Японська кухня непомітно перестала бути чимось екзотичним. У магазинах продають норі, маринований імбир, спеціальний рис; суші та роли тепер готують вдома. Значить, в господарстві потрібно мати спеціальний посуд для подавання цих страв. І, звичайно, палички – не ті одноразові, що їх кладуть у ресторанах, а якісні, що прослужать довго.
Для сервірування знадобиться кілька різних приборів. Вони відрізняються за призначенням, і знати їхні назви теж корисно. Посуд для суші роблять з різних матеріалів, колір і форма теж мають значення – вони створюють особливу атмосферу за столом. Прочитайте нашу статтю, щоб дізнатися, які предмети потрібні для подачі суші, в чому особливість різних матеріалів та як підібрати дизайн посуду.
Для сервірування знадобиться кілька різних приборів. Вони відрізняються за призначенням, і знати їхні назви теж корисно. Посуд для суші роблять з різних матеріалів, колір і форма теж мають значення – вони створюють особливу атмосферу за столом. Прочитайте нашу статтю, щоб дізнатися, які предмети потрібні для подачі суші, в чому особливість різних матеріалів та як підібрати дизайн посуду.
Зараз суші готують і вдома, відповідно, потрібен посуд для їх подавання. У нашій статті є вся інформація про те, що потрібно для сервірування суші та як подавати цю страву.
Зміст
- Посуд для сервірування суші
- Матеріали
- Матеріали для паличок
- Форма та колір
- Правила подавання суші
- Рекомендації

Посуд для сервірування суші
Звичних сервізів для подачі ролів і суші не так багато. Річ у тому, що японці часто вважають за краще вибирати тільки ті предмети, які їм потрібні та які сподобалися. На нашому ринку є й набори японського посуду для суші, й окремі елементи. Їх можна впізнати за формою та малюнками, але не зайве також знати їхні назви.Блюдо для декількох видів суші називається сашімізара. Часто воно розділене перегородками на кілька відділень, в яких розкладають сашімі, суші, роли, закуски та салати. Нам такий елемент знайомий під назвою менажниця. Розміри сашімізара коливаються від порівняно невеликих до величезних.
Щоб красиво подати суші, також можна взяти пласке блюдо або спеціальну дошку.
Для подачі соусу знадобиться чаша сеюзару або глечик з носиком катакуті. Оскільки до суші та сашімі підходить не тільки соєвий соус, краще взяти кілька чаш або глечиків. Маленькі сеюзару ставлять перед кожним: в них можна змішувати соус з васабі.
Лаковані порційні тарілочки сушіоке потрібні для індивідуального подавання, їхня кількість визначається кількістю осіб за столом. Їх можуть замінити ґета – дерев'яні дощечки на ніжках. Кожному також потрібно покласти палички для їжі (хасі) і підставку для них (хасіокі).
Якщо ви збираєтеся часто користуватися паличками, найкраще купити багаторазові прибори, за якими легко доглядати.Людям, які ще не пробували їсти паличками, спростять трапезу спеціальні насадки, що перетворюють палички на прищіпку. Також випускають дитячі навчальні палички з затискачем і спеціальними кільцями для пальців. Крім того, для сервірування знадобляться бамбукові циновки, які кладуть перед кожним учасником застілля.
Якщо йдеться про набір японського посуду для суші, то до нього може входити циновка, пласка тарілка, мисочка для соусу, палички та підставка під них. У готові сервізи включають сашімізара, тарілки для салатів, глибокі ємності для супів і локшини, ложки, пляшку та чашечки для саке. Є набори, призначені для 1 особи та для 2, 4, 6, 8 осіб.
Матеріали

При словах «японський посуд» уявляється витончений порцеляновий виріб з характерним малюнком. Справді, порцеляновий посуд як і раніше важливий для японської кухні, але й інші матеріали не менш привабливі. Перед тим як вибрати посуд для суші, зверніть увагу на характеристики матеріалу – його вагу, міцність, простоту догляду, ціну. Потрібно також враховувати, що не всякий посуд можна поставити в посудомийну машину.
Порцеляна. Традиційний матеріал легкий, міцний, красивий, але коштує досить дорого і потребує турботи. Особливо це стосується цінної кістяної порцеляни: такий посуд не можна мити в посудомийці, як і предмети з надглазурним розписом.
В наявності
Арт.: A000075903
В кошикВ кошику
Продано
Арт.: A000075817
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000075818
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000075788
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000075779
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000073403
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000075815
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000075888
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Фаянс. Сучасний недорогий посуд для суші роблять з фаянсу. Він зовні схожий на порцеляну, але більше важить, і стінки посуду дещо товщі. Фаянсові вироби легко мити, вони витримують високу температуру. Оскільки такий посуд досить крихкий, його потрібно берегти від удару.
Кераміка. Здається, що керамічний посуд виготовлений вручну, і це надає йому особливої чарівності. Кераміка масивна, при цьому крихка, її не завжди можна поставити в посудомийку. До рельєфної поверхні швидко присихають шматочки їжі, тому перед миттям тарілки рекомендується ненадовго замочити.
Склокераміка. Зручна заміна керамічному посуду – склокераміка. Це дуже міцний матеріал, поверхня якого може бути гладенькою або рельєфною. Спеціальний догляд йому не потрібен. Відносний недолік – велика вага.
Дерево. Деякі види посуду для суші, наприклад, сашімізара та ґета, традиційно роблять з дерева, для інших предметів цей матеріал теж використовують. Колір і фактура деревини добре поєднуються з керамічним і порцеляновим посудом. Дерево потребує дбайливого догляду, його не можна мити в посудомийній машині.
Пластик. Сертифікований посуд із пластику безпечний, і його часто використовують для подавання суші. Пластикові предмети легкі, їх нестрашно впустити на підлогу. Ціна зазвичай невисока, але залежить від типу пластику та від виробника.
Матеріали для паличок

Для виготовлення паличок придатні різні матеріали. Найпоширеніший, звісно, дерево. Приладдя з бамбуку, осики, берези коштує недорого, воно не розраховане на тривалу службу. В Японії популярне приладдя з кедру та криптомерії.
Ціна високоякісного пластику помітно вища, але й термін служби довший. Довговічними є палички з нержавіючої сталі та порцеляни. Вони багаторазові, їх легко мити. Для дорогих індивідуальних виробів беруть слонову кістку, срібло, кришталь, цінну деревину. Такі палички потребують ретельного догляду.
Форма та колір

Ви напевне звертали увагу, що посуд для суші найчастіше має квадратну або прямокутну форму. Найпоширеніший варіант – тарілки та блюда з загнутими догори кутиками. Також в ходу пласкі тарілочки з гострими або заокругленими кутами.
Форма овалу та круга теж дуже популярна. Так можуть оформляти сервірувальні блюда, індивідуальні ємності для соусу, підставки для паличок, посуд для закусок.
Незвичайної форми часто надають посуду для подавання сетів. Можливо, для цієї мети ви захочете вибрати блюдо-корабель, місток, драбинку, фігурну дошку, стійку з кількома ярусами. Круглі та прямокутні менажниці теж підійдуть.Посуд для суші може бути будь-якого кольору, але є кілька найбільш характерних, які перегукуються з японськими традиціями:
- білий;
- чорний;
- червоний;
- зелений;
- кремовий;
- темно-коричневий.
Разом з тим на посуді часто зображують гілки сакури та сливи, бамбук, пагоди, японські пейзажі, ієрогліфи. Дуже поширені витончені абстрактні малюнки та патерни.
Своєрідної краси посуду надає нерівна поверхня та нерівномірне забарвлення. Але є й інший варіант – ідеально гладенький, глянцевий порцеляновий посуд. Обидва підходи, ідеал і недосконалість, цілком відповідають японській філософії.
Багаторазові палички в перерізі зазвичай круглі або квадратні. Кінчики трохи загострені, конусоподібні. У верхній частині може бути кілька заглиблень, завдяки яким приладдя краще лежить в руці. Потовщену частину паличок часто прикрашають розписом, різьбленням, гравіюванням, інкрустацією.
В наявності
Арт.: A000075903
В кошикВ кошику
Продано
Арт.: A000075817
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000075818
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000075788
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000075779
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000073403
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000075815
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000075888
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Правила подавання суші

У японській культурі харчування дуже важливі ритуали, гармонія, вільний простір на столі. Ось кілька порад, як красиво подати суші вдома, щоб відчути східну естетику.
Всі предмети посуду розставляють так, щоб круглий і квадратний посуд чергувався. Для округлих ролів вибирають квадратне блюдо, витягнуті суші та квадратні роли викладають на круглу підставку. Блюдо для сашімі може бути будь-яким.
Вважається, що на столі має стояти непарна кількість предметів. Зазвичай в центрі розміщують сашімізара та глечики катакуті з соусами. Навколо розкладають циновки, на них ставлять тарілки сушіоке, мисочки для соусів, палички кладуть на підставки.
Не рекомендується ставити соус на стіл в тій ємності, в якій він продавався. Краще перелити його в соусник, який поєднується з іншим посудом на столі.Всі страви подають одночасно. Кожен сам кладе собі суші, імбир, васабі, наливає соус.
Рекомендації

Трапеза в японському стилі залишає приємне враження, яке підсилюється хорошим сервіруванням. Подумайте, чи потрібен вам готовий комплект посуду або ви хочете зібрати свій набір. Багато виробників випускають аксесуари для суші в єдиному стилі, завдяки чому ви зможете купити все необхідне.
В інтернет-магазині Mills є різні види тарілок для суші та інший посуд – він продається в наборі та окремо. Перегляньте весь посудний асортимент: можливо, вам також припаде до душі чайний сервіз або інші предмети для сервірування.