см, рідше 7-10 см. Посуд завглибшки 10 см вважається швидше сотейником або жаровнею.
Товщина
Щоб сковорода витримувала нагрівання, зберігала температуру, а тепло рівномірно розподілялося, важлива її товщина. Зазвичай для стінок цей параметр становить не менш як 3 мм, а для дна – не менш як 4 мм.У посуді з тонким дном нагрівання нерівномірне, продукти можуть пригорати, доводиться додавати більше олії, а це погіршує властивості страв. Крім того, тонка сковорода здатна деформуватись. Особливо часто у неї вигинається дно.
Матеріал
Мабуть, це один із найважливіших пунктів при пошуках, яку сковороду краще купити. Якщо не брати до уваги мідні сковороди – хороші, але дорогі та примхливі, то залишаються вироби з чавуну, алюмінію та нержавіючої сталі. Матеріали мають різні властивості, але всі вони не позбавлені недоліків.Чавун

Найвитриваліший з усіх матеріалів стає кращим з кожним використанням. Якщо його правильно обробити на початку, він покриється олійною плівкою, і продукти не прилипатимуть до дна.
Чавун чудово тримає тепло. Він безпечний, не виділяє шкідливі речовини, зате здатний збагачувати їжу залізом.Його мінуси – певна крихкість та схильність до корозії. Щоб не стикнутися з цими мінусами, не впускайте сковороду на підлогу, не замочуйте та не залишайте в ній продукти.
Пориста поверхня сковороди може вбирати запахи та віддавати їх стравам. Через це радять купувати чавунний посуд з емалевим покриттям або мати кілька ємностей для різних страв. Крім того, чавун важкий. Сковорода діаметром 28 см може важити понад 3 кг.
Алюміній

Якісна алюмінієва сковорода з товстими стінками здатна бездоганно служити довгі роки. Метал швидко нагрівається, добре розподіляє тепло, хоч і тримає його не так довго, як чавун. Алюмінієва сковорідка важить менше, ніж чавунна, та зовсім легкою її не назвеш. Вона не іржавіє, не боїться контакту з водою.
Достатню товщину мають литі та ковані моделі. Штампований посуд надто тонкий. Мінус алюмінію – у здатності вступати в реакцію з продуктами. Щоб уникнути цього, на сковороду наносять захисне покриття, що зазвичай також виконує роль антипригарного.
Нержавіюча сталь

Нержавійку цінують за те, що вона не надає продуктам стороннього смаку, не деформується, не боїться корозії та не потребує особливого догляду.
На цьому плюси матеріалу для виготовлення сковорід закінчуються. Сталь погано розподіляє тепло, продукти у сковороді пригорають, готуються нерівномірно. Ці проблеми частково знімаються тим, що ємність оснащують багатошаровим дном з алюмінієвими вставками.
Покриття

З того часу, як у 1940-х роках компанія DuPont запатентувала тефлон, ми вже не уявляємо, як раніше обходилися без посуду з антипригарними властивостями. Сумніви в безпеці різних видів покриття вже загалом зникли, але на що потрібно звернути увагу при виборі сковороди, так це на властивості та довговічність того чи іншого покриття.
Тефлон. Гладенька поверхня дозволяє смажити на малій кількості жиру та навіть без нього. Тефлон витримує значне нагрівання, у тому числі в духовці. Однак він потребує дбайливого поводження, його легко подряпати. Необхідно користуватися силіконовими або пластиковими лопатками, нічого не різати на сковороді ножем, не мити її щіткою або металевою мочалкою. На сковороді з пошкодженим тефлоновим шаром готувати не можна.
Кераміка. Це покриття привабливе вже тому, що його фарбують у різні кольори. Керамічний шар боїться ударів та перепадів температур. Якщо на покритті з'являться тріщини та відколи, сковорода стане непридатною для використання.
Мармур та граніт. Полімерна основа, посилена кам'яною крихтою, – це стійке покриття. Воно розраховане на значне нагрівання, дозволяє смажити на невеликій кількості олії, не страждає від металевих аксесуарів та різкої зміни температур. Тим часом сковороди з мармуровим та гранітним покриттям все ж таки не рекомендують ставити під холодну воду, поки вони не охолонуть після готування.
Титан. Найбільш стійким до зношування є титановий шар. Його важко подряпати, пошкодити під час миття, перегріти. Зворотний бік такої надійності – висока ціна. Крім того, міцність покриття залежить від його товщини. Варто надавати перевагу сковородам із дво-тришаровим керамічним або три-п'ятишаровим кам'яним покриттям.
Дно

Ми вже згадали про те, що дно має бути товстим. Але конструкція дна може ще сприяти заощадженню енергії. Енергозберігальним дном оснащують сковороди з нержавіючої сталі. У ньому між двома сталевими пластинами розташовують алюмінієвий прошарок. Алюміній забезпечує акумуляцію та розподіл тепла.
Дно також може бути п'ятишаровим, тоді в ньому чергуються сталеві та алюмінієві пластини.Шкода, але відповідь на питання, що таке універсальна сковорода, не включає сумісність з усіма плитами. Щоб сковороду можна було використовувати на індукційній плиті, дно повинно мати магнітні властивості. Чавун без зовнішнього емалевого покриття зазвичай сумісний з індукційними плитами. Сталеві та алюмінієві сковороди доповнюють феромагнітним диском.
Ручка

Звичайні сковороди здебільшого мають одну довгу ручку. Якщо сковорода велика та важка, може бути додана ще одна маленька ручка. З її допомогою сковороду легше переставити, злити з неї рідину чи олію.
Часто ручки виготовлені із матеріалів, які не нагріваються. Це дерево та різні види пластику. При всіх плюсах дерево може спалахнути через контакт з полум'ям, а деякі пластикові ручки – розплавитися. Цього не станеться з бакелітом і силіконом, які мають високу жаростійкість.
Варто придивитися до неслизьких ручок, наприклад, з прогумованого пластику. Вони можуть бути марковані як soft touch.
Металеві ручки не постраждають від високої температури, проте швидко та сильно нагріваються під час приготування. Разом з тим сковороду з металевою ручкою можна ставити в духовку. Найбільш міцні ручки – суцільнолиті або приварені.
За конструкцією ручки ділять на знімні та незнімні. Знімні зручні тому, що заощаджують місце при зберіганні та перетворюють сковороду на форму для духовки. Але існує невеликий ризик, що ручка від'єднається в найнеочікуваніший момент.
Кришка

Універсальні сковороди продаються з кришкою або без неї. Якщо кришка є, то асортименти страв, які можна приготувати, збільшується у кілька разів. Але загалом до стандартної сковороди можна докупити кришку.
Зазвичай кришки зроблені з жароміцного скла або металу. У скляних кришок по краю є металеве кільце, завдяки чому обидва різновиди кришок прилягають однаково щільно.
Добре, якщо кришка має отвір для виходу пари. Іноді він поєднаний з ручкою, і є можливість відкрити та закрити отвір. Ручка на кришці виготовляється з того самого матеріалу, що ручка сковороди.
Догляд

Чим відрізняється універсальна сковорода з чавуну від посудини з нержавіючої сталі, крім того, що ми вже перерахували? Зрозуміло, способом догляду. Найкраще орієнтуватися на вказівки виробника, а якщо їх немає – дотримуватися загальних правил.
Бережне ручне миття необхідне чавунним сковородам та посуду з тефлоновим покриттям. Чавун, крім того, не можна замочувати, а після миття слід витерти насухо. Періодично чавунні ємності змащують олією.Сковороди з алюмінію та нержавіючої сталі з керамічним, кам'яним та титановим покриттям можна мити в посудомийці, якщо немає інших інструкцій. Емальовані чавунні сковороди також сумісні з посудомийною машиною.
Плюси та мінуси
Отже, підсумуємо плюси та мінуси універсальної сковороди: чим вона краща і чим гірша за інші?Плюсів безперечно більше:
- підходить для приготування різноманітних страв;
- придатна для більшості основних методів термообробки продуктів;
- випускається у кількох розмірах;
- має різновиди, що відрізняються матеріалом, антипригарним покриттям, конструкцією дна та ручки.
На інтернет-платформі Mills продається безліч універсальних сковорідок. Зважте, який вам потрібен розмір, матеріал, покриття, позначте потрібні пункти та одразу побачите всі моделі, які відповідають вашим запитам. Дізнатися більше про кожен виріб можна, прочитавши опис або поставивши запитання продавцям-консультантам.