Кавомани знають, що для приготування хорошого напою потрібні якісні зерна, правильне обсмажування та відповідний помел. Зерна можна молоти самостійно, і для цього знадобиться кавовий млинок, або кавомолка. Якщо електричні моделі вам не підходять через ціну або габарити, варто розглянути ручні млинки. Вони стильно виглядають і непогано справляються з поставленим завданням.
Перше, що потрібно знати про кавомолки, – це те, що найкращі з них забезпечені жорнами, які перетирають зерна і тим самим зберігають їхній смак і аромат. Так от у ручних моделях працюють саме жорна. Чим іще ручні млинки схожі на електричні та у чому їхня відмінність, які існують різновиди ручних кавомолок і як вибрати підхожу, читайте в нашій статті.
Перше, що потрібно знати про кавомолки, – це те, що найкращі з них забезпечені жорнами, які перетирають зерна і тим самим зберігають їхній смак і аромат. Так от у ручних моделях працюють саме жорна. Чим іще ручні млинки схожі на електричні та у чому їхня відмінність, які існують різновиди ручних кавомолок і як вибрати підхожу, читайте в нашій статті.
Зміст
Типи кавомолок
Крім ручних кавомолок, є два типи електричних – ножова та роторна. У чомусь вони схожі, але й відмінності теж істотні.Найдорожчий та найефективніший – електромлинок з жорнами. Він дуже швидко та при цьому дбайливо перетирає зерна, забезпечує рівномірний помел, має регулювання помелу, часто вміщує велику кількість зерен і при цьому має дозування, скільки змолоти за один раз. У чому потрібна обережність, так це в тому, що при високій швидкості змелювання підвищується температура жорнів, через це частина ефірних олій випаровується, а кава набуває неприємної гіркоти.
Роторна кавоварка влаштована інакше. Безпосередньо у ємності, куди засипаються зерна, розташовані ножі. Мелена кава нікуди не пересипається, а залишається в тій самій ємності. Роторні млинки не перетирають, а рубають зерна: у результаті помел виходить нерівномірним, запах губиться ще до початку варіння кави. Цінителі настільки скептично налаштовані до цього приладу, що радять подрібнювати в ньому цедру, цукор, прянощі, горіхи, але не каву.
Опис ручної кавомолки, як не дивно, хочеться почати з недоліку. Щоб змолоти одну порцію зерен у такому пристрої, потрібно цілу хвилину крутити ручку. Електричний агрегат впорається з завданням за лічені секунди.Але є у цій методичній роботі й переваги:
- приготування кави відбувається неквапливо та налаштовує на певний лад;
- прилад не залежить від електрики;
- ручний млинок займає набагато менше місця, ніж електричний;
- пристрій не перепалює зерна;
- вибір дизайнів дуже широкий – від стилізації під антикваріат до найсучасніших силуетів;
- ціна ручної кавомолки нижча за ціну електричної;
- питання, як мити ручну кавомолку, не виникає, тому що пристрій не потребує миття. Але якщо необхідність все ж таки з'являється, його можна помити вручну теплою водою, а потім ретельно просушити.
В наявності
Арт.: A000063239
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000063240
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000063238
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000073577
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000063241
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000074235
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000073823
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000074234
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000145112
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A0000145113
В кошикВ кошику
Конструкція
Незважаючи на те, що принцип роботи всіх ручних кавомолок однаковий, їхня будова може помітно відрізнятися. Ось на що треба звертати увагу під час вибору.Жорна
З опису, як працює ручна кавомолка, зрозуміло, що її головний елемент – жорна. Від того, з чого вони зроблені, залежить якість помелу та кінцевий смак кави. Найбільш поширені вироби зі сталевими та керамічними жорнами.
Сталь – нейтральний матеріал, який не вступає в реакцію з продуктом і не вбирає запахи. Однак у недорогих млинках сталь із часом стирається, і кава може набувати металічного присмаку. У дорогих моделях на жорна наносять титанове покриття, що подовжує термін їхньої служби.
Кераміка вирізняється неймовірною міцністю: недарма з неї роблять кухонні ножі та точилки. Керамічні жорна дуже довговічні, вони краще змелюють зерна та не надають їм стороннього смаку.При цьому матеріал досить крихкий, його можна пошкодити під час налаштування ступеня помелу або просто впустивши млинок через необережність.
Зустрічаються вироби з чавунними та кам'яними жорнами. Чавунні служать довше за сталеві, хоча через них у кави теж може виникати сторонній присмак. Крім того, матеріал вбирає запахи, аромат одного сорту кави змішується з іншим, що не завжди йде на користь напою.
Кам'яні жорна за якістю помелу та довговічністю перевершують навіть керамічні. Саме вони здатні забезпечити по-справжньому тонкий і рівномірний помел. Однак цей матеріал значно дорожчий за всі інші.
Корпус
Ви, мабуть, помічали, як відрізняються за формою ручні кавомолки. Яку вибрати? За типом корпуса млинки ділять на європейські, східні та безкорпусні.
Європейські модифікації складаються з кубічної скриньки, всередині якої розташована шухлядка для меленої кави. Зверху кріпиться лійка для зерен. Ручка закріплена зверху або збоку від лійки. Це відносно габаритний, але й найгарніший виріб, який часто використовують для прикрашання кухні. Проте акуратно висипати або набрати каву з шухлядки не дуже просто.
Східні млинки компактні, вони мають форму циліндра або пісочного годинника. У їхню верхню половину засипають кавові зерна, знизу знаходиться контейнер для змеленого продукту. Нижня частина може бути прозорою чи закритою. Іноді в ній передбачено додаткову знімну колбочку, з якої легко пересипати каву в турку або ріжок.
Незважаючи на те, що європейська кавомолка має широку основу та може бути доволі важкою, а східна вузька та легка, і ту, й іншу під час роботи треба притримувати рукою.
Кавомолки без корпусу ставлять на будь-яку посудину, і змелена кава сиплеться прямо до неї. Такий прилад можна поставити на банку та намолоти кави про запас.
Налаштування помелу
Важлива для багатьох любителів кави функція – регулювання ступеня помелу. Для френч-преса, наприклад, потрібен грубий помел, для фільтр-кави – середній, для ріжкової кавоварки – тонкий.
Дуже зручно, коли можна налаштувати жорна, не розбираючи млинок. На корпусі можуть бути нанесені позначки, що вказують ступінь помелу: достатньо провернути кільце налаштування, і жорна стануть у потрібне положення.Складніше налаштовувати жорна вручну, оскільки ступінь помелу доводиться визначати на око, до того ж є ризик перетягнути та пошкодити механізм. У цьому випадку краще брати модель, у якої налаштувальний гвинт розташований внизу контейнера для зерен. Тоді при налаштуванні ви будете бачити положення жорен. Якщо гвинт розташований зверху, найважче виставити потрібне положення.
Додатково виділяють ступеневе та безступеневе регулювання. Перше є характерним для європейських кавомолок. Налаштування забезпечує регулятор, який провертається з певним кроком. Другий зустрічається в млинках східного типу, налаштування забезпечує гвинт під ручкою.
Розташування ручки
У більшості млинків ручка розташована зверху, хоча це не найзручніший варіант. Набагато простіше крутити ручку, якщо вона знаходиться збоку. У цьому випадку кавомолку можна навіть не притримувати, вона зберігає стійке положення. Але бічна ручка є тільки в європейських млинках і зустрічається порівняно рідко.
Об’єм
Кавомолки відрізняються за об’ємом. В одних контейнер вміщує зерно на одну порцію кави, тобто близько 10 грамів. В інших можна відразу змолоти 2-8 порцій, або 20-80 грамів. Щоб не зважувати отриманий продукт, краще підібрати кавомолку з мірною шкалою. Виробники вказують на шкалі грами чи кількість чашок.Кришка
У європейських млинках лійка для зерен найчастіше відкрита. У деяких кавомолках кришка має отвір, через який насипаються зерна. Але в багатьох моделях східного типу, щоб дістатися контейнера, доводиться відкручувати ручку. Через такі складнощі у кавомолку нерідко насипають запас зерен на кілька днів – і це справді можна робити, якщо кришка щільно закриває контейнер. Наприклад, під силіконовою кришкою зерна збережуть свій аромат протягом 3-4 днів.Додатковий плюс кришки: вона зменшує шум під час роботи. Якщо ви прокидаєтеся раніше за всіх, то не розбудите інших рипінням жорен, які перетирають каву.
Матеріали корпусу
Зазвичай матеріалам, з яких роблять кухонне приладдя, надають особливого значення. Але у випадку кавомолки це менш важливо. Основна вимога одна – матеріал не має виділяти шкідливих речовин та псувати смак кави.Пластик
Сучасні млинки дуже часто зроблені з цього легкого матеріалу. Особливо зручні прозорі пластикові контейнери з мірною шкалою: ви без зважування та відмірювання приготуєте рівно стільки меленої кави, скільки потрібно. Пластик відносно крихкий, його слід берегти від ударів.В наявності
Арт.: A000063240
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000063241
В кошикВ кошику
Продано
Арт.: A000065826
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000073868
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A000065827
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Продано
Арт.: A0000196204
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність
Нержавіюча сталь
Нейтральний за властивостями та красивий зовні матеріал служить дуже довго. Кавомолки східного типу часто мають матову поверхню, щоб їх не псували відбитки пальців. Лійки європейських млинків можуть бути матовими, глянцевими, а також пофарбованими, стилізованими під латунь чи бронзу.
В наявності
Арт.: A000063239
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000063240
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000063238
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000073577
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000063241
В кошикВ кошику
Продано
Арт.: A000044259
Сповістити про наявністьНе сповіщати про наявність