Чайні пакетики, здавалося, витіснять розсипну заварку та заварні чайники. Прискорення темпу життя, зручність пакетиків – все говорило на користь цього припущення. Та ба: у багатьох з'явився інтерес до якісного чаю, люди почали розбиратися у сортах і захотіли правильно готувати запашний напій. А у цій справі без заварника не обійтись.
Та й не потрібно бути поціновувачем, щоб відчути різницю між чаєм із пакетика та завареним за всіма правилами. Вдома так приємно насипати в заварник чайне листя, залити гарячою водою, а за кілька хвилин покликати близьких пити чай з пирогом або варенням. Як вибрати вдалий чайник для заварювання, в чому плюс різних конструкцій і який матеріал краще за інші підходить для заварювання чаю, розповість наша стаття.
Та й не потрібно бути поціновувачем, щоб відчути різницю між чаєм із пакетика та завареним за всіма правилами. Вдома так приємно насипати в заварник чайне листя, залити гарячою водою, а за кілька хвилин покликати близьких пити чай з пирогом або варенням. Як вибрати вдалий чайник для заварювання, в чому плюс різних конструкцій і який матеріал краще за інші підходить для заварювання чаю, розповість наша стаття.
Щоб усе вдалося, потрібна гарна заварка та правильний посуд. Саме про посуд і йтиметься у нашій статті. Дізнайтеся, як вибрати чайник для заварювання, яку роль грає обсяг і яким матеріалам надати перевагу.
Зміст

Конструкція
Можливо, ви пам'ятаєте зі свого дитинства округлий чайничок із квітами на боці: кришечка на ньому підстрибувала, якщо чайник по вінця залити водою. А може, вам запам'ятався металевий чайник із пластмасовою ручкою та підвісним ситечком. Такі моделі є й зараз, але в наш час набагато більше варіантів, який чайник для заварювання вибрати.Традиційний чайник

Звична ємність влаштована дуже просто. Всередину чайника насипається заварка, заливається гаряча вода, заварюється чай під кришкою і через носик розливається по чашках.
У деяких моделях у місці приєднання носика зроблено перегородку з отворами, щоб листя не потрапляло у чашки. У сучасніших моделях передбачено знімне ситечко, яке вставляється в носик зсередини або, рідше, із зовнішнього боку.
У заварників у класичному стилі носик довгий, трохи вигнутий, щоби при наливанні не з'являлися патьоки. Ручка розташована збоку, на чайниках у східному стилі вона може бути зверху.Сучасні стилі – це сміливий силует, асиметрія та незвичайні матеріали. Наприклад, чайник може бути циліндричним, з коротким та широким носиком, з бамбуковою кришкою, встановленою під кутом.
В наявності
Арт.: A000075687
В наявності
Арт.: A000072245
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000072244
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000072243
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000075672
В наявності
Арт.: A000075685
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000075678
В наявності
Арт.: A000075684
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000075694
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000075675
Зі знімним ситечком

Зі звичайного чайника не завжди просто витрусити заварку. Набагато простіше це зробити, якщо в чайнику передбачено сітчасту вставку. У неї можна насипати чайне листя, трав'яні суміші, спеції, ягоди та фрукти. Вода проходить крізь ситечко, заварює вміст, при цьому до напою не потрапляють тверді частинки.
Найчастіше вставка зроблена з перфорованого металу або скла, металевого дроту або термостійкого пластику. Зустрічаються заварники з ситечком із порцеляни або фаянсу. Дротяне ситечко найкраще утримує дрібний вміст, наприклад, ройбуш.
Оскільки сітчаста вставка виймається, чайник можна наповнювати будь-якими напоями або подавати в ньому окріп для розведення заварки.
Френч-прес

У суперечці, який заварний чайник кращий, бере участь навіть посуд для кави. Циліндр зі скла, доповнений поршнем з дрібною сіточкою, спочатку призначався для заварювання меленої кави. Виявилось, що й до чаю він теж підходить.
Щоб френч-пресом було зручніше користуватися, скляну колбу поміщають у підсклянник із нержавіючої сталі чи пластику. Ручка підсклянника та поршень можуть бути металевими або пластиковими.
Гунфу, або кнопковий чайник

У цього пристосування багато назв, і, напевно, найвдаліша – мудрий чайник. Він ідеальний для сортів чаю, які можна заварювати кілька разів, але також підходить і для звичайного напою.
Гунфу виглядає як скляна посудина з додатковим резервуаром у верхній частині. Дно резервуара закрите клапаном із сіточкою, який відкривається при натисканні кнопки. Для заварювання верхня ємність заповнюється заваркою та водою, а як тільки настій готовий, потрібно натиснути кнопку, і напій стече у нижню частину. Його можна розлити по чашках, а заварка лишиться в резервуарі, і її знову можна залити водою.
Електричний чайник із заварним блоком

Посуд, в якому можна і кип'ятити воду, і заварювати чай, влаштований по-різному. Іноді це просто електрочайник зі знімним ситечком. А іноді це девайс, на якому регулюється температура нагріву та час заварювання: у такому можна правильно приготувати різні сорти чаю. Поки що це доволі дорогі моделі.
Обсяг
Знавці чаю вважають, що напій можна пити тільки свіжозавареним. Відповідно, є сенс підібрати чайник, обсягу якого вистачить на одне чаювання. Щоб визначитися з вибором, згадайте свої звички: ви розбавляєте заварку водою чи наливаєте з чайничка вже готовий напій.Мінімальний обсяг посудини для заварювання – 300-400 мл. Цього вистачить на одну чашку готового чаю або на 3-4 чашки, якщо розбавити заварку окропом.
Щоб приготувати 2 чашки чаю, потрібен заварник на 500-700 мл. Якщо розлити в чашки заварку та додати гарячу воду, можна організувати чаювання для 5-7 осіб.
Великі заварники мають обсяг 750-1500 мл. Вони стануть у пригоді під час застілля, оскільки дозволяють приготувати чай для великої кількості людей. У них можна готувати лимонади, подавати на стіл соки, морси та компоти.
Матеріали
Порцеляна, скло, метал та інші матеріали, з яких роблять посуд для чаювання, не суперничають між собою. У них різні властивості, і те, що одним покупцям видається безперечним плюсом, інші вважають істотним мінусом. Але привабливість широкого асортименту в тому, що можна вибрати матеріал, який підходить саме вам.Порцеляна

Легкий, міцний, гарний матеріал ніколи не виходить з моди. Порцеляновий посуд, незважаючи на тонкі стінки, добре зберігає тепло, і це без перебільшення найкращий чайник для заварювання. Порцеляну прикрашають за допомогою розпису та рельєфних деталей, причому рельєф може бути витонченим та вельми брутальним. Однак завитки, виїмки та інші об'ємні елементи – це додаткові труднощі під час миття.
Чайнички з цінної порцеляни з ручним розписом дорого коштують і потребують дбайливого миття. Посуд масового виробництва доступний за ціною, його можна ставити в посудомийку.
В наявності
Арт.: A000062706
В кошикВ кошику
+ 3 кольори
В наявності
Арт.: A000062347
В наявності
Арт.: A000074337
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000074335
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000062612
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000075856
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000062722
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000074334
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000074336
В кошикВ кошику
Фаянс

Чайники з фаянсу схожі на порцелянові, але вони важчі, і в них товщі стінки. Зате вони чудово тримають тепло, що сприяє гарному заварюванню. Фаянс для краси покривають глазур'ю, яка може тріскатись від перепадів температури. Цей матеріал боїться ударів, але якщо користуватися чайничком акуратно, він прослужить багато років.
Фаянсовий посуд можна мити в посудомийній машині. Ціна на такий чайник зазвичай нижча, ніж на порцеляновий.
Глина

Глина за властивостями схожа на фаянс та порцеляну, і чай у такій посудині заварюється бездоганно. У продажу є глазуровані та неглазуровані заварні чайники – який краще вибрати? Неглазурована глина здатна вбирати запахи, і спеціалісти рекомендують заварювати в чайнику лише один сорт чаю. Такий посуд потрібно мити лише вручну.
Що ж до оформлення, то воно дуже різноманітне, від народних орнаментів до сучасних малюнків. З глини часто виготовляють набори для чайної церемонії. Глиняний посуд такий само крихкий, як фаянсовий.
Скло

Головна краса скляних заварників – у можливості спостерігати за тим, як розкривається чайне листя. Другий плюс залежить від властивостей конкретного матеріалу. Якщо це боросилікатне або загартоване скло, чайник буде дуже міцним. Він розрахований на високу температуру, підходить для кип'ятіння води на газовій плиті, добре переносить миття в посудомийці. Ще дві переваги – різноманітність дизайнів та доступна ціна.
Проте скляні чайники мають суттєві недоліки. По-перше, рідина в них швидко холоне: це не критично для сортів, які заварюються 30-60 секунд, але якщо листю потрібно настоятися, то вода може стати недостатньо гарячою для цього. Виправити ситуацію можна за допомогою грілки.
По-друге, всередині носика та в інших важкодоступних місцях з'являється помітний наліт, який складно видалити.