Чи ви помічали, що в кавʼярнях одні відвідувачі сидять за звичайними столиками, а інші влаштовуються за стійкою навколо бару чи при вікні? Трапеза біля стійки проходить по-особливому, і недарма багато хто не ставить у себе вдома обідній стіл, а вважає за краще обладнати стійку. Справді, є ситуації, коли повноцінний стіл не потрібний або його нікуди поставити – тоді варто замислитися про альтернативне обіднє місце. І це не єдиний аргумент на користь барної стійки.
Втім, стійка не завжди найкраще рішення. Наприклад, вона не підійде тим, хто довго засиджується за столом і любить поспілкуватися. Є у такої обідньої групи й інші недоліки. І найважливіше – стійка буде зручною, тільки якщо її форма та розмір вписуються в ваше житло. Як цього домогтися, читайте в нашій статті.
Барні стійки в кухні то злітають на пік популярності, то трохи поступаються позиціями, але ніколи не втрачають актуальності. Легко зрозуміти, чому так відбувається: це рішення оригінальне, практичне, а в маленьких приміщеннях часом просто єдине. Наша стаття розповість про те, як розрахувати розмір стійки, як обрати барну стійку виходячи з площі кухні та як підібрати стільці для домашнього бару.
Зміст
Аргументи на користь барної стійки
Часто вважають, що встановлення барної стійки продиктоване тільки стилістикою інтерʼєру. Це справедливе зауваження, однак є випадки, коли барна стійка – найкраще практичне рішення.
- У маленьких приміщеннях замінює обідній стіл і забирає менше простору, ніж стандартна обідня група.
- В студії або у квартирі, де кухню поєднано з їдальнею, зонує простір. Завдяки стійці зона готування відділяється від вітальні або обідньої зони.
- В єдиному кухонному гарнітурі збільшує робочу поверхню.
- Економить місце, якщо ви рідко їсте вдома або не влаштовує пишних застіль.
- Під стійкою та над нею можна розташувати додаткові місця для зберігання. Навіть можливість засунути під стійку стільці вже великий плюс.
Недоліки барної стійки
Випадки, коли стійка буде незручною, теж зустрічаються. Потрібно оцінити ваш спосіб життя, щоб зрозуміти, чи не краще вибрати звичайний обідній стіл. По-перше, за стійкою комфортно обідати одному-двом, максимум трьом-чотирьом людям. Там важко розставити салатники та інший посуд для подачі загальних блюд.
Якщо ви часто збираєте за столом велику компанію та любите поспілкуватися під час трапези, доведеться обладнати додаткове обіднє місце.
По-друге, барну стійку, як правило, поєднано з кухонним гарнітуром. Її не можна пересунути та повернути – якщо тільки ваші меблі не робили на замовлення та не передбачили поворотну або складну стільницю. По-третє, за стійкою потрібно сидіти на високих барних стільцях. Літнім людям або маленьким дітям непросто буде видертися на такий стілець.
Різновиди
Існує кілька конфігурацій барних стійок. При виборі конфігурації орієнтуються на розмір приміщення, кількість людей та частоту використання стійки.
Розташована вздовж стіни – найбільш прийнятне рішення для вузької кухні. Її можна обʼєднати з підвіконням, щоб збільшити обідній та робочий простір.
Зонувальна – умовна перегородка, яка в поєднанні зі світловим і кольоровим зонуванням відокремлює кухню від вітальні або їдальні. Варіант для квартири-студії або просторої кухні, в якій хочеться розділити місця приготування та споживання їжі.
Прибудована до кухонного острова – оригінальне рішення для великої кухні. Вона може мати різну форму, довжину й висоту, може служити затишним куточком для чаювання або стати повноцінним домашнім баром.
Обʼєднана з кухонним гарнітуром – спосіб максимально ефективно використовувати простір у маленькій кухні. Зазвичай доповнюється шафами та полицями, може бути складаною або висувною.
Розміри кухонних барних стійок
Які б меблі ви не обирали, одна з важливих характеристик – зручність. При проєктуванні барної стійки дайте собі відповідь на такі питання:
- скільки людей буде регулярно нею користуватися;
- який зріст у тих, хто буде за нею сидіти;
- стійку призначено тільки для їжі чи вона буде служити допоміжною робочою поверхнею;
- чи потрібні додаткові місця для зберігання;
- чи будете ви купувати готові стільці або замовляти за індивідуальними розмірами.
Висота
Висота барної стійки коливається від 85 до 130 см. Від чого залежить цей параметр? Відокремлені, не поєднані з кухонним гарнітуром моделі зазвичай мають висоту 110-130 см, але не нижче 100 см. Стандартні барні стільці розраховані саме на перший показник. Якщо у вас нестандартне рішення, потрібно буде підбирати стільці з регулюванням висоти.
Висота стійки, що є продовженням гарнітура, – 85-90 см. До неї підійдуть звичайні обідні стільці. Людині зростом 165-180 см зручно буде використовувати її як робочу поверхню.
Зонувальний барний стіл для кухні можна зробити різнорівневим. З одного боку обладнайте робочу поверхню висотою 85-90 см, з іншого – обідню, заввишки 110-130 см. Так само можна вчинити при поєднанні стійки з островом.
Ширина
Визначитися з шириною/глибиною барної стійки трохи складніше. Доведеться брати за основу вимоги, що висувають до обідніх столів, і пристосовувати їх до своїх бажань і можливостей.
Мінімальна глибина обіднього місця для однієї людини – 30 см, а оптимальна – від 40 см. Така відстань дасть можливість зручно поставити все приладдя, яке потрібне для трапези.
Якщо стійку спроєктовано так, що можна сидіти по обидва боки від неї, мінімальна ширина стільниці має бути 60 см. Це відповідає невеликому обідньому столу. Місце, за яким щодня їдять 3-4 осіб, має бути завширшки хоча б 70 см. Моделі, що їх розташовано вздовж стіни або поєднано з підвіконням, зазвичай мають невелику ширину.
Довжина
За нормативами, довжина обіднього місця для однієї особи має бути не менше 60 см. Відповідно, розмір стільниці для двох осіб – від 120 см. Якщо потрібно розсадити огрядних людей, довжину доведеться збільшити. У досить широкої стійки вужчий бік послужить додатковим обіднім місцем.
Визначаючись з довжиною, зіставте відстань від бокового краю стійки до найближчих предметів. Чи залишиться місце для проходу? Чи людина буде почуватися комфортно, коли влаштується з чашкою кави збоку від стійки? Можливо, розумно буде заокруглити край стільниці.
Стійка в приміщеннях різної площі
Форма та розміри барної стійки безпосередньо повʼязані з площею кухні. Відповідно, її функціональність теж залежить від того, у великому приміщенні буде встановлено стійку або в маленькому.
Кухня до 10 кв. метрів
Два завдання, які потрібно вирішити при плануванні маленької кухні, – не захарастити її та вмістити все необхідне. Вирішуються вони за допомогою встановлення стійки вздовж стіни. Мінімальні розміри барної стійки для двох осіб – 30 × 100 см. Щоб оптимально використовувати простір, стільницю подовжують або розширюють шляхом обʼєднання з підвіконням.
Висоту підберіть за своїм бажанням. Обʼєднана стільниця, швидше за все, буде заввишки 85-90 см, як і робоча поверхня. Висота відокремленої моделі може бути від 85 до 130 см.
Стійку, яка використовується лише час від часу, можна зробити складаною, висувною, поворотною.
Модель, яка кріпиться до стіни, нескладно зібрати своїми руками. Висувну та поворотну стільницю потрібно проєктувати разом з усім кухонним гарнітуром. До такого варіанту підбирають складані стільці або табурети, які можна ставити один на один.
Доведеться також подумати про ергономіку барної стійки. Як би не хотілося всунути під неї ще одну шафку, потрібно залишити місце для ніг, щоб за столом було зручно сидіти. З іншого боку, якщо шафу, полиці або рейлінги все ж удасться розмістити, ви отримаєте функціональну обідню зону.
Простора кухня
Розміри барної стійки для кухні великої площі обирають так, аби приміщення не здавалося напівпорожнім. Тут можна створити повноцінні обідні місця або додати куточок для чаю та кави, крім основного обіднього столу.
Як правило, у великих приміщеннях стійка прилягає до кухонного гарнітуру або до острова. Якщо місця для трапези буде розміщено по один бік, обирайте стільницю розміром 50 × 120 см, якщо по обидва, то збільште ширину хоча б до 80 см. Це достатній простір і для легкого перекусу, і для ситного обіду.
Острів з барною стійкою – цікаве рішення для просторої квадратної кухні. Оскільки розміри острова на кухні – не менше ніж 100 × 100 см, то нескладно буде створити обідні місця хоча б для двох осіб.
Місце для їжі найчастіше розташовують з одного боку острова, але є також варіанти з Г- або П-подібними стільницями, за якими розміститься 5-8 осіб. Стільниця може бути єдиною для всього острова, тоді її висота буде 85-90 см, а може бути піднята в обідній зоні до 100-130 см.
Відкрите планування
Зазвичай основна функція стійки в приміщеннях відкритого планування – зонувати простір. У цьому випадку стільниця прилягає вузьким боком або до стіни, або до кухонного гарнітура.
Якщо дозволяє простір, встановіть відокремлену барну стійку, до якої можна підійти з будь-якого боку. По суті це буде обідній стіл, тільки більшої висоти та, можливо, укомплектований місцями для зберігання.
Особливість таких моделей – можливість поєднати їх з робочою поверхнею або створити обідні місця для більшої кількості людей.
Робочу та обідню поверхні зазвичай розмежовують по висоті: 85-90 см для першої та 100-130 см для другої. При плануванні відокремленої барної стійки розміри можна вибрати на свій розсуд.
Мінімальні розміри стільниці для двох осіб – 30 × 100 см. Для барної стійки на 3 особи розміри будуть такими: ширина 30-50 см, довжина 150-180 см. Якщо ви хочете створити посадкові місця з обох боків, то для двох осіб треба передбачити поверхню 60 × 60 см. Розмір барної стійки на 4 особи – як мінімум 60 × 100 см, а краще 70 × 120 см.
Матеріали для барної стійки
Конструкція стійок – це стільниця, опора та місця для зберігання. Для їх виготовлення використовують різні матеріали, що впливають на вартість і довговічність конструкції. Важливіша за все інше, мабуть, стільниця, тому що вона має постійне навантаження, контактує з водою, мийними засобами, холодним і гарячим посудом, металевим кухонним приладдям – отже, їй треба бути дуже міцною.
ДСП і МДФ
Стільниці з ДСП і МДФ випускають у безлічі варіантів декору, в тому числі з імітацією натурального дерева й каменю. Завдяки спеціальному покриттю цей матеріал стійкий до впливу вологи, високих температур, мийних засобів. При цьому вартість відносно невисока.
Дерево
Гарний, приємний на дотик матеріал підійде для кухні будь-якого стилю та для барного столу будь-яких розмірів. Натуральне дерево потребує дбайливого користування, але при належному догляді може служити десятиліттями.
Натуральний камінь
Дорогий, але ефектний матеріал сам собою здатен прикрасити кухню. На робочих поверхнях він не завжди виправданий, оскільки боїться агресивних речовин, а ось обідня зона з натурального каменю буде довго радувати око. Декому не подобається звук від контакту столового приладдя з каменем, та його добре заглушають сервірувальні килимки.
Скло
Міцне скло не боїться ніяких впливів, і його сміливо можна використовувати в кухні. Стійка з прозорого скла візуально звільнить простір в маленькому приміщенні, але в кухні великої площі теж буде виглядати солідно. Проблема брязкоту столового приладдя об скло вирішується за допомогою сервірувальних килимків.
Акрил
В інтерʼєри стилів хай-тек, контемпорарі добре вписуються пластикові, в тому числі акрилові, стільниці. У них багата кольорова палітра, свою роль також відіграє матова або глянцева поверхня. Однак з часом акрил затирається.
Вибір барних стільців
Стандартний розмір барної стійки передбачає, що стільницю піднято на висоту 100-130 см. Відповідно, сидіти за таким столом зручно тільки на високих стільцях.
Рекомендована висота стільців – 74-81 см для стійки заввишки до 110 см і 84-92 см для стійки заввишки до 120 см. Для стійки, змонтованої на висоті, стандартній для обіднього столу, підійдуть звичайні стільці. Є ще один параметр, на який можна орієнтуватися при виборі стільця: відстань від сидіння до стільниці має бути не більше 30 см.
Найзручніші моделі – стільці з регулюванням висоти, які можна налаштувати індивідуально під ваш зріст і розміри меблів.
Якщо ви меблюєте невелике приміщення, зверніть увагу на легкі стільці або табурети, які можна засунути під стіл. Тут добре послужать прозорі моделі з полікарбонату. Масивні стільці з широкою опорою варто купити, коли не стоїть завдання зберегти місце. Оптимальні матеріали – дерево та сталь. Вони витримують більші навантаження.
Хороший барний стілець обовʼязково має підніжку. Якщо ваш домашній бар буде місцем для довгих посиденьок, зверніть увагу на стільці зі зручними спинками та бильцями. А ще при проектуванні стійки потрібно відразу подумати про освітлення. Передбачте точкові або підвісні світильники, і місце для посиденьок відразу огорне особлива атмосфера.