Хтось любить дрібних смажених карасиків, хтось – стейк із лосося з вершками та спаржею. І тим, й іншим знадобиться спеціальний посуд для сервірування риби. Рибні страви зручно викласти на витягнуту тарілку, вони так апетитно виглядають на ній. Особливо важливо мати таку ємність для подавання цілої риби. І ще один приємний момент: є посуд, в якому можна і запікати, і подавати рибні страви.
Що ж є важливим при виборі? Звичайно, розмір посуду, щоб оселедець не лежав сиротливо на великій тарілці, а хвіст великої щуки не звисав на скатертину. Важливий і декор – він може бути помітним, акцентним, а може бути універсальним, щоб тарілка поєднувалася з іншим посудом. А найважливішим є, мабуть, матеріал, який не зіпсує смак їжі та легко відмиється. Про те, як вибрати підхожий посуд для риби, читайте в нашій статті.
Що ж є важливим при виборі? Звичайно, розмір посуду, щоб оселедець не лежав сиротливо на великій тарілці, а хвіст великої щуки не звисав на скатертину. Важливий і декор – він може бути помітним, акцентним, а може бути універсальним, щоб тарілка поєднувалася з іншим посудом. А найважливішим є, мабуть, матеріал, який не зіпсує смак їжі та легко відмиється. Про те, як вибрати підхожий посуд для риби, читайте в нашій статті.
Зміст
Розмір і форма
Отже, завдання – красиво подати рибу на стіл. Це маленькі шматочки оселедця, або шматки фаршированого коропа, або тушкований судак у соусі, або цілий великий лосось, запечений з овочами? У кожному разі вам знадобиться різний посуд: невелика оселедниця, тарілка побільше, ємність з високими бортиками або величезне блюдо.Орієнтовні розміри прямокутних і овальних блюд для риби – довжина 20-50 см, ширина 15-30 см. Оселедниці найменші та найвужчі, завдовжки 20-30 см і завширшки від 15 см.
Як правило, частину посудини займають бортики, це треба врахувати при підборі розміру. Якщо, наприклад, потрібно подати цілу тушку риби завдовжки 30 см, краще взяти ємність завдовжки не менш як 40 см.Є деяка різниця й у формі. Коли риба подається як самостійна страва, її кладуть на вузьку тарілку. Якщо оформлення та подавання страв з риби включає гарнір, потрібна ширша посудина.
Звертайте увагу на глибину бортиків. Для смаженої, соленої, копченої риби, баликів підходять мілкі блюда, для риби з соусом краще взяти глибоку тарілку. Тарілка з високими бортами також підійде для приготування заливного та подавання шарованих салатів, наприклад, оселедця під шубою.
Для оформлення та подавання закускової рибної тарілки підходить будь-який круглий, прямокутний, квадратний столовий посуд. Однак бажано мати для цієї їжі окрему ємність, оскільки специфічний запах риби може залишитися на посуді та зіпсувати аромат інших страв.
В наявності
Арт.: A000047484
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000047483
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000047519
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000047493
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000047518
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000047497
В кошикВ кошику
В наявності
Арт.: A000047516
В кошикВ кошику
+ 10 кольорів
Продано
Арт.: A000059163
Декор
Посуд для подавання риби має одну особливість: виробники часто надають йому вигляду риб'ячого тіла. Силует може бути позначений умовно або деталізований, аж до зображення луски. Деталі виділяють рельєфом, кольором, покривають металом. Іноді частина дна гладенька – на неї викладають їжу, а частина рельєфна, цікаво прикрашена – її залишають вільною.
Часто такі блюда прикрашають тематичними малюнками. Зображення риби на дні та бортах дозволяє використовувати посуд як декоративний, виставляти на відкритих полицях й у вітринах.
Разом з тим відсутність декору або розпис в іншій тематиці також допустимі. Якщо блюдо для риби за стилем не відрізняється від решти посуду на столі, це створює гармонійну атмосферу. Чим простіший декор, тим легше поєднувати посуд з різних наборів.
Матеріали
Як і весь столовий посуд, тарілки для риби можуть бути зроблені з різних матеріалів. Підхід до вибору залежить від того, як ви хочете використовувати ці ємності. Одні матеріали привабливі тим, що не потребують складного догляду. Інші дуже міцні. Вигідна риса третіх – невисока ціна. А можливо, ви просто звикли, що вдома є скляна оселедниця та порцелянове блюдо для заливного. Посуд з багатьох матеріалів можна використовувати і для запікання в духовці, і для сервірування столу.Порцеляна
Дорогий, але міцний, красивий і легкий матеріал прикрасить будь-яку страву і будь-яку трапезу. Він має білий, трохи жовтуватий або сіруватий колір і гладеньку, глянцеву поверхню. Порцеляновий посуд декорують за допомогою рельєфу, розпису, металевого оздоблення. Зазвичай виробники рекомендують мити його вручну, але якщо на посуді немає розпису, його дозволяється ставити в посудомийку.
+ 2 кольори
Продано
Арт.: A000062707
+ 10 кольорів
Продано
Арт.: A000059163
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A0000202091
+ 5 кольорів
Продано
Арт.: A000059158
+ 2 кольори
В наявності
Арт.: A0000202094
В наявності
Арт.: A0000202039
Фаянс
Тарілки з фаянсу коштують дешевше від порцелянових, хоча зовні й схожі на них. У них теж гладенька поверхня, але з'являється вона завдяки глазурі. Якщо посуд піддається різкому перепаду температур, глазур може тріскатися та відколюватися. Також на фаянсі небажано ділити рибу за допомогою ножа. Фаянсовий посуд прикрашають так само, як порцеляновий, однак його можна мити в посудомийці.
Глина
Глиняна тарілка в формі риби прикрасить стіл, внесе нотку оригінальності. Для рибних страв краще за все підходить посуд із глазурованої глини, оскільки вона не просочується запахом. За властивостями вона схожа на фаянсовий посуд, і догляд за нею потрібен такий самий. У глиняній, порцеляновій, фаянсовій ємності можна запікати рибу або підігрівати її в мікрохвильовці.
Скло та склокераміка
Скляні тарілки для риби красиві, а якщо зроблені з загартованого скла, то дуже міцні. Склокераміка зовні нагадує порцеляну, але важча та міцніша за неї. Глибокі товстостінні блюда зі склокераміки можна ставити в духовку. Матеріал сумісний з мікрохвильовкою та посудомийкою.